Griekenland 2015

Deze reis gaan we weer terug naar Griekenland, naar de Peloponnesos, voor ons het allermooiste stukje Griekenland. We zijn er al veel vaker geweest, maar willen nu enkele mooie plekjes weer bezoeken en ook nog nieuwe routes rijden. Voor extra informatie zie ook onze reis in 2008.

 

ROUTEKAART

 

Dag 1 Boxtel – St. Goar               313 km                       24-04-2015

De bedoeling is om vandaag zo’n 450 km te gaan rijden, maar het is zo’n mooi weer dat we besluiten om naar camping Loreleyblick in St. Goar te gaan (€ 23,50). We hebben onverwacht een extra dag gekregen om naar Venetië te gaan omdat we begin deze week te horen kregen dat de boot van dinsdag niet vaart en dat we woensdag pas mee kunnen. Dus we hebben wat meer speling. We vinden een mooi plekje pal aan de Rijn en genieten van de zon en het prachtige uitzicht. Links van ons ligt St. Goarshausen met kasteel Katz en rechts van ons de Loreley-rots. Iedere paar minuten komt er wel een boot of een trein langs, dus er is heel wat te zien. Niet geschikt voor mensen die van rust en stilte houden, want het is natuurlijk wel lawaaiïerig. Maar wij vinden het heerlijk. Later in de middag lopen we langs het mooie wandelpad langs de Rijn naar St. Goar, 10 minuten. We wandelen wat door het kleine stadje en drinken en eten wat op een terrasje. Een goed begin van de vakantie.

 

Dag 2 St. Goar – Füssen              458 km                       25-04-2015

Vandaag is het bewolkt en af en toe valt er regen. We komen een paar keer in de file, het is erg druk op de autobaan. Maar na Ulm schiet het lekker op en al gauw zien we de besneeuwde toppen van de Alpen. We gaan overnachten op de camperplaats van Füssen (€ 13,00), prachtig gelegen tussen diverse meren en aan de rivier de Lech. Tegen de hellingen van de Alpen liggen de 2 Königsschlösser, Hohenschwangau en Neuschwanstein. Een schitterende omgeving. We wandelen de 2 km naar het historische centrum van Füssen. Erg mooi met pastelkleurige oude huizen, prachtige smeedijzeren en vergulde uithangborden, een kasteel, een klooster en diverse kerken. Leuke winkeltjes en terrasjes.

Dag 3 Füssen – Tirolo    235 km                  26-04-2015

Zon en blauwe lucht! Vandaag rijden we via de Fernpass naar Italië (geen autobahnvignet nodig), een mooie route langs de wintersportplaatsen Lermoos, Bichlbach en Berwang en vanaf de 1200 meter hoge pas prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van de Zugspitze en meertjes zoals de Weissensee en de Fernsteinsee. Na Imst komen we in het Inntal en moeten we uitkijken dat we niet de tunnel nemen bij Landeck, maar de route eromheen, want we hebben geen autobahnvignet. Jaren geleden kwamen we er ook per ongeluk en kregen we een fikse boete van € 120,00. Vanf Landeck volgen we het Oberinntal en klimmen dan geleidelijk langs het mooi gelegen Nauders naar de Reschenpass. Na de grens met Italië passeren we eerst de Reschensee, een stuwmeer waarvoor een heel dorp onder water is gezet. De oude kerktoren steekt nog steeds boven het water uit, een leuk gezicht! Daarna de kleinere Haidersee en al gauw komen we in het Venosta-dal. We maken een lunchstop in het dorp Mals, met zijn 4 kerkjes en een kasteelruïne. Daarna volgt een mooie route door het Venosta-dal, bekend vanwege de uitgestrekte boomgaarden met appels, peren, pruimen en kersen. En alles staat nu in bloei! Één grote zee van witte en rose bloesem, schitterend! Verder passeren we leuke dorpjes en veel kastelen. We rijden naar de camperplaats van Tirolo, gelegen hoog boven Merano bij Gasthof Schneeburghof tussen de boomgaarden. Niet goedkoop, € 23,00 (alle voorzieningen behalve douches, wel een zwembad), maar het is een prachtig plekje met uitzicht op Merano en midden tussen de hoge bergen. Eerst lekker buiten zitten en genieten van de mooie omgeving. Daarna nemen we het wandelpad naar Merano, erg steil, maar in 20 minuten ben je midden in het centrum van deze mooie stad. Halverwege het pad bij het uitzichtpunt de Pulverturm loopt nog een panoramaroute langs de hellingen met prachtig uitzicht op de stad en de wijngaarden. Beneden aangekomen wandel je over de mooie promenade langs het riviertje de Passer langs de diverse kuurgebouwen. En overal zijn kleurige bloemenborders en palmen. Er is feest in de stad en we nemen plaats op de lange houten banken en luisteren naar Zuid-Tirolse muziek onder het genot van een biertje. Heel gezellig! Daarna nog een wandeling door de met arcaden omzoomde winkelstraten en nemen we de stoeltjeslift terug naar Tirolo (€ 4,00 p.p.) We kunnen nog even buitenzitten voordat het helaas begint te regenen. Wat een geweldige dag vandaag!

 

Dag 4 Tirolo – Venetië    251 km                  27-04-2015

Het regent en alles zit potdicht vanwege de laaghangende bewolking. Jammer. De bedoeling is om binnendoor naar het meer van Caldonazzo of Levico te rijden, gelegen midden in de Dolomieten. Maar daar aangekomen is het zo’n slecht weer dat we besluiten om door te rijden naar Venetië en daar 2 nachten te blijven, in de hoop dat het aan de kust misschien beter weer is. De route vanaf Trento naar Bassano di Grappa is landschappelijk erg mooi, maar wordt vaak ontsierd door veel industrie en verwaarloosde dorpen. Heel anders dan Zuid-Tirol. Vanaf Bassano is het vlak en best wel saai. We doen nog even boodschappen in Mira, net onder Venetië en rijden naar camping Fusina (€ 35,00). We zijn hier al vaker geweest en vinden het een prachtige camping. We vinden weer een mooi plekje vlak aan het water met in de verte Venetië. Hier komen grote zeeschepen langs getrokken door sleepboten, dus er is hier altijd wel wat te zien. Vorig jaar zaten we hier met 35 graden, maar nu is het binnen zitten.

 

Dag 5 Venetië 28-04-2015

Het weer is iets beter, het regent in ieder geval niet meer, maar het is zwaar bewolkt. Omdat we al zo vaak in Venetië zijn geweest, blijven we op de camping. Maar anders kun je met een bootje voor € 13,00 retour naar de stad varen, vertrek net naast de camping. In de middag wordt het weer iets beter en kunnen we buiten zitten. De boot naar Griekenland voor morgen zien we al liggen vlak naast de camping. De rest van de dag lekker niets doen en kijken naar het scheepvaartverkeer van zeeschepen en baggerschepen die de vaargeul aan het uitdiepen zijn.

 

Dag 6 Venetië – bootreis                 29-04-2015

De Forza van Anek Lines vertrekt om 12.00 uur en we moeten 3 uur tevoren aanwezig zijn. De terminal is vlak naast de camping, ideaal. We lossen nog even het afvalwater en het toilet en laden water, en vertrekken dan naar de haven. Na het inchecken bij het havenkantoor kunnen we meteen doorrijden. Net als vorig jaar weer een vreemd ritueel. De chauffeurs moeten alleen aan boord en de medepassagiers moeten apart te voet door de douane. De chauffeurs worden niet gecontroleerd en de dames moeten door een detectiepoortje en de tassen worden gescand. Het slaat nergens op, want de voertuigen kunnen wel weet ik niet wat smokkelen. Maar ja. Het is helemaal niet druk en we krijgen een mooi plekje voor het open raam, zodat we tijdens het varen een mooi uitzicht hebben. We genieten van het wegvaren uit de haven met mooi uitzicht op onze camping, Venetië in de verte en de lagunes. Later drinken we wat in de bar en kunnen daar internetten.

Dag 7 Igoumenitsa – Plataria        13 km             30-04-2015

We slapen lekker uit en daarna kijken we vanaf het dek naar de voor ons bekende plekjes langs de Albanese kust waar we vorig jaar zijn geweest. We zien de stad Sarande, Ksamil en Butrint. Rechts van ons het eiland Corfu. Om 14.30 uur komen we aan in Igoumenitsa. Weer in Griekenland, we zijn er al zo vaak geweest, maar het blijft een prachtig land. De sfeer, de vriendelijke bevolking, de mooie natuur (ondanks veel rotzooi en gedumpt vuil op parkeerplaatsen), de leuke dorpjes en het lekkere eten. Het is meteen weer even wennen aan de rijstijl van de Grieken, te zien aan de vele kapelletjes langs de weg, waar doden zijn gevallen. Maar we doen het rustig aan en rijden meteen via de mooie kustweg naar Plataria naar camping Elena Beach (€ 23,00). Een leuke kleine camping, waar we gastvrij ontvangen worden, niet druk, zodat we een mooi plekje aan zee hebben onder de eucalyptusbomen met uitzicht op Plataria. Jammer dat het te ver is om te voet naar het dorp te gaan (3 km, maar vrij steil), waar je volgens vele verhalen heerlijk kunt eten bij Olga. Maar ook in het restaurant op de camping is het eten heerlijk en niet duur. Tijdens de maaltijd worden we vermaakt door het zoontje van Giorgios die de Sirtaki danst. Leuk! De gegrilde feta, de moussaka, de stifado (stoofschotel), bier en wijn smaken heerlijk voor nog geen € 30,00.

Dag 8 Plataria – Kastrosykia       107 km             01-05-2015

Vorig jaar hebben we Plataria, Parga (aanrader!) en Gliki in het binnenland (erg mooi!) al gezien (zie onze reis), dus rijden we vandaag langs de mooie kustroute naar het zuiden. Onderweg prachtige vergezichten op de mooie beboste bergen langs de kust, het eiland Corfu in de verte, de blauwe zee en de prachtige bloemen langs de weg. Het is erg druk op de weg vandaag, want het is 1 mei, een feestdag en iedereen schijnt naar Parga te willen. Er is dan ook geen parkeerplekje meer te vinden tot 2 km zuidwaarts van het stadje. We wagen dan ook geen poging en rijden door naar het dorp Ammoudia, prachtig gelegen aan de monding van de Acheron-rivier. Een klein dorp met langs het riviertje diverse gezellige restaurantjes en terrasjes en kleurige vissersbootjes. Vanaf de pier in zee, mooi uitzicht op de rotsachtige kust. Veel campers hebben een goed plekje lang het riviertje gevonden, het overnachten wordt hier in het voor- en naseizoen gedoogd. Voor ons is het nog te vroeg om hier te blijven, we maken wel even een wandeling, we eten hier wat en rijden dan weer verder langs de mooie kust tot aan Kastrosykia waar een camperplaats is bij een boomgaard bij taverna di Lulu. Bij aankomst daar is het een drukte van jewelste want alle Grieken zijn naar deze plek gekomen om daar te picknicken met de hele familie. We vinden nog een plekje en bekijken de gezellige drukte in het zonnetje. Hele families barbecueën, spelen spelletjes en dansen op de Griekse muziek die uit de auto’s klinkt. Tegen de avond verdwijnt iedereen weer en genieten we van de rust onder de olijfbomen en tussen de palmen, een heel mooi plekje aan het strand. De beheerders zijn erg vriendelijk en gastvrij, je mag gratis overnachten maar er wordt wel verwacht dat je iets komt eten in de taverna. Dat doen we dan ook, het smaakt prima en is niet duur. Het sanitair laat echter te wensen over, maar voor 1 nachtje is dit prima.

Dag 9 Kastrosykia – Lefkadas      149 km             02-05-2015

Bewolkt vandaag, maar de temperatuur is goed. We gaan een rondrit maken door het binnenland rondom de Amvrakikos Golf, een binnenzee. Het eerste deel tot aan Arta gaat door vrij vlak agrarisch land met veel olijfbomen. Het noordelijk deel van deze binnenzee is één groot beschermd natuurgebied waar duizende watervogels broeden. In Arta stoppen we bij de beroemde Brug van Arta, een Turkse brug uit 1612 met 4 bogen waarin volgens het verhaal de architect zijn vrouw in heeft gemetseld om de brug tegen instorten te behoeden. In 1931 schijnen ze inderdaad botten te hebben gevonden. Arta zelf heeft mooie Byzantijnse kerkjes, oude stadsmuren en een kasteel. We doen hier ook even boodschappen en rijden dan verder langs een prachtige route langs het water naar Amfilochia. Dit stadje ligt erg mooi tegen de heuvels aan het water en we parkeren aan de haven om even een wandeling te maken langs de boulevard. De straatjes achter de boulevard zijn gezellig met kleine winkeltjes. Daarna rijden we verder naar het eiland Lefkas, geen echt eiland meer omdat dit via een brug bereikbaar is. We overnachten op camping Karyotes Beach (ACSI-card, € 16,00), een kleine camping met olijfbomen, waar we hartelijk ontvangen worden door de oude campingbaas.

Dag 9 Lefkadas                            03-05-2015

We blijven nog een nacht op deze camping om vandaag Lefkada stad te bezoeken. Er rijden slechts 2 bussen op zondag dus we besluiten om te gaan lopen, het is ongeveer 3 kwartier. De stad heeft één grote hoofdstraat (voetgangerszone) met talloze winkeltjes en restaurantjes en daaromheen leuke smalle straatjes met typisch Griekse huizen. Op de terrasjes op het hoofdplein in deze straat komen de Grieken op zondag allemaal koffiedrinken. Omdat het al tegen de middag loopt, slaan wij de koffie over en nemen iets sterkers waarbij we gratis lekkere hapjes krijgen, mezes. Tegelijkertijd bekijken we de op zijn zondags uitgedoste Grieken en de spelende kinderen. Daarna lopen we langs de havenboulevard, ook hier weer overal terrasjes en restaurantjes. In de haven bijna alleen maar zeilboten. We gaan terug naar het centrum en bekijken nog enkele mooie oude kerkjes, sober van buiten, maar schitterend van binnen met prachtige iconenwanden en kroonluchters. We hebben eerder bij een typisch Grieks restaurantje heerlijke moussaka geroken, dus willen we dit bestellen. Helaas is deze niet beschikbaar en moeten we meekomen naar de keuken om een keus te maken uit wat er wel is. Voor Dick tonijn en voor mij keftedes, gekruide gehaktballetjes met pasta. Onder het eten bekijken we de stroom Grieken die door de hoofdstraat flaneert. Na het eten wandelen we weer terug naar de camping en genieten de rest van de dag van het mooie weer. Natuurlijk lopen er weer een paar zwerfkatten rond, dus krijgen ze vanzelfsprekend wat van de door ons meegebrachte kattenbrokjes en worst.

 

Dag 10 Lefkadas – Vasiliki        40 km                04-05-2015

We gaan weer verder vandaag. We rijden naar het zuiden langs de mooie kust met leuke dorpjes en mooie natuur tot aan Nidri. Vandaar is het 3 km landinwaarts naar het dorpje Rachi, waar door borden de watervallen al staan aangegeven. Een smal weggetje dat nu goed te doen is in het voorseizoen, maar hoe dat in het hoogseizoen moet, vraag ik me af. Vanaf de parkeerplaats is het 350 meter te voet, niet al te steil, langs een snelstromend riviertje met diverse watervalletjes, door een kloof, soms met behulp van touwen naar een prachtig plekje met een mooie waterval. De moeite waard! Daarna rijden we weer terug naar Nidri, een toeristisch plaatsje met een boulevard vol met eettentjes en zeilboten en parallel daaraan de hoofdstraat met allemaal souvenierwinkeltjes. Voor de kust liggen enkeltje eilandjes, waaronder het privé-eiland van de familie Onassis. Een mooie omgeving. Daarna rijden we de mooie beboste bergen in met olijfbomen, steeneiken en heel veel cypressen. Omdat het eiland vrij klein is, zie je telkens de zee. Een mooie rit tot aan Vasiliki, aan de zuidkust, waar we overnachten op Vasiliki Beach-camping (ACSI-card, € 16,00), een leuke kleine camping waar we een mooi plekje vinden onder de bomen. Ook hier slechts een paar andere campers, erg rustig. We zijn vroeg, dus heerlijk relaxen in de schaduw, het is heet vandaag. Later in de middag lopen we de 500 meter naar het leuke dorpje met zijn oude huisjes, gelegen rondom de vissershaven. Op de kades allemaal restaurantjes en een hoofdstraat met leuke winkeltjes. Een echt Grieks dorpje. Daarna lopen we via het strand naar de andere kant van de baai waar het dorpje Ponti ligt, geliefd bij surfers en zeilers, omdat het hier altijd waait. ’s Avonds weer naar het dorp om lekker te eten op een terras op de kade naast de vissersboten. En vooral als de lichtjes aangaan en het langzamerhand donker wordt, is het hier prachtig! Een leuke dag!

 

Dag 11 Vasiliki – Kato Alyssos      295 km                05-05-2015

We verlaten het mooie Vasiliki en rijden naar de westkust, een prachtige route langs mooie beboste bergen en kleine dorpjes met smalle straatjes waar we moeizaam doorheen komen. Bij Komilio rijden we naar het zuiden via een smal weggetje hoog boven de zee met prachtige vergezichten. In dit gebied veel bijenkasten en langs de weg veel kraampjes waar honing wordt verkocht. De weg wordt het laatste stuk nog smaller en slechter, maar gelukkig is er nu bijna geen verkeer hier. Uiteindelijk komen we bij de beroemde krijtrotsen van Porto Katsiki, zoals overal beschreven net een ansichtkaart. Steile krijtrotsen, witte stranden en een blauwe zee. Na het betalen van € 5,00 parkeergeld kun je hier rondwandelen of gaan zwemmen. Er is een mooi uitzichtpunt en naar het strand is er een trap met zo’n 100 treden. Schitterend! Daarna moeten we dezelfde weg weer terug en rijden daarna de kustweg naar het noorden. Leuke dorpjes zoals Kalamitsi en Aghios Nikitas, heel veel bloemen, prachtige vergezichten, leuke baaitjes met stranden en uiteindelijk dalen we af naar Lefkada, waar we nog even boodschappen doen. Wat een prachtig eiland!!! Daarna rijden we langs de mooie westkust van het vasteland met de bedoeling om te overnachten in Mytikas, maar de campings zijn hier allemaal nog dicht. De kustweg is hier weer prachtig met uitzicht op Lefkas en de vele andere eilanden. Overal mooie kreken en baaien met kleine strandjes, maar geen campings. En om zomaar ergens te gaan staan, houden we niet zo van. Er zijn ook geen andere campers te bekennen. Het is niet erg toeristisch hier, maar wel erg mooi. We moeten wel uitkijken voor schapen of geiten op de weg. Net voor het mooie plaatsje Astakos, horen we ineens een herrie en Dick stopt meteen en zegt: klapband! Inderdaad, de rechterachterband ligt aan flarden. Het lukt allemaal niet meteen met de krik en het reservewiel en plotseling stopt er een auto en een Griekse jongeman biedt meteen zijn hulp aan. Hij is brandweerman en weet van wanten. Het klusje is met zijn tweeën zo geklaard en we kunnen gelukkig weer verder. De jongen wil niets hebben, maar na een leuk gesprek met zijn vrouw weet ik dat hij van whisky houdt en we hebben toevallig een fles aan boord. Na heel veel protest neemt hij hem toch aan. Wat een leuke mensen! Daarna stopt er nog een verdwaald Nederlands stel achter ons die ons de weg vraagt en na een leuk gesprek geven we ze een kaart van Griekenland mee zodat ze de weg terug kunnen vinden. Al met al is het al half 5 en wordt het tijd om ergens een camping te zoeken. De dichtsbijzijnste is net over de tolbrug bij Rio (€ 13,20), maar na hopeloos door kleine straatjes te zijn gereden en 4 x de weg te hebben gevraagd aan Grieken die geen woord Engels spraken, hebben we de moed opgegeven en zijn 30 km verder gereden naar Kato Alyssos, een leuke kleine camping (ACSI-card, € 16,00)die we in 2008 al 2x hebben bezocht. Uiteindelijk om 20.00 uur aangekomen. Wat een dag!!!

Dag 12 Kato Alyssos – Katakolo      82 km                06-05-2015

Omdat we gisteren zo’n lange vermoeiende dag hadden, doen we het vandaag rustig aan. We blijven niet op deze camping, het is er vrij druk en in de omgeving is er niet zo veel te doen. We rijden zuidwaarts naar het havenplaatsje Katakolo, waar een camperplaats is aan de haven. Onderweg zien we een garage, waar we een nieuwe band willen kopen voor het reservewiel. Je weet maar nooit wat we nog meemaken. Ze hebben geen nieuwe op voorraad, maar hebben wel een goede tweedehandse. Nou ja, dat is in ieder geval wat. Voor € 30,00 zijn we klaar en een stuk geruster. Katakolo is een klein, rustig dorpje, behalve als de grote cruiseschepen aankomen, dan gaan alle winkeltjes, terrasjes en restaurantjes open en is het een grote, gezellige drukte in dit plaatsje. We hadden van tevoren al opgezocht dat er vandaag en morgen cruiseschepen zouden aankomen. We zoeken een plaatsje aan de haven met zicht op de kleine vissersbootjes en in de verte Katakolo en vandaag 2 cruiseschepen. Mooi gezicht. De camperplaats is nu gratis, kostte eerst €5,00 voor stroom en sanitair, maar de havenmeester blijkt ontslagen te zijn, omdat hij het geld in eigen zak stak. Nu is er helemaal geen havenmeester meer, maar je kunt gewoon stroom en water pakken en het sanitair is open. We lopen het dorp in langs alle souvenierwinkeltjes en drinken een lekker koud biertje op een terrasje aan de boulevard en bekijken de drukte, het is heet vandaag. Je kunt hier eventueel met de trein naar Olympia, 22 km., maar daar zijn we al zo vaak geweest. Daarna lopen we terug naar de haven en gaan  lekker voor de camper zitten om de bedrijvigheid in de haven te bekijken en gezellig te kletsen met onze leuke buren. ’s Avonds vertrekken de kleine, kleurige vissersbootjes om hun netten uit te zetten.

Dag 13 Katakolo – Methoni      147 km             07-05-2015

Om 08.00 uur zitten we al weer buiten aan de koffie, de vissersbootjes vertrekken om de netten op te halen en een uur later komen ze terug om al de visjes, inktvisjes en garnalen uit de netten te plukken, wat een werk. Ondertussen komt er weer een prachtig cruiseschip aan. Rond 10.30 uur vertrekken we naar onze volgende bestemming Kyparissia, maar de camping waar we in 2008 ook waren, blijkt sinds vorig jaar gesloten. We lunchen daar aan de haven en rijden dan via de kustroute door enorme olijfgaarden en meloenvelden naar de baai van Navarino, een prachtig natuurgebied, waar we in 2008 een mooie wandeling hebben gemaakt. De weg naar Pylos stijgt om in het stadje met haarspeldbochten weer te dalen, met mooi uitzicht op dit prachtig rond de haven gelegen stadje. We zien op de parkeerplaats aan de haven een 5-tal campers staan en besluiten om hier te overnachten. Volgens de Fransen die hier staan, mag dat. We wandelen het stadje in met zijn leuke witte trapstraatjes, mooie huizen en prachtig hoofdplein omzoomd door arcaden met daaronder restaurantjes. Onder de enorme platanen allemaal terrasjes, waar we wat gaan drinken. Het stadje ligt mooi aan een baai met aan de ingang een groot fort. Terug bij de camper worden we opgewacht door de politie, die ons waarschuwt dat we hier wel mogen parkeren, maar niet overnachten. Jammer. We rijden 11 km verder naar de gemeentelijke camping in Methoni (€ 12,00), een eenvoudige camping aan zee, 300 meter van het centrum. We worden weer hartelijk ontvangen, zoals overal. Wat zijn de Grieken toch aardig, gastvrij en behulpzaam. We krijgen een mooi plekje met uitzicht op zee en in de verte de grote vesting van Methoni. Dick kookt vanavond zelf. Varkenshaasje met champignons en champignonsaus en gebakken aardappeltjes, heerlijk! Morgen gaan we Methoni wel bekijken.

 

Dag 14 Methoni – Koroni    33 km             08-05-2015 

Rond 10.00 uur vertrekken we en parkeren de camper vlakbij het dorp. Er is een klein centrum met restaurantjes en terrasjes. Maar de bezienswaardigheid is hier de enorme vesting, gebouwd door de Venetianen in de 13e eeuw, later bezet door de Ottomanen en daarna weer terug veroverd door de Venetianen. Binnen de enorme muren zijn behalve velden met schitterende wilde bloemen nog resten te zien van een kerkje, Turkse baden, een wachthuisje en helemaal op de punt, omgeven door de zee een kleiner fort waarin de wachten stonden op de uitkijk naar vijandige schepen. Een prachtig plekje. We rijden verder langs de zuidkust en rijden naar Finikounda. We vinden dit iets te toeristisch met 4 campings en veel appartementen en rijden daarom verder door een mooi landschap met beboste bergen naar Koroni. Camping Koroni (ACSI-card € 16,00) ligt net buiten het stadje, een leuke kleine camping met mooi zwembad met uitzicht over het stadje. Klein strandje beneden. Op de camping doen we eerst de nodige klusjes, genieten daarna van de rust en lopen vervolgens in 10 minuten naar het stadje.  Koroni ligt tegen een heuvel rondom een kleine haven met ook hier weer leuke smalle straatjes, trapstraatjes naar boven en enkele mooie kerkjes. Langs de boulevard weer veel restaurantjes en barretjes. Boven het stadje een grote vesting uit de Venetiaanse en Turkse tijd. We drinken wat op een terrasje langs het kristalheldere water, waar we talloze vissen kunnen bekijken. ’s Avonds gaan we eten op het terras van het restaurantje op de camping, gelegen naast het zwembad. Het eten is goed en niet duur.

 

Dag 15 Koroni – Stoupa    95 km             09-05-2015

We verlaten deze mooie camping nadat we water hebben getankt en water/wc hebben gelost. We rijden noordwaarts naar Kalamata via de mooie kustweg dooreen heuvelachtig landschap met veel olijfbomen en sinaasappelgaarden. Langs de weg vele kraampjes waar men probeert de sinaasappels te verkopen. We passeren enkele kleine dorpjes, waar de oude mannen zoals overal in Griekenland op de terrasjes koffie zitten te drinken. Oude vrouwtjes lopen hier nog steeds in het zwart. Soms lijkt het helemaal niets veranderd in de 30 jaar tijd sinds we hier met de bus als chauffeur/reisleidster rondreden. Alleen de huizen zien er nu veel beter uit en ook de tuintjes met veel rozen en bougainville. In Kalamata doen we boodschappen bij de Lidl. Het is een grote, drukke stad, waar niet veel te zien is, dus rijden we meteen verder. Na Kalamata gaat de weg naar het zuiden de bergen in met prachtige vergezichten. Hoge beboste bergen, maar helaas is het een beetje bewolkt en heiïg. Na 20 km gaat het met veel haarspeldbochten weer naar beneden en komen we bij het leuke plaatsje Kardamili weer aan de kust met veel baaien, rotsen en zandstranden. Vlak daarna komen we bij Stoupa waar we gaan overnachten op camping Kalogria, een eenvoudige, schaduwrijke camping(€ 19,00) met enorme eucalyptusbomen en heel veel vogels. Wat is het toch heerlijk, camper neerzetten, stroom aansluiten, stoelen buiten zetten en binnen 5 minuten genieten van de rust, schaduw en vogelgeluiden op weer een nieuw plekje! Later in de middag wandelen we naar het dorp, 200 meter. Het ligt aan een baai met zandstrand en boulevard en weer veel restaurantjes en terrasjes. In het achterland hoge bergen, heel mooi. We vinden weer een mooi terrasje om van het uitzicht te genieten.

Dag 16 Stoupa – Mystras      122 km         10-05-2015 

We rijden eerst even naar het kleine vissersdorp Aghios Nikolaos, 3 km ten zuiden van Stoupa, een mooi dorpje rondom een klein haventje met kleurrijke vissersbootjes. Op de kade een aantal terrasjes. We maken even een wandelingetje en halen vers brood. Daarna rijden we zuidwaarts over een van de mooiste wegen van de Peloponnesos, hoog over de bergen, met schitterend uitzicht over de zee en de kustplaatsjes. De smalle bochtige weg leidt door kleine bergdorpen met smalle straatjes en door prachtige natuur, vooral nu in mei. Veel bloemen, gele brem en ronde struiken met gele, groene en rode kleur, geen idee wat dit is, maar het is prachtig! Wat opvalt is dat de huizen goed gerestaureerd zijn en dat er veel nieuwbouw is, maar heel mooi in de stijl van vroeger. We komen namelijk in een streek die de Mani heet, bekend vanwege woontorens, waar de bevolking zich verschanste in tijden van oorlog. In enkele dorpen staan prachtige kapelletjes en kerkjes uit de 11e, 12e en 13e eeuw, Byzantijns. De meeste zijn gesloten, maar van binnen bevinden zich nog mooie fresco’s. Het dorp Lagkada is de moeite waard voor een stop. Een oud dorp met een Byzantijns kerkje, mooie oude huizen en een wasplaats. Verderop daalt de weg met haarspeldbochten naar de mooie baai van Itylo, met het kleine oude dorp Neo Itylo, waar we in 2008 een nacht gestaan hebben aan het strand. De laatste jaren zijn er een aantal vakantiedorpen bijgebouwd, maar ook weer in de oude stijl met torens. Smaakvol. Bij Aeropoli nemen we de weg naar Gythio. Het zuidelijke deel van de Mani hebben we in 2008 gereden, een prachtige route, deze slaan we nu over. (Zie Rondreis Griekenland 2008). Ook de grotten van Dirou hebben we eerder bezocht, De moeite waard. Ook Gythio slaan we over, waar in 2008 nog overal kraampjes met grote inktvissen te drogen hingen. Dat was prachtig, nu zien we niets. We rijden vanaf Gythio door een breed dal met aan weerszijden hoge bergen met nog wat sneeuw naar camping Castle View in Mystras, een camping met grote plaatsen in een olijfgaard. Alleen in vergelijking met 2008 is er geen vriendelijke ontvangst, het sanitair is veel minder en het zwembad is niet open. Dit is eigenlijk geen €24,00 waard. Wel mooi uitzicht op de beroemde Heuvel met daarop een burcht, Byzantijnse kerken en kloosters en resten van een stad. We zijn daar al eerder geweest, schitterend! De rest van de middag lekker luieren, nog even naar het dorpje gewandeld, klein maar gezellig. ’s Avonds buiten pannenkoeken gebakken.

 

Dag 17 MystrasPlaka      112 km          11052015

Vandaag staat er weer een prachtige route op het programma. Door de sinaasappelplantages en olijfgaarden rijden we naar Geraki en dan noordwaarts de bergen in. De weg is smal en op stukken erg slecht maar we hebben geen haast en rijden op ons gemak langzamerhand naar boven. Dennenbossen, mooie bloemen, bloeiende bomen en prachtige vergezichten. Op 1150 meter hoogte ligt het bergdorpje Kosmas, via smalle straatjes moeten we er dwars doorheen, maar er is gelukkig geen tegenverkeer. In het centrum een pleintje met een mooi kerkje, een oorlogsmonument en terrasjes onder eeuwenoude platanen. Ik wil een brood gaan kopen bij een oud in het zwart gekleed vrouwtje in een klein winkeltje, maar ze wil me van alles aansmeren, honing, gebak, olijven. Duidelijk gemaakt dat ik alleen brood wil, en ze haalt dat achter in het winkeltje uit een kastje. Even later als we een op een mooi plekje willen lunchen, blijkt het keihard te zijn. Zeker van vorige week. Na de stop veranderen de beboste bergen in kale rotsformaties met mooie terra-kleuren. De weg daalt met vele haarspeldbochten naar de kloof van Dafnon. Hoog boven ons op de rotsen ligt het prachtige Elonis-klooster. Het riviertje in de kloof staat droog, de beddingen en ook de kanten van de weg staan vol met rose oleanders. De steile rotswanden gaan door tot aan het stadje Leonidio, dat er schitterend tegenaan is gebouwd. We rijden nog iets verder naar Plaka, omdat daar een camperplaats zou zijn. Maar we zien niets. We parkeren de camper en lopen naar het kleine vissershaventje met een paar huisjes en restaurantjes. Meteen komt de eigenaresse van een restaurantje naar buiten om ons te wijzen  op de camping die hier vlakbij ligt en heet ons welkom met als cadeautje 3 komkommers. Aardig. Als we bij de camper aankomen, blijkt de eigenaar van de camping al ingeseind en wijst ons de weg naar camping Semeli, een mooie nieuwe camping, ziet er goed uit met grote plaatsen en overal bloemen. Gratis WiFi. €15,00. We kunnen even buiten genieten, maar zien in de verte boven de bergen een donkere lucht aankomen en even later begint het te onweren en te gieten en het houdt niet meer op. Jammer.

Dag 18 Plaka – Nafplion       83 km         12-05-2015

De zon schijnt weer als we opstaan, maar het waait hard. We laden en lossen alles nog even voor het vertrek van deze leuke camping en rijden dan noordwaarts over de mooie kustweg. Deze loopt hoog boven de kust langs steile bergwanden met mooie vergezichten op de rotsachtige baaien en kleine dorpjes. Hier en daar zie je nog oude molens en af en toe viskwekerijen. Wat meer naar het noorden loopt de weg wat lager langs de kust en zijn er meer baaien met zandstranden. We rijden naar Nafplion waar het overnachten bij de haven wordt gedoogd. Er staan nog wat andere campers en we hebben mooi uitzicht op de haven en het stadje. Nafplion is wel toeristisch, bussen rijden dan ook af en aan, maar het is er dan ook erg mooi. Boven de stad tegenover ons de Palamidi-vesting en rechts van ons in zee de Burtzi-vesting op een eilandje in zee. We wandelen langs de haven naar het centrum waar we een lekker koud biertje drinken op een van de vele terrasjes op het Syntagma-plein, het hoofdplein. We krijgen er lekkere hapjes bij en we bekijken op ons gemak de drukte op het plein. Op het plein staan nog 2 moskeeën uit de Turkse tijd. Daarna wandelen we door de smalle straatjes rondom het plein met zijn vele winkeltjes en restaurantjes met de tafeltjes op straat. Heel gezellig. Wat opvalt in Nafplion is de mooie bestrating en overal in de straatjes prachtige rode bougainville. Vervolgens maken we de mooie wandeling via een prachtig wandelpad rondom de rots, die weer uitkomt in het centrum. Deze wandeling duurt een half uur en biedt mooi uitzicht op de blauwe zee en de bergen langs de kust. Het pad loopt langs steile rotswanden helemaal begroeid met vijgcactussen. We gaan weer terug naar de camper en bekijken de drukte op het parkeerterrein. ’s Avonds wandelen we weer terug en gaan we eten op een van de terrasjes in een smal straatje onder de bougainville.

 

Dag 19 Nafplion – Oud-Korinthe       85 km           13-05-2015

We rijden vanochtend eerst naar het vlakbij gelegen Neo Kios, waar ’s morgens een vismarkt is. Aan een kanaaltje liggen tientallen vissersbootjes van waaruit de vis verkocht wordt, die die nacht gevangen is. De vissers zitten hun netten te controleren en veel oude vrouwtjes in het zwart verkopen de vis. Heel leuk om te zien. Daarna rijden we naar Argos, een vrij grote stad die gedomineerd wordt door een grote vesting. We tanken even en doen boodschappen bij de Lidl. Daarna rijden we noordwaarts door een heuvelachtig landschap met sinaasappelgaarden en olijfgaarden en overal kraampjes langs de weg, waar men probeert de sinaasappels en olijfolie te verkopen. We gaan naar de camperplaats in Oud-Korinthe, beheerd door een zeer gastvrij oud echtpaar, die zelf ook camperaars zijn. We krijgen meteen een lekker koud glas water en een schaaltje in honing gedrenkte rozijnen als welkom. De camperplaats heeft alle faciliteiten en kost €10,00. Op 300 meter afstand liggen de opgravingen van Oud-Korinthe en iets verder het centrum. We hebben van onze buren al gehoord dat de opgravingen niet zo interessant zijn en dat je ze net zo goed kunt zien vanaf de weg die er omheen loopt. We gaan het ‘s middags zelf maar eens bekijken en ze hebben inderdaad gelijk. We lopen er omheen en zien zo al voldoende. Na alle opgravingen die we vroeger al gezien hebben in Delfi, Olympia, Athene en Mycene, ziet dit er een beetje hetzelfde uit. In plaats daarvan maar een lekker biertje op een terrasje. Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor, restaurantjes, winkeltjes en terrasjes rondom de opgravingen. De rest van de dag lekker buiten gezeten bij de camper samen met onze gezellige buren en gekeken naar de prachtige gifgroene hagedissen.

 

Dag 20 Oud-Korinthe – Diakofto  137 km      14-05-2015

We nemen afscheid van het lieve vrouwtje van de camperplaats en vertrekken westwaarts langs de noordkust naar Diakofto. Helaas komen we toch op de autobaan, de bewegwijzering laat nogal eens te wensen over en de TomTom is ook niet duidelijk. Omdat de afstand vandaag niet groot is, besluiten we om nog een mooie tocht door het bergachtige binnenland te maken. Vanaf Kiat0 stijgt de weg langzamerhand, dwars door een gebied met alleen maar wijngaarden. Bij het meer van Stymfalia maken we een lunchstop, een prachtig natuurgebied met veel kikkers en vogels. Er zijn ook opgravingen en een museum. Daarna via een heel smal weggetje langs Kastania, Mesino en Steno met nauwe doorgangen in de kleine dorpjes, af en toe hele slechte wegen, maar een erg prachtig berggebied met toppen tot 2300 meter. Plotseling kijken we vanaf grote hoogte op een mooi dal met een lappendeken van akkerbouwvelden in allerlei kleuren, prachtig! Vanaf Steno naar Derveni is het mooiste stuk met veel haarspeldbochten totdat we uiteindelijk afdalen met mooi uitzicht op de Korintische Golf. We rijden naar het stationnetje van Diakofto om voor morgen de treinreis naar Kalavryta te reserveren. Vanwege de grote drukte is het aan te raden om te reserveren, prijs € 19,00 retour p.p. Daarna rijden we naar het strand van Diakofto waar campers mogen overnachten, een prachtig plekje, alleen jammer dat het ontzettend hard waait. ’s Avonds een mooie zonsondergang.

 

Dag 21 Diakofto – Akrata   13 km      15-05-2015

We moeten vroeg op om de trein van 08.45 uur te halen, maar dat is geen straf. Heerlijk om al om 07.00 uur voor je camper op het strand in de zon koffie te drinken! We parkeren de camper bij het station en wachten tot het treintje voor komt rijden. Deze rijdt 3 of 4 keer per dag tussen Diakofto en Kalavryta, een rit van 23 km, tijdsduur 65 minuten. Snelheid ongeveer 30 km per uur, maar op stukken waar over een brug of door een tunnel gereden moet worden of overgeschakeld moet worden naar het tandrad, is de snelheid 10 tot 16 km per uur. Het is een spectaculaire rit, vooral het eerste deel door de Vouraikos-kloof, met diepe kloven en ravijnen waar dit wilde riviertje doorheenstroomt met stroomversnellingen en watervallen. Steile rotswanden en beboste berghellingen, prachtig! Er is nog een tussenstop voor bezoekers voor het Mega Spileo-klooster. In Kalavryta hebben we 2 1/2 uur tijd voordat we weer terug moeten. We lopen eerst door het kleine centrum van het dorp, dat prachtig gelegen is tussen de bergen, vlakbij een bekend skigebied. Het centrum heeft een hoofdstraat met allemaal terrasjes, restaurantjes en winkeltjes waar voornamelijk kruiden, honing, jam en pasta worden verkocht. We bezoeken de kerk, waar de slachtoffers van het drama van 13 december 1943 worden herdacht. De Duitsers hebben toen 1436 mannen en jongens van de bevolking geexecuteerd. Het tijdstip 14.34 uur is nog te zien op de kerktoren waarvan de klok op die tijd is stilgezet, teksten op de muur geven uitleg. We wandelen via een vrij steil pad naar het oorlogsmonument, hoog boven Kalavryta, erg indrukwekkend. Na een lekker biertje op een terrasje nemen we om 12.27 uur de trein weer terug en weer genieten we van deze prachtige rit. Een aanrader! We rijden 12 km naar camping Akrata Beach waar we een mooi plaatsje pal aan zee krijgen, een leuke camping ondanks de vele Griekse vaste gasten. De rest van de middag lekker luieren en zwemmen in de ijskoude zee.

Dag 22 Akrata – Olympia   161 km      16-05-2015

We gaan vandaag weer de Bergen in, het binnenland van Griekenland is zo mooi! Het eerste deel gaat weer naar Kalavryta waar we gisteren ook al waren, maar de weg gaat natuurlijk via een andere route. We rijden via een smalle weg omhoog tussen hellingen vol met gele brem, ook langs de kant van de weg, een schitterend gezicht. Het ruikt ook lekker. We komen nog een keer langs het oorlogsmonument van Kalavryta en rijden dan door de hoge bergen en door kleine dorpjes richting Klitoria, waar we onderweg stoppen bij de grot van Spilio Limnon, the Lakes Cave. We betalen € 9,00 per person en wachten op de gids die alleen maar Grieks spreekt. Gelukkig hebben we net kennis gemaakt met een Australisch echtpaar waarvan de man oorspronkelijk Grieks is en aangezien we maar met vieren zijn, vertaalt de man alles voor ons in het Engels. Bovendien krijg je ook nog een informatiefolder mee. We wandelen 500 meter de grotten in waar vlonders gemaakt zijn die boven de meertjes langs prachtige stalagtieten en stalagmieten leiden, een mooi gezicht samen met de weerspiegeling in het water. Er is geen leven in dit water, het enige wat we horen is het piepen van de vele vleermuizen. Er is nog 2,5 km aan grotten met nog meer meertjes, maar vanwege geldgebrek is dit niet geexploiteerd. Helaas  mogen we geen foto’s maken, dus kopen we maar een boekje waar we weer foto’s van maken. Na dit leuke bezoek rijden we verder en vinden een mooi uitzichtpunt waar we gaan lunchen. Vlak na Sela bereiken we de doorgaande route die van Tripolis naar Patras gaat en verwachten dat deze toch wat beter is dan de andere wegen die we tot nu toe in de bergen gehad hebben. Helaas. Dit is verschrikkelijk. Je kunt wel zien dat de Grieken geen geld hebben voor verbetering van het wegennet. Een en al gat in de weg, Dick probeert eromheen te slalommen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Gelukkig is het erg rustig op de weg, dus doen we het rustig aan en genieten desondanks van het prachtige berglandschap en de leuke dorpjes. Bij Marmara gaan we binnendoor naar Olympia door een landschap met veel olijfbomen en wijngaarden. In Olympia gaan we naar camping Diana, een leuke camping in het dorp (€ 26,00). Op het parkeerterrein van de opgravingen mag je niet overnachten, er worden boetes uitgedeeld. De opgravingen hebben we vroeger al bezocht, maar we vinden het plaatsje altijd gezellig, ondanks dat het erg toeristisch en best wel duur is. In de middag gaan we wat drinken op een van de terrasjes onder enorme platanen in het centrum en wandelen langs de winkeltjes. We worden aangesproken door een Griek die ontzettend trots is op het feit dat hij in 1992 de Olympische vlam heft gedragen, hij heeft daar ansichtkaarten van laten drukken en deelt deze uit. Het is natuurlijk de bedoeling dat je dan in zijn winkeltje wat komt kopen. ’s Avonds gaan we weer terug om te eten op een terrasje en de gezellige drukte te bekijken.

 

Dag 23 Olympia – Katalolon      209 km        17-05-2015

Weer een mooie bergroute vandaag. We rijden oostwaarts richting Langadia (Lagadia, Lagkadia, op kaarten, in boekjes en op de tomtom iedere keer anders gespeld, dat maakt het reizen in onbekend Griekenland vaak moeilijk) en Dimitsana. Een mooie bergroute met prachtige natuur en leuke dorpjes, die tegen de helling liggen. Een smalle weg, maar goed te doen. De doorgang door de dorpjes is vaak moeilijk door geparkeerde auto’s maar het lost zichzelf altijd weer op. We moeten 2 keer een overstekende schildpad redden. De dorpjes Langadia en Ditmitsana zijn zeker een bezoek waard. Bij Dimitsana ligt de Lousios-kloof met een aantal kloosters, te bereiken via een smalle weg met talloze haarspeldbochten. Deze hebben we in 2008 al bezocht, dus we rijden nu verder via Stemnitsa naar Karitena. Daarna weer richting kust via Kallithea en Krestena. Er zijn geen campings of camperplaatsen in de bergen, dus wordt het een lange tocht, maar zeker de moeite waard. Helaas wordt de weg na Karitena verschrikkelijk slecht. Grote gaten in de weg, stukken weg verdwenen, op een traject van 8 km wordt aan de weg gewerkt en moeten we met 15 km per uur heel voorzichtig over een slecht grindpad. Daarna gaat het dan ook mis, we horen een knal en voor de 2e keer in 3 weken tijd hebben we een klapband. Gelukkig hebben we nog het tweedehands reservewiel en binnen 20 minuten heeft Dick de klus geklaard. We rijden heel voorzichtig verder naar Katakolon, waar we eerder op de reis ook al waren. We vinden weer een mooi plekje op de havenkade met uitzicht op de vissersbootjes en in de verte het dorp. ’s Avonds eten we in het dorp en een vriendelijke ober helpt ons aan een adresje van een bandenbedrijf, 6 km verderop, waar we morgen gaan proberen om 2 nieuwe banden te kopen.

Dag 24 Katalolon       48 km        18-05-2015

We rijden om 09.00 uur eerst naar het bandenbedrijf. Gelukkig spreekt er iemand een beetje Engels en regelen we 2 nieuwe banden, die niet op voorraad zijn, maar om 14.00 uur binnen kunnen zijn. Geen probleem, we rijden even naar de Lidl in Pyrgos voor de broodnodige boodschappen en daarna terug naar Katakolon en genieten daar weer van de zon, het uitzicht, het enorme cruiseschip wat binnenvaart en gezellige praatjes met de andere camperaars op de kade. We wandelen naar het dorp voor een biertje op een terras. ’s Middags om 15.00 uur rijden we weer naar de garage en binnen 15 minuten zitten er 2 nieuwe banden op de camper voor € 210,00. Natuurlijk geven we een goeie fooi voor de prima service en rijden met een gerust hart weer verder. We besluiten nog een nacht in Katakolon te blijven, het bevalt ons daar prima. We hebben daar gratis stroom, alleen het water en de toiletten hebben ze afgesloten, dat was 2 weken geleden nog anders. Voor ons geen probleem, we kunnen nog vooruit.

 

Dag 25 Katalolon – Glyfa       50 km        19-05-2015

We verlaten dit mooie plekje en gaan naar camping Aginara Beach in Glyfa waar we nog 2 dagen lekker willen relaxen voordat we overmorgen de boot van Patras naar Venetië nemen. Het is een prachtige camping (ACSI-card, € 16,00) met mooie bloemen, struiken en palmen aan een mooi strand. Verder is er niet veel te doen in de omgeving maar we hebben al zoveel moois gezien dat we nu even gaan luieren. Er is gratis internet, dus het verslag kan weer bijgewerkt worden en ik ga lekker zwemmen. ’s Avonds krijgen we noodweer, stortregen en onweer.

Dag 26 Glyfa               20-05-2015

Het is weer prachtig weer en we genieten buiten van de rust, de mooie omgeving en de vele vogels. ’s Middags zwemmen en ’s avonds eten op het met bougainville begroeide terras van het restaurant op de camping. Heerlijk eten en niet duur. Het is een fijne, goed verzorgde camping gerund door een gastvrije, vriendelijke familie. Lekker om een paar dagen uit te rusten, maar verder is er niet veel te doen in de omgeving.

Dag 27 Glyfa – Patras -boot              21-05-2015

Laatste dag in Griekenland. We lossen en laden alles en verlaten deze mooie camping, uitgezwaaid door de eigenaresse. We hebben tijd genoeg dus rijden het eerste stuk binnendoor. Het is hier wat heuvelachtig met olijfgaarden en wijngaarden en bij Kastro zien we het mooie Chlemoutsi-kasteel boven op een heuveltop met daaronder het dorp, mooi gezicht. Het is helaas zwaar bewolkt vandaag, maar wel warm. We parkeren de camper in het havenstadje Kylini, waar de boten naar de eilanden Kefalonia en Zakynthos vertrekken. Maar het stadje valt erg tegen, ziet er onverzorgd uit met haveloze huizen. Wel wat terrasjes en restaurantjes. We pinnen nog even geld en rijden verder naar Patras waar we nog boodschappen doen bij de Lidl. Boodschappen doen in Griekenland is best wel duur, uit eten gaan daarentegen goedkoop. Als we langs de kustweg verder rijden zien we onze boot al liggen in een nieuw aangelegde haven aan de zuidkant van Patras. Langs deze weg zien we tientallen bootvluchtelingen/immigranten langs de weg zitten, al kijkend naar de haven. Alleen maar jonge mannen. We parkeren de camper bij de terminal en gaan inchecken. Tijdens het wachten zien we de immigranten zich proberen te verstoppen onder de vrachtwagens om zo illegaal de oversteek te kunnen maken naar Italië. Maar het hele terrein staat vol met politie en security, die de hele tijd rondrijden met sirenen om ze te verjagen, maar ze komen iedere keer terug. Enkelen worden gesnapt en worden weggestuurd. Ze lopen ook al naar de campers te loeren. Voordat we vertrekken checkt Dick nog even of er niemand onder onze camper hangt, maar verderop worden alle voertuigen grondig bekeken. Vrachtwagens moeten opengemaakt worden en met trappen en zaklantaarns wordt alles doorzocht. Ook de camper ontkomt niet aan een inspectie en we moeten de badkamer en de kledingkast openmaken en ze willen onder het bed kijken. Bij het inschepen wordt er nogmaals onder de vrachtwagens gekeken. We gaan aan boord en kunnen weer lekker in onze eigen camper slapen. Ideaal dat camping on board. Om 17.30 uur bekijken we het vertrek vanuit Patras vanaf het dek en drinken daarna wat in de bar. We eten de kaasbroodjes en garnalen die we bij de Lidl hebben gekocht, we mogen geen gas gebruiken aan boord, dus ook niet koken.

Dag 28 op zee               22-05-2015

Helaas is het slecht weer, dus dat wordt binnen blijven. Ook veel wind en hoge golven, en omdat ik altijd vlug zeeziek ben, ga ik maar lekker op bed liggen. Maar dan duurt zo’n dag wel lang. Rond 18.00 uur leggen we tot onze grote verbazing aan in Ancona, dat stond niet op ons reisschema! We profiteren van het feit dat het schip anderhalf uur stil ligt en gaan eten in het self-service-restaurant, maar dat valt enorm tegen, jammer. Verwachte aankomsttijd in Venetië is volgens ons ticket 23.30 uur, maar het wordt 0.00 uur, 01.00 uur, 01.30 uur, dus loop ik maar naar boven om eens te informeren. Blijkt dat we pas om 03.00 uur aan gaan komen. Tegenvaller. Het wordt zelfs 03.30 uur en doodmoe parkeren we de camper op het haventerrein en gaan een paar uurtjes slapen. Wat een dag!

 

Dag 29  Venetië – Ried im Oberinntal     406 km      23-05-2015

Na 3 1/2 uur te hebben geslapen, horen we veel lawaai en grote drukte op het parkeerterrein. Het wordt druk met nieuwe passagiers die komen inchecken, dus we rijden zo snel mogelijk weg. Onderweg gaan we nog even lossen en laden bij een tankstation. Dat is wel ideaal in Italië, op veel tankstations langs de autobaan heb je camperservicepunten. We nemen de autobaan omdat het toch slecht weer is en we op willen schieten, zodat we in Oostenrijk kunnen overnachten. Via Verona en Bolzano rijden we naar Merano en nemen daar  weer dezelfde weg als op de heenreis via de Reschenpas. Deze is weg goed bevallen en is landschappelijk erg mooi. De bloesem van de appel- en perenboomgaarden is nu verdwenen, maar nu genieten we van de besneeuwde bergtoppen. Het heeft flink gesneeuwd de afgelopen tijd. Rond 15.00 uur komen we aan op camping Drieländerblick (ACSI-card) in Ried im Oberinntal. Een leuke camping midden in het dorpje, maar daar is niet zo veel te doen. De omgeving is wel erg mooi, het dorp ligt op 825 meter hoogte. We maken een wandeling ondanks dat het koud en nat is en doen wat boodschappen. Het was de bedoeling om een leuk restaurantje op te zoeken om eens Oostenrijks te gaan eten in een knusse Gasthof, maar we kunnen alleen maar pizzeria’s vinden, dat is niet de bedoeling. Dan zelf maar wat koken in de camper. ’s Nachts is het erg koud, dat zij we niet meer gewend.

Dag 30  Ried im Oberinntal – Rüdesheim    524 km      24-05-2015

Brrr.. koud, 8 graden. We besluiten om een flinke afstand af te leggen vandaag en door te rijden naar Rüdesheim, waar we 2 nachten zullen blijven. Het eerste stuk gaat weer door het mooie Oostenrijk via de Fernpass en daarna alleen maar saaie autobaan door Duitsland. Rond 17.00 uur komen we aan op de Campingplatz am Rhein, een prachtige camping waar we ieder jaar wel een keer overnachten. Niet goedkoop, € 28,50, maar wel erg mooi en met splinternieuw lux sanitair. Gelukkig is er nog net een plaatsje vrij. De camping is gelegen aan de mooie Rijnboulevard waarover je in een kwartier naar het stadje loopt. Erg toeristisch, maar wel gezellig. Het is Pinksteren, dus is het erg druk. Er liggen 8 grote Rijncruiseschepen en bussen rijden af en aan. We gaan eten op het terras van Lindenwirt in de Drosselgasse, ons vaste adresje met live muziek.

Dag 31  Rüdesheim             25-05-2015

Eerst lekker uitslapen en lekker luieren. In de middag lopen we weer naar het centrum, waar we de kabelbaan naar het Niederwalddenkmal nemen. Een prachtig monument wat herinnert aan de Duits-Franse oorlog van de 19e eeuw. Van hierboven heb je een prachtig uitzicht over Rüdesheim, de Rijn, Bingen aan de overkant en de uitgestrekte wijngaarden tegen de heuvels. Erg mooi. Boven kun je wijn proeven uit de omgeving, dus dat doen we dan maar. Daarna wandelen we de 2 km naar beneden dwars door de mooie wijngaarden. Een  leuke wandeling. ’s Avonds gaan we eten op het terras van het Park-hotel, direkt aan de Rheinstrasse. Tijdens het heerlijke eten genieten we van het uitzicht op de Rijn, de treinen en de vele toeristen die langslopen. Daarna nog even naar Lindenwirt voor een paar biertjes/wijntjes, muziek en dansen. een leuke afsluiting van een heerlijke vakantie!

Dag 32  Rüdesheim  – Boxtel    330 km           26-05-2015

We kiezen voor de route langs de Rijn tot Koblenz, alhoewel de veerpont via Bingen sneller is. Maar dit stuk is altijd zo mooi met zijn vele kastelen en de schilderachtige dorpjes. Bij Koblenz nemen we de autobaan voor de laatste paar honderd kilometers, het zit er weer op. Wat hebben we een mooie reis gemaakt! Griekenland blijft een van onze favoriete landen, ondanks dat het er vaak chaotisch is, dat de wegen slecht zijn en er veel zwerfvuil is. Maar de mensen zijn zo vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, het weer is goed, het eten heerlijk en het landschap prachtig. We hebben genoten! Totaal gereden kilometers: 4598.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Ingrid schreef:

  Hoi Dick en Carla,
  Wat leuk om jullie te kunnen volgen, zo reizen we lekker met jullie mee 🙂
  Heel veel plezier!

 2. Willie en Marlou schreef:

  Hoi Dick en Carla
  Leuk weer om jullie verslag te lezen.
  De foto’s zijn weer prachtig.
  Fijne vakantie verder
  Groetjes Willie en Marlou

 3. Joke schreef:

  Hallo Carla en Dick, ik heb jullie verslag gelezen en ik vind het leuk om op de hoogte te blijven. Veel plezier!
  Groetjes, Joke

 4. thea harbers schreef:

  Erg leuk om jullie belevenissen weer te lezen. Heel veel plezier op deze reis.

 5. Joke schreef:

  Wat een prachtige foto’s. Julllie zullen wel genieten als ik dat zo zie.Nog veel fijne dagen.

 6. Marian Doensen schreef:

  Zó leuk om jullie weer te volgen met al die prachtige foto’s!
  En de katten hebben het weer goed in Griekenland 🙂
  Geniet!!

 7. Ingrid schreef:

  Nou ik ben weer helemaal bij! Ik had een kleine achterstand maar ik heb jullie mooie verslag weer helemaal gelezen. Ja wat een prachtig mooi land he. Het mooie landschap, de leuke dorpjes, de vriendelijke Grieken en het heerlijk eten 🙂 maken het land zo bijzonder om te bezoeken. Wij gaan er ook zeker een keer terug.
  Wij wensen jullie heel veel plezier voor de komende weken!

 8. cor en mien van Hulten schreef:

  Hoi Dick en Carla
  Wat n mooie reis en prachtige foto’s we genieten mee van bet prachtige Griekenland.

 9. Ingrid schreef:

  Wat een mooie plekjes! Alle mooie herinneringen aan onze reis van 2013 komen weer terug! Nog veel plezier de laatste week!

 10. Rob enConchita de Ruiter schreef:

  Bedankt voor het maken van dit leuke verslag. Wij hebben het met veel plezier en belangstelling gevolgd. We zijn zelf ook camperaars en gaan de laatste jaren graag naar Griekenland. Jullie verslag was dus een feest van herkenning en we kunnen niet wachten om weer op pad te gaan.

 11. Willie en Marlou schreef:

  We wachten met smart op de rest van het verslag 😉

 12. johan en tonny schreef:

  wat mooi dat jullie je vakantie ervaringen met iedereen willen delen, zo krijgen wij tenminste een indruk hoe dat gaat een reis naar Griekenland. Het is alleen wel frustrerend dat wij nog niet zo lang de tijd hebben om die reis te doen, maar het voordeel is danook dat wij zeker 10 jaar jonger zijn, dus onze tijd komt nog wel. In ieder geval bedankt

 13. Ilse Delbaen schreef:

  Beste Dick en Carla,

  Ik heb mt heel veel plezier jullie verslag Peloponesos 2015 gelezen, Jullie hebben een mooie reis gemaakt.

  Wij vertrekken op 14 augustus ook naar Griekenland een beetje dezelfde reis als jullie

  Wat ik jullie wou vragen:

  Nu er zoveel vreemdelingen (Syriers en Afrikanen vanuit Turkije Griekenland binnen komen is het nog wel veilig om de camper ergens achter te laten om een dorpje te bezoeken of eventueel een supermarkt binnen te gaan zonder dat je teveel zorgen hoeft te maken

  Ook willen we s’avonds een restaurantje opzoeken en gezellig eten maar wel veilig

  Wil je mij aub een antwoordje sturen

  bedankt op voorhand

  Vriendelijke groeten

  Ilse

  Driebunder 14
  Aartselaar ( Antwerpen )

  • darnhem schreef:

   Hallo Ilse. Wij hebben helemaal niets gemerkt van deze illegalen/vluchtelingen tijdens onze rondreis. Er zelfs geen een gezien. Totdat we in Patras op de boot wachtten. Daar wachtten ze in tientallen om te proberen zich in een vrachtwagen te verstoppen. Maar er is daar veel security en politie en als je zelf ook goed uitkijkt, gebeurt er niets. Dus gewoon gaan en lekker genieten. Heel veel plezier! Groetjes Carla

 14. T.Kikstra schreef:

  Mooie reis en mooie foto’s, maar mijn vraag is : de boot naar griekenland, moet je die vooraf boeken? Wij willen misschien ook wel naar griekenland toe,

  • darnhem schreef:

   Dank je wel voor de reactie. Het ligt een beetje aan de reisperiode of je vooruit moet boeken. Vooral in mei en juni is het erg druk en er is maar een beperkt aantal plaatsen op het camperdek waar je in je eigen camper kunt slapen. Toch lees ik in veel verslagen dat mensen op de bonnefooi naar de haven gaan, maar dan ben je niet zeker dat je meekunt. In ieder geval alvast een fijne reis, Griekenland is zó mooi! Groeten Carla.

 15. Ien en Hans Jonker schreef:

  Wat een prachtige reis. Wij gaan dit voorjaar voor het eerst naar Griekenland, de Peloponnesos, en hebben jullie verslag met heel veel interesse gelezen, zo niet verslonden. !
  Door de mooie foto’s en het enthousiasme zijn we ook erg benieuwd naar het land. Jullie verhaal heeft ons erg geholpen bij de voorbereidingen. Dank !!
  groeten Hans en Ien.

  • darnhem schreef:

   Dank je wel voor jullie leuke reactie! De Peloponnesos is het mooiste stukje Griekenland! Kijk ook naar onze reis van 2008. Heel veel plezier!

 16. Rikki schreef:

  Hallo Dick & Carla, Bedankt voor dit schitterende reisverslag! Wij willen volgend jaar voor de eerste keer een camper huren om naar de Peloponnesos te reizen i.p.v. vliegen zodat de hondjes ook mee kunnen. We hebben 3 weken en vroegen ons af of dat te doen is? Groetjes Rob & Rikki

  • darnhem schreef:

   Hallo Rob en Rikki. 4 weken zou beter zijn, maar 3 weken is ook te doen als je de heen- en terugreis naar/van Ancona wat sneller doet. Dan heb je 2 volle weken in Griekenland en kun je de mooiste plaatsen uitzoeken om te gaan zien. Het is er zo mooi! Als jullie vragen hebben, mogen jullie ons altijd mailen. Groetjes Carla.

 17. T Schaft schreef:

  Hallo Camper fan
  Met interesse jullie reisverslag aan het lezen van Griekenland.
  Kan zelf niet goed op de site zien van de Minoan Lines hoe ik de ticket moet reserveren van Ancona-Patras voor de camper.
  Wij willen ook slapen in de camper op de boot.
  Onze periode van vertrek is15April -15 Mei.2017. Dank alvast. .

  • darnhem schreef:

   Helaas heeft Minoan Lines geen Camping on Board meer. Je moet echt een hut nemen. Wel mogelijk bij Anek Lines en Superfast.