Portugal winter 2016/2017

Routekaartje deel 1 Boxtel-Salamanca

Dag 1  Boxtel – Saint-Imoges                434 km                     14 december 2016

Een maand vakantie. De wintervakantie vorig jaar naar Spanje is goed bevallen, dus dit jaar gaan we naar Portugal. En poes Max gaat mee, voor de eerste keer zo ver weg. De dag begint goed, zon en blauwe lucht en geen files. Voor de koffie en de lunch zoeken we een mooi plekje zodat Max lekker even naar buiten kan. Rond 15.30 uur komen we aan op de camperplaats van Saint-Imoges, net onder Reims. Een nieuwe camperplaats met 8 plaatsen met voorzieningen, alleen geen electra. Gelegen in een mooie omgeving met veel bossen. Op 600 meter ligt het dorp, maar daar zijn geen winkels.

Dag 2   Saint-Imoges – Amboise               388 km                 15 december 2016

Het was koud vannacht, maar wel te doen. Na een mooie zonsopgang vertrekken we richting Orleans. Er is geen goede B-weg, dus nemen we toch maar de autobaan, die ons helaas via Parijs leidt waar het natuurlijk ontzettend druk is. Bij Orleans gaan we binnendoor richting Blois en verder over de mooie weg langs de Loire naar Amboise, waar een camperplaats is naast de camping op het eiland in de Loire. Een mooie plek met voorzieningen. We wandelen later naar het stadje (600 meter) dat gedomineerd wordt door het enorme kasteel uit de 11e eeuw waar vele Franse koningen gewoond hebben. Het centrum van Amboise bestaat uit nauwe straatjes met oude huizen. De lange winkelstraat die onder de oude klokkentoren door loopt is nu prachtig versierd met kerstbomen en slingers evenals het centrale plein naast het kasteel met zijn leuke restaurantjes. Op de terugweg genieten we nog van een mooie zonsondergang boven de Loire. ’s Avonds wandel ik nog even terug om wat foto’s te maken van het prachtig verlichte kasteel en de bruggen over de Loire.

Dag 3  Amboise – Verteuil-sur-Charente             215 km              16 december 2016

Pech! De ruitenwissers doen het niet meer. Dick heeft alles nagekeken en de zekering vervangen, maar helaas. Het is nog wel steeds mooi weer, maar we kunnen natuurlijk niet zonder. Dus rijden we eerst naar Tours waar een FIAT-garage moet zijn. Na veel rondrijden over het industrieterrein vinden we uiteindelijk de garage en na een uur, een nieuw motortje en €265,00 lichter kunnen we onze weg vervolgen. We kiezen voor B-wegen, maar vooral het eerste deel tot aan Poitiers is erg druk en heeft veel rotondes en verkeerslichten. Daarna wordt het de N10, een autoweg en deels autobaan zonder tol, waar je lekker door kunt rijden. We kiezen voor de camperplaats van Verteuil-sur-Charente, gelegen naast een park aan de rand van het mooie oude dorp waar diverse takken van de rivier de Charente doorheen stromen. We parkeren de camper en drinken een lekker wijntje buiten in de zon aan een van de picknicktafels. Ook Max vindt het heerlijk in het gras. Later wandelen we rond door het mooie dorp met zijn schilderachtige huizen langs de rivier, de oude watermolen en het 15e eeuwse kasteel. Via een steile trap lopen we naar het uitzichtpunt waar je een mooi overzicht hebt over het dorp en het kasteel. Ook bevindt zich daar de mooie 15e eeuwse St. Médard-kerk. 

Dag 4  Verteuil-sur-Charente – Urrugne             371 km                                         17 december 2016

En weer mooi weer! We vervolgen de N10 via Angoulème en Bordeaux. Het schiet lekker op, maar de weg is vrij saai. We komen al vroeg aan op de camping in Urrugne, een mooie camping. Vlug de stoelen naar buiten en genieten van een wijntje in de zon. Vandaag geen zin om naar het dorp te wandelen, is 2 km. 

Dag 5   Urrugne – Burgos             261 km                   18 december 2016

We rijden weer met prachtig weer weg, maar zodra we Spanje binnenkomen en de snelweg richting Burgos nemen (geen tol) rijden we de mist in. Jammer, want het landschap is mooi, heuvelachtig en groen. Tot aan Tolosa nog een aantal industriestadjes, maar daarna wordt het mooier. Bij Miranda de Ebro wordt het tolweg en nemen we de N1. Langzamerhand stijgen we naar de Puerto de la Brujula op 981 meter, een kloof in een rotsachtig landschap, om daarna weer iets te dalen naar Burgos, gelegen op de Castiliaanse hoogvlakte, op ongeveer 700 meter. Vroeg in de middag komen we op camping Fuentes Blancas aan, gelegen in het gelijknamige park aan de rivier de Arlanzon. Het is fris op deze hoogte, maar wel zonnig. Ondanks dat we nog geen drup regen hebben gehad, is de camper smerig en Dick wil hem persé wassen. Ik besluit om de 3 km naar het centrum te wandelen, via een wandelpad langs de rivier door het uitgestrekte park. Na 3 kwartier sta ik in het centrum, loop via de mooie San Pablo-brug en wandel over de Paseo de la Isla, een prachtige boulevard met fonteinen, standbeelden en in allerlei vormen geschoren coniferen. Aan het einde staat de mooie Arco de Santa Maria, een toegangspoort van de oude stadsmuur en daarachter bevindt zich de enorme Santa Maria-kathedraal uit de 13e eeuw. Ik koop een ticket voor € 7,00 en krijg een apparaat mee met uitleg in het Nederlands. Wat een pracht en praal in deze kathedraal met al zijn zijkapellen. 

Daarna loop ik nog door het centrum met zijn gezellige straatjes, de Plaza Mayor omringd door mooie gebouwen en de kerstmarkt, waarvan de kraampjes op dit moment nog niet open zijn. Daarna weer terug naar de camping waar de camper staat te blinken. Het was vermoeiend, maar zeker de moeite waard. 

Dag 6  Burgos – Salamanca          265 km                       19 december 2016

Het heeft gevroren vannacht, koud! Maar de zon schijnt weer en langzamerhand zal het weer opwarmen. Vandaag nemen we de autobaan (zonder tol) naar Salamanca. Een saaie rit door vlak en soms golvend landschap met alleen maar graan- en groentevelden, die nu natuurlijk kaal zijn. Rond de middag komen we aan in Salamanca en doen eerst boodschappen bij de Lidl. We proberen een parkeerplaats te vinden om de stad te bezoeken, maar dat lukt niet. Daarom rijden we eerst naar camping Regio in het vlakbij gelegen Santa Marta de Tormes. Een redelijke camping bij het gelijknamige hotel met gratis internet. Vanaf het hotel vertrekt ieder uur een bus naar Salamanca. Na 20 minuten staan we in het centrum en beginnen met een bezoek aan de kathedraal voor € 4,75. De nieuwe en de oude kathedraal zijn aan elkaar gebouwd, ook hier weer prachtige plafonds, altaarstukken, zijkapellen, orgels, koorbanken en grafmonumenten, maar ik vond die van Burgos toch indrukwekkender. We wandelen daarna door het centrum langs nog meer kerken en het Casa de las Conchas (huis met de schelpen, helaas in de steigers) naar de Plaza Mayor, een prachtig plein omzoomd door hoge gebouwen met diverse toegangspoorten en vol met terrasjes. We vinden er een in de zon en genieten van een biertje en bekijken de drukte op het plein. Als de zon langzamerhand verdwijnt, proberen we de halte te vinden van de bus, maar dat lukt niet zo snel en nemen daarom maar een taxi terug naar de camping (€9,00). 

Routekaartje deel 2 Salamanca-Silves

Dag 7  Salamanca – Badajoz         301 km                     20 december 2016

We hebben vannacht het elektrisch kacheltje laten branden, dus is het niet zo koud als we opstaan, want het heeft weer stevig gevroren. Maar alweer zon en blauwe lucht, we boffen. Vandaag de laatste dag door Spanje en we nemen weer de autobaan (tolvrij) tot aan Cáceres (prachtige stad, waren we al eerder, zie reis Portugal 2009). Het landschap is hier niet meer zo kaal, we zien eerst veel velden met steeneiken en veel koeien. Ook wordt het bergachtiger met wat sneeuw op de toppen in de verte, de autobaan ligt af en toe op een hoogte van 900 meter. Na Cáceres nemen we de Ex100 naar Bádajoz. Een landschap met veel kurkeiken met daaronder groen gras en gele bloemen. Het lijkt wel voorjaar, vooral achter glas met de zon er op. Vroeg in de middag komen we aan op de gratis camperplaats van Bádajoz, gelegen aan een park naast de gerestaureerde Romeinse brug over de Guadiana-rivier. Van hier af een prachtig zicht op de stad die gedomineerd wordt door een oude Moorse vesting. Later in de middag wandelen we via de Romeinse brug naar de Puerto de las Palmas, een oude toegangspoort naar de stad. Het hart van de stad is de Plaza de Espagna met de kathedraal, het stadhuis, veel sinaasappelbomen en veel terrasjes. Van hieruit smalle straatjes naar alle kanten met winkeltjes en restaurantjes. Heel gezellig. Via de Plaza de Cervantes met een standbeeld van deze beroemde schrijver gaan we naar de Plaza Alta, het oudste plein van de stad uit de Moorse tijd, en nemen daar een biertje op een terrasje en bekijken het mooie plein, gelegen aan de voet van de oude Moorse vesting met gigantische muren over de hellingen. Hoewel veel huizen in de oude stad verwaarloosd zijn, is het toch een mooie stad. ’s Avonds wandel ik nog even langs de Guadiana-rivier: de oude stad en de Romeinse brug zijn prachtig verlicht.

Dag 8 Badajoz – Évora            123 km                 21 december 2016

Vandaag naar Portugal, het is slechts 7 km naar de grens. We nemen de gewone weg richting Elvas en wat meteen opvalt is dat het hier zo schoon is. In Spanje overal rotzooi langs de weg, hier is het superschoon. Mooie wit met geel geschilderde huisjes  met leuke tuintjes. Veel sinaasappelbomen. Elvas zien we vanuit de verte al liggen, met zijn vesting op de heuvel en de witte huizen. We zetten de camper op de grote parkeerplaats, waar je ook mag overnachten (geen voorzieningen), gelegen bij het enorme aquaduct. Het is 7 km lang en heeft soms 4 etages. Het wordt nog steeds gebruikt voor watertoevoer. We wandelen de heuvel op door de poort naar de muren van de vesting van waar af je een mooi uitzicht hebt. Het centrum van Elvas ligt binnen de muren en heeft leuke smalle straatjes met witte huizen, nu mooi versierd vanwege Kerst. Daarna rijden we via het golvende landschap met olijfbomen, sinaasappelbomen en weilanden verder naar het tweede witte vestingstadje Estremoz. Hier kunnen we midden in het stadje parkeren op het grote Rossioplein omringd door mooie gebouwen. Je mag hier ook overnachten (geen voorzieningen). We wandelen door het centrum naar de vesting waar nu een poussada (hotel) gevestigd is. Ook hier een kerkje met 13e eeuwse marmeren toren. Verder zijn ook de meeste trottoirs gemaakt van stukjes marmer en de drempels in de huizen van marmer. In de omgeving zijn namelijk marmergroeven waar wit, rose en zwart marmer vandaan komt. We zijn deze even voor Estremoz gepasseerd. Een leuk stadje. We rijden verder naar Évora en passeren onderweg nog zo’n mooi gelegen wit vestingstadje Evoramonte. We overnachten op camping Orbitur Évora, zo’n 2 km buiten het stadje gelegen. Een redelijke camping, waar we een mooi rustig plekje vinden, waar we heerlijk in de zon kunnen zitten en waar Max lekker rond kan snuffelen. We blijven hier 2 nachten.

Dag 9  Evora                                                                       22 december 2016

Weer zon en blauwe lucht vandaag. Vanaf de camping rijdt bus 41 1 x per uur naar Évora, €1,40 p.p. Het is slechts 2 km maar de bus rijdt als een soort buurtbus door diverse buitenwijken met leuke witte huizen met sinaasappelboompjes en mooie tuintjes, allemaal netjes verzorgd. Evora is een leuk wit stadje binnen vestingmuren en heeft ook een mooi aquaduct. We stappen uit in het centrum en wandelen door de gezellige straatjes met veel kleine winkeltjes. We komen uit op het Giraldo plein met fontein en veel terrasjes. We halen bij het VVV even een plattegrond en bezoeken achtereenvolgens de kathedraal, de gerestaureerde Romeinse Diana-tempel en de mooie St. Franciscus-kerk. We betalen € 3,00 voor de ernaastgelegen Capella de Osso, waarvan de wanden bekleed zijn met de schedels en beenderen van 5000 inwoners en bezoeken het museum. Daarna terug naar het Giraldo-plein voor een lekker biertje in de zon, de bus terug en de rest van de middag op de camping in de zon.

Dag 10  Evora – Porto Covo           177 km                        23 december 2016

We rijden vandaag via binnenwegen dwars door de Alentejo naar de Atlantische kust. Dwars door enorme velden met kurkeiken met daaronder of gras met koeien of graanvelden. De bomen worden 1 keer in de 8-10 jaar voorzichtig geschild zodat de kurk er in 1 keer in zijn geheel afkomt. De boom ziet daarna rood en kleurt langzamerhand weer naar bruin. Kurk is erg belangrijk voor de zuid-Portugese economie. In de dorpen en steden vind je ook overal winkeltjes waar allerlei producten van kurk verkocht worden zoals tassen, schoenen en souvenirs. We passeren het mooi gelegen witte stadje Alcázar do Sal, gelegen aan de Sado rivier. Vanaf de brug een prachtig uitzicht met de witte gebouwen die in het water weerspiegelen. Daarna rijden we langs deze rivier naar de kust, door bossen met pijnbomen en parasoldennen in een soort duinlandschap en moerasgebied. Na Comporta rijden we door het dorpje Torre met talloze ooievaars op hooggelegen nesten, prachtig! De kustweg gaat ook weer door uitgestrekte bossen van dennenbomen. Voor de lunch stoppen we bij het Lagoa de Santo André, een meer in een natuurgebied met veel vogels zoals flamingo’s, lepelaars en zilverreigers, alleen vandaag helaas alleen maar meeuwen. Het is eb, maar als het vloed is, stroomt het meer vol door een nauwe doorgang vanaf de zee. Er zijn prachtige stranden met hoge golven. Je mag hier overnachten (geen voorzieningen) en er is ook een camping. Verder een restaurantje en bar. Via houten vlonders wandel je langs de lagune en de zee. We rijden verder en passeren de industriestad Sines met zijn haven en olieraffinaderijen. Bestemming is Porto Covo, waar een gratis camperplaats is aan de rand van het dorp, bij de vis- en groentemarkt. Deze is bijna vol, maar we vinden nog een mooi plekje. We wandelen door de hoofdstraat met zijn winkeltjes, terrasjes en restaurantjes naar de zee. Het vissersdorp ligt op hoge rotsen boven de zee en via een wandelpad over de rotsen heb je mooi uitzicht op de hoge golven die tegen de rotsen beuken, de vuurtoren en de mooie baaien met zandstrandjes. Het haventje ligt beneden in een kleine inham, maar alle boten zijn uitgevaren. We drinken wat op een terrasje in de zon. Later in de middag maak ik nog een lange wandeling via het wandelpad over de rotsen. ’s Avonds nog even naar het dorp wat mooi verlicht is en versierd voor Kerst.

Dag 11  Porto Covo – Lagos         109 km                       24 december 2016

Bijna Kerst dus we besluiten om een leuk stadje op te zoeken om 2 nachten te blijven. We rijden naar de Algarve naar camping Trindade in Lagos, die op loopafstand ligt van het centrum. Een zeer oude, verwaarloosde camping maar we vinden toch een redelijk plekje achteraan op het tentenveld. Helaas staan er wat camperbusjes met loslopende honden, niet fijn voor Max. Het wordt waarschijnlijk dus maar 1 nacht hier. In de middag lopen we de 500 meter naar het ommuurde centrum van Lagos met zijn gezellige straatjes en pleintjes. Veel terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Op een terrasje genieten we van de zon en een biertje en bekijken de gezellige drukte. 

Dag 12 Lagos – Sagres         89 km           25 december 2016

We vinden deze camping toch maar niks, dus gaan we vandaag maar verder. We gaan eerst tanken bij de Intermarché, diesel in Portugal is erg duur €1,30 en bij deze supermarkt is het €1,16. Dat scheelt weer. We rijden naar het uiterste zuid-westelijke puntje van Europa, de Cabo de Sao Vincente met zijn vuurtoren. Van hier een prachtig uitzicht op de hoge rotsen waar de golven tegenaan beuken. In de verte de andere kaap van Sagres, waar we hierna naar toe rijden. Op de kaap van Sagres kun je het enorme fort bezoeken, maar ook zonder dat kun je genieten van het prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan met de rotskusten, zandstranden en de hoge golven. Er mag hier ook overnacht worden op het parkeerterrein(geen voorzieningen). Het is hier een paradijs voor surfers, dus overal in de omgeving zie je oude busjes met jongeren en surfshops en surfbars. We kiezen voor de Orbitur camping Sagres, een mooie camping in een dennenbos waar het lekker rustig is. 

Dag 13  Sagres – Caldas de Monchique        82 km            26 december 2016

We willen toch wel wat van het binnenland zien en rijden eerst noordwaarts naar de kust bij Carrapateira. Ten noorden van het dorp ligt het Praia da Bordeira, een prachtig strand. Vanaf hier kun je omhoog rijden in de duinen. Je kunt een rondrit maken over de hoge rotsen via een onverharde weg. Overal zijn uitzichtpunten, te bereiken via houden vlonders. Van hier af een mooi uitzicht over de ruige rotsen, de stranden en de hoge golven. Het is een beschermd natuurgebied met mooie planten, struiken en bloemen. De kruiden ruiken heerlijk. Na deze mooie rondrit rijden we naar de Serra de Monchique, een vulkanisch gebergte met zwavelhoudende warmwaterbronnen en dus zijn er diverse kuuroorden zoals Monchique en Caldas de Monchique. Bij het laatste dorp ligt een camperplaats helemaal verscholen in de heuvels, 1 km over een onverharde weg omhoog. Een mooie, rustige camperplaats met schitterend uitzicht. Prachtig plekje als je van rust en wandelen houdt. ’s Middags maak ik een wandeling door de heuvels, bedekt met eucalyptusbomen, aardbeienbomen, kurkeiken en dennen. Natuurlijk verdwaal ik weer, daar heb ik wel vaker last van. Ik kom weer bij de doorgaande weg uit en moet dus de 1 km naar de camperplaats omhoog lopen. Maar het was een mooie wandeling.

Dag 14  Caldas de Monchique – Alvor          26 km            27 december 2016

We rijden weer naar de kust. Bij Praia da Rocha stoppen we om een wandeling te maken over het wandelpad over de rotsen en over het strand tussen de prachtige rotsen. Daarna rijden we naar de camping in Alvor waar we al vroeg aankomen. De camping is vrij vol met overwinteraars, maar we vinden nog een plekje. Eerst lekker in de zon zitten en daarna lopen we de kilometer naar het stadje. Leuke straatjes met veel restaurantjes. Langs de haven een boulevard met veel terrasjes en restaurantjes en daar vinden we een leuk terras waar we gaan eten. Dick vis, ik pizza onder het genot van typisch Portugese muziek en uitzicht op het water. Wat boffen we toch met het weer. We hebben al 14 dagen zon en blauwe lucht. Het is vandaag zelfs 21 graden! 

Dag 15  Alvor – Silves      28 km                               28 december 2016

Kort ritje vandaag naar het in het binnenland gelegen Silves, een oud vestingstadje gelegen op een heuvel met als hoogste punt een Moorse vesting met daarnaast de kathedraal. Rondom nauwe straatjes met oude huisjes, een stadspoort en leuke terrasjes. Het is 19 graden vandaag en we nemen een biertje op het terrasje naast de kathedraal met uitzicht op de klepperende ooievaars op de kerk. Overal in het stadje zie je ooievaarsnesten. Het centrum aan de rivier de Arade heeft leuke winkelstraatjes en heel veel restaurantjes in de smalle straten. We overnachten op de mooie Algarve Motorhome camperplaats op 20 minuten loopafstand van het centrum. In de weilanden eromheen ook veel ooievaars, zilverreigers en schapen. 

Routekaartje deel 3 Silves-Aracena

Dag 16  Silves – Albufeira       40 km              29 december 2016

Vandaag rijden we eerst naar Carvoeiro, waar ten oosten van het dorp de Praia da Marinha ligt, een van de mooiste rotskusten van de Algarve. Prachtige rotsformaties en baaien met zandstranden. De rotsen zijn door de golven in mooie vormen geslepen, beroemd is de dubbele arc. Net zoals langs de hele kust zijn ook hier weer wandelpaden over de kliffen met prachtig uitzicht. We maken dan ook een mooie wandeling. Op de onverharde parkeerplaats mag je ook overnachten (geen voorzieningen), maar wij rijden verder naar Albufeira. De camperplaats Parque de Palmeira die het dichtst bij het centrum ligt, is helemaal vol en ziet er ook niet echt aantrekkelijk uit, maar we mogen voor €2,00 op het ernaast gelegen parkeerterrein overnachten (zonder voorzieningen), maar we vinden het een betere plek dan op de camperplaats en we hebben alle ruimte. We lopen ’s middags in 25 minuten naar het centrum wat alleen maar bestaat uit winkelstraatjes met souvenirwinkeltjes, restaurantjes, bars, disco’s en terrasjes. Heel erg toeristisch, maar voor een middagje wel gezellig. We vinden een terras aan het strand met heerlijke luie stoelen en genieten van een koud biertje in de zon. Omdat de weg terug naar de camperplaats omhoog loopt, nemen we voor €4,00 een taxi.

 Dag 17 Albufeira – Fuseta       69 km            30 december 2016

We rijden via Loulé door het binnenland naar Fuseta, nog een typisch Portugees vissersdorp. De camping ligt aan zee en in het centrum. Ook hier is het bijna vol, maar we vinden nog een kleine plek. Geen probleem, want verder is het een prima camping, waar we zeer gastvrij ontvangen worden en we hebben leuke buren. We blijven hier 2 nachten. ’s Middags verkennen we het dorp, wandelen langs de haven met zijn talloze kleurrijke vissersbootjes en door de smalle straatjes met oude vissershuisjes, veel ervan nog bekleed met de oude Portugese tegeltjes. Helaas is veel oud en verwaarloosd. Het centrale pleintje is de ontmoetingsplaats voor de bevolking en het is hier gezellig druk op de terrasjes. Er is ook een kleine boulevard met diverse terrasjes en restaurantjes en we nemen natuurlijk weer een biertje, kosten slechts €1,00 voor een flesje Sagres. Een leuk authentiek dorp, het bevalt ons beter dan Albufeira. Later in de middag maak ik nog een wandeling door de lagunes en zoutpannen. Er wordt hier zout gewonnen en er ligt een flinke berg. De flamingo’s zijn er helaas niet, maar wel veel zilverreigers. 

Dag 18  Fuseta                                                                            31 december 2016 

In de ochtend zitten we heerlijk buiten in de zon en gaan daarna een kijkje nemen in de vis- en groentehal en doen een paar boodschappen in de supermarkt. Voor de lunch zoeken we een leuk restaurantje op de boulevard. Op het terras wordt je vis en vlees voor je gegrild en het ruikt en smaakt allemaal prima. Het duurt wel een beetje lang, maar dat is geen straf met dit mooie weer en de gezellige drukte. Na de lunch maak ik nogmaals een wandeling naar het haventje waar in de vissershutten de vissers de netten zitten te boeten en daarna nog een wandeling naar het kleine strand met zijn vuurtoren. De grote stranden liggen buiten het dorp voorbij de lagunes, ‘ s zomers met een boot te bereiken. Oud- en nieuw is erg rustig, de meesten blijven in hun camper en een aantal zijn naar Olhao voor een groot vuurwerk. 

Dag 19  Fuseta – Vila Real de Santo Antonio        40 km               1 januari 2017

Nog even iedereen een goed Nieuwjaar wensen en afscheid nemen van de vriendelijke beheerders van de camping en de leuke buurtjes. We rijden naar Vila Real de Santo Antonio en overnachten daar op de grote camperplaats aan de rivier de Guadiana, een enorme vlakte met campers, maar voor 1 nachtje geen probleem. ’s Middags lopen we langs de rivier met grote vissersboten en langs de jachthaven via de mooie boulevard met palmen en standbeelden naar het centrum. Na de aardbeving in de 18e eeuw is de stad aangelegd door Markies de Pombal in een volledig rechthoekig stratenpatroon. Op het centrale plein, genoemd naar deze markies,  is vandaag op Nieuwjaarsdag een kleine markt met locale producten en veel attracties voor de kinderen. Het is gezellig druk in de winkelstraatjes eromheen en een drukte op de terrasjes. We drinken ook wat op een terrasje, maar het is wat fris vandaag. 

Dag 20  Vila Real de Santo Antonio – El Rocío      136 km        2 januari 2017

We doen nog even boodschappen bij de Lidl in Vila Real en rijden dan via de brug over de Guadiana naar Spanje. Het is nog mooi weer in Andalusië en we kiezen voor de camping in El Rocío. Eerst een stukje autobaan (geen tol) tot Huelva en dan over de rondweg om deze grote oninteressante  industriestad met olieraffinaderijen. Daarna langs de kust door een uitgestrekt natuurgebied met stuifzand en pijnbomen. El Rocío ligt midden in een uitgestrekt beschermd natuurgebied Doñana van 500 km2, opgericht ter bescherming van 360 soorten vogels met moerassen, riviertjes, bossen en heide. Hier overwinteren talloze vogelsoorten en leven herten, wilde zwijnen en ook lynxen. Vroeger was dit gebied alleen te paard bereikbaar en El Rocío heeft deze traditie willen bewaren, zodat er geen verharde wegen zijn, maar alleen zand. Veel inwoners hebben paarden, daardoor hebben de huizen ook allemaal balken om de paarden vast te binden. De huizen hebben ramen met tralies en veranda’s, zodat het net een stadje uit het wilde westen lijkt. Echter El Rocío is een beroemde bedevaartplaats. Met Pinksteren komen tienduizenden bedevaartgangers met paarden- of ossenwagens of te paard in tradionele kleding naar El Rocío en zij overnachten in de open lucht. Dan wordt het beeld van de maagd van El Rocío rondgedragen en wordt er feest gevierd. De broederschappen van vele Spaanse steden organiseren dit en hebben in El Rocío prachtige gebouwen. We wandelen vol verbazing door dit unieke stadje en bekijken het beeld van de Maagd in de prachtige kerk, een en al bladgoud. In de ernaast gelegen kapel steken mensen kaarsen aan. Vanaf een terrasje bekijken we de bezoekers die over de boulevard langs het meer flaneren of een ritje maken te paard of met paard en wagen. Heel leuk. De rest van de middag in de zon op de mooie camping. Wat een rust na de overvolle camperplaatsen en campings in de Algarve.

Dag 21  El Rocio                                   3 januari 2017

We blijven nog een dag op deze mooie camping. In de ochtend doen we wat klusjes en drinken koffie in de zon. ’s Middags ga ik een wandeling maken door het mooie natuurgebied. Ik loop langs de oever van het meer zuidwaarts, van hier af heb je een schitterend uitzicht op El Rocío met zijn witte kerk en huizen, die mooi weerspiegelen in het water. In het meer en de daaromheen liggende moerassen zie ik ooievaars, lepelaars, witte reigers en steltkluten, prachtig. Ongeveer een kilometer ten zuiden van El Rocío ligt een informatiecentrum van het Doñana natuurpark langs de weg. Van hier af kun je een wandeling maken via houten vlonders dwars door dit mooie gebied met pijnbomen, varens, heide, lavendel, tijm, rozemarijn en brem. Het pad leidt langs moerassen en riviertjes en er zijn een aantal hutten, waar je vogels kunt spotten. In dit gebied leven wilde zwijnen, herten, otters, schildpadden en lynxen. De wandeling is 4 km en de moeite waard. Daarna wandel ik nogmaals door El Rocío, het blijft een uniek stadje.

Dag 22  El Rocio – Aracena            119 km                       4 januari 2017

Na het laden en lossen en het wassen van de camper verlaten we de camping en doen eerst nog even boodschappen bij de Lidl. Daarna rijden we noordwaarts om alvast langzamerhand aan de terugreis te beginnen. We willen niet zo’n lange ritten meer maken als op de heenreis en doen het langzaam aan. Via een landschap van kurkeiken, steeneiken en olijfbomen rijden we naar Valverde del Camino, waar we lunchen op de camperplaats. Een aardig stadje met veel sinaasappelboompjes in de straten zoals we ook zien in de andere dorpen en stadjes die we tegenkomen. Daarna rijden we de Sierra de Aracena in, een mooi heuvelachtig gebied met veel bossen. Bij Minas de Riotinto zien we uitgestrekte ijzerertsmijnen en via mooie stuwmeren en een kronkelende stijgende weg zien we in de verte het witte Aracena liggen met kerk en kasteel boven op de heuvel. Dit is ons doel voor vandaag. We overnachten op de camperplaats, die niet veel voorstelt, een grote vlakte zonder voorzieningen. Maar het is er lekker rustig en het ligt vlak bij het centrum. Even later wandelen we het stadje in en komen meteen op de Plaza Gruta de Maravillas, met een oude wasplaats, mooie kunstwerken, een pleintje met palmbomen en sinaasappelbomen, een klein wit kerkje en veel terrasjes en restaurantjes. Hier vlakbij ligt de ingang tot de grotten, druipsteengrotten met ondergrondse meertjes. Maar we hebben al zoveel grotten gezien dat we deze maar overslaan. Er staat een toeristentreintje op dit plein en we besluiten mee te gaan voor € 4,00 p.p. Dat bespaart ons de lange wandeling de heuvel op naar kerk en kasteel. We rijden door het centrum met witte straatjes en pleintjes en langs diverse mooie kerken omhoog. Boven staat deen 13e eeuwse kerk, gebouwd door de Tempeliers en een kasteel. We kunnen een kwartiertje hier rondkijken, de kerk bezoeken en van het uitzicht genieten. Daarna gaat het weer terug naar het centrum. Daar nemen we natuurlijk een biertje op een terrasje en wandelen nog wat rond door de leuke straatjes.

Routekaartjes deel 4 Aracena-Zarautz

Dag 23  Aracena – Mérida        159 km                  5 januari 2017

We rijden vandaag een mooie route door de Sierra de Aracena via de N435 en de Ex 101 naar Zafra, dwars door een mooi landschap met heuvels, bossen, veel koeien, schapen en zwarte varkens. Na Zafra nog een stukje autobaan (zonder tol) naar Mérida. Omdat we de stad willen bezoeken kiezen we voor de camperplaats Teatro Romano, wel een gewone parkeerplaats, maar met alle voorzieningen en dicht bij het centrum. Niet mooi, maar wel praktisch. Na de lunch lopen we de 300 meter naar het Romeinse theater en amfitheater. Mérida was vroeger een belangrijke Romeinse stad en veel monumenten zijn uitgegraven en gerestaureerd. Entree is wel € 12,00 (65+ de helft, neem ID mee) maar een bezoek aan de beide theaters, tempel en thermen is het geld wel waard. Er is ook nog een museum, maar dat slaan we over. Voor het museum ligt de Via de Tapas, een straatje met allemaal tapasrestaurantjes en verwarmde terrasjes, heel gezellig. Daarna volgen we de voetgangersroute via de Plaza Puerta de la Villa en de lange winkelstraat naar het Plaza de Espagna, het centrale plein met het 18e eeuwse stadhuis, terrasjes, palmen en sinaasappelbomen. Er is nog steeds een kerstmarkt met kraampjes en attracties voor de kinderen, want morgen is het hier een belangrijke feestdag, Driekoningen. Na een biertje op een verwarmd terras (het is 14 graden en de eerste bewolkte dag sinds 3 weken) lopen we nog naar de 800 meter lange Romeinse brug over de Guadiana en de Alcazaba, een Moorse vesting uit de 9e eeuw. Via de Calle Romero Leal, die parallel loopt met de winkelstraat, lopen we terug en zien onderweg nog de Romeinse tempel van Diana en andere Romeinse opgravingen. Ook naast de camperplaats is er een groot terrein waar Romeinse gebouwen worden uitgegraven. 

Dag 24  Mérida – Malpartida de Plasencia       164 km        6 januari 2017

Dichte mist als we vertrekken en dat zal zo blijven de eerste 40 km. Gelukkig is het rustig op de autobaan richting Trujillo (geen tol). Maar daarna breekt de zon door en zien we weer een stralend blauwe lucht. Bij Trujillo nemen we de Ex 208, een goede weg dwars door een heuvelachtig landschap met steeneiken en grote kuddes koeien, schapen, geiten en soms zwarte varkens en zwarte stieren. Na Torrejón El Rubio gaat de weg in haarspeldbochten omhoog en komen we in het natuurpark Monfragüe. Bij de brug over de Arroyo de la Vid vinden we een mooi plekje om te lunchen. Daarna komen we bij de rivier de Taag waar diverse uitzichtpunten zijn bij een grote rotspartij waar honderden vale gieren zitten en rondvliegen. Helaas is er hier wat bewolking, maar het is een prachtig gezicht. Behalve diverse soorten gieren zijn er ook zwarte ooievaars, arenden, uilen en andere roofvogels in het park evenals lynxen, otters, herten en wilde zwijnen. Je kunt hier een wandeling langs de Taag maken en naar boven naar het kasteel van Monfragüe, waar je een prachtig uitzicht hebt. Daarna rijden we naar camping Monfragüe, ook aan dezelfde weg. Het is hier heel rustig en we hebben alle ruimte. De zon schijnt inmiddels weer en we kunnen heerlijk buiten zitten. Max geniet van de ruimte, het gras en de vogeltjes. Later komen er veel blauwe eksters op het brood af, dat we gestrooid hebben. Wat een mooie vogels!

Dag 25  Malpartida de Plasencia – Tordesillas     236 km            7 januari 2017

Het heeft flink gevroren vannacht, maar al gauw schijnt de zon weer. We nemen vandaag de autobaan richting Salamanca en Tordesillas, wel dezelfde weg als op de heenreis, maar binnendoor gaat het te lang duren. Na Salamanca rijden we dichte mist in met een mooi winters landschap met berijpte struiken en bomen. En weer boffen we, want bij aankomst in Tordesillas op camping El Astral weer zon en blauwe lucht, maar vandaag te koud om buiten te zitten. Na de lunch lopen we naar het stadje, mooi gelegen aan de rivier de Duero. Voordat je de brug over gaat een prachtig zicht op de brug en rivier met daarachter diverse kerken en het St. Clara- klooster. Echter het stadje zelf valt wat tegen, in de straatjes veel verwaarloosde huizen en veel graffiti. De kerken en het klooster zijn mooi, ook de kleine Plaza Mayor met gele gebouwen is aardig en heeft terrasjes en restaurantjes. Ook zijn er diverse uitkijkpunten over de Duero. Overal op de kerktorens ooievaarsnesten. 

Dag 26 Tordesillas – Liérganes       300 km                  8 januari 2017

We hebben geen zin om weer dezelfde weg te rijden als op de heenreis via Burgos naar Frankrijk en we hebben nog tijd genoeg, dus rijden we noordwaarts richting Santander. We hebben een camping gezien in de bergen in Polientes die het hele jaar open is en aangezien we nergens sneeuw zien, lijkt ons dat een leuke optie. Het is vanaf de autobaan een mooie route langs de Ebro, die hier nog erg smal is. Helaas is de camping gesloten tot 19 januari als we daar aankomen, jammer, want hij ligt erg mooi. Aangezien we niets anders vinden in de bergen gaan we maar richting kust. We volgen de weg langs de Ebro, die iets verderop een prachtige kloof vormt met mooi gevormde rotsformaties. Ook hier heel veel gieren en andere roofvogels. We lunchen op een mooi plekje en rijden daarna verder naar Orbaneja, waar het erg druk is bij mooie watervallen die vanuit grote hoogte in kleine stroompjes naar beneden vallen, onder de weg doorgaan en aan de andere kant uitkomen in een soort waterbekkens en daarna in de Ebro. Prachtig! We parkeren even om dit moois te bekijken. Er is een klein dorpje met een kasteel en er zijn wandelingen mogelijk langs de Ebro. Daarna komen we op de N623 richting de kust. Deze gaat over twee 1000 meter hoge passen en langs een groot stuwmeer. Een mooie route! We kiezen voor de camperplaats van Somo aan de kust, maar ook deze blijkt gesloten ondanks andere informatie in de campergids. Het zit ons niet mee vandaag. Uiteindelijk vinden we een camperplaats in Liérganes, iets het binnenland in, gelegen in een mooi groen heuvelachtig landschap. Het dorp ligt aan het riviertje de Miero, heeft mooie oude huizen met houten balkonnetjes en diverse restaurantjes. Een mooi plekje is de oude Romeinse brug over de Miero en het kerkje bovenop de heuvel, waar je een mooi uitzicht hebt over het dorp en de omgeving. Vanaf het stationnetje vertrekt ieder uur een treintje naar Santander. Verder zijn er heel veel wandelmogelijkheden. Leuk plaatsje.

Dag 27  Liérganes – Zarautz        183 km                        9 januari 2017

En nog steeds mooi weer. We rijden eerst een stuk binnendoor naar Laredo waar we boodschappen doen bij de Lidl. Daarna toch maar de autobaan (totaal € 10,00) gedeeltelijk langs de kust en gedeeltelijk door het mooie heuvelachtige groene binnenland met op de achtergrond hogere bergen. Deze streek is echt mooi, hier moeten we nog een keer naar toe. We overnachten op Gran Camping de Zarautz, hoog gelegen op de rotsen boven Zarautz. Een goede camping waar we een mooi plekje krijgen met uitzicht op zee. De afstand naar het stadje is 1,5 km maar dat is via 440 traptreden. Dick ziet het niet zitten, ik ga het wel proberen. Naar beneden gaat natuurlijk wel en het pad biedt prachtig uitzicht op de baai en Zarautz. Er is een mooi zandstrand en er zijn hoge golven, ideaal voor de vele surfers die dappere pogingen doen om de hoogste golf te pakken. Via houten vlonders gaat het pad langs de duinen en langs een golfbaan en komt uit op de lange boulevard met veel bankjes om van het uitzicht te genieten. Verderop een aantal terrasjes, de meeste zijn nu gesloten, maar ’s zomers zal het hier gezellig zijn. Er gaat ook een mooi wandelpad langs de kust naar het 5 km verder gelegen Getaria met een haventje. Ik begin vol goede moed aan de terugtocht en met een paar keer uitrusten onderweg is de klim best wel te doen. Ik daal ook nog even af naar de ruïnes van een oud overslaghaventje van ijzererts van waaraf je mooi uitzicht hebt op de rotskusten in oostelijke richting. Ondertussen is het erg bewolkt geworden, waarschijnlijk krijgen we ander weer.

Routekaartje deel 5  Zarautz-Boxtel

Dag 28  Zarautz – Gradignan         257 km                         10 januari 2017

Inderdaad heeft het de hele nacht geregend, maar we mogen niet klagen na bijna 4 weken prachtig weer. We rijden nog een stuk de kustweg maar vanwege het slechte weer nemen we daarna de autobaan richting Bordeaux (tolgeld in totaal € 23,00) en kiezen voor camping Beausoleil in Gradignan, net onder Bordeaux. Een leuke kleine camping met een aardige eigenaresse. Ik loop ’s middags naar het 1,5 km verderop gelegen centrum, maar dat is niet interessant, er zijn wel wat winkels. Wel mooi is de Prieuré de Cayac, halverwege de weg naar het centrum. In de 12e eeuw gebouwd als opvang voor pelgrims op de weg naar Santiago de Compostela. Het complex bestaat uit een Romaanse kerk, de priorij en een later gebouwd kasteeltje. Voor de gebouwen zit een mooi bronzen beeld van een pelgrim. Van hieraf zijn er wandelpaden langs het riviertje de l’Eau Bourde met bossen, meertjes en een oude molen. Via dit wandelpad ga ik weer terug naar de camping.

Dag 29  Gradignan – Oradour-sur-Glane             221 km         11 januari 2017

Weer regen vandaag en we nemen de N 10 naar Angoulême en de N141 richting Limoges (beide grotendeels autoweg, geen tol). We willen vandaag naar Oradour-sur-Glane naar het martelaarsdorp, Village des Martyrs. Op 10 juni 1944 hebben de nazi’s hier een heel dorp uitgemoord. De mannen werden gefusilleerd, de vrouwen en kinderen bijeengedreven in de kerk, waarna deze in brand werd gestoken, net zoals het hele dorp. De grootste massamoord door de Duitsers in Frankrijk. Men heeft dit verwoeste dorp intact gelaten als herinnering aan de verschrikkingen van de 2e Wereldoorlog. Er is ook een monument en een museum. We maken een wandeling door dit dorp waar de zwart geblakerde delen van huizen nog overeind staan. Op bordjes staat vermeld welke winkels of gebouwen het geweest zijn en alleen de ijzeren voorwerpen zijn nog bewaard gebleven, zoals fietsen, auto’s, naaimachines, ijzeren ledikanten en landbouwwerktuigen. Heel indrukwekkend. Daarna rijden we naar de vlakbij gelegen camperplaats.

Dag 30  Oradour-sur-Glane – St. Père-sur-Loire          283 km    12 januari 2017

Weer regen. We nemen de A20 noordwaarts die tot Vierzon tolvrij is. Daarna leidt TomTom ons via D-weggetjes over het platteland naar St. Père-sur-Loire door een mooi bosrijk gebied met leuke kleine dorpjes. We overnachten op camping Le jardin de Sully, een mooie camping aan de Loire met grote plaatsen en een vriendelijke ontvangst. Ondanks de regen wandel ik toch even naar Sully, een stadje op 1 km afstand aan de andere kant van de Loire met een prachtig kasteel en een aardig centrum met winkels.

Dag 31  St. Père-sur-Loire – Vailly-sur-Aisne         275 km             13 januari 2017

Normaal gesproken gaan we altijd via Reims en Charleville-Mézières en door de Ardennen terug naar huis, maar er is veel sneeuw voorspeld, dus lijkt het ons beter om via Parijs te gaan. We kiezen voor B-wegen via Nemours, Melun en Meaux en daarna de N2 richting België. We willen overnachten op een camping in Soissons maar deze blijkt dicht te zijn. We rijden 12 km verder naar Vailly-sur-Aisne en worden hartelijk verwelkomd op de mooie camping aan het kanaal. Helaas sneeuwt het en we hebben geen zin om te gaan wandelen. 

Dag 32  Vailley-sur-Aisne – Boxtel        421 km             14 januari 2017

De zon schijnt als we vertrekken maar al gauw krijgen we te maken met fikse sneeuwbuien. We wilden binnendoor rijden, maar met dit weer kiezen we toch maar voor de autobaan via St. Quentin, Brussel en Antwerpen.

Totaal gereden: 5772 km
Een prachtige reis met mooi weer voor het grootste deel van de reis. Heel veel gezien. Zuid-Portugal heeft leuke dorpen en stadjes en prachtige rotskusten. De campings en camperplaatsen zijn wel erg druk. Voor de lange heen- en terugreis hebben we leuke overnachtingsplekjes uitgezocht, iedere dag was er wel wat te zien.
Van de overnachtingsplekken hebben we geen uitgebreide informatie vermeld, wel links naar Campercontact waar veel beoordelingen instaan. Meningen zijn persoonlijk en wij hebben niet gelet op sanitair e.d. omdat we onze eigen wc en douche gebruiken in de camper.
Overnachtingen met prijzen:
Dag 1: St. Imoges: gratis camperplaats
Dag 2: Amboise: € 12,00, camperplaats
Dag 3: Verteuil-sur-Charente: gratis camperplaats, € 2,00 voor stroom
Dag 4: Urrugne: camping, ACSI-card, € 17,00
Dag 5: Burgos: camping ACSI-card, € 17,00
Dag 6: Salamanca: camping ACSI-card, € 20,40
Dag 7: Badajoz: gratis camperplaats
Dag 8/9: Évora: camping ACSI-card € 16,90 per nacht
Dag 10: Porto Novo: gratis camperplaats
Dag 11: Sagres: camping € 21,90
Dag 12: Caldas de Monchique: camperplaats € 10,00
Dag 13: Alvor: camping ACSI-card € 13,00
Dag 14: Silves: camperplaats € 7,50
Dag 15: Albufeira: parkeerplaats naast camperplaats € 2,00
Dag 16/17: Fuzeta: camping ACSI € 13,90 per nacht
Dag 18: Vila Real: camperplaats € 4,50
Dag 19/20: El Rocio: camping ACSI-card € 17,00 per nacht
Dag 21: Aracena: gratis camperplaats
Dag 22: Mérida: camperplaats € 15,00
Dag 23: Malpartida: camping ACSI-card € 17,00
Dag 24: Tordesillas: camping ACSI-card € 16,00
Dag 25: Liérganes: gratis camperplaats
Dag 26: Zarautz: camping ACSI-card € 17,00
Dag 27: Gradignan: camping ACSI-card € 20,50
Dag 28: Oradour: gratis camperplaats
Dag 29: St. Père-sur-Loire: camping ACSI-card € 17,00
Dag 30: Vailly-sur-Aisne: camping ACSI-card € 14,04
Tol in totaal: € 84,00

 

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Diane schreef:

  Eindelijk volledig goed leesbaar reisverslag naar algarve hoeveel km in totaal? Ga jullie zeker volgen in toekomst

 2. Henk schreef:

  Mooi en ook goed informatief reisoverzicht. Hoop er komende winter ook naar toe te gaan.

 3. René schreef:

  Het is elke keer genieten van jullie goed leesbare en informatieve reisverslag. Mooie foto’s, duidelijke overnachting’s informatie en reisafstanden. We blijven jullie volgen. (via de site, haha)

 4. Joke Terra schreef:

  Alweer een fantastische reisbeschrijving van jullie, goeie info en mooie foto’s. Dank dat jullie dit willen delen. Wij waren in het najaar 2016 in Portugal, grappig dat je ongeveer eenzelfde route kunt volgen en toch heel andere dingen tegenkomt. Wat is er veel te zien daar. Wij gingen ook fietsen over de Via Verde, prachtige tocht nabij Viseu. Op de terugweg in Spanje nog overnacht op de camperplaats (geen voorzieningen) bij de Canon del Rio Lobos bij Ucero, prachtige wandeling daar bij broedplaatsen van vale gieren. Aanrader!

  • darnhem schreef:

   Dank je wel! Er is inderdaad nog veel meer te zien, maar we hadden maar een maand. We zijn tijdens onze rondreis Spanje ook in Ucero geweest, wat een mooi gebied! Het binnenland van Spanje is prachtig!

 5. Ingrid schreef:

  Ik heb genoten van een wederom prachtig geschreven verslag! En wat een mooie foto’s! Ik krijg zo zin om te vertrekken……?

 6. Ria schreef:

  De totaal prijs van de campings is wel even meer dan de 85 euro die er bij staat, waarschijnlijk een tik fout.
  Wij hebben dit jaar gekozen om te overwinteren in Moncarapacho in een huis vlak bij Fuseta in plaats met onze camper.
  Maar wij herkennen veel plekjes daar. De natuur is daar eind Januari prachtig.
  Ons is ook opgevallen dat het heel druk met de campers daar is.
  Ook de kust bij noord Spanje hebben wij al eens gereden en ja het is daar prachtig ook de Picos de Europa is het bezoeken meer dan waard.

 7. Ida Huizing schreef:

  Wat kunnen jullie mooie reisverslagen maken. Duidelijk en uitgebreid en met camperplaatsen. Compliment. Eind dit jaar ga ik met pensioen en dan willen mijn man en ik voor het eerst ook overwinteren, Jullie Spanje reis vond ik ook leuk, maar Portugal lijkt me ook prachtig. Vorig jaar in juni hele rondreis door Portugal gedaan maar dan is 4 weken toch wel wat kort. Straks hebben we gelukkig alle tijd.
  Even practisch vraag of het goed te rijden is in de winterperiode door Frankrijk en of jullie ook met winterbanden rijden.

  • darnhem schreef:

   Hallo Ida. Dank je voor het compliment. Wij hebben dit jaar zonder winterbanden gereden maar hadden ook uitzonderlijk mooi weer. Volgende keer nemen we toch maar weer de winterbanden, je weet immers maar nooit waar je terecht komt. We houden wel van binnendoor rijden. Wij hebben ook altijd maar 4 of 4,5 week en dat is inderdaad kort, maar toch de moeite waard. Veel reisplezier!

   • Sjoukje Leegstra schreef:

    Wat een super mooie reis hebben jullie gemaakt, en een prachtig reisverslag met prachtige foto’s, dat was wel genieten zo te zien. Maar ook dat jullie mooi weer hadden en dat wel in december. Tis wel heel herkenbaar en het begint gewoon te kriebelen om er weer naar toe te gaan, wij hebben in het najaar van 2016 de reis gemaakt door Spanje/Portugal, maar we zijn nog lang niet overal geweest en hebben lang nog niet alles gezien, en moeten ook nog die plekken bezoeken waar jullie zijn geweest, ik zal de mooie cp plaatsen en de routes noteren.

 8. Pieter van Dee schreef:

  Met plezier het leuke reisverhaal gelezen. Mooie foto’s en inderdaad zo te zien hebben jullie mooi weer gehad. Wij zullen zeker van jullie informatie gebruik maken als wij eind november ook gaan overwinteren in Portugal en Spanje. We gaan zeker ook de andere reisverhalen van jullie lezen. Met vriendelijke groet Pieter en Wil van Dee.

 9. Estafientje schreef:

  Prachtig gedocumenteerd reisverhaal, heel verhelderend en met mooie foto’s als toemaatje. Ik heb alvast genoten, nu nog starten met rijden…
  Mag ik vragen met welk programma jullie dit hebben gemaakt?

 10. Henk Kanters schreef:

  Dank jullie wel voor dit mooie en complete verslag wij willen deze reis ook gaan maken en kan hier veel nuttige tips uit gebruiken

  groet henk en beppie

 11. Han en Leonie schreef:

  Prachtige beschrijving van een mooie reis.Wij zijn onervaren camperrijders maar willen deze tocht maken in mei.Wat ons echter wel bezighoud is de af en toe steile wegen , is dat goed te doen met de camper?

 12. FritsEllen schreef:

  Een mooi verslag met mooie foto’s en veel info. Bedankt!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.