Rijn-Moezel 2015


 

Dag 1 Tiel-Andernach       24-06-2015

Gisteren zijn we ons reisje gestart met een overnachting op de camperplaats in Tiel vanwege een verjaardag. Voor € 8,00 kun je hier overnachten op de Waalkade met mooi uitzicht op het scheepvaartverkeer op de Waal. Geen voorzieningen. Geen overlast gehad van rondhangende jeugd zoals in veel commentaren te lezen, lekker rustig geslapen. We rijden vandaag via de autobaan naar de camperplaats van Andernach en komen daar rond 11.00 uur aan, nog net op tijd om een plekje te bemachtigen. Het is hier altijd erg druk en de mooie plekjes aan het water zijn meestal bezet door langparkeerders. Maar de plaats ligt naast het centrum en aan de Rijn, dus ideaal. Kosten € 7,00 (wordt eind van de middag opgehaald) en stroom via de automaat. Laden en lossen mogelijk. Na het eten maken we een stadswandeling van ongeveer 3,5 km, zie info, langs alle bezienswaardigheden van Andernach. Er zijn nog mooie stadsmuren met diverse poorten en torens, de Domkerk, het bolwerk langs de Rijn, leuke winkelstraatjes en de markt met terrasjes. Het is mooi weer, dus drinken we daar een lekker biertje. De rest van de middag zitten we buiten bij de camper, koken zelf en wandelen ’s avonds nog langs de Rijnboulevard.

 Dag 2 Andernach-Bacharach      25-06-2015

We rijden 70 km verder naar het zuiden voor een overnachting op de camperplaats van Bacharach, waar we ook weer blij zijn dat we rond 11.00 uur aankomen, want het is ook hier erg druk en er is toevallig nog net een plaatsje aan het water! Een mooie camperplaats naast camping Sonnenstrand met alle voorzieningen, € 10,50 incl. stroom. We wandelen meteen naar het kleine stadje wat vlakbij ligt. Het centrum met zijn mooie oude vakwerkhuizen ligt achter de oude stadsmuren en boven het stadje ligt de burcht Stahleck midden tussen de wijngaarden. Er zijn diverse wijnhuizen en toevallig wordt in een van deze huizen wijn gebotteld via een vernuftige machine. Rechts gaan de lege wijnflessen erin, de flessen worden gespoeld, de wijn gaat erin, de doppen erop en links komen de kant-en-klare flessen er weer uit, die meteen in kratten worden gepakt. Leuk om te zien. We wandelen langs de oude huizen die allemaal leuke spreuken op de gevel hebben staan. Het komt er op neer dat je moet genieten van het leven en de wijn zolang het nog kan en je verre moet houden van haast en stress. Nou, dat doen we dus ook! Veel huizen dateren uit de 14e, 15e en 16e eeuw, o.a. het Altes Haus en het oude Munthuis. De Middeleeuwse Peterskerk is eind 19e eeuw prachtig gerestaureerd. We gaan lunchen op een terrasje van een van de vele restaurantjes, echt Duits met schnitzel, frites en salade, bier en de plaatselijke wijn. Lekker en niet duur. Daarna gaan we genieten van het uitzicht op de Rijn en de zon op ons mooie plekje op de camperplaats. Later in de middag ga ik nog een wandeling maken naar het 12e eeuwse kasteel, een flinke klim via trappen. Onderweg kom je langs de Wernerkapelle, een onvoltooide kapel uit de 13e eeuw, gebouwd als herdenking van de Jodenvervolging. Burcht Stahleck is mooi gerestaureerd en is nu een jeugdherberg. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal met zijn wijngaarden. De wandeling omlaag gaat langs de stadsmuren die vanaf het kasteel naar het stadje lopen. Zie info. Ik vind dat ik wel een ijsje heb verdiend en geniet ervan op een bankje aan de Rijnboulevard. De rest van de dag lekker geluierd.

Dag 3 Bacharach-Ediger-Eller   26-06-2015

We rijden vandaag naar de Moezel en komen weer lekker vroeg aan op de camperplaats van Ediger-Eller, deel Ediger, een leuke, kleine camperplaats aan de Moezel in het centrum. € 5,00 per dag, alleen water, geen voorzieningen (evt bij het verderop gelegen tankstation tegen betaling). We vinden weer een plekje aan het water, erg mooi! ’s Middags maken we een wandeling door Ediger met zijn mooie oude vakwerkhuizen, delen van stadsmuren en talloze wijnhuizen. De hoofdweg langs de Moezel heeft vele gezellige restaurantjes en terrasjes en natuurlijk gaan we daar even de plaatselijke wijn proeven. De rest van de middag aan het water genieten van de rust en de boten op de Moezel. Ik maak zelf nog een wandeling naar het andere deel Eller, wat 1,5 km verderop ligt, via een mooi wandelpad langs de Moezel. Eller is nog kleiner dan Ediger maar ook hier mooie oude vakwerkhuizen en een Middeleeuwse kerk. ’s Avonds eten we bij Gasthof Römerstube op het terras, een 3-gangenmenu voor slechts € 12,00.

Dag 4 Ediger-Eller-Trier   27-06-2015

We vervolgen de route langs de Moezel. Wat is het hier toch mooi! Heuvels met wijngaarden of bossen en leuke dorpjes. Voor de liefhebbers is er het fietspad langs de Moezel. Er zijn talloze camperplaatsen, die nu toch al aardig vol staan. Wij kiezen voor Trier, waar we al een paar keer eerder waren, maar wat er erg gezellig vinden. De camperplaats is erg groot, maar heeft wel ruime plaatsen en alle voorzieningen. € 9,60 per nacht, stroom via de automaat.  De 1,5 km van het centrum wat aangegeven staat, klopt niet echt. Als we naar het centrum lopen blijkt dit toch wel minstens 3 km te zijn. Het blijkt Alstadtfest te zijn in de stad en overal is er muziek en staan er biertenten en eettentjes. We vinden nog net een vrij tafeltje op een van de vele terrasjes en bekijken de gezellige drukte met een lekker biertje erbij. De bezienswaardigheden van Trier (Porta Nigra, Dom, Basiliek van Constantijn, Kurfürstliches Palast en de vele Romeinse monumenten, zie info) hebben we al vaker gezien, dus vanmiddag alleen wat rondwandelen door het gezellige centrum.

Dag 5 Trier-Boxtel  28-06-2015

Naar huis. Helemaal binnendoor via mooie routes door Luxemburg (Echternach, Vianden, Clervaux) en de Belgische Ardennen. Een leuk reisje met mooi weer en 920 km gereden.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Luc en Rita schreef:

  Hallo Dirk en Carla,

  we hebben genoten bij het lezen van jullie mooie campertrips.
  We hebben zelf nog nooit de Moezelstreek bezocht, wat zou u ons de mooiste plaats aanraden om zeker te bezoeken?
  Lieve groetjes
  Rita en Luc

  • darnhem schreef:

   Hallo Rita en Luc. Bedankt voor jullie reactie. Er zijn heel veel leuke plaatsen aan de Moezel en volop camperplaatsen. Wij vinden Bernkastel-Kues, Cochem en Trier heel leuk, de wat grotere plaatsen waar het gezellig druk is. Wat kleinere plaatsen die ook leuk zijn: Ediger-Eller en Ürzig. Maar we hebben zelf ook nog niet alle plaatsjes bezocht. Overal kun je goed fietsen en wandelen. Heel veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.