Limburg-Monschau en Rüdesheim 2021

Dag 1 Boxtel – Ohé en Laak        7 juni 2021

Het is nog steeds Corona-tijd, dus we blijven de komende weken in Nederland. We kiezen vandaag voor de camperplaats in Ohé en Laak, gelegen op een voormalig eiland tussen 2 rivierarmen van de Maas. We vinden een mooi plekje met uitzicht op de jachthaven. Het is wat bewolkt vandaag, maar de temperatuur is goed en we kunnen lekker buiten zitten. Later in de middag maken we een korte wandeling langs de oude Maas, een mooi wandelpad tussen bomen en prachtige planten en bloemen. Aan de andere kant van de Maas ligt België, aan de andere kant van het pad de Dilkensplas. Na de wandeling even wat drinken op het terras van brasserie de Maasterp.

Dag 2 Ohé en Laak       8 juni 2021

Prachtig weer vandaag en dat zal de komende dagen zo blijven, heerlijk. We pakken de fietsen en rijden naar het verderop gelegen pontje van Ohé en Laak naar het Belgische Ophoven (€1,20 p.p.). We kunnen zonder problemen door België fietsen. Via een mooi fietspad rijden we naar het Nederlandse Thorn, bekend als het witte stadje. De huizen zijn allemaal wit geschilderd, er zijn mooie monumenten en de straatjes zijn authentiek geplaveid. Overal mooie rozen en andere bloemen. We kijken wat rond, drinken wat op een terrasje in het centrum en eten daarna wat op een ander terras naast de mooie abdijkerk. Een leuk stadje. Daarna fietsen we terug via Wessem, Maasbracht en Berkelaar. Totaal 30 km gefietst. ’s Middags maak ik nog een wandeling van 5 km langs de Dilkensplas en de Teggerse plas, gelegen temidden van prachtige natuurschoon.

Dag 3 Ohé en Laak    9 juni 2021

Vandaag gaan we fietsen in zuidelijke richting. We nemen weer het pontje Ohé en Laak-Ophoven en rijden dan langs de Maas naar Maaseik, waar toevallig markt is. We wandelen even over de markt en fietsen daarna weer door. Een prachtig fietspad met overal margrieten en klaprozen. Daarna nemen we het pontje naar Grevenbicht in Nederland. Onderweg komen we langs het Maashuuske in Illikhoven, waar we op het terras lekker eten. Ik proef het typisch Limburgse zuurvlees, heerlijk! Na 33 km komen we weer aan op de camperplaats. ’s Middags fiets ik nog naar het vestingstadje Stevensweert, waar de vestingwerken nog goed bewaard zijn gebleven, verder naar de sluizen van Maasbracht en via de oude Maasweg weer terug naar de camperplaats, 17 km.

Dag 4 Ohé en Laak – Valkenburg   10 juni 2021

Omdat we overal lezen dat de campings en camperplaatsen in Nederland overvol zitten in de weekenden, hebben we van te voren maar de camperplaats Valkenburg geboekt voor 4 nachten, dan zijn we zeker van een plaats en hoeven we niet te zoeken. Valkenburg is natuurlijk wel heel toeristisch, maar wel gezellig en de omgeving is prachtig. En we kunnen onze nieuwe e-bikes eens goed uittesten in de heuvels. We komen rond de middag aan, de plaats is vrij krap, maar op donderdag is alles nog rustig, dus hebben we plaats genoeg. Wel een prachtig uitzicht van hier op de Wilhelmina-toren en de heuvelachtige omgeving. ’s Middags lopen we naar het vlakbijgelegen centrum, wandelen rond en nemen een lekker biertje op een terrasje.

Dag 5 Valkenburg       11 juni 2021

In de ochtend ga ik een vroege wandeling maken via Valkenburg centrum naar het riviertje de Geul. Langs het kronkelende riviertje gaat een mooi wandelpad naar het Geulpark, een prachtig aangelegd park met een grote visvijver. Via de Oud Valkenburgerweg weer terug naar de camping, 5 km. Na de lunch pakken we de fietsen en rijden een prachtige route langs de Geul, kasteel Schaloen, Schin op Geul en Wijlre naar Gulpen, een gezellig dorp met veel terrasjes, waar we natuurlijk even wat drinken. De terugreis gaat via heuvels met graanvelden terug naar Valkenburg. Het is prima gegaan met onze e-bikes, geen probleem met de heuvels. Daarna lekker uitrusten na de 30 km lange fietstocht en dan buiten eten met de bakplaat.

Dag 6 Valkenburg     12 juni 2021

Dick neemt een vrije dag vandaag, dus ik ga lekker wandelen en fietsen. In de ochtend maak ik een wandeling via de Geul naar kasteel Oost. Via het tunneltje onder de spoorlijn loop ik langs het Oosterbergvoetpad de Schaelsberg op, even puffen met deze temperatuur, maar goed te doen. Boven ligt de kluizenarij en 14 kruiswegstaties, beneden de Calvariegroep, 3 beelden van Jezus, Maria en Johannes. Het uitzicht boven is prachtig, alhoewel het nog een beetje heiïg is. Het pad gaat dan een stuk langs de spoorlijn en via een tunneltje en een wandelpad kom je bij kasteel Genhoes, privébezit, en vervolgens bij kasteel Schaloen. Daarna weer langs de Geul terug. Een mooie wandeling van 9 km. In de middag maak ik een fietstocht via Bemelen, Cadier en Keer, Margraten en Scheulder, 25 km.

Dag 7 Valkenburg     13 juni 2021

Dick is niet zo van het wandelen, dus ga ik weer alleen op pad. Dit keer een wandeling door het Kurpark en de Cauberg. Achter de parkeerplaats van de Steenkolenmijn gaan wandelpaden naar boven door het Kurpark, waar ook Thermae 2000 ligt. Daarna een oversteek naar de Cauberg met het Casino, waarachter een groot natuurgebied ligt met mooie wandelpaden. Je komt dan uit bij de Romeinse catacomben en de oude vuursteenmijn en daarna bij het openluchttheater. Via het centrum weer terug naar de camping. ’s Middags fietsen we naar Maastricht via Bemelen heen, terug via het prachtige Geuldal. Het is erg druk in Maastricht, er staan rijen voor de winkels, iedereen wacht tot er ruimte is om binnen te mogen. Wij houden het bij een wandeling door het centrum en een terrasje.

Dag 8   Valkenburg – Monschau   14 juni

Duitsland is geel geworden, dus willen we toch graag de grens over. Voor de zekerheid een mailtje gestuurd naar de camping in Monschau of onze inentingsbewijzen voldoende zijn en dat blijkt geen probleem te zijn, we zijn welkom. We rijden binnendoor via België naar Monschau naar camping Perlenau. We kunnen zelf een plek uitkiezen en vinden een prachtig plekje aan de Perlenau-beek. De camping is zeer eenvoudig met een nogal klungelige receptie, maar de plek maakt alles goed. Later gaan we te voet naar Monschau, vanaf de camping langs de beek door het bos. Het laatste deel langs de weg. Het is ongeveer een half uur lopen tot in het centrum. We wandelen wat rond en drinken wat op een terrasje. Het is erg stil in Monschau, geen bussen met dagjesmensen en veel terrasjes dicht. Monschau is prachtig met zijn vakwerkhuizen langs het riviertje de Ruhr en andere monumenten. We drinken wat op een terrasje en eten later bij hotel Horchem op het terras een heerlijke Bauernschnitzel.

Dag 9 Monschau      15 juni 2021

Er is een buurtwinkel in Monschau om boodschappen te doen, dus fietsen we naar het centrum. Heen heuvel af, terug heuvel op, maar met de e-bikes goed te doen. Helaas blijkt de winkel op dinsdag gesloten te zijn, maar als we staan te praten wat nu te doen, komt toevallig de eigenaresse langs en doet de winkel voor ons open. Wat aardig! Met volle fietstassen weer terug naar de camping. ’s Middags maken we een fietstocht door de omgeving, waarbij een groot deel gaat over een voormalige spoorlijn, de Vennbahn, waarvan nu een fietspad gemaakt is, 28 km.

Dag 10 Monschau     16 juni 2021

Vanochtend rijden we een deel van de Ruhrradweg, van knooppunt 32 naar 30 en weer terug, een prachtige route langs het riviertje door een mooi bosgebied, 10 km.

Vanmiddag ga ik een grotere rit maken, 38 km. Het eerste deel weer langs de Ruhr en daarna dwars door het Hoge Venen-gebied in België, de Hautes Fagnes, een veengebied met dichte bossen, heide en vennen, heel erg mooi. Er zitten 3 steile stukken in, maar toch wel te doen. De brem bloeit overal, een prachtig gezicht. Op sommige plaatsen zijn vlonderpaden aangelegd door de veengebieden. Nog nooit zo’n mooie fietstocht gemaakt! Schitterend!

Dag 11 Monschau – Rüdesheim     17 juni 2021

We rijden vandaag verder naar Rüdesheim, altijd een geliefd plekje voor ons. We doen onderweg eerst wat boodschappen en komen dan rond 14.00 uur aan op Campingplatz am Rhein. Een vrij dure camping, maar prachtig onderhouden met prima sanitair en op loopafstand van het gezellige centrum. We krijgen een extra grote plaats, vanwege Corona moet er meer afstand zijn tussen de campers/caravans. Later in de middag wandelen we via de mooie Rijnpromenade, die nu helaas besmeurd is met ganzenpoep van de vele ganzen, naar het centrum. Het altijd drukke centrum is nu erg stil, de hordes dagjesmensen en toeristen van de vele Rijnboten ontbreken. De live-muziek in de vele restaurants en terrasjes is er niet en wij zijn de enigen die zitten te eten in ons favoriete Lindenwirt, normaal stampvol door de gezellige muziek. Helaas, nog altijd Corona-gevolgen.

Dag 12 Rüdesheim 18 juni

Nog wat boodschappen doen bij de Lidl, vlakbij de camping, lekker vers brood halen. Daarna op de fiets naar het centrum voor een lekkere ijssorbet. In de middag gaan we een fietstocht maken. Naar het zuiden is er een mooi fietspad langs de Rijn en we fietsen tot aan de veerpont Oestrich-Winkel. Voor €2,70 p.p. varen we naar de overkant en fietsen dan noordwaarts naar Bingen. Daar nemen we een lekker biertje in een Biergarten aan het water en nemen dan weer de veerpont naar Rüdesheim. Een leuk tochtje. ’s Avonds een mooie zonsondergang.

Dag 13 Rüdesheim – Boxtel

Helaas heeft onze waterpomp het begeven. Bij navraag blijkt de dichtsbijzijnde winkel in Mainz of Wiesbaden te zijn, 40 km verder weg en op zaterdagmiddag gesloten. En omdat het weer minder wordt de komende dagen, besluiten we maar naar huis te gaan. Meteen bij de Wit in Schijndel een nieuwe gehaald, die kan Dick dan zelf inbouwen de komende dagen. Helaas een wat kortere vakantie, maar deze is wel erg mooi geweest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.