Zweden en Noorwegen 2017

ROUTEKAART Dag 1-8

ROUTEKAART Dag 9-13

ROUTEKAART Dag 14-20

ROUTEKAART Dag 21-27

ROUTEKAART Dag 28-32

Dag 1  Boxtel – Sittensen                               429 km                                             24 mei 2017

Een maand vakantie en voor de eerste keer gaan we naar Scandinavië. Tenminste dat geldt voor mij. Dick heeft in het verleden diverse rondreizen als touringcarchauffeur daar gemaakt. En zus en zwager gaan ieder jaar en hebben ons enthousiast gemaakt. Poes Max mag ook weer mee, het is de vorige reis naar Portugal goed gegaan ondanks dat hij blind is. We overnachten vandaag in Sittensen, gelegen tussen Bremen en Hamburg. Vlakbij de afrit van de autobaan liggen diverse supermarkten zoals de Aldi en de Lidl, waar we flink wat alcohol inslaan voor de komende maand, want in Zweden en Noorwegen is dit erg duur. We rijden naar de gratis camperplaats, geen voorzieningen, maar mooi gelegen naast een riviertje met watermolen en een park met een meertje. Het dorp bestaat uit een lange hoofdstraat met winkels en een aantal restaurantjes. We zijn nr. 2 op de camperplaats, maar ’s avonds zal het helemaal vollopen. Nog even een wandeling door het park en het dorp, maar we zoeken tevergeefs naar een Duits restaurantje waar we een lekkere schnitzel kunnen eten. Alleen maar Turks, Italiaans, Aziatisch en Grieks. 

Dag 2  Sittensen – Vejle                                   324 km                                     25 mei 2017

We hebben lekker geslapen en vertrekken rond 09.00 uur naar Denemarken. Ondanks de vakantiedrukte van Hemelvaart en de vele wegwerkzaamheden tussen Hamburg en de Deense grens kunnen we toch aardig opschieten, het scheelt ook dat er geen vrachtwagens op de weg zijn. Omdat we nog niet precies weten waar we vanavond slapen, stoppen we bij een parkeerplaats langs de Deense autobaan waar camperservice is, zodat we kunnen lossen en laden, ideaal in dit land. De serviceplaatsen zijn te vinden op Campercontact. Het is prachtig weer vandaag en we besluiten te overnachten aan de jachthaven van Vejle. Daar is een camperplaats met alle voorzieningen voor €17,00. De ligging valt wat tegen omdat de haven een grote bouwput is, er worden supermoderne appartementen gebouwd rondom het water. Maar we kijken uit over het water. De automaat is bij het havenrestaurant, 5 minuten lopen. We lopen ’s middags naar het centrum, ongeveer een kwartier. Dit bestaat uit enkele winkelstraten met mooie fonteinen en het Midtpunkt, een paar smalle straatjes met allemaal restaurantjes en cafés. Boven de straatjes hangen honderden felgekleurde paraplu’s. Dwars door het centrum stroomt een riviertje met vele bruggetjes. We zoeken een leuk terrasje uit en drinken een biertje (€8,50!). Daarna nog even naar de jachthaven met zijn vele bootjes, een restaurant en diverse terrassen. Hier kun je gratis internetten met de code van de camperplaats. 

Dag 3  Vejle – Grenaa – Varberg                                 143 km                    26 mei 2017

Voor we vertrekken lossen en laden we, alleen kunnen we hier niets vinden voor de wc. Niet zo erg want langs de autobaan is weer een mogelijkheid. We hebben een tijdje geleden de boot van Grenaa naar Varberg geboekt, vertrek om 14.20 uur en inchecken een uur van tevoren. Voorbij Skanderborg wordt het tot nu toe vlakke, saaie landschap wat interessanter. Glooiend, met bossen en veel felgele koolzaadvelden. In Grenaa doen we nog een paar boodschappen bij de Aldi en rijden verder naar het haventerrein. De Stena Line vaart in ruim 4 uur naar Varberg in Zweden en als je van tevoren boekt kost het voor een camper tot 7 meter €101,00, dus dat valt erg mee. En ik bof vandaag, de zee is spiegelglad. Ik wordt nogal gauw zeeziek en het kan flink spoken in het Kattegat. We bekijken de afvaart vanuit Grenaa vanaf het zonnedek en lopen een rondje over het schip. Je kunt er wat eten en drinken en er is een winkel. Er zijn diverse lounges. We vinden een mooi plekje aan het raam en maken dankbaar gebruik van het gratis internet.

De bedoeling is om na aankomst van de boot om 18.45 uur te overnachten op de (dure) camperplaats bij de haven, maar alles staat al vol. We rijden wat verder en zien aan de andere kant van de hooggelegen vesting een parkeerplaats waar campers staan. We vinden nog een plekje en kijken uit over de zee, de grasvelden met talloze Zweden die aan het picknicken zijn met dit mooie weer en de rotsachtige kust in de verte. Op het fiets- en wandelpad wat langs de kust leidt, is het een drukte van belang. Ook is het vandaag paradedag van oude, klassieke auto’s. Dus heel veel te zien op dit mooie plekje. We lopen naar het vlakbij gelegen centrum, langs de Middeleeuwse vesting, het oude badhuis, gebouwd op palen in de zee en langs de haven. Het centrum heeft enkele mooie gebouwen en er is vandaag van alles te doen, o.a. muziek en voorstellingen op het marktplein. Verder zijn er mooie parken in het stadje. Daarna nog een wandeling langs de kust. Dan vertrekken de meeste campers en zien we ineens dat je hier ’s nachts niet mag parkeren tussen 02.00 en 06.00 uur. We besluiten het er toch op te wagen en zien gelukkig geen politie.

Dag 4   Varberg – Segmon                          291 km                                 27 mei 2017

’s Morgens is het alweer een drukte van campers en auto’s die al vroeg een plekje zoeken op het parkeerterrein om de dag aan de kust door te brengen. Rond 10.00 uur vertrekken we om aan de lange reis door Zweden te beginnen. Het eerste stuk is saaie autobaan via Goeteborg en Trolhättan en voert lange tijd langs het Göta-kanaal dat vanaf Goeteborg via sluizen en  aquaducten en via diverse meren naar Stockholm leidt. Daarna wordt het wat mooier binnendoor met veel bossen, maar amper een glimp van het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden. We zullen de E45 blijven volgen, meestal 2-baans weg, maar goed te rijden. Let wel op de snelheid, want er staan veel flitsers, maar daar wordt je wel netjes voor gewaarschuwd. In Åmal rijden we even het centrum in om geld te pinnen. Het heeft een gezellig klein centrum en een camperplaats aan het meer, maar we vinden het nog te vroeg om te stoppen en rijden door naar Segmon, waar ook een camperplaats is aan het meer, maar slechts met 3 plaatsen. We boffen, er is nog een plekje vrij. De plek kost €12,00 inclusief sanitair en stroom en heeft een schitterend uitzicht over het meer en het kleine haventje. Het is nog steeds prachtig weer, dus de stoelen naar buiten en genieten. Ik kan niet goed stilzitten en heb gelezen in een van de reacties op Campercontact dat er een mooie wandeling te maken is in de omgeving. Vanaf de camping loop je in een kwartier naar het strandje Budahavn, waar de wandeling  Kycklingleden begint. De route is goed bewegwijzerd met oranje banden om de bomen iedere 10-20 meter, dus verdwalen kun je niet. Dat is maar goed ook, want ik loop er helemaal alleen, geen andere wandelaars te bekennen. Je loopt via een smal paadje door bossen van berken en naaldbomen, moerassen, heide en prachtige bemoste rotsen tot aan 2 mooie uitzichtpunten bij het Vänernmeer. Onderweg zijn er bankjes om uit te rusten en informatieborden over de natuur. Bij het laatste uitzichtpunt bij het meer bevindt zich een ronde waterput, waar je met een pollepel fris water kunt scheppen. Het tweede deel van de wandeling gaat via rotsen omhoog tot 114 meter, goed te doen. Slechts enkele steilere stukken waar je met behulp van touwen goed naar boven kunt komen. Wat een prachtige natuur. Varens, lelietjes van dalen, bosbessenstruiken, mossen en andere mooie bloemen en planten en je hoort alleen de vogels. Totaal aantal kilometers ongeveer 10, gelopen in 2,5 uur. Als ik moe maar voldaan terugkom, heeft Dick het eten klaar en zitten we tot laat ’s avonds buiten.

Wandeling

Dag 5  Segmon – Mora                         265 km                                28 mei 2017

We verlaten dit mooie plekje en gaan weer via de E45 noordwaarts. Het is een prachtige rit door bossen en heuvels en langs vele meertjes en rivieren. Het is lekker rustig op de weg, dus ik besluit om ook een stuk te rijden. Ik heb nog nooit in de camper durven rijden, maar wil het toch graag proberen. Eerlijk gezegd valt het best mee, maar het is wel wennen, vooral met rotondes en stoplichten. Maar ik heb het toch maar gedaan, zo’n 60 km! Maar voor mij hoeft het niet, ik zit liever naast de chauffeur. We maken een koffiestop een mooie camperplaats bij Tørsby aan het Övre Frykenmeer waar Max even lekker in het gras kan rollen. Helaas worden de toiletten en loospunt chemisch toilet verbouwd, maar verderop langs de E45 bij een picknickplaats lukt het gelukkig wel om te lossen. We komen vroeg in de middag aan in Mora, zodat we hier de Formule1 Monaco kunnen kijken. Een grote gratis camperplaats vlakbij het centrum. Als je bij de Touristinformation €1,00 betaalt, krijg je de code van een gebouwtje waar je water kunt halen, maar helaas is deze gesloten op zondag in het voorseizoen. Na de race wandelen we naar het centrum dat een aardige winkelstraat heeft, supermarkten en enkele restaurantjes waar je voor €10,00 ’s middags een buffetlunch kunt eten. Verder is er een mooie kerk met koperen dak (in de steigers nu), een houten klokkentoren uit de 17e eeuw en enkele musea, o.a. van de beroemde schilder Zorn en een over een beroemde langlaufwedstrijd die hier ieder jaar plaatsvindt, de Vasaloppet. Langs het Siljan meer ligt een mooi wandelpad met enkele terrasjes. 

Dag 6   Mora – Orrviken                362 km                                   29 mei 2017

We rijden eerst naar het 10 km verder gelegen Nusnäs, waar de beroemde houten Dalarna-paardjes gemaakt worden. We parkeren op het ernaast gelegen parkeerterrein, wat tevens een mooie camperplaats is. We bekijken de fabricage van deze paardjes, wat allemaal met de hand gaat, van het zagen tot en met het beschilderen. Leuk om te zien. Het paard is het symbool van Zweden, vroeger erg belangrijk voor het land voor het transport van hout. Het houten paardje werd eerst door houthakkers ’s winters gemaakt als speelgoed voor de kinderen. Later werden ze verkocht in de omgeving door handelsreizigers en daarna werden ze wereldberoemd bij de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Bij de parkeerplaats is ook een oud kerkenschip te zien, waar vroeger de mensen mee vervoerd werden om via het meer naar de kerk te gaan als de wegen te slecht waren. Er konden tot wel 80 mensen in en men moest wel zelf meeroeien. Daarna vervolgen we onze weg via de E45 noordwaarts door een prachtig heuvelachtig landschap met veel bossen, meren, rivieren en moerassen. En we hebben nog steeds mooi weer, wel fris, maar zonnig. We passeren enkele vakantieplaatsjes en ski-oorden met mooie kerkjes en stoppen voor de lunch op een prachtig plekje aan een meer. Voor het lossen en laden rijden we naar de mooie camperplaats van Svenstavik, waar de camperservice gratis is en waar je voor €10,00 kunt overnachten. Wij rijden nog iets verder naar Orrviken, waar een camperplaats is naast de oude kerkruïne van Orrviken, bij de dam naar een eiland met het natuurpark Andersö Skans. Het uitzicht op het Storsjön-meer is schitterend, wat een mooi plekje! Geen voorzieningen, alleen een droogtoilet, bankjes en vuurplaats. Er staat een beeld van het monster, wat in het meer zou leven. In de hut ernaast wordt het verhaal verteld van Per Jonsson, die het monster diverse keren gezien zou hebben. Het is te fris om buiten te zitten, dus ga ik de wandeling maken langs de rotsachtige stranden. Het bospad loopt langs de kust tot aan de hoofdweg en aan de overkant daarvan zijn ook bossen. Via de kerkruïne loop ik weer terug, totaal ongeveer 7 km.

Dag 7  Orrviken – Vilhelmina                        251 km                               30 mei 2017

Lekker rustig geslapen en weer wakker worden met zon en blauwe lucht. Het is wel wennen dat het bijna niet donker wordt ’s nachts. We verlaten dit mooie plekje en rijden weer noordwaarts via de E45. Weer bossen, meren en rivieren maar het blijft mooi. Alleen de grote stukken waar bos gekapt is, liggen er troosteloos bij. Opeens zien we de eerste eland, maar kunnen niet stoppen voor een foto. Wat een mooi beest! Even later lukt dat wel bij een kleine kudde rendieren. Prachtig. Voor de overnachting kiezen we voor een camping, 5 km van Vilhelmina, mooi gelegen aan het Volgsjön-meer. We krijgen een mooi plekje aan het water en de hele middag genieten we buiten van het heerlijke weer. Er is internet, ideaal om familie en vrienden bij te praten. 

Dag 8  Vilhelmina – Piteälve                     274 km                               31 mei 2017

Eerst even alles lossen en laden en dan vervolgen we onze reis via de E45 en doen onderweg boodschappen in Storuman en tanken in Sorsele. Het is koud vandaag, veel wind en af en toe een hagel- of sneeuwbuitje. Langs de weg en op de heuvels zien we nog sneeuwresten. We zien weer 2 elanden en ditmaal lukt het wel om ze op de foto te krijgen, maar ze zijn erg schuw, zodra je dichter bij komt, rennen ze weg. Bij de rendieren is het wat makkelijker, we zien er heel veel vandaag en moeten voorzichtig zijn, want ze steken zo de weg over. Om 13.00 uur komen we aan bij de Piteälven, een brede rivier met stroomversnellingen in een eco-natuurreservaat met prachtige bossen. Hier is een camperplaats op een parkeerterrein langs de weg, maar over de brug aan de noordkant zijn mooie plekken naast het water. We zijn de enigen en kiezen een mooi plekje. Het enige lawaai is het geluid van de stroomversnelling. Helaas te koud om buiten te zitten, af en toe schijnt de zon, af en toe hagelt en sneeuwt het. Ik maak nog een wandeling van 6 km langs de rivier westwaarts, langs prachtige natuur. Alle bomen zijn nu pas aan het uitlopen. Ik zie overal elandenpoep, maar de beesten zijn nergens te bekennen. 

Dag 9 Piteälven – Lappeasuando                           256 km                           1 juni 2017

De zon schijnt als we opstaan maar deze wordt de hele dag afgewisseld met hevige sneeuw- en hagelbuien.  We passeren de Poolcirkel 7 km voor Jokkmok en stoppen daar even voor een foto. Op de poolcirkel komt de zon één dag per jaar niet op en gaat de zon een dag per jaar niet onder. Het aantal dagen per jaar dat de zon niet opkomt of niet ondergaat, wordt groter naarmate je vanaf de poolcirkel in de richting van het noorden gaat. Daarna rijden we naar Jokkmokk, een aardig stadje met winkels en een mooie kerk uit eind 19e eeuw. We bezoeken hier het Ajtte-museum, waar je alles te weten komt over het leven van de Samen (Lappen). Hun manier van wonen, klederdracht, gereedschap, jacht, maar ook alles over Lapland. Alle dieren en vogels die hier leven zijn opgezet te zien en er wordt een 3-D-film getoond waarbij het lijkt of je zelf boven Lapland vliegt. Heel interessant. Daarna rijden we naar de picknickplaats Laponia om te lunchen en daarna gaan we snel door naar het noorden. De weg begint nu wel saai te wordend na al die dagen. Vandaag is het voornamelijk toendra-landschap met veel moerassen, meertjes, kale berkenbossen en graspollen. Wel zien we veel rendieren. We zien onderweg nog de grote waterkrachtcentrales van Porjus en de mijnen bij Gällivare. We overnachten op de  gratis camperplaats bij een wegrestaurantje (dicht!) in Lappeasundo. Door heftige hagel- en sneeuwbuien gaat de wandeling niet door. Aan de overkant van de rivier ligt een mooi natuurgebied waar het zeldzame blauwborstje leeft.

Dag 10 Lappeasundo – Liland                   290 km                                   2 juni 2017

De zon schijnt, maar het is erg koud. We rijden nog het laatste stuk E45 tot aan Kiruna, een industriestad met ijzerertsmijnen.  Deze lopen voor een deel onder de stad en deze dreigt nu te verzakken. Men wil de stad nu verplaatsen. Dit hoopt men te realiseren voor 2033. Hele woonwijken verdwijnen en het spoor, station en de snelweg E10 worden omgelegd.  De kosten van de verhuizing lopen in de miljarden kronen en komen voor het grootste deel voor rekening van het staatsmijnbedrijf.  We doen nog even boodschappen en tanken en rijden dan naar de E10 richting Noorwegen. Al gauw wordt het landschap prachtig. We rijden langs meren waar nog ijs op ligt, met voor ons en aan de overkant van het meer de besneeuwde toppen van het Abisko Nationaal Park. En dan de blauwe lucht erbij, prachtig! We lunchen op een picknickplaats waar nog veel sneeuw ligt en met mooi uitzicht. In de toeristische dorpjes Abisko en Björkliden is nog niets te doen, alles is nog gesloten. We rijden verder naar de Noorse grens, gelegen op 1600 meter hoogte,  waar geen controle is gelukkig, we hebben teveel alcohol bij ons. In Noorwegen is het landschap nog mooier, ook hier nog veel sneeuw op de hoge bergen. We willen op de camperplaats in Bjerkvik overnachten, maar we hebben nog geen Noors geld. We rijden naar het centrum, maar de geldautomaat bij de enige bank is leeg en het duurt nog even voor die bijgevuld wordt. De eerstvolgende bank is in Bogen, 30 km verder. We rijden langs het fjord omgeven door hoge bergen met sneeuw, mooi blauw water en leuke houten huizen. Een mooie eerste indruk van Noorwegen. Gelukkig hebben ze in Bogen wel geld en rijden we verder naar de camperplaats van Liland, bij een particulier. Kost wel €20,00 maar we hebben dringend stroom en water nodig en moeten alles lossen. We krijgen een mooi plekje met uitzicht op een uitloper van het fjord en de besneeuwde bergen in de verte. Heel rustig met alleen de geluiden van de meeuwen en de scholeksters en af en toe een vliegtuig wat landt of stijgt vanaf het vlakbij gelegen vliegveldje van Evenes. We nemen buiten een lekker borreltje in de zon en Max heeft het ook prima naar zijn zin. Later maak ik nog een wandeling naar de stenen kerk, een monument aan het eind van het fjord met prachtig uitzicht. Hier bevinden zich ook nog bunkers en loopgraven van de Duitsers uit de 2e Wereldoorlog. Vlakbij de camperplaats is ook nog een heel klein oud houten kerkje en een mooie nieuwe. Verder is er nog een veerbootje naar andere plaatsen langs de kust en naar Narvik. Leuk plekje!

Dag 11 Liland – Eggum                                 227 km                                  3 juni 2017

Na het laden en lossen gaan we op weg naar de Lofoten en gelukkig schijnt de zon want dan is alles zoveel mooier. We volgen de E10, de Kong Olavsweg,  en het is eigenlijk een grote aaneenschakeling van mooie spitse besneeuwde bergen, fjorden, meertjes en bergweiden. Af en toe een dorpje met houten huizen en kleine haventjes. De Lofoten bestaan uit verschillende eilanden die met hoge bruggen of met tunnels verbonden worden. We stoppen even in Kabelvåg, maar dit dorpje valt een beetje tegen. Wel mooie houten huisjes en een leuk pleintje met terras, maar er is nog niet veel te doen. Dan rijden we door naar Eggum, gelegen aan een smalle zijweg van de E10, waar je voor €10,00 mag overnachten bij een natuurpark langs de kust. Dit schijnt een van de mooiste plaatsen te zijn om de midzomernachtszon te beleven. We vinden een mooi plekje op het gras en zien dat het daarna langzamerhand volstroomt met campers en caravans. Er zijn diverse wandelingen te maken in dit gebied. Ik kies eerst voor de wandeling langs het meer, omgeven door hoge bergen met sneeuw en waar je tussen de schapen en lammetjes doorloopt. De andere wandeling langs de kust is erg ver en ik loop deze tot aan het monument. Daarna nog even naar het dorpje Eggum met zijn leuke gekleurde huisjes, gelegen tussen moerassen met veel vogels zoals reigers, meeuwen en scholeksters. Op een van de grote rotsen bij zee zit een zeearend, prachtig. Bij de camperplaats ligt ook een oude Duitse radarpost uit de 2e Wereldoorlog met mooi uitzicht over de kust. En dan is het wachten op de mooie midzomernachtszon. Onze verwachting was dat de lucht prachtig rood gaat kleuren, maar dat gebeurt niet, de zon blijft gewoon fel schijnen en gaat niet onder. Om 02.30 uur houden we het voor gezien. Toch een unieke ervaring! 

Dag 12  Eggum – Ramberg                    147 km                                        4 juni 2017

Na een korte nachtrust rijden we weer terug naar de E10 via het smalle maar oh zo mooie weggetje. Weer zien we een zeearend op de rotsen. We volgen daarna de E10 helemaal tot het eind en het landschap wordt steeds mooier. Besneeuwde bergen, azuurblauwe meertjes, loodrechte donkergrijze rotsen, kleine vissershaventjes en rekken vol met stokvis wisselen elkaar af. We nemen een zijweggetje langs een fjord met steile rotswanden waar op het eind Nusfjord ligt, een klein vissersdorpje, wat tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. Er is een soort museumdorp van gemaakt en je betaalt €5,00 p.p. We slenteren langs de roodbruine houten huisjes op palen en bekijken de vele meeuwennesten op de vensterbanken van de huizen en op de rotsen. Het is er een gekrijs van jewelste. Er is nog een bakkerij te zien, een oude smidse, een zilversmid en een fabriekje waar kabeljauw levertraan gemaakt werd. De meeste vissershuisjes zijn nu gerestaureerd en worden verhuurd aan toeristen. Na dit bezoekje rijden we verder naar het zuiden door spectaculair landschap, passeren het mooie dorp Reine (vanaf de parkeerplaats aan de E10 een prachtig uitzicht) en bezoeken het dorpje Å. Ook hier weer vissershuisjes op palen langs een haventje, er is een stokvismuseum en een uitzichtpunt.  We rijden dezelfde weg weer terug en stoppen bij Hamnøya, bij een haventje met een visverwerkingsbedrijf waar enorme rekken met stokvis staan, rekken met vissenkoppen en balen met gedroogde stokvis. Leuk om even rond te kijken. Daarna rijden we naar Ramberg, gelegen aan een prachtige baai met een breed wit strand omgeven door bergen. Meteen aan het strand ligt de camping waar we overnachten, een mooie camping met goed internet. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, maar ik maak wel een wandeling naar het vissershaventje en daarna via het mooie strand naar de andere kant van de baai, waar je prachtig uitzicht hebt op 2 baaien. 

Dag 13  Ramberg-Lødingen                      219 km                                   5 juni 2017

Laatste dag op de Lofoten. We rijden vandaag de E10 weer helemaal terug maar bij Leknes is er nog een alternatief mogelijk. De 815 is een prachtige weg langs de kust met mooie vergezichten. Hier zien we ook een boerderij met een dak van gras, waarop schapen en geiten grazen, wat een leuk gezicht! Ook maken we nog een uitstapje naar Henningsvaer via een heel smal maar oh zo´n mooi weggetje, maar er zijn genoeg passeerpunten. De eenpersoonsbruggen worden geregeld met stoplichten. Het dorp wordt het Venetië van de Lofoten genoemd, omdat het op verschillende schiereilandjes is gebouwd. Er zijn leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes die allemaal vol zitten met dit mooie weer. Hierna rijden we via de E10 naar Lødingen waar we morgen de boot naar het vasteland, Bognes, zullen nemen. Er is een mooie camperplaats bij de jachthaven met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en de zee. Via een rots kun je naar de vuurtoren klimmen waar picknickbankjes staan. 

Dag 14  Lødingen – Innhavet                            50 km                           6 juni 2017

Tegenslag: ik heb de hele nacht niet geslapen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn, rare dromen. We zouden de boot van 10.30 uur nemen, maar ik probeer eerst toch even nog wat te slapen. Dat lukt een paar uurtjes en daarna wil ik het toch proberen. We doen eerst boodschappen bij de Spar en rijden dan naar de haven, waar we om 13.15 uur inschepen. Het is maar een uur varen en vanaf het dek bekijken we de afvaart. Daarna is het toch te koud en zoeken we een mooi plaatsje in de lounge bij grote panoramaramen. De zee is spiegelglad, het uitzicht op de besneeuwde bergen schitterend. Na aankomst beginnen we aan onze reis via de E6 naar het zuiden. Ook hier is het schitterend. Hoge bergen met nog veel sneeuw, meren en fjorden en heel veel watervallen. Ik voel me echt ziek, dus we stoppen vandaag eerder in Innhavet bij een mooie camperplaats aan een fjord. We kunnen nog lekker buitenzitten en uitrusten.

Dag 15  Innhavet – Saltstraumen                 168 km                             7 juni 2017

Voorlopig volgen we de E6 zuidwaarts. Een prachtige route dwars door bergen en uitgestrekte bossen, langs fjorden, watervallen en meren en overal ligt nog veel sneeuw. In Fauske tanken we nog even, diesel is hier erg goedkoop. Prijzen variëren heel erg in Noorwegen. We rijden naar Saltstraumen naar de gelijknamige camping, die vlakbij een nauwe doorgang tussen 2 fjorden ligt en waar een paar keer per dag het water zich doorheen perst zodat er draaikolken kunnen ontstaan van 10 meter in diameter en 5 m diep. Het is de sterkste getijdestroom ter wereld. Bij de receptie krijgen we een overzicht hoe laat dit gaat gebeuren en om 17.00 uur lopen we de paar honderd meter om dit te bekijken. Inderdaad een prachtig gezicht! 

 

Dag 16  Saltstraumen – Mo i Rani                 221 km                          8 juni 2017

Zoals de vorige nachten niet goed geslapen door het hoesten en Dick begint ook al verkouden te worden. En dat terwijl wij nooit ziek zijn. Maar ja, we moeten door. We doen nog even boodschappen net over de brug in Saltstraumen en volgen dan de 812 binnendoor om weer op de E6 te komen. Maar wat een schitterende weg is dit, eerst langs het fjord, later de bergen in met veel groene weiden zodat het lijkt alsof je in Zwitserland of Oostenrijk rijdt. Boven ligt nog veel sneeuw. Op de E6 aangekomen eerst een mooi landschap met uitgestrekte bossen en daarna als we hoger komen, rijden we door een prachtig sneeuwlandschap van het nationaal park Saltfjellet. We stoppen bij de Poolcirkel en maken een wandeling door de sneeuw naar het Poolcirkelmonument en verder hogerop naar de steenmannetjes, bergjes van opgestapelde stenen. Ook nemen we even een kijkje in het Arctic Centre. Dan volgen maar liefst 40 km met wegwerkzaamheden, dus langzaam rijden, dan weer stoplichten. Dit stuk van de E6 is hard toe aan vernieuwing, het is echt nodig met het toenemende vrachtverkeer en de vele campers. Overnachting vandaag op de camping in Mo i Rana. 

Dag 17  Mo i Rana – Grong                            290 km                            9 juni 2017

Weer een dagje E6 met prachtig landschap, bergen, bossen en meertjes en voor een groot deel langs de prachtige woeste rivier de Namsen. We stoppen voor de lunch bij de waterval van Trofors. Veel campings ook in dit gebied. Wij kiezen voor die van het vakantieplaatsje Grong. Het is mooi weer, dus de stoelen kunnen weer buiten. Geen wandelingen vandaag, nog steeds geen zin in, nog niet echt lekker.

Dag 18  Grong – Oppdal                      357 km                                        10 juni 2017

De weg van Grong richting Trondheim leidt langs het mooie Snåsavatnet-meer, omringd door glooiende heuvels met veel bossen. Veel weiden met paardebloemen en koeien. In de dorpjes staan nu pas bomen in de bloesem en we zien tulpen. Alles loopt hier ver achter, de winter heeft volgens de bevolking veel langer geduurd dan normaal.

Ineens zien we naast ons een eland opduiken, die gelukkig niet oversteekt maar langs onze camper blijft hollen totdat hij de bosjes induikt. Wat zijn het toch prachtige beesten, maar erg schuw. We willen naar de camperplaats van Trondheim, maar daar aangekomen staat alles vol en staan er nog campers te wachten. Op de plattegrond parkeerplaatsen opgezocht om toch even de stad in te kunnen, maar veel straten in de stad zijn afgesloten of parkeerterreinen staan helemaal vol. Er schijnt een evenement of feest te zijn. Lange files met auto’s die de stad in willen. Helaas, dan slaan we Trondheim maar over. We rijden de stad uit richting Oppdal en vinden langs de weg een mooi plekje om te overnachten.

Dag 19  Oppdal – Geiranger                244 km                                       11 juni 2017

Eerst nog een mooi stuk E6 tot aan Dombas en daarna volgt een prachtige route richting Andalsnes via de E136. Het eerste deel is toendra met veel moeras en mos, in de omgeving lopen nog muskusossen, elanden en rendieren. Daarna door het dal van een woest riviertje met mooie hoge bergen met talloze watervallen. Let op je snelheid, want er staan veel flitspalen, waarvoor je echter netjes wordt gewaarschuwd. Vlak voor Andalsnes begint de prachtige Trollstigen, een smalle weg met 11 haarspeldbochten, die langs prachtige watervallen naar boven slingert. Hier en daar erg smal, maar er zijn voldoende uitwijkmogelijkheden om elkaar te passeren. De weg is 106 km lang en heeft een stijgingspercentage van 9%. Bovengekomen stoppen we bij het restaurant vanwaar je naar 2 uitzichtpunten kunt wandelen. Wat een schitterend uitzicht! Daarna gaat de weg verder door een prachtig besneeuwd berglandschap en daalt af naar Lingås waar we met de boot de Norddahlsfjord moeten oversteken naar Eidsdalen om daarna weer te stijgen tot grote hoogte met prachtig uitzicht op de Geirangerfjord met in de diepte het dorpje Geiranger waar altijd cruiseschepen afgemeerd liggen en de prachtige watervallen de 7 zusters. De afdaling naar beneden is spectaculair via een erg smalle weg langs de steile bergwand met tientallen haarspeldbochten en steeds uitzicht op het mooie fjord. We overnachten op de camping in het dorp en wandelen later door het toeristische dorpje met winkeltjes en restaurantjes. Ik ga later checken of mijn conditie nog een beetje op peil is na 5 dagen ziek zijn en trotseer de 370 tredes  van de trap die langs een prachtige waterval naar boven leidt. Het lukt gelukkig en de wandeling is de moeite waard.

Dag 20 Geiranger – Runde                   220 km                                   12 juni 2017

Zus en zwager Ingrid en Henk zitten nu op het vogeleiland Runde, ze gaan daar ieder jaar naar toe en vinden het daar fantastisch. Dus wij hebben beloofd daar ook een kijkje te gaan nemen. De weg vanuit Geiranger stijgt hoog boven het dorp en biedt prachtig uitzicht op het fjord, waar weer 2 cruiseschepen aangemeerd liggen. Daarna dwars door een prachtig besneeuwd berglandschap met veel bochten. Ondanks dat het erg bewolkt is, besluiten we toch de Dalsnibba op te gaan, een tolweg (NOK 130,00) die met veel haarspeldbochten naar een mooi uitzichtpunt gaat. Helaas is er boven helemaal niets te zien door de wolken, jammer. Maar de rit langs sneeuwwallen is op zich al erg mooi. Daarna gaat de weg door een aantal donkere smalle tunnels tot aan Stryn, een industriestadje. Ondanks de bewolking toch mooie weerspiegelingen in het water van de meren en fjorden. In het vakantieplaatsje Nordfjordeid doen we even boodschappen bij de Spar en eten we wat. Via meer tunnels gaat het richting Volda en dan via diverse eilanden die via smalle bruggen verbonden worden, komen we aan op Runde, een klein eiland, ook wel het vogeleiland genoemd. Jaarlijks broeden er ongeveer 600.000 vogels. We worden al opgewacht door Ingrid en Henk, die een plaatsje voor ons hebben gereserveerd. De camping is eenvoudig, maar het uitzicht op zee is prachtig. Bij eb liggen de rotsen bloot en komen de meeuwen en scholeksters eten zoeken. Ieder plekje heeft een eigen picknicktafel en ondanks dat het weer niet geweldig is, drinken we daar gezellig wat. We krijgen een rondleiding over de camping en maken kennis met de eigenaar en enkele gasten die hier ieder jaar komen. ’s Avonds lekker bijpraten onder het genot van een drankje. 

Dag 21 Runde                                                                                             13 juni 2017

Dick rust lekker uit vandaag, hij is nog steeds erg verkouden. Een dagje niet rijden is wel eens lekker voor hem. Henk, Ingrid en ik rijden met iemand mee tot aan de brug naar het vasteland en van daar af maken we een mooie wandeling terug naar de camping. Langs de kust overal vogels: reigers, bergeenden met hun jongen, zilvermeeuwen, mantelmeeuwen en scholeksters. We nemen een kijkje in het kleine haventje, waar bootexcursies vertrekken voor een tocht  rondom het eiland om vogels te spotten. Hier staan ook enkele oude houten boothuisjes. Daarna lopen we naar het informatiecentrum, waar films vertoond worden over het eiland en waar je folders kunt halen. We drinken er lekkere koffie met gebak en wandelen daarna weer verder, terug naar de camping. Een mooie wandeling. De middag is om te relaxen en ’s avonds wandelen we de berg op. Het eiland bestaat uit hoge rotsen en de wandeling er naar toe is behoorlijk pittig. Eenmaal boven kun je mooie wandelingen maken naar diverse delen van het eiland. In het hoge gras en het wollegras leven de grote jagers en we zien er diverse. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen stukje rotsen om te broeden. Wij gaan speciaal voor de papegaaienduikers, die slechts op een paar plekken in Europa leven, waaronder op Runde. Ze zijn de hele dag op zee en komen ’s avonds rond 22.00 uur terug om in rotsholletjes te gaan slapen. We moeten wel flink klimmen en klauteren over rotsblokken en via een krakkemikkig houten trapje, maar uiteindelijk lukt het om een plekje te bemachtigen tussen alle vogelspotters met camera’s met enorme lenzen. En dan komen de prachtige vogels met hun clowneske kopjes en oranje platvoetjes, zo mooi! Het uitzicht vanaf hier is schitterend, steile rotsen, andere eilanden in de verte en af en toe een schip. We wandelen weer terug naar de camping, het was schitterend! We hebben wel een borreltje verdiend!

Dag 22 Runde – Briksdalen                        158 km                                 14 juni 2017

We gaan vandaag weer verder en nemen afscheid van Henk en Ingrid, die hier nog 2 weken blijven. We moeten dezelfde weg weer terug, maar dat is geen straf in Noorwegen, alles is even mooi. We passeren Loen, waar in mei de nieuwe Skylift is geopend, een rit met een kabelbaan naar een uitzichtpunt, maar dit schijnt €50,00 te kosten voor een retourtje, een ritje van 5 minuten. Belachelijk duur. Voorbij Loen zien we een cruiseschip in het fjord liggen bij Olden. De cruisegasten overspoelen de souvenirwinkeltjes van het dorpje of maken een excursie naar de gletsjer. We doen nog even boodschappen in Olden en rijden dan via een 25 km lange weg naar Brigsdalen. Een prachtige weg langs enkele meren, groene weiden met bloemen, watervallen die langs de steile rotswanden naar beneden kletteren en in de verte de gletsjer. Een smalle weg met enkele tunneltjes, maar ook hier voldoende uitwijkplaatsen. Op het eind van de weg ligt camping Melkevollen, een prachtige camping vlakbij de gletsjer, een woest riviertje, enorme rotsblokken en een prachtige waterval. Wat een schittered plekje! Later maak ik de wandeling naar de gletsjer, ongeveer 3 kwartier met enkele pittige klimmetjes, maar verder goed te doen. Een prachtige wandeling door bossen, langs weiden met heel veel bloemen, langs het riviertje, langs de Kleiva-waterval om uiteindelijk uit te komen bij de gletsjer, die helaas ieder jaar kleiner wordt. Een mooi gezicht boven het gletsjermeer. In de omgeving enorme rotsblokken uit de ijstijd. Een prachtig stukje natuur! 

Dag 23  Brigsdalen – Sogndal                307 km                               15 juni

We verlaten dit schitterende plekje en rijden via dezelfde mooie weg van gisteren richting Olden en Stryn. In Noorwegen is het geen straf om een weg 2 keer te rijden. Vanaf Stryn willen we de toeristische route Gamle Strynefjellsvegen gaan rijden, maar helaas zien we dat deze afgesloten is. Dan maar de gewone weg nr. 15, die trouwens ook prachtig is. We passeren besneeuwde bergen en meertjes waarin nog ijsschotsen drijven en weer diverse watervallen. Bij een mooi meertje stoppen we voor de lunch en rijden daarna door naar Lom, waar we het beroemde staafkerkje bezoeken, een van de grootste en mooiste van Noorwegen. Deze dateert uit de 12e eeuw en ondanks de dure toegangsprijs van NOK 70,00 p.p. willen we toch de binnenkant bekijken. Erg mooi, maar uit latere periodes. De buitenkant is mooi versierd met drakenkoppen, een symbool uit de tijd van de Vikingen. Na Lom gaan we de toeristische route Sognefjellet rijden, weg 55. De route is 106 km lang en voert door het Jotunheimen Nationaal Park. We stijgen langzamerhand naar 1434 meter hoogte bij Fantesteinen, de hoogste bergpas van Noord-Europa en komen terecht in een besneeuwd berglandschap met meertjes en watervallen. Het is hier schitterend. Er zijn diverse parkeerplaatsen om wat te wandelen en te genieten van al dat moois. De daling naar het Sognefjord is prachtig en we kiezen voor de overnachting voor de camping in Kjornes, gelegen tegenover het stadje Sogndal, wat ’s avonds een mooi gezicht biedt met zijn vele lichtjes.

Dag 24  Sogndal – Flåm                        87 km                            16 juni 2017

We rijden via een mooi bosrijk landschap naar  Fodnes om daar de veerpont naar Mannheller te nemen, NOK 255. Slechts een kwartier over het Sognefjord. Aan de andere kant stoppen we in Laerdalsøyri, een leuk dorpje met hele oude huizen. Er is vandaag een markt in het oude centrum, wat op de erfgoedlijst staat van Unesco en we wandelen hier wat rond en doen boodschappen. Daarna nemen we in plaats van de 24 km lange Laerdaltunnel, de toeristische route over de bergen, de Aurlandsfjellet, wegnr. 243,  47 km lang. Een smalle weg die langzamerhand klimt naar een hoogte van 1306 meter van een prachtig sneeuwlandschap. Langs de weg liggen nog hoge sneeuwwallen. We stoppen boven op een mooi plekje met kleine meertjes en watervallen en zien nog een moerassneeuwhoen. Wat is het hier mooi! De afdaling naar Aurlandsvangen is prachtig. Via een smalle weg met haarspeldbochten gaat het langs de steile bergwand naar beneden. We stoppen bij het uitzichtpunt Stegastein, waar men een houten loopbrug heeft gebouwd tot boven het fjord met een glazen wand voor prachtig uitzicht op het dorpje Aurlandsvangen. Helaas is het erg bewolkt, maar toch een mooi gezicht met wolkenflarden boven het fjord. Daarna komen we in Flåm, beroemd vanwege zijn toeristische treintje naar Myrdal, waar talloze toeristen op af komen en dat is ook te zien aan het aan en af rijden van tientallen bussen. Ook cruiseboten meren hier af om de toeristen gelegenheid te geven de treinreis van een uur te laten maken en de souvenirwinkeltjes leeg te kopen. Flåm is dan ook niets anders dan een verzameling souvenirwinkels en eettentjes rondom het stationnetje en de haven. Maar het ligt prachtig aan het uiteinde van het fjord omgeven door steile bergwanden. We bezoeken nog even het museumpje waarin de geschiedenis van de Flåmbanen verteld wordt. We overnachten op de mooie camping hier.

Dag 25   Flåm – Mauranger                               178 km                         17 juni 2017

We gaan langzamerhand wat naar het zuiden, woensdag nemen we de boot vanuit Kristiansand. Bij het wegrijden uit Flåm nog een mooi zicht op het fjord waar nu een groot cruiseschip ligt. We rijden richting Voss, door een prachtig berglandschap met veel bossen en enkele meren. Op een woest riviertje wordt druk geraft. We stoppen bij de mooie Twindefossen waterval, die heel breed over de rotsen naar beneden komt. Na Voss vermijden we de  6 km lange Tunsbergtunnel door een alternatieve weg te nemen met enkele haarspeldbochten en die langs de mooie Skjervsfossen waterval gaat. We kunnen helaas niet alle tunnels vermijden en rijden via de Vallaviktunnel waar zelfs een rotonde in gemaakt is. Daarna volgt de Hardanger hangbrug en weer een tunnel met een rotonde. Weg 13 gaat langs een uitloper van het Hardangerfjord en opvallend zijn hier de vele boomgaarden met appel-, peren- en kersenbomen en leuke dorpjes. Bij Odda nemen we de 11 km lange tunnel door het Folgefonna nationale park en rijden naar de Sundal camping in Mauranger. Een eenvoudige camping, maar prachtig gelegen aan het Hardangerfjord en vlakbij een gletsjer. Een eldorado voor vissers, hier wordt veel gevangen. We staan langs een mooi riviertje met links uitzicht op de gletsjer en rechts het fjord. Prachtig. Er zijn mooie wandelingen te maken en ondanks dat het niet zo’n mooi weer is, ga ik toch naar de gletsjer. Het is een prachtige wandeling door een mooi dal met steile rotswanden, langs een woest riviertje met enorme rotsblokken, mooie planten en bloemen. Na een uurtje met af en toe flinke stijgingen, kom ik bij het gletsjermeer met uitzicht op de gletsjer, een schitterend gezicht boven het groene water. Je kunt nog verder wandelen, maar ik vind dit ver genoeg en moet nog een uur teruglopen. Op de terugweg begint het te regenen en trekt alles dicht, dit zal de rest van de avond zo blijven. Jammer.

Dag 26  Mauranger – Byglandsfjord           281                        18 juni

Het heeft de hele nacht geregend en alle uitzicht is weg door de laaghangende bewolking, zowel over het fjord als over de gletsjer. We rijden weer door de 11 km lange tunnel terug naar Odda en vandaar volgen we de 13 naar het zuiden. Weer een prachtige rit langs meertjes en riviertjes en grote watervallen. De mooiste is de Latefossen waar met donderend geraas 2 watervallen naast elkaar naar beneden komen. Daarna gaat het omhoog richting de ski-gebieden van Røldal en Haukeli, een mooi besneeuwd berglandschap met veel meertjes en zwart-bruine huisjes met daken van gras, in harmonie met het landschap. We stoppen voor de lunch op een mooi plekje bij een meertje waar nog ijsschotsen in drijven en besneeuwde bergen op de achtergrond. Daarna nemen we de 9 naar het zuiden, een landschap met veel moerassen en riviertjes, afgewisseld met bossen. We zien ook veel wollegras, wat net op katoen lijkt, en veel schapen. We rijden door het Setesdal met vakantieplaatsjes zoals Hövden en Bykle en kiezen uiteindelijk voor de camping Neset in Byglandsfjord, mooi gelegen op een schiereiland. We kiezen een mooi plekje aan het water en eindelijk kunnen we genieten van de zon. Max vermaakt zich prima, is zeer geinteresseerd in het gekwaak van de eendjes. Ik doe nog een poging om naar het uitzichtpunt te wandelen achter de camping, maar dit is echt een heel steil pad waar je over rotsblokken moet klimmen. Na een tijdje geef ik het maar op.

Dag 27  Byglandfjord – Mandal                  102 km                           19 juni 2017

We rijden nog een stuk door het bosrijke Setesdal langs mooie meren en rivieren. We doen nog even boodschappen in Evje, centrum van de edelstenenindustrie. Daarna rijden we binnendoor naar de kust, naar Mandal, het zuidelijkste stadje van Noorwegen, waar aan de haven een camperplaats is. We boffen met een mooi hoekplekje met uitzicht op de vele zeiljachten en motorbootjes. Aan de overkant ligt het dorp. Via een moderne voetgangersbrug lopen we zo het centrum in. Het oude centrum bestaat uit leuke straatjes en pleintjes met alleen maar witte, houten huisjes, allemaal verfraaid met veel bloemen. Verder zijn er leuke winkeltjes, diverse terrasjes en restaurantjes en veel kunstwerken. Ook langs de haven nog diverse restaurantjes, o.a. op pontons in het water. Later in de middag loop ik nog naar het uitzichtpunt Uranienborg, 150 traptredes en een hellend pad. Boven heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de eilandjes voor de kust.

Dag 28  Mandal – Lillesand                            83 km                                20 juni 2017

We rijden vandaag kleine gele weggetjes langs de kust richting Kristiansand. Dit gaat langs mooie beboste heuvels en rotsachtige baaitjes met kleine dorpjes, mooie witte houten huisjes en kleine haventjes met boothuisjes. Bij Kristiansand nemen we de autobaan met tunnels (tol) naar Lillesand. De camperplaats is erg duur, maar ligt op een prachtige locatie aan de haven met ruime afgebakende plekken en alle voorzieningen. Het uitzicht op het stadje, de boten en de eilandjes voor de kust is erg mooi. Het is een leuk dorp met ook hier weer mooie witte houten huisjes en enkele 19e eeuwse gebouwen zoals de kerk. Het centrum is autovrij en heeft enkele leuke winkeltjes. Langs het water terrasjes en restaurantjes die uitkijken over de haven. Een klein stukje buiten het dorp op een heuvel ligt een mooi natuurgebied met bossen en vennen, waarin veel witte waterlelies, meeuwen en eenden. Van hier af mooi uitzicht over het dorp en de haven. ’s Avonds weer een prachtig uitzicht vanuit de camper tijdens de zonsondergang op het dorp met al zijn lichtjes.

Dag 29  Lillesand-Hirtshals                        44 km                              21 juni 2017

We doen rustig aan, de boot vanaf Kristiansand vertrekt pas om 13.30 uur. We rijden weer binnendoor door een mooi kustgebied met bossen en vennen. Maar toch zijn we veel te vroeg bij de haven. Op zich geen probleem, we moeten 3 keer op verschillende plaatsen wachten en zien in de haven een enorm cruiseschip aanmeren. We zijn een van de laatste die het schip oprijden, een catamaran van Fjord Line. Ongelofelijk dat al die auto’s en campers op deze boot passen. We vertrekken 3 kwartier te laat en zien vanaf het dek het vertrek vanuit Kristiansand. Het valt mee met de golven, vooral als je buiten in de frisse lucht staat. Ik word namelijk gauw zeeziek. Als we naar binnengaan om onze laatste Noorse kronen op te maken in de taxfree shop, voel ik toch behoorlijk de deining. Daarna rustig gezeten op de comfortabele stoelen en wat gelezen en een spelletje gedaan. Het valt gelukkig allemaal mee. Uiteindelijk komen we met een uur vertraging aan in Hirtshals en besluiten niet verder te rijden, maar eerst even boodschappen te doen en dan op de camping hier te overnachten. Een mooie camping aan zee aan de voet van de vuurtoren. Het weer is fris en bewolkt, maar ik maak nog een mooie wandeling via het strand naar het stadje.

Dag 30 Hirtshals – Ribe                         338 km                     22 juni 2017

Vandaag veel kilometers voor de boeg en regen, dus gaan we maar via de autobaan. Maar wat is dat toch saai, dat zijn we niet meer gewend. Ook het landschap in Denemarken is zo saai. Maar we hebben voor vandaag een van de mooiste stadjes van Denemarken uitgekozen, Ribe. Is tevens ook het oudste stadje van heel Scandinavie. Anderhalve kilometer van het centrum ligt een leuke camping bij visvijvers, waar we overnachten. Het is een kwartier lopen naar het centrum van het prachtige stadje met zijn leuke straatjes met kinderkopjes en mooie, oude lage huisjes, versierd met rozenstruiken of andere bloemen. Er is een groot plein met een 12e eeuwse Romaanse Dom, een 15e eeuws raadhuis en veel terrasjes en restaurantjes in de andere oude gebouwen. De winkelstraat heeft leuke winkeltjes in de oude huizen. Verder is er een gracht met haventje waar nog oude boten liggen aan de kade met prachtige huizen. Wat een mooi stadje!

Dag 31 Ribe – Delmenhorst                     388 km                         23 juni 2017

Vandaag rijden we eerst binnendoor via Husum naar Heide, maar er is ontzettend veel oponthoud, Het is vrijdag, het is overal erg druk. De Denen komen massaal boodschappen doen in de grensplaatsjes, omdat dit natuurlijk veel goedkoper is voor hen. Bij Heide nemen we de autobaan maar komen terecht in diverse files bij Hamburg en Bremen. Geen leuke dag vandaag. We overnachten op de camperplaats van Delmenhorst, vlakbij het centrum. We lopen het gezellige centrum in, waar toevallig een Streetfood-feest is. Maar we kiezen toch maar voor Akropolis in het centrum, waar we lekker eten op het terras. Dick lekkere schnitzels en ik een groot bord vol met Griekse specialiteiten. Met wijn en bier slechts EUR 28,00 en dat hebben we gemist in Scandinavie. Een leuke afsluiting van onze vakantie!

Dag 32 Delmenhorst – Boxtel                   358 km                         24 juni 2017

Het zit er op. Een prachtige reis door Scandinavie met als hoogtepunt Noorwegen met zijn afwisselende landschap van bergen, fjorden, meren, rivieren en watervallen. We hebben 7354 km gereden.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Pieter en Wil van Dee schreef:

  Met heel veel plezier hebben wij jullie reisverslag Skandinavie gelezen en genoten van de vele mooie foto’s. Jullie hebben zeker wat beter weer gehad dan wij want wij waren dezelfde tijd op de Shetlands.
  Wij gaan nu jullie reisverslag Portugal lezen want daar gaan wij aan het einde van het jaar naar toe.

 2. Margriet en Harrij Brentjens schreef:

  Wij zijn ook in de perode mei/juni in Noorwegen geweest en veel plaatsen bezocht waar jullie ook waren met als hoogtepunten weg 55 van Lom (zeer mooie staafkerk) naar Skjolden zeer indrukwekkend die sneeuwmassa, de Briksdalgletsjer,Flam,Hardangerfjord,Bergen en niet te vergeten Preikestolen en in Denemarken Skagen.We hebben geweldig weer gehad en zijn zeer onder de indruk van al het natuurschoon welke we hebben mogen zien. Het was grandioos.

 3. Elles schreef:

  Hoi Carla en Dick,

  Weer met veel plezier jullie reis gelezen. Herkenbaar foto’s voor mij voornamelijk het zuidelijk deel van Noorwegen, prachtige natuur en zo schoon.

 4. Luyten Marita schreef:

  Hoi Carla en Dick ,
  Ik heb echt genoten van jullie reisverslag ,wij willen ook graag Noorwegen doen met onze camper ,we hebben al een cruise gemaakt tot aan de noordkaap en dit was de moeite waard.
  We denken binnen 2 jaar te gaan ,dan is mijn schoonbroer met pensioen,we gaan zeker plaatsen bezoeken waar jullie geweest zijn .Top!

 5. Paul Kooijmans schreef:

  Hallo Dick en Carla,
  Wij hebben met plezier jullie verslag gelezen.
  wij willen aankomende zomer voor het eerst met de camper naar deze landen gaan.
  Op de terugweg zijn jullie met de boot gegaan, wij vragen ons af of je dit van te voren moet reserveren? en wat zijn de kosten?

  Groeten Paul en Mirthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.