Sardinie – Corsica 2013

Dag 1 Boxtel – Belfort      610 km      09-05-2013

Hemelvaartsdag 9 mei, we hebben 4 weken vakantie en gaan naar Sardinië. We hebben in januari al de boot geboekt van Piombino naar Olbia voor maar €204,00 retour, camping on board, dus lekker in de eigen camper slapen. Als je nu nog zou moeten boeken, zou je €584,00 kwijt zijn. Het loont dus om vroeg te boeken. Het is ongeveer 1360 km en we moeten dit in 3 dagen doen. Zaterdagavond vertrekt de boot om 21.00 uur. Maar het is lekker rustig op de weg vandaag en via Luik, Luxemburg en Nancy komen we rond 13.30 uur al aan in Charmes, waar we willen overnachten. Maar het is nog zo vroeg en het is zwaarbewolkt met af en toe een spatje regen, dat we toch besluiten om nog een stuk verder te rijden. Rond 16.00 uur komen we op camping Etang des Forges in Belfort aan, gelegen aan een mooi meertje. Nette camping (Campingcheque) met veel groen en vogels. Het is een kwartier lopen naar het oude centrum met zijn hooggelegen citadel en beroemde leeuwenmonument. In het historische deel verder mooie gebouwen zoals het stadhuis, de kathedraal, een overdekte markt, stadsmuren en poorten en veel fonteinen. Verder leuke restaurantjes, terrasjes en antiekwinkeltjes.

 

Dag 2 Belfort – Sestri Levante      586 km      10-05-2013

Het heeft de hele nacht geregend en ook vandaag tijdens de reis door Zwitserland blijft het regenen, dus zo snel mogelijk naar de Italiaanse kust. We kiezen voor de ACSI-card-camping Fossa Lupara in Sestri Levante, waar nog net 1 plekje is. Een kleine, gezellige camping met een enthousiaste eigenaar. Moe van 2 lange dagen, blijven we maar op de camping. Het mooie stadje bezichtigen doen we misschien op de terugreis.

 

 

Dag 3 Sestri Levante – Piombino      245 km      11-05-2013

We hebben de hele dag om in Piombino te komen, we moeten er om 19.30 uur zijn. Maar…de camper wil niet starten! Dit hebben we nog nooit gehad. Na diverse pogingen belt de aardige campingeigenaar naar bevriende monteurs, die binnen een half uur ter plaatse zijn. Het blijkt aan de gloeispiraal te liggen en met wat hulp van een extra startaccu, doet hij het weer. Volgens hen lag het aan het koude natte weer en zullen we er geen last meer van hebben. De mannen willen niets hebben, maar na enig aandringen, zeggen ze € 10.00. Koopje toch, dus € 20,00 gegeven. Afscheid genomen van de campingeigenaar, die zegt dat we beslist terug moeten komen om de prachtige omgeving te bekijken.We rijden helemaal binnendoor naar Piombino, geen autobaan vandaag. Eerst een mooie route over de Bracco-pas, daarna langs de kust via bekende badplaatsen zoals Marina di Massa. Eind van de middag komen we in Piombino aan en moeten we wachten tot we aan boord mogen. De boot blijkt een vrachtboot te zijn van Moby Lines. Alleen maar vrachtwagens en campers. Dus verder ook geen faciliteiten, alleen een bar-selfservice, waar je echt niet wil zitten! Dat valt dus tegen, stond niet op de boekingssite en naar Griekenland waren we toch wel verwend. Maar ja, geen probleem, slapen en om 05.30 uur zijn we al op Sardinië.


Dag 4 Olbia – Budoni      67 km      12-05-2013

Het waaide flink vannacht, maar gelukkig niet zeeziek geworden. Om 06.45 uur leggen we aan en vrij vlug kunnen we van boord. We rijden even een stukje en gaan dan eerst maar eens koffiedrinken en ontbijten. Het weer ziet er goed uit! Daarna rijden we de mooie kustweg naar het zuiden, de S125. We rijden even naar de Capo Coda Cavallo, een prachtig uitzichtpunt. We kijken uit over de prachtig blauwe zee met het rotseiland Tavolara. De omliggende heuvels zijn begroeid met mooi struikgewas, prachtige bloemen en cactussen. We rijden naar camping Pedra e Cupa in Budoni, waar we al om 09.30 uur aankomen. Een redelijke camping, 50 m van een prachtig wit zandstrand. Vandaag doen we het lekker rustig aan. Lekker in de zon een boek lezen, strandwandeling maken en even naar het dorpje, gelegen op 500 meter van de camping. Er zijn wat winkeltjes en restaurantjes, maar er is nog niet veel te doen zo in het voorseizoen.

 

Dag 5 Budoni – Fonni      196 km      13-05-2013

Lekker weer vandaag, wel nog veel wind. Via de S125 rijden we eerst naar Posada, prachtig gelegen bovenop een heuvel met als hoogste punt een 12eeuwse kasteelruine. Van daaraf een prachtig uitzicht over de omgeving. Aan de voet van het kasteel smalle straatjes met oude huizen en pleintjes, verbonden door trappen. We vervolgen de mooie kustweg en rijden via Orosei en Dorgali naar het dal Lanaittu, aan de voet van de hoge kalksteenrotsen van het Supramonte-gebergte. Hier bezoeken we de bron Su Gologone, waarvan het water met 400 liter per seconde uit de kalkrotsen komt en de rivier de Cedrino vormt. Een heel mooi plekje (€2,00). Verder in het dal is nog een Nuraghe-dorp te bezoeken, Tiscali. Maar daar zijn er heel veel van op Sardinië, dat doen we later nog. Vervolgens rijden we naar Nuoro, waar we de 8 km rondrit door de Monte Ortobene rijden, steil omhoog naar 955 m hoogte. Prachtige rotsformaties, schitterende natuur en mooie vergezichten. We willen naar de camperplaats in Orgosolo, gelegen in een natuurpark. We kunnen het niet vinden en raken hopeloos verdwaald op smalle weggetjes in het natuurgebied, maar oh wat is het mooi hier! Schapen, geiten, koeien, paarden en varkens lopen hier gewoon los rond, dus het is uitkijken geblazen. De volgende camperplaats ligt in Fonni, volgens het boek, maar ook deze is moeilijk te vinden en blijkt uiteindelijk aan een doodlopende weg naar de Bruncu Spina te liggen, een van de hoogste toppen van het Gennargentu-gebergte. Het blijkt een boerderij te zijn en we worden hartelijk ontvangen door het kleine 83-jarige boertje, die trots zijn bezit aan ons laat zien. Hij heeft geiten, kippen, bijen, 2 forellenvijvers en een eigen waterbron. Je kunt er ook eten en hij verkoopt kaas en honing. De boerderij is de hoogst gelegen boerderij op het eiland (1525 m.)en ligt temidden van een schitterend berglandschap.

 

Dag 6 Fonni – Cala Gonone      219 km      14-05-2013

Na een koude nacht is het ’s morgens weer zonnig weer. We vullen een aantal flessen uit de eigen bron en nemen afscheid van het boertje (€15,00). We maken vandaag een rondrit door het schitterende berglandschap van de Monti del Gennargentu. Via Aritzo, Seulo, Sadali, Villanova Strisaili weer naar Orgosolo. Smalle weggetjes met veel bochten door bergen en bossen, overal het dichte struikgewas, de maquis, met prachtige bloemen in allerlei kleuren. Ook hier weer geiten en varkens die zomaar de weg oversteken. De dorpen liggen erg mooi tegen de heuvels, maar als je er doorheen rijdt, vallen ze erg tegen. Orgosolo is bekend vanwege de muurschilderingen, die veelal politieke en maatschappelijke onderwerpen hebben. Verder is er niet zoveel te zien. We rijden verder naar de kust. Bij Dorgali daalt de weg spectaculair naar Cala Gonone, vroeger een vissersdorpje, nu een leuke badplaats met vele restaurantjes en mooie stranden. Vanuit het haventje vertrekken boten naar de mooie grotten en baaien van de steile rotskust, die niet op een andere manier te bereiken zijn. We overnachten op de mooie camperplaats Palmasera voor €20,00, 600 m van het centrum. ’s Avonds eten we op een gezellig terrasje aan het strand.


Dag 7 Cala Gonone – Santa Maria Navarrese      62 km      15-05-2013

Het heeft vanmorgen vroeg even flink geregend, maar het is gelukkig weer droog, maar bewolkt. Even nog alles lozen en vullen, allemaal goed geregeld op deze mooie camperplaats. We volgen de S125 zuidwaarts, een prachtige route door de hoge bergen met veel bochten en fantastische vergezichten, ondanks de bewolking. En overal die mooie bloemen en bloeiende struiken. Dit is echt genieten! Het is helemaal niet druk, dus kunnen we op ieder mooi plekje even stoppen en foto’s maken. Hoge kale rotsen wisselen af met groene, beboste gebieden en ook hier weer koeien en geiten die los lopen. Rond 13.00 uur zijn we al op onze bestemming, de camperplaats in Santa Maria Navarrese, aan het strand met prachtig uitzicht op 3 rotseilandjes en het schiereiland van Arbatax in de verte. €10,00 incl. stroom, douche, wc, water en sani.We maken een strandwandeling en een wandeling naar het dorpje, waar we op een terrasje een heerlijk ijsje eten. Het dorpje zelf heeft enkele winkeltjes, een supermarkt en restaurantjes. De haven ligt even verderop.Bij de camperplaats zwerft ook een poes rond, die 4 schattige kleintjes heeft. We geven haar natuurlijk eten.

 

Dag 8 Santa Maria – Navarrese Costa Rei      116 km      16-05-2013

Het heeft de hele nacht geregend, maar ’s morgens klaart het snel op en wordt de lucht weer blauw. We genieten nog even van ons mooie uitzicht, nu een zee met hoge golven. Nadat we de poes weer eten hebben gegeven, vertrekken we naar het 10 km verderop gelegen Arbatax, waar we de schitterende rode rotsen bekijken, vlakbij de haven. Daarna vervolgen we de S125 naar het zuiden. Dit stuk is niet zo spectaculair als gisteren, maar toch mooi. Tussen de beboste heuvels en bergen, veel wijngaarden en olijfgaarden. Het grootste deel van de weg is pas nieuw aangelegd, de oude is echter veel mooier en voert door enkele dorpen. Rond 13.00 uur komen we aan op camping Capo Ferrato aan de Costa Rei (campingcheque), een mooie camping aan zee, gelegen aan een prachtige baai met aan de ene kant Capo Ferrato en aan de andere kant Capo Santa Giusta. We vinden een prachtig plekje meteen aan het strand, en genieten van de zon en het uitzicht op de zee met de hoge golven. Dick rust lekker uit en ik maak een lange strandwandeling naar de Capo San Giusta, vanwaar er een prachtig uitzicht is op de hele baai. Er zijn niet veel mensen in zee, het is nog erg koud, maar ik ga het toch proberen. Even er doorheen, maar dan is het zalig met die hoge golven! Weer een heerlijke dag vandaag.

 

DSC08465_800x176

Dag 9 Costa Rei – Cagliari      74 km      17-05-2013

Weer stralend weer als we opstaan. Nog even lekker in de zon ontbijten en koffie drinken en daarna vertrekken we naar de hoofdstad Cagliari. We nemen de mooie kustroute over de heuvels met prachtige uitzichten op de blauwe zee, de rotsen en de baaitjes. Slechts een paar lelijke vakantiedorpen, maar de rest is erg mooi. De heuvels zijn begroeid met rode en gele struiken en heel veel vijgcactussen. In het drukke Quartu S. Elena doen we boodschappen bij een grote Carrefour en rijden dan Cagliari binnen, langs lagunes en zoutpannen met prachtige flamingo’s. We gaan overnachten op de camperplaats van Cagliari, zoals we al gelezen hebben, een gewoon parkeerterrein op asfalt, maar voor 1 nacht is dat niet zo erg. Er is stroom en een servicepunt en het is bewaakt.We lopen in 20 minuten naar het centrum en zien toevallig een open tourbus die op het punt staat om te vertrekken. Voor €10,00 p.p. maken we een rondrit door de stad en zien de belangrijkste punten: de lagunes met flamingo’s, de kasteelheuvel met restanten van het Castello, het bastion St. Remy, de kathedraal, de Via Roma met arcaden en het stadhuis, en het Santuario di Bonaria (ligt vlakbij de camperplaats). We stoppen op het hoogste punt van de stad, waar een groot park ligt, waar je de hele stad kan overzien, de haven en de lagunes en zoutpannen aan beide kanten van de stad. Na afloop van de tour, nemen we een lekker biertje op een van de terrasjes van het gezellige Piazza Yenne. Daarna nog wat slenteren langs de winkels in de omliggende straatjes met de mooie gekleurde huizen. Een leuke stad!

 

Dag 10 Cagliari – Bugerru      215 km      18-05-2013

We lossen en laden alles, betalen €20,00 en nemen de kustweg naar het zuid-westen. Na de zoutpannen en lagunes met flamingo’s volgt een lelijk gedeelte met veel olieraffinaderijen en tankers langs de kust. Vanaf Chia volgen we de SP71 langs de kust, met prachtige vergezichten op de blauwe zee, de rotskust met witte zandstranden, de oude wachttorens en de heuvels met bloeiende struiken. Dat worden dus veel fotostops. We stoppen kort in Porto Pino, maar het stormt verschrikkelijk op deze open vlakte met zoutpannen, dus we komen de camper niet uit, alleen om flamingo’s te fotograferen in de nabijgelegen lagune. We vervolgen de reis om naar het eiland Sant Antioco te gaan, dat met een brug is verbonden met het vasteland. We rijden naar het gelijknamige stadje, waar 2 camperplaatsen zouden zijn bij de haven. Een bestaat niet meer, de ander is nog niet open. Jammer, het stadje ziet er leuk uit, als we er doorheen rijden. We zien op de kaart een campingtekentje bij het andere plaatsje op het eiland, Calasetta. Omdat we eerst geld moeten pinnen, parkeren we even illegaal de camper aan de haven. Ze zijn hier op het eiland niet echt campervriendelijk. Het plaatsje ziet er heel apart uit, met lange smalle straatjes met huizen in kubusvorm, de meeste wit. Doet een beetje oosters aan. De boulevard aan de haven is erg mooi met veel palmen. We rijden naar de camping, maar deze is ook nog gesloten. Hoe kan dat nou? Het is bovendien ook nog Pinksterweekend. Over het algemeen is het heel erg rustig op Sardinië, maar dat is wel fijn. We geven de zoektocht naar een overnachtingsplaats op het eiland op en rijden noordwaarts naar Buggerru. Het laatste stuk vanaf Gonnesa, de SP83, is eerst weer zo’n schitterende kustweg. Daarna gaat deze het binnenland in met een stijgingspercentage van 13%. Ook heel mooi. Dit gebied was vroeger een mijnbouwgebied, oude mijnen en herinneringen hieraan zijn nog overal terug te vinden. Uiteindelijk daalt de weg naar het oude mijnstadje Buggerru, waar we voor €15,00 overnachten op de camperplaats. Een prachtige plek aan zee in een baai met hoge rotsen, een mooi zandstrand en hoge golven. Talloze surfers proberen de perfecte golf te pakken, leuk om vanaf ons plekje te bekijken. Links ligt ook nog een haventje. We genieten van het uitzicht totdat de bewolking op komt zetten en het weer hard gaat waaien. Jammer.

 


Dag 11 Bugerru – Torre Grande      95 km      19-05-2013

Helaas is het wat bewolkt, fris en winderig. We maken een wandeling langs het haventje en door het dorpje. Er is nog een oude mijn, de Galeria Henri, die te bezichtigen is. Verder nog een monument ter nagedachtenis aan de mijnwerkers die omkwamen en de opstand die uitbrak in 1904 tegen de wantoestanden in de mijnen. 3 dode figuren van natuursteen in hoog gras, erg mooi. Verder een paar winkeltjes en restaurantjes. De meeste zijn gesloten vanwege Pinksteren, maar gelukkig hebben ze wel vers brood. Als het beter weer was geweest, hadden we nog een nachtje gebleven op deze mooie camperplaats, maar we besluiten om nu maar verder te gaan. We rijden de mooie kustweg naar het noorden en na een paar kilometer zien we nog een mooie camperplaats bij mooie rotsen en strand, gelegen op terrassen. Van hier een schitterend uitzicht, maar geen dorpje in de buurt. Bij Portixeddu gaan we het binnenland in, via de S126 die met veel bochten door groene heuvels slingert. We passeren Arbus en Guspini, beide mooi gelegen, maar oninteressant. Dit valt ons tegen van de dorpen en stadjes in de bergen van Sardinië, er is niets schilderachtigs aan, lelijke huizen, geen leuke pleintjes en straatjes zoals in de rest van Italië. Na Guspini gaat de weg door vlak, agrarisch land met graanvelden. Na Oristano, wat wel een mooi centrum heeft met o.a. een Domkerk, rijden we naar camping Spinnaker in Torre Grande (ACSI-card). De camping hebben we gekozen omdat er overal internet zou zijn en het wordt hoog tijd om het thuisfront weer eens bij te praten en een verslagje op Facebook te zetten, want tot nu was het op de campings onmogelijk om te internetten, iedere keer storingen. Internetcafe’s zijn er ook bijna niet. Helaas is er ook hier een storing: hoe is het mogelijk! De camping zelf heeft wel een mooie bar, restaurant, receptie en zwembad, maar de plaatsen zijn schots en scheef en klein. Het strand kijkt uit op een industriegebied en het zeewater ziet bruin. Afknapper na al die mooie camperplaatsen die we hebben gehad. Een paar km verder ligt Torre Grande met een lange boulevard met restaurantjes en winkeltjes. Morgen gauw weer verder!

 

Dag 12 Torre Grande – Alghero      114 km      20-05-2013

Bewolkt en fris vandaag, jammer. We slaan de Romeinse opgravingen van Tharros over, we hebben in het verleden al zoveel van dit soort dingen bezocht. We rijden de S292 naar het noorden, een vlak tot glooiend, groen landschap met als hoogtepunt het kustgebied bij de plaatsjes S’ Archittu en Sta Caterina di Pittinuri, beide gelegen aan prachtige baaitjes met hoge rotsen. Cuglieri ligt mooi tegen de heuvels met een klooster bovenop. We bezoeken het stadje Bosa, volgens de reisgids een van de mooiste stadjes van Sardinië. Het ligt inderdaad schitterend: aan de rivier de Temo, waar heel veel vissersbootjes liggen en waarlangs oude patriciershuizen liggen achter palmbomen. Het ene deel van de stad ligt tegen de heuvel met fel gekleurde huizen en op de top een kasteel. Aan de andere kant van de rivier een aantal oude fabriekspanden, waar vroeger leerlooierijen waren. We wandelen door de smalle straatjes en via trappen en nauwe doorgangetjes langzamerhand naar boven, waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad. De huizen zijn geschilderd in felle kleuren, maar helaas zijn er heel veel verwaarloosd, jammer. We doen nog even boodschappen en rijden dan de P49 naar het noorden. Dit is echt een schitterende route! De bergen komen hier tot aan de kust en de weg slingert zich hier overheen met af en toe prachtig uitzicht op de zee. De bergen hebben hier aparte vormen door erosie en de bloemen bloeien hier weer uitbundig. Dus veel fotostops. Jammer dat het bewolkt is, je kunt nl de Capo Caccia van hier zien liggen, maar nu wat vaag. De afdaling geeft een mooi uitzicht op Alghero. Dit is ons doel voor vandaag, camping Mariposa (ACSI-card), 2 km buiten de stad, gerund door een hele aardige familie. We vinden weer een mooi plaatsje meteen aan zee, met links van ons uitzicht op Alghero en rechts de Capo Caccia. Bij een drankje in de bar kunnen we eindelijk eens internetten, helaas ook weer met storingen. De rest van de middag lekker relaxen, morgen bezoeken we Alghero.

DSC08687_800x176

Dag 13 Alghero – Marina di Sorso      131 km      21-05-2013

We rijden eerst naar Alghero om de oude stad te bekijken, mooi gelegen tussen oude vestingmuren met verdedigingstorens. We lopen over de muren met mooi uitzicht over de zee. Er zijn nog oude katapulten te zien, waarmee men de vijand bestookte. Op de muren ook restaurantjes en terrasjes. De oude stad bestaat uit smalle straatjes en 4 mooie kerken waaronder de kathedraal Santa Maria, enkele palazzo’s en een klooster. Verder veel winkeltjes met sieraden (koraal), schoenen en kleding. Naast het park een markt waar Afrikanen hun waren proberen te verkopen. Een leuke stad! Daarna rijden we naar het Nuraghe-dorp van Palmavera (€3,00) wat dateert uit 1500 v.Chr. Het dorp bestond uit een toren van enorme brokken steen welke diende als residentie van het stamhoofd en in oorlogstijden als toevluchtsoord voor de gewone mensen. Deze woonden in ronde hutten rondom de toren. Daarna rijden we naar de Capo Caccia, een kaap met hoge steile kalkrotsen met schitterend uitzicht. Je kunt daar de Grotta di Nettuno bezichtigen, maar volgens de reisgids zijn het 560 traptreden om de grot te bereiken. Dat vinden we te veel. Een stukje terug stond een bord waarop verwezen werd naar bootjes naar de grot. Maar dat duurt te lang voordat de volgende gaat, dus helaas. (een andere mogelijkheid is om vanuit Alghero al een excursie te boeken). We rijden naar het noorden naar Stintino, een oud vissersdorp waar vroeger tonijn werd gevangen. Op foto’s en schilderingen op de mooi gekleurde huizen zijn daar nog taferelen van te zien. In het schilderachtige haventje liggen mooie vissersbootjes. We drinken wat op een van de gezellige terrasjes aan de haven, maar verder is er nog niet veel te doen in het dorp. De bedoeling is om op de camperplaats van Platamona Lido te overnachten, maar deze is dicht, net zoals enkele verderop gelegen campings. In Lido di Sorso vinden we gelukkig een camping die open is, camping Li Nibari, in een pijnboombos, bij een mooi strand. €16,00.

 

Dag 14 Marina di Sorso – Bonifacio      130 km     22-05-2013

Na het lossen en laden nemen we de kustweg en zien onderweg het prachtig gelegen Castelsardo, hoog op een heuvel boven zee met kasteel en kleurige huisjes. Het parkeerterrein ligt ver van het dorp af, we nemen wat foto’s en rijden verder. De Rocca d’Elefante ligt een klein stukje verder, een rots in de vorm van een olifant. Verder is er niets te zien. De weg gaat verder door pijnboombossen langs zee en verder door het heuvelachtige binnenland met veel maquis. Gisteravond hebben we besloten, omdat we tijd over hebben, om nog een weekje Corsica te doen. We rijden naar de haven van Santa Teresa Gallura. Het is erg druk vandaag, dus we kunnen pas met de boot van 18.30, prijs €109,50. We kopen de tickets en rijden naar een parkeerterrein in het stadje. Te voet gaan we naar het leuke centrum met prachtige kleurige huizen. In een van de straatjes zitten diverse restaurantjes en bij Port Royal gaan we lunchen. Een pizza-menu voor €10,00: pizza, wijn en dessert. Heerlijk! Daarna bezoeken we nog de Spaanse wachttoren met bovenop een schitterend uitzicht over het stadje, de rotsachtige kust en in de verte de witte krijtrotsen van Corsica. We hebben daarna nog tijd over en besluiten naar de Capo di Testa te rijden om de mooie rotsformaties te bezoeken, maar het is daar verboden voor campers. We rijden er toch naar toe, maar het voelt niet lekker. Na een paar foto’s keren we toch maar om en rijden nog voor een uurtje naar een strand in de buurt. Om 17.00 uur rijden we naar de haven en boeken alvast de terugreis voor 30 mei. Om 18.00 uur rijden we de boot op en zoeken daarna een mooi plekje op het dek. Mooi gezicht als je de haven uitvaart! De overtocht duurt maar een uur, maar het waait hard en de zee is erg wild. Gelukkig wordt ik niet zeeziek, anderen wel. De aankomst in Bonifacio is schitterend. Het stadje ligt bovenop de witte krijtrotsen evenals een grote vesting. Na aankomst rijden we naar camping Pian del Fosse (ACSI-card), 3,5 km buiten de stad, waar nog net 1 plaatsje vrij is.

 

Dag 15 Bonifacio – Aleria      103 km      23-05-2013

We rijden noordwaarts naar Porto Vecchio, waar we door het oude centrum wandelen. Erg gezellig met veel terrasjes, restaurantjes en leuke winkeltjes met aparte dingen. Er zijn nog restanten te zien van de stadsmuren en torens. We kopen een boekje van Corsica, want we hadden er niet op gerekend dat we hier zouden komen. Daarna rijden we langs de oostkust, voornamelijk door het vlakke binnenland begroeid met maquis. Tussen Fautea en Solenzara gaat de weg langs de kust met mooie baaitjes met rotsen en standjes. Op een mooi plekje aan het strand drinken we koffie. Omdat het zo’n mooi weer is besluiten we vroeg een camping op te zoeken en lekker te gaan relaxen. We kiezen voor camping Marina d’ Aleria (ACSI-card) een prachtige camping aan zee, 3 km van Aleria. De rest van de dag lekker zonnen, zwemmen en nietsdoen.

Dag 16 Aleria – Corte      79 km      24-05-2013

Vandaag gaan we de bergen in. We nemen een aanbevolen route uit een boekje: N198 even naar het zuiden, dan D343 tot Maison Pieraggi, dan een paar km de D343a. Vervolgens de D344 die het riviertje de Orbu volgt. Tot aan Ghisoni stroomt dit riviertje door hoge bergen en rotspartijen. Dit heet de Defilé de L’ Inzecca en later de Defilé e Strette. De weg is hier soms erg smal door overhangende rotsen, maar goed te rijden en gelukkig af en toe parkeerplaatsen zodat je van al dit moois rustig kunt genieten. Vanaf Ghisoni volgen we de D69 noordwaarts over de Col de Sorba (1311 m) met zijn haarspeldbochten en ook hier weer schitterende panorama’s. Wat een mooi berglandschap! De weg is pas opgeknapt, dus heel goed te berijden. Een gedeelte gaat door een dicht naaldbomenbos en langs enkele mooi gelegen dorpjes. De koeien lopen hier los, dus pas op! Bij Vivario komen we op de hoofdweg N193, ook deze is erg mooi en voert ons naar onze bestemming van vandaag: Corte, prachtig gelegen tussen de bergen en aan de riviertjes Restonica en Tavignano. We doen even boodschappen en rijden vervolgens naar camping Restonica, een eenvoudige camping, mooi gelegen aan het gelijknamige riviertje. Na de lunch lopen we naar de nabijgelegen oude stad. Het is wel even klimmen via heel veel trappen, maar eenmaal boven is het prachtig. Vanaf de citadel en de Belvedère een schitterend uitzicht over het stadje en de bergen eromheen. Verder een mooi 15e eeuws kerkje en een kapel. Op een van de schilderachtige pleintjes het huis en het standbeeld van generaal Gaffori, die in 1740 streed voor onafhankelijkheid. De gaten van het musketvuur zijn nog zichtbaar in de muren. We bekijken dit alles vanaf het gezellige terrasje op dit pleintje. Verder veel leuke steegjes verbonden door trappen. We lopen ook nog even naar het nieuwere gedeelte van de stad waar het vooral gezellig is op de Place Paoli en de Cours Paoli met veel restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Het is vooral druk met studenten, Corte is de enige stad met een universiteit op Corsica.

 

Dag 17 Corte – St. Florent      182 km      25-05-2013

Het heeft de hele nacht geregend. Het is grijs, grauw en koud. De campingeigenaar loopt met een gebreide muts op en klaagt dat dit abnormaal is. We hadden nog een mooie tocht door het dal van de Restonica willen maken, maar met dit weer heeft dit geen zin, jammer. We volgen de hoofdweg naar het noorden, richting Bastia. Erg mooi door de bergen en langs mooi gelegen dorpjes. We stoppen nog in La Canonica, bij een 12e eeuws Romaans kerkje, gebouwd door de Pisanen naast een Romeinse basiliek en nederzetting, waarvan restanten nog te zien zijn. Leuk om even te bekijken, toegang gratis. We rijden richting Bastia over de smalle landtong tussen lagunes en zee, maar dit is een langgerekt toeristisch gebied met campings en vakantiedorpen. Van de lagunes is niet veel te zien vanaf te weg, maar er schijnen veel vogels te zitten. We rijden Bastia voorbij, hoewel het oude gedeelte er vanuit de verte wel leuk uit ziet. Omdat het toch niet zo’n mooi weer is, besluiten we vandaag nog de Corniche Cap Corse te rijden, de weg die Napoleon de 3e nog heeft laten aanleggen en die bijna helemaal rond de kaap loopt. De oost kust is in het begin erg bebouwd, maar later wordt het mooier en rustiger. Leuke dorpjes zoals Erbalunga en Macinaggio, een lage kustlijn met rotsen en wachttorens, maar niet zo spectaculair. Daarna door het mooie bergachtige binnenland en daarna komt het! Het begint met het prachtige uitzicht hoog boven het vissersdorpje Centuri. Doordat het stormt is het uitkijken met buiten foto’s maken, je waait bijna weg. Ondertussen schijnt wel de zon en samen met de woeste golven met witte schuimkoppen en de witte wolken vormt dit een prachtig gezicht. En dit blijft zo als we de westkust volgen. Een smalle weg hoog boven de kust met schitterende uitzichten, hoge rotsen, mooie baaien, leuke hooggelegen dorpjes, zoals Nonza met zijn zwarte stranden. Gelukkig genoeg parkeerplekjes om van dit moois te genieten. De weg is erg smal en slecht, maar er wordt gewerkt aaan verbetering. Eind van de middag komen we op camping d’ Olzo aan in St. Florent, gelegen in een omgeving met allemaal wijngaarden. Mooie camping onder oude bomen (ACSI-card), 2 km van het stadje. Dit gaan we morgen bekijken, genoeg moois gezien voor vandaag.

 

Dag 18 St. Florent Calvi     66 km     26-05-2013

We gaan vanmorgen eerst even rondkijken in St. Florent. We parkeren de camper naast de haven en wandelen in 5 minuten naar het centrum. Een leuke haven met vissersboten en luxe jachten, heel veel restaurantjes en terrasjes, die op deze zonnige zondagmorgen al allemaal vol zitten. Daarachter ligt een gezellige winkelstraat en boven het dorp een citadel. Heel leuk. Daarna volgen we de route dwars door de Desert des Agriates, een bergachtig gebied, deels kaal, deels begroeid met maquis, met mooi uitzicht op de blauwe zee. Een mooi uitzichtpunt bij Bocca di Vezzu, geeft bovendien aan de andere kant uitzicht op besneeuwde bergtoppen van 2400 m. Daarna volgen we de N197 langs de kust. Ook hier weer mooi uitzicht op zee. Helaas is deze kust dicht bebouwd met vakantiecomplexen, vooral bij l’ Ile Rousse. Om 13.00 uur komen we in Calvi aan bij camping La Pinede, een goede camping (ACSI-card) onder pijnbomen en eucalyptusbomen, 50 m van een mooi zandstrand. Na de lunch wandelen we in 20 minuten naar het centrum van Calvi. Langs het strand ligt een mooi wandelpad van houten planken. Er rijdt ook een treintje langs de kust. De ligging van Calvi is schitterend, aan het eind van een mooie baai met op de achtergrond hoge bergen, nu nog besneeuwd. Hoog boven de stad de citadel en langs de haven de boulevard met chique terrasjes. Luxe jachten liggen er aangemeerd. Het wordt wel eens vergeleken met St. Tropez. We nemen een lekkere ijscoupe op een van deze terrasjes, €25,00! Maar lekker! De straat achter de boulevard is erg gezellig met heel veel winkeltjes en de mooie roze Ste-Marie Majeure-kerk.

 

Dag 19 Calvi – Porto      89 km     27-05-2013

We gaan vandaag de route langs de kust rijden, naar het zuiden. Het eerste stuk van de D81b biedt in het begin mooi uitzicht op de rotsachtige kust, maar de weg is erg smal en erg slecht, alles trilt en schudt in de camper. Het tweede deel ten zuiden van Galeria is wel goed en gaat eerst door het binnenland naar de Col de Palmarella, daar is het eerste uitzicht op de rode rotsen waar deze kust om bekend staat. Prachtig. Vlak voor Porto is de weg erg smal met overhangende rotsen en is het goed uitkijken. Maar wat is het mooi hier! De weg daalt naar Porto en we besluiten hier een camping te zoeken en via een boottochtje de rode rotskust te bezoeken. Camping Municipal ligt vlakbij het centrum en na de lunch lopen we naar het haventje. Het is hier gezellig met winkeltjes en terrasjes. Er is keus genoeg om een boottochtje te boeken, maar helaas kan dat pas om 17.30 uur. Geen probleem, we bezoeken tot dan het aquarium (valt erg tegen) en de wachttoren bovenop de rotsen, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. Op een terrasje bekijken we de drukte in de haven. Bootjes varen af en aan om de toeristen naar de Calanques en de Capo Rosso te brengen. Er zijn vele soorten bootjes, dus eerst goed kijken wat je wilt. We kiezen voor een soort speedboot waar 12 mensen in kunnen, anderhalf uur varen kost €26,00 p.p. De tocht is de moeite waard, we varen langs prachtige rode rotsformaties, rotseilandjes en varen zelfs grotten in. Jammer dat de zon het af laat weten, anders was het nog mooier geweest. Terug gaat het met grote snelheid over de hoge golven, heerlijk!

 

Dag 20 Porto Pianottoli-Caldarello     186 km     28-05-2013

Het heeft de hele nacht geregend en als we opstaan hangt de bewolking laag tussen de bergen. Jammer, want we gaan verder langs de kust zuidwaarts, nog altijd de D81. Het eerste stuk omhoog met mooi uitzicht over Porto en even verder de rode rotsen van Piana, die we gisteren vanuit de boot hebben gezien. Ook vanaf de weg is het spectaculair, ondanks de wolken. Het is uitkijken, want de weg is hier erg smal en er zijn veel bussen. Het is iedere keer passen en meten om elkaar te passeren en een plekje te vinden om van het uitzicht te genieten. Hoe moet dat in de zomer dan gaan? Daarna vervolgen we de weg door het groene binnenland. Dan volgt weer een mooi stukje kust met enkele leuke dorpjes, zoals Cargese en Sagone, soms met mooie zandstranden, soms met rotsen. Op een mooi plekje aan het strand lunchen we, jammer van het weer. Vlak voor Ajaccio komen we weer op de hoofdweg die door het bergachtige binnenland slingert. Daarna een mooie afdaling naar de baai waaraan Propriano ligt. Dan weer het binnenland in. Ondertussen is de zon gaan schijnen en zien we weer de blauwe lucht. dat komt mooi uit want bij Roccapino (rots in zee in de vorm van een pijnboom) volgt een mooi stukje kust. De weg loopt hoog boven de kust, waar een prachtig uitzichtpunt is. Je kijkt op de Rocher du Lion, een rots in de vorm van een leeuw en een aantal baaien. We overnachten op camping Le Damier in Pianottoli-Caldarello, leuke camping met nieuw sanitair. Op 10 minuten loopafstand ligt een kleine baai met zandstrand. De rest van de middag genieten we van de zon en de rust op deze camping.

 

Dag 21 Pianottoli – Caldarello Bonifacio      20 km      29-05-2013

We rijden naar het vlakbij gelegen Bonifacio, waar we om 10.00 uur al aankomen op camping l’Araguina, een 1-sterrencamping met hele kleine plekken, matig sanitair, maar slechts 200 meter van de haven van Bonifacio en gratis Wifi. Ideaal. Na de koffie lopen we naar de haven, waar je voor €5,00 heen en terug met een treintje meekan naar de hooggelegen oude stad. Dat scheelt een stuk klimmen. Na een kleine rondrit, word je boven afgezet en kun je later op de dag weer terug als je wil. We wandelen langs alle bezienswaardigheden, waaronder diverse kerkjes, vestingmuren, kazernes, arsenaal, huis van Napoleon. Verder smalle straatjes met hoge huizen verbonden door steunbogen, de was wapperend aan de lijnen. Overal winkeltjes en restaurantjes. Vanaf de vestingmuren schitterend uitzicht op de witte krijtrotsen, de blauwe zee en de haven. We eten op een gezellig terrasje, Dick natuurlijk vis en ik neem een Corsicaans gerecht: aubergines a la Bonifacienne. Heerlijk. ’s Middags maak ik zelf nog de wandeling over de krijtrotsen. Een wandelpad met mooi uitzicht op de fantastische rotsformaties en de blauwe zee. Terug gaat het hoog boven de haven. Verder zijn er nog trappen naar de voet van de krijtrotsen, tot aan het water. Van hier zie je hoe de huizen van Bonifacio hoog op de rotsen gebouwd zijn. Langs de haven vind je nog wat chiquere winkels met vooral kleding en sieraden en heel veel terrasjes en restaurantjes. Dure jachten en zeilboten liggen aangemeerd. In de haven kun je ook een boottochtje boeken om de krijtrotsen te bekijken. De rest van de middag lekker in de zon gezeten.

 

Dag 22 Bonifacio – Palau      43 km      30-05-2013

Om 10.30 uur vertrekken we naar de haven van Bonifacio. We checken in en ik haal nog even geld en brood. Het stormt en ik zie erg op tegen de bootreis, ook al is het maar een uur. Inderdaad hele hoge golven, maar als ik maar in de frisse lucht blijf en naar de horizon en de golven blijf kijken, valt het erg mee. Wel spectaculair om te zien. Donkerblauwe zee, witte schuimkoppen en helderblauwe lucht. Na aankomst in Santa Teresa de Gallura eerst even eten en daarna rijden we naar Palau, naar camping Acapulco. Omdat de receptie pas om 16.00 uur open gaat, besluiten we eerst om naar de berenrots te gaan, de Rocca d’ Orso, 4 km verder. Je betaalt €3,00 parkeergeld en €2,00 entree per persoon en loopt dan via een steil wandelpad naar boven tussen prachtige rotsformaties door. Bordjes geven informatie over de verschillende struiken en bomen. Maar vooral het uitzicht op de eilanden van de Maddalena-groep is schitterend. Boven is dan de beroemde berenrots, van dichtbij niet zo herkenbaar, alleen vanuit de verte, maar wel imposant. Omdat het nog steeds stormt heeft men wel touwen gespannen, want je waait bijna weg. Het was het klimmen wel waard! Daarna rijden we naar de camping, een kleine camping met mooi uitzicht over een baai met zandstrand en in de verte het eiland Maddalena. Mooie rotsen in zee. Ik loop nog even naar het centrum, 10 minuten. Alles draait hier om de haven, waar je de veerboot kunt nemen naar het eiland La Maddalena of een boottochtje kunt boeken langs de eilanden. Verder nog wat restaurantjes en wat winkeltjes.Het stormt nog steeds, dus de rest van de avond is het schudden in de camper.

 

Dag 23 Palau – Olbia     98 km     31-05-2013

Vanavond moeten we om 19.30 uur in de haven zijn, de boot naar Piombino vertrekt om 21.00 uur. Dus hebben we vandaag nog tijd om de kust te verkennen van de noordoosthoek van Sardinië. We rijden eerst door het rotsachtige binnenland bij Arzachena en dan naar de kust via Baia Sardinia naar Porto Cervo. We gaan hier even rondkijken, het is een hele chique badplaats met dure winkeltjes en restaurants en een haven waar grote jachten liggen. Hele mooie huizen/appartementen met daaronder 2 lagen arcaden met winkeltjes van dure merken zoals Cartier, Gucci etc. Mooi om te zien, maar niets voor ons. We rijden verder langs de kust naar Golfo Aranci en door naar Olbia. De kusten zijn hier prachtig met blauwe zee, stranden, baaien en rotsen, wel veel vakantiedorpen. In Olbia wachten we eerst een tijd voor niets in de verkeerde haven, blijkt dat we in de industriële haven moeten zijn, omdat we weer een vrachtboot hebben. Geen goede informatie gehad, maar zoals altijd vinden we het weer. Om 21.15 uur vertrekken we uit Sardinië. Een prachtig eiland, evenals Corsica. We hebben nog een week om terug te rijden naar huis. Onderweg gaan we nog wat mooie dingen zien.

 

Dag 24 Piombino – Deiva Marina      241 km     01-06-2013

Om 6.30 uur komen we in Piombino aan na een rustige nacht, gelukkig geen hoge golven. Omdat we op de heenreis al binnendoor zijn gereden, nemen we nu de autobaan. Lucca stond nog steeds op ons verlanglijstje en omdat dit toch in de buurt ligt, maken we daar een stop. Omdat we vroeg zijn, vinden we makkelijk een parkeerplaats bij de stadsmuren. Deze zijn nog helemaal intact en je kunt hierover rondom de stad lopen. Ook de mooie toegangspoorten zijn goed bewaard gebleven. Lucca heeft een prachtig centrum met veel paleizen en kerken. Vooral de San Martino-kathedraal en de San Michèle kerk zijn erg mooi, gemaakt van wit marmer en versierd met bogen en versierde zuilen op de voorgevel. Het Piazza Amfiteatro is schitterend, een ellipsvormig plein omringd door mooie geelgekleurde gebouwen en vol met terrasjes, gebouwd op de resten van een Romeins amphitheater. Verder leuke straatjes en pleinen en veel musea.We rijden verder naar Deiva Marina, een badplaatsje met zandstrand, waar we overnachten op de camperplaats (€22,00) voor camping Fornaci al Mare, aan zee. Het plaatsje zelf stelt niet zoveel voor, maar heeft wel een leuke boulevard, strandtenten en restaurantjes. We hebben deze plaats gekozen omdat we morgen met de trein naar Cinque Terre willen. We lopen naar het vlakbij gelegen station om alvast de tijden te bekijken en gaan daarna wat drinken op een terrasje aan het strand. Het is heerlijk weer vandaag.

 

Dag 25 Deiva Marina      0 km     02-06-2013

Om 10.00 uur nemen we de trein naar het zuidelijkste stationnetje van de CinqueTerre, Riomaggiore. De dorpjes zijn over de weg bijna niet te bereiken, dus je moet per trein of boot. Een retourtje met de trein kost €6,80 en je mag overal uitstappen. De reis zelf stelt niet veel voor, een en al tunnel. Alleen bij de dorpjes kun je iets zien vanuit de trein. Helaas is het erg bewolkt vandaag, jammer. En het is ontzettend druk, massa’s toeristen. Riomaggiore ligt tegen de heuvel aan en de gezellige hoofdstraat loopt vrij steil omhoog. Je kunt ook een busje of de lift nemen, maar lopend is het ook wel te doen. Het dorpje bestaat uit geel, oker en terra gekleurde huizen met luiken en overal hangt de was buiten. De straatjes zijn verbonden met trapjes en bogen. Veel restaurantjes en souvenierwinkeltjes. Er is geen haven, maar de vissersbootjes liggen op een helling op de kade en worden zo het water ingetrokken. We drinken wat op een terrasje en bekijken de drukte. Daarna nemen we de trein naar Vernazza. Het hele perron en de trap er naar toe staat vol met mensen, maar gelukkig past iedereen in de dubbeldekker. Hoe moet dit wel niet in de zomer zijn? Vernazza ligt ook schitterend en heeft wel een haventje. Vanaf de pier heb je een mooi uitzicht op de haven en de gekleurde huizen van het dorp. Het pleintje bij de haven is erg mooi, maar wel verwaarloosd. We eten op een van de terrasjes aan de haven met mooi uitzicht. Vervolgens nemen we de trein naar Monterosso, ook een mooi dorp waarvan de 2 delen via een tunneltje bereikbaar zijn. Er is ook een strand en een boulevard. Eind van de middag zijn we weer op de camping. Voor de wandelaars: tussen de dorpen zijn prachtige wandelroutes, waarvoor je €5,00 betaalt. Enkele zijn nog steeds gesloten vanwege grondverschuivingen en modderlawines in 2011.

 

Dag 26 Deiva Marina – Baveno     278 km     03-06-2013

We vertrekken met bewolking en wat regen. We willen vandaag een stuk naar het noorden rijden, dus besluiten we maar autobaan te nemen. Het eerste stuk is mooi, door de bergen met hooggelegen dorpjes, maar wel heel veel tunnels. Vanaf Alessandria tot Novara rijden we door de uitgestrekte rijstvelden van de Po-vlakte. Om 13.00 uur komen we aan op camping Parisi in Baveno (ACSI-card), gelegen in het centrum van het dorp, aan het Lago Maggiore. Het is heerlijk weer geworden, 24gr., dus heerlijk luieren voor de camper. Later even naar de supermarkt, een wandeling door het dorp en langs het meer. Het dorp heeft een paar campings en hotels, restaurants, wat winkels en een mooie wandelboulevard langs het meer met veel terrasjes. Je kunt boottochtjes maken over het meer.

 

Dag 27 Baveno – Bouveret     238 km     04-06-2013

Heerlijk weer als we opstaan, ontbijt en koffie in de zon. Daarna nog een klein stukje Italie (we doen nog even boodschappen in Domodossola) voordat we via de Simplon-pas Zwitserland binnenrijden. De route is prachtig tussen de besneeuwde toppen, het hoogste punt is 2005 meter. De afdaling geeft mooi uitzicht op Brig en het Rhône-dal. De bedoeling was om via de Grimselpas naar het Berner Oberland te gaan en te overnachten aan de Lungernsee, maar helaas zijn zowel de Grimselpas als de Furkapas gesloten vanwege hevige sneeuwbal de afgelopen dagen. Dus even de plannen wijzigen. Er is maar 1 mogelijkheid nl. via het Rhonedal richting Martigny. Een mooie route tussen besneeuwde bergen via bekende plaatsen zoals Sierre en Sion. We overnachten op camping Rives Bleus in Bouveret(ACSI-card), een mooie camping 100 meter van het meer van Genève. Bouveret is een rustig dorp in een prachtige omgeving, omringd door hoge bergen. Er is een mooie wandelpromenade langs de haven en het meer. Vlakbij ligt het natuurgebied van de Rhône en Le Petit Camarque met veel vogels. Overal hoor je krekels en kikkers, heel mooi. Veel wandel- en fietsroutes (o.a. naar Montreux 8 km).

 

Dag 28 Bouveret – Bad Krozingen      253 km     05-06-2013

Weer heerlijk weer, jammer om weg te gaan, het was erg mooi hier. We moeten nu toch echt richting huis, we hebben nog 3 dagen. Via de autobaan doorkruisen we Zwitserland en komen rond 13.00 uur aan in Bad Krozingen, tussen Freiburg en Basel. Bad Krozingen is een kuuroord, de camperplaats (€10,00 en €2,50 stroom) ligt bij het Vita Classica Heilbad en vlakbij het mooie Kurpark. Veel fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving. In 10 minuten lopen we naar het centrum van het dorp. Enkele winkels, restaurantjes en ijssalons. We zoeken alvast een restaurantje voor vanavond. De rest van de middag lekker luieren in de zon. ’s Avonds eten we op het gezellige terras van restaurant Lammstube.

 

Dag 29 Bad Krozingen – Schweppenhausen   |   363 km   |   06-06-2013

Lekker rustig aan doen vanmorgen, nog even van de zon genieten voordat we de saaie autobaan nemen naar het noorden. Onze laatste overnachting op onze vakanties is altijd op de camping in Rudesheim. In de Drosselgasse gaan we dan altijd lekker eten bij gasthof Lindenwirt waar live-muziek is. Maar zoals we de laatste dagen al op de televisie hadden gezien, is het erg hoog water en is alles overstroomd. We gaan toch even kijken, maar ook de camping is overstroomd, evenals andere in de buurt. Vreselijk. Alles staat blank, volkstuintjes, wijngaarden. Er mogen geen boten varen. Ook grote gedeelten van de weg langs de Rijn staan onder water, zodat we via omleidingen helemaal via Wiesbaden weer naar de autobaan moeten. We vinden een alternatief in camping Aumuhle in Schweppenhausen, een kleine camping van Nederlandse eigenaars (ACSI-card), mooi gelegen aan een riviertje in een heuvelachtige omgeving. Heerlijk rustig, je hoort alleen de vogels!

 

Dag 30 Schweppenhausen – Boxtel   |   308 km   |   07-06-2013

Laatste dag: via de autobaan snel naar huis. Wat hebben we een mooie reis gemaakt. Twee prachtige eilanden en op de terugreis nog enkele mooie dingen bezocht. Helaas heeft het weer niet altijd meegewerkt, maar we mogen niet klagen. Iedereen vraagt, welk eiland is nu mooier? Ik weet het niet, allebei mooi, maar anders. Corsica is wat indrukwekkender, de stadjes en dorpen zijn er mooier, de natuur imposanter, Frankrijk in het klein. Sardinië is rustiger, niet zo toeristisch, heeft ook prachtige natuur en mooie kusten en heel veel camperplaatsen op mooie plekjes. De combinatie van beide was ideaal, alhoewel we maar een week hadden voor Corsica.

 

Totaal gereden kilometers: 5414, daarbij nog de kilometers per boot: 554.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Mooi beschreven ik had het gevoel ook effe op vakantie tr zijn ben zelf een keer met de camper van mij pa 7 weken langs de kust nederland belgie frankrijk door de piraneen naar andora en toen naar boven via zwitserland noordelijk naar koblenzzo weer begie weer in naar de stalling geweldige toer wij deden nog wel wild overnachten boven op de cols in de pirameen stop op de grote parkeerplaats hond uitlaten en de koelkast open voor een koele drink voor papa geweldig het bezit van een camper ik wens u nog veel rijs plezier gr wilhelmus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.