Sicilie 2011

Dag 1 Boxtel – Pont-A-Mousson      390 km       21-04-2011

We vertrekken om 09.30 uur voor een reis van een maand naar Sicilië, heen naar Genua en dan met de boot naar Palermo. Terug gaan we helemaal rijden. Via de A2 rijden we naar Maastricht en daarna via Verviers en St.Vith dwars door Luxemburg (waar we nog even “goedkoop” tanken) naar Pont-a-Mousson. We overnachten op de mooi gelegen camperplaats aan de Moezel, waar gelukkig nog een plaatsje vrij is op het nieuwe gedeelte aan de jachthaven. Het is erg druk vanwege het Paasweekend en het mooie weer. Na een koud drankje in het zonnetje, lopen we in 5 minuten naar het centrum. Op de rechteroever van de Moezel waar de camperplaats ligt, staan 2 mooie gebouwen, de kathedraal en de Universiteit. Als je daarna de brug over loopt kom je in het echte centrum van het stadje, wat een prachtig driehoekig hoofdplein heeft, omgeven door arcaden met winkeltjes en terrasjes, maar wat helaas ontsierd wordt door het drukke verkeer. Verder nog wat gezellige winkelstraten.

 

Dag 2 Pont-A-Mousson – Les Breuleux       310 km       22-04-2011

We gaan weer op zoek naar een andere route omdat we al vaker via Epinal, Col de Bussang en Basel zijn gereden. We kiezen nu voor Lunéville, St.Dié-des-Vosges, Col du Bonhomme en rijden dan via Colmar en Altkirch naar het Zwitserse Delémont. We overnachten op camping Les Cerneux in Les Breuleux (ACSI-card), midden in de Zwitserse Jura in een prachtige omgeving. Veel bossen en weiden met paardenbloemen, wilde narcissen en andere soorten bloemen. Omdat we al vroeg in de middag op de camping aankomen, hebben we gelukkig nog net een plaatsje, want ook hier is het erg druk. ’s Middags maken we een lange wandeling door de bossen in de omgeving van de camping en zitten daarna tot laat in de avond lekker buiten.

 

Dag 3 Les Breuleux – Raron   |    243 km   |    23-04-2011

Ook nu een route door voor ons onbekend Zwitserland. Eerst nog een prachtig stuk Jura, daarna een mooie route langs het meer van Neuchatel en daarna langs het meer van Genève door o.a. Vevey en het chique Montreux. Langs het meer veel wijngaarden en palmbomen en aan de overkant besneeuwde bergtoppen. Het is helaas iets minder weer en wat heiig. Bij Martigny rijden we door het Rhonedal omringd door hoge bergen met sneeuw op de toppen. We overnachten op camping Santa Monica (ACSI-card) in Raron, een mooie camping met grote plaatsen en prachtig sanitair. Het is helaas geen weer om buiten te zitten, wel droog maar een harde kille wind. We lopen in 8 minuten over de Rhone-brug naar het dorpje, wat nog 16e eeuwse huizen en schuren heeft en waar de dichter Rilke begraven ligt. Boven op een heuveltop ligt de Burgkirche.

 

Dag 4 Raron – Genua   |    378 km   |    24-04-2011

De rit begint vandaag met de mooie Simplonpas vanaf Brig naar Iselle, met als hoogste punt 2005 m. waar nog sneeuw ligt. Daarna dalen we af naar het Lago Maggiore. Helaas kunnen we daar nergens een parkeerplaats vinden. De Italianen vieren Pasen aan de oevers van dit mooie meer en alles staat vol. Maar de route erlangs is prachtig. Overal palmen, bloeiende bomen en struiken, parken met veel bloemen en mooie villa’s. Ten zuiden van het meer wordt het vlakker en saaier, maar we rijden via smalle weggetjes bij Novara dwars door onder water staande rijstvelden, wat een erg mooi gezicht is. Er zijn hier nergens campings of camperplaatsen, zodat we toch maar doorrijden naar de kust, waar we kiezen voor een camping in Genua-Pegli, maar de route daarnaartoe geeft een doorrijhoogte aan van 2.80 m. wat we niet aandurven. De 2e mogelijkheid is camping Genova-Est, helemaal aan de andere kant van de stad. We moeten daarom dwars door Genua, wat een hele toer is. Het is ontzettend druk en de Italianen rijden kris kras door elkaar zonder op borden, snelheid of doorgetrokken strepen te letten. De scooters komen van links en rechts en auto’s parkeren zomaar midden op straat. Maar Dick als ervaren touringcarchauffeur vindt dit prachtig terwijl ik af en toe niet durf te kijken. Camping Genova-Est ligt tegen de heuvels aan boven het stadje Bogliasco, te bereiken via een smal kronkelweggetje. Boven aangekomen, blijkt er nog één plaatsje te zijn, wat we met veel manoevreren kunnen bereiken. De campingeigenaar profiteert van de drukte door op alle kleine plekjes ook nog campers neer te zetten. Maar we zijn blij een plaatsje gevonden te hebben na deze lange dag. Op zich een redelijke camping waar je met een gratis busje naar Bogliasco en het strand kunt.

 

Dag 5 Genua   |    132 km   |    25-04-2011

Omdat we gisteren langer door zijn gereden, hebben we nu tijd over, want de boot vertrekt pas om 22.00 uur en we moeten er om 20.00 uur zijn. Daarom maken we een mooie rondrit. Eerst langs de kust met mooi uitzicht op de rotsachtige kust, dwars door de drukke badplaatsjes. Rapallo is bijna niet door te komen, iedereen is op zoek naar een parkeerplekje, iedereen wil naar het strand en de boulevard. Daarom rijden we maar het binnenland in, een mooie route langs Carasco, Montoggia en Busalla. Vandaar nemen we de route binnendoor naar Genua, maar komen onderweg waarschuwingsborden tegen met hoogtebeperkingen van 2.50m. Omdat we niet precies weten waar, gaan we het toch maar proberen anders moeten we helemaal terug. Er volgen inderdaad 3 tunneltjes met 2,50m, maar Dick denkt dat het wel kan, het gaat om de zijkanthoogtes. Ik vertrouw het niks, maar het gaat allemaal goed. Na wat zoeken naar de haven, wat niet erg duidelijk aangegeven staat, komen we rond 18.30 uur aan en begint het wachten op het inschepen. Het schip de Suprema van Grandi Navi Veloci ligt er al en om 20.00 uur mogen we aan boord, wat allemaal prima geregeld is. We hebben een mooie buitenhut. We hebben de reis via Internet bij de maatschappij zelf geboekt voor 335,00 euro. Het schip is prachtig, overal spiegels en chroom. 3 restaurants, een cafetaria, 2 bars, disco, fitnessruimte, bibliotheek, 2 zwembadjes, winkels, internetruimte etc. We drinken nog iets in de bar en gaan dan lekker slapen.

 

DSC00322_800x176

Dag 6 Palermo – Isola delle Femmine   |    20km   |    26-04-2011

Ik voelde het vannacht al, hoge golven. En inderdaad als we wakker worden, is het helemaal grijs buiten, slechts 15 graden en waait het flink. En ik word gauw zeeziek, voel me al misselijk en blijf maar lekker op bed liggen. Maar dat hou ik ook niet de hele dag vol, dus op naar het dek in de frisse wind. We kopen nog een Wifi-kaart en gaan de familie en kennissen op de hoogte brengen van onze reis tot nu toe. Om 16.00 uur moeten we de hut uit, om 18.15 uur komen we in het regenachtige Palermo aan. Dit hadden we niet verwacht. Het duurt even voor we van boord mogen en daarna rijden we door de chaos van Palermo naar het 20 km verderop gelegen Isola delle Femmini waar we in het donker aankomen op camping La Playa (ACSI-card). We hebben geen zin meer om het dorp in te lopen, het zag er ook niet erg interessant uit toen we er doorheen reden. De camping is erg mooi, goed sanitair, vriendelijke ontvangst met veel informatie. Van hier af kun je met de bus naar Palermo, maar wij besluiten om deze drukke stad over te slaan.

 

Dag 7 Isola delle Femmine – San Vito lo Capo   |    110 km   |    27-04-2011

Het heeft vannacht flink geregend en we vertrekken in zware bewolking voor een rit langs de kust naar Castellamare del Golfo, een mooi stadje rondom een baai met een kasteel. We wandelen wat rond, maar je kunt wel merken dat het nog voorseizoen is, want er is nog weinig te doen. Daarna rijden we naar het dorpje Scopello, volgens de reisboekjes een paradijsje, maar dat vinden we erg tegenvallen. Een piepklein dorpje met mooi uitzicht, maar verder weinig te doen. Het lager gelegen gedeelte is veel mooier met rotsformaties in zee en een oude tonnara. Vervolgens gaan we naar San Vito lo Capo, door een prachtig heuvelachtig gebied, maar dat getroffen is door de enorme regen van vannacht, waardoor veel modder op de wegen is gelopen en zelfs een camping helemaal overstroomd is door de modder van een riviertje. Het hele gebied hier staat vol met wilde bloemen, ook langs de wegen in de berm. Heel veel soorten in allerlei kleuren. Verder komen we langs grote marmergroeven. Vroeg in de middag komen we aan in het door prachtige rotsformaties omgeven San Vito lo Capo, waar we overnachten op camping La Pineta, een mooie camping (ACSI/Campingcheque) met redelijk sanitair, groot zwembad en winkel/pizzeria. De zon is eindelijk tevoorschijn gekomen dus we kunnen heerlijk buiten zitten. Daarna lopen we in 20 minuten naar het stadje, wat een aardig centrum heeft, een beetje Afrikaans aandoet met typische huizen in vierkante vorm in pastelkleuren en wit. Op het centrale plein een 12e eeuws fort, waarin later een kerk is gevestigd en nu een museum ter ere van de heilige Vito. Het plein is gezellig met leuke terrasjes. Verder zijn er mooie zandstranden en een boulevard met palmen.

 

Dag 8 San Vito lo Capo – Petrosino   |    107 km   |    28-04-2011

Eerst rijden we weer langs de prachtige rotskust van San Vito om daarna dwars door het binnenland met wijngaarden en olijfgaarden en weer overal die prachtige bloemen naar Erice te rijden. Erice ligt bovenop een 751 m. hoge heuvel en is te bereiken vanaf 2 kanten via smalle kronkelige weggetjes met veel haarspeldbochten. Vanaf Trapani is er eventueel een kabelbaan. De heenweg biedt prachtige uitzichten op de rotsen van San Vito en de dorpjes in het binnenland. Daarna slenteren we door het prachtige Middeleeuwse dorpje met talloze kerken, smalle mooi geplaveide straatjes en gezellige winkeltjes en terrasjes. Bovenop een mooi kasteel met fantastisch uitzicht op de hele omgeving. Op de terugweg rijden we de andere weg naar Trapani. Ook hier weer mooi uitzicht op deze grote stad. De buitenwijken zijn modern en oninteressant, maar het oude centrum is een bezoek waard. Rondom de kathedraal mooie straten met goed gerestaureerde huizen met smeedijzeren balkonnetjes, diverse andere kerken, een baai met oude vissershuizen en een mooie havenboulevard met palmbomen en standbeelden. Na boodschappen gedaan te hebben rijden we langs de zoutpannen net onder Trapani. Hier wordt zout gewonnen en veel van de karakteristieke windmolens van vroeger staan er nog. Er is ook een zoutmuseum. We overnachten op camping Biscione in Petrosino (was niet de bedoeling maar de camperplaats in Torre San Teodore was gesloten (erg mooie plek, jammer!) en de camperplaats in Marsala ( Azienda agraturistica) konden we niet vinden).Camping Biscione is eenvoudig, wel mooie plaatsen onder palmbomen,maar slecht en vies sanitair. De camping ligt wel aan zee, maar de omgeving is niet zo interessant, maar na deze lange dag is het heerlijk uitrusten.

 

Dag 9 Petrosino – Cefalu   |    248 km   |    29-04-2011

Vandaag gaan we dwars door het binnenland naar Cefalu aan de noordkust. We rijden eerst door vlak gebied langs de zuidkust, langs wijngaarden en olijfgaarden. We volgen de Strada del vino en maken een koffiestop bij het Lago Arancio, een stuwmeer. Hier beginnen de heuvels en bergen al in zicht te komen. Het meer wordt omgeven door prachtige bloemen en bomen. We rijden de heuvels in, langs enkele boven op de toppen gebouwde stadjes zoals Sambuca di Sicilia en Giuliana. Bij Corleone, de maffiastad (waar overigens niets te zien is) worden de heuvels meer bergen, soms glooiend soms met prachtige rotsformaties. Velden zien soms helemaal geel of paars van de vele wilde bloemen. Bij Bagheria komen we bij de noordkust aan en volgen de drukke kustweg naar Cefalu. We kiezen voor camping San Filippo, 4 km voor Cefalu gelegen. De camping is eenvoudig, maar heeft mooie plekken onder eucalyptusbomen en olijfbomen. We vinden een hooggelegen plekje met uitzicht op de kleine baai met zandstrand, rotsen en kristalhelder water.

 

Dag 10 Cefalu – Finale di Pollina   |    38 km   |    30-04-2011

Het heeft vannacht geregend en we staan op met grijze lucht en stormachtige wind, die steeds erger wordt. Het schijnt de beruchte Sirocco-wind te zijn, een warme harde wind, die vooral in de lente voorkomt. Gelukkig is het droog en niet koud, dus gaan we een bezoek brengen aan Cefalù. Het oude stadje ligt schitterend onderaan een 200 m. hoge rots rondom een vissershaventje. Wat hoger ligt de mooie kathedraal en van daaraf lopen de smalle straatjes met gele en okerkleurige huizen met zwarte balkonnetjes richting zee. Overal leuke winkeltjes en restaurantjes. Het plein voor de kathedraal is erg gezellig. Verder zijn er nog wat interessante kerkjes, het oude vissershaventje en een oude wasplaats met onderaards riviertje. Cefalù heeft een mooi zandstrand met daarnaast een boulevard. We parkeren aan de Lungomare en slenteren door de straatjes. Omdat het grijs en bewolkt is, besluiten we niet het natuurpark Madonie in te gaan, maar rijden nog even langs de mooie kust in oostelijke richting en besluiten vroeg een camping op te zoeken: camping Rais Gerbi in Finale di Polina (ACSI-card), een zeer goede camping met zwembad en restaurant en zeer vriendelijke ontvangst. Beneden ligt een kleine baai met grindstrandje, rotsen en kristalhelder water. Het dorp ligt op 800 m.

 

Dag 11 Finale di Pollina – Gerace       142 km       01-05-2011

Het weer ziet er iets beter uit, de wind is weg en de bewolking is minder. Af en toe komt de zon erdoor. We vertrekken voor een mooie rondrit door het Parco di Madonie. Na de Etna is dit het hoogste deel van Sicilie, een prachtig berglandschap met hooggelegen dorpjes met kastelen zoals Castelbuono. De berghellingen zien geel van de wilde bloemen en struiken en langs de weg ook veel agaven en vijgcactussen. Ook zien we veel kurkeiken. Op de groene weiden kuddes met geiten en koeien. Op weg naar Petralia trekt de lucht dicht, komen we in de wolken terecht op 1100 m. hoogte en begint het zelfs zachtjes te regenen. We zien niets meer van de prachtige bergen. We besluiten daarom bij Petralia zuidwaarts te gaan richting Enna. Ook deze weg is prachtig, groene berghellingen en veel bloemen. Enna zelf ligt op 1100 m. en daardoor helemaal in de wolken. We rijden de stad in, omdat daar een camperplaats zou zijn, maar we kunnen de smalle straatjes niet allemaal in en besluiten een ander adres te gaan zoeken. Enna zelf heeft enkele mooie gebouwen zoals het kasteel Lombardia en enkele kerken. Omdat het siesta is, is het erg stil. We rijden naar het zuiden langs het meer van Pergusa en nemen de weg richting Barrafranca. Volgens de Trotter-reisgids ligt daar een kleine camping bij een boerderij. Het klopt, een schitterend verbouwde boerderij met zwembad en prachtig sanitair. We worden erg gastvrij ontvangen door het oude echtpaar en krijgen een flesje olijfolie. Ze verkopen zelf verbouwde biologische producten zoals amandelen, wijn, olijfolie en jam. Ze hebben allerlei Europese prijzen gewonnen met hun olijfolie. Je kunt er ook eten. Maar verder is er ook helemaal niets in de omgeving, je zit midden op het platteland, maar heerlijk rustig. Alleen de koeien van de ernaast gelegen boerderij zijn te horen.

 

Dag 12 Gerace – Marina di Ragusa       173 km       02-05-2011

We praten nog even met onze vriendelijke gastheer en vertrekken daarna naar de 25 km verderop gelegen Villa romana del Casale, de resten van een grote Romeinse villa uit de 4e eeuw (parkeren 1.00, toegang 5.00, 65+ gratis).De restanten van 40 vertrekken zijn blootgelegd en liggen onder glazen daken om de prachtige mozaïeken vloeren te beschermen. Er zijn mooie taferelen met o.a. Afrikaanse wilde dieren, de werken van Hercules en de beroemde meisjes in bikini. Er wordt nog steeds gerestaureerd en uitgegraven. De stad Piazza Armerina slaan we over, maar ligt schitterend op de top van een heuvel. Daarna rijden we door een vruchtbaar heuvelachtig gebied met olijfgaarden, wijngaarden , plantages met vijgcactussen en bossen van eucalyptusbomen naar Caltagirone, de keramiekstad, ook gelegen op een heuveltop. Overal in de stad zie je daar de voorbeelden van: straatnaambordjes, huisnummers en heel veel winkeltjes met keramiek. Het mooist is de Scala, een indrukwekkende trap met 142 treden die versierd zijn met keramiektegels. De trap verbindt de bovenstad met de benedenstad en is vandaag versierd met honderden bloempotten met geraniums en buxus. Een mooi gezicht. Verder zijn er heel veel kerken,waaronder de domkerk en mooie barokgebouwen, maar er mag wel het een en ander opgeknapt worden. Verder is er nog weinig sfeer in de stad, waarschijnlijk nog te vroeg in het seizoen en vanwege het sombere weer. Geen terrasje te vinden. Na het bezoek aan Caltagirone rijden we naar Gela, met de bedoeling een heel stuk langs zee te rijden, maar dat valt erg tegen. Over tientallen kilometers tot aan Marina di Ragusa zien we alleen maar plastic kassen, waar voornamelijk tomaten worden verbouwd. Het zijn houten stellages waar wit plastic overheen wordt gespannen als het weer nog te koud is. Wel interessant om te zien, maar mooi is anders. Ook omdat veel plastic kapot is gewaaid. De sirocco is weer gaan waaien en het begint weer te regenen. De bedoeling was om naar een camping aan de boulevard te gaan, maar deze bestaat niet meer. De badplaats is trouwens uitgestorven, er is niets te doen. We rijden naar de camperplaats Area TantoPerCamper, 1.3 km van het centrum en strand, met mooie afgebakende plekken, sani, douches en toiletten. Zeer vriendelijke ontvangst. We zijn net binnen of het begint te stortregenen en onweren en het houdt niet meer op. Volgens de camperplaatsbeheerder is het de afgelopen dagen slechter weer dan in de winter.

 

Dag 13 Marina di Ragusa – Marzamemi       116 km       03-05-2011

De zon schijnt! Blauwe lucht! Dat is lang geleden. Het is wel fris, maar dat maakt niet uit. We rekenen 10.00 af zonder bonnetje (normaal is het duurder). We rijden door een vlak gebied naar het schitterend hooggelegen Ragusa, een van de beroemde baroksteden. We volgen de bordjes Ragusa Ibla en parkeren op een mooi parkeerterrein( 1.00 per uur)waar ook een gratis busje vertrekt. Maar omdat het maar 1 km is, gaan we lopen (veel trappen). Prachtige gebouwen in barokstijl, veel kerken en nauwe straatjes met veel trappen. De balkonnetjes worden veelal gedragen door met figuren versierde steunberen. Het mooist is de domkerk, gelegen boven brede trappen met een mooie koepel. Op het Domplein vertrekt een toeristentreintje, zodat we ons verder laten rijden langs de andere bezienswaardigheden. Het zicht op Ragusa Superiore is schitterend, net zoals Ragusa Ibla tegen de heuvel aangebouwd. Na 2 uur hebben we het meeste gezien en rijden we eerst via een mooie bergachtige route naar Modica en vervolgens naar de kust richting Pozzallo, een aardige badplaats. Daarna helemaal langs de kust naar het zuidelijkste puntje van Sicilië. Helaas blijkt de camping in het vissersstadje Portopalo di Capo Passero nog gesloten. We rijden naar de haven met talloze vissersboten en zien enkele kleine bootjes binnenkomen met hun lading vissen en garnalen. Daarna rijden we naar het 7 km verderop gelegen Marzamemi, naar camping Il Forte, een rommelige familiecamping waar iedere keer de electra uitvalt, maar met oh zo vriendelijke mensen. Het oude vissersdorp, de tonnara, bestaat nog. Hier werd vroeger tonijn gevangen en verwerkt. Oude vissershuisjes, 2 kerkjes en de vishallen, waar nu restaurantjes, café’tjes en winkeltjes in gevestigd zijn liggen naast het haventje. Heel Leuk.

 

DSC00787_800x176

Dag 14 Marzamemi – Avola       51 km       04-05-2011

10 km noordelijker ligt temidden van plantages met citroenbomen en amandelbomen de Oasi di Vendicari, een beschermd natuurgebied met moerassen aan zee. Parkeren kost er 6,00, maar de toegang is vrij en je krijgt een goede plattegrond. Via vlonders boven de moerassen loop je naar zee, alwaar paden langs de verschillende meertjes lopen en langs bezienswaardigheden zoals oude Byzantijnse resten van een kerkje en begraafplaats, een oude tonnara en een toren en diverse uitkijkpunten waar je watervogels kunt observeren (helaas nu bijna geen te zien). De natuur is schitterend met allerlei soorten bomen en struiken, waaronder wilde tijm en jeneverbessen. Overal schieten hagedissen weg, hoor je kikkers en vliegen er enorme libelles rond. We maken er een mooie wandeling van 2 uur. Als we daarna weggaan, rijden we langs enkele chauffeurs van Italiaanse bussen, die spontaan aanbieden om onze voorruit te wassen. Heel aardig! Daarna rijden we naar het 8 km verderop gelegen Noto, maar we kunnen nergens een goede parkeerplaats vinden. Bij navraag biedt een aardige Italiaan aan om met zijn auto ons voor te gaan. Geweldig! Wij zijn het in ieder geval niet eens met mensen die de Sicilianen niet mogen! Tot nu toe alleen maar goede ervaringen. We vinden nog net een parkeerplaatsje waar eigenlijk geen campers mogen staan, maar aangezien niemand zich aan regels houdt in Sicilië, doen wij maar gewoon mee. Noto is ook een barokstad en volgens ons de mooiste en gezelligste die we de afgelopen dagen hebben gezien. Noto is vrij klein en alle monumenten liggen aan en rond één hoofdstraat en zijn allemaal gebouwd van geel zandsteen met veel versieringen. De dom is schitterend evenals diverse kloosters en paleizen. Rond 13.30 uur zijn we al op de mooie camping Sabbiadoro (ACSI-card)bij Avola aan zee en genieten we de rest van de dag van de zon. De camping ligt aan een mooie baai met zandstrand. Overal op de camping prachtige palmbomen, olijfbomen, cactussen en papegaaibloemstruiken. Heel mooi. Alleen erg veel Nederlanders.

 

Dag 15 Avola – Syracusa       60 km       05-05-2011

Eerst even boodschappen doen bij de Lidl in Avola en daarna naar de Cava grande di Cassabili via een zeer steil weggetje met heel veel haarspeldbochten, maar met prachtig uitzicht op de kust in de verte. Bij de kloof aangekomen moeten we ons melden bij het wachthuisje, ze houden goed in de gaten wie er allemaal naar beneden gaat en dus ook of iedereen veilig terugkomt. Het is nl. een 510 m. diepe kloof met beneden prachtige meertjes en watervalletjes en wanneer je de steile paden en trappen naar beneden volgt, zie je echt schitterende bloemen en planten en uitzichten. Naar beneden duurt ongeveer een half uur, het is erg ongelijk, veel stenen en rotsen. Beneden is het erg mooi bij het water en je kijkt op naar de steile rotsen waar zich ook prehistorische grotten bevinden. Helaas moeten we dezelfde weg ook weer naar boven en dat is een flinke klus, vooral ook omdat het erg warm is vandaag. We doen er ruim een uur over met veel rustpauzes, zeer vermoeiend, maar het was toch de moeite waard. Daarna rijden we door het binnenland naar Syracusa, veel olijfboomgaarden en citroenboomgaarden, met velden vol met kleurige bloemen, schitterend. We overnachten op een agriturismocamping 4 km ten zuiden van Syracusa, een boerderijcamping in een boomgaard met amandelbomen en olijfbomen. Er is bijna niemand en we rusten de rest van de middag uit met alleen vogelgezang. ’s Avonds komt onze Weense buurvrouw op visite, ze is archeologe en vertelt interessante verhalen. Erg gezellig.

 

Dag 16 Syracusa – Catania       100 km       06-05-2011

We rijden eerst naar het schiereiland Ortigia, het mooiste gedeelte van Syracusa. We komen midden in een protestdemonstratie vast te zitten: men demonstreert tegen de bezuinigingen en Berlusconi. We vinden een parkeerplaatsje vlakbij het centrum, bij het postkantoor, waar campers niet mogen parkeren, maar we hebben geleerd in de afgelopen tijd dat bijna alles mag, niemand houdt zich aan de regels. Ik denk dat ze niet zo nauw kijken in het voorseizoen. We wandelen op ons gemak over het schiereiland, langs de zee en door de mooie stad. Het is hier veel gezelliger dan in de andere steden die we tot nu toe hebben gezien. Je kunt wel merken dat je hier in een toeristisch gebied zit. Er zijn prachtige gebouwen zoals de Duomo, diverse kerken en het stadhuis. Verder gezellige smalle straatjes met winkeltjes en overal terrasjes en restaurantjes. Bovendien is er ook markt, altijd leuk om al die verschillende soorten vis te zien en al het mooie fruit en de groenten. Het is heerlijk weer vandaag dus eten we een lekkere ijscoupe op een van de terrasjes aan het water. Na Syracusa rijden we noordwaarts en willen eigenlijk overnachten op camperplaats Nelly in Agnone Bagni, maar er blijkt niemand te zijn en het tel.nr. wat gebeld mag worden, kunnen we niet bereiken. Jammer, want het ziet er erg leuk uit. Dan maar naar camping Jonio in Catania (ACSI-card), eenvoudig met kleine plaatsen, goed sanitair, mooi gelegen boven de zwarte lavarotsen en een heldere zee. We worden erg vriendelijk ontvangen. We lopen nog even een stukje richting Catania tot aan het haventje langs enorme villa’s achter hoge hekken, bewaakt door honden, met prachtige begroeiïng van bougainville, trompetbloemen en enorme cactussen en palmbomen.

 

Dag 17 Catania – Fondachello       99 km       07-05-2011

Het is stralend weer als we opstaan, maar rond de Etna zien we wolken. We gaan het toch maar proberen. We rijden de mooie weg langs de zuidflank van de Etna naar boven tot aan het Rifugio Sapienza op 1910 m. hoogte. Daar is een enorm parkeerterrein bij de kabelbaan waar je 10 euro betaalt voor de camper voor de hele dag en waar je ook mag overnachten. We twijfelen of we wel naar boven gaan, want we zitten helemaal in de wolken en hebben totaal geen zicht op de top. Maar we zijn er nu eenmaal en misschien komen we hier nooit meer. We kleden ons warm aan en kopen de kaartjes tot aan het hoogste punt: kabelbaan tot 2500 m., daarna met unimogs (4×4 busjes)naar 2920 m. en aldaar een rondleiding met een gids. Het kost 53,00 per persoon maar het blijkt de moeite waard. Vanuit de kabelbaan zien we helemaal niets, maar zodra we in de busjes zitten die zich al slingerend door de besneeuwde lavavelden banen, klaart het op en is het stralend weer boven. De gids neemt ons mee voor een wandeling van 3 kwartier langs enkele kraters die nog actief zijn en stoom uitstoten. Over de sneeuw ligt een aslaag van afgelopen 11 april toen een van de kraters weer actief werd. We klimmen naar 3000 m. hoogte langs de rand van een stomende krater, hier voel je de hitte van de lava door je schoenen heen. Je kijkt uit over de wolken net alsof je in een vliegtuig zit. Het is schitterend! 2 ½ uur later zijn we weer beneden. Je kunt ook naar beneden lopen als je zin en tijd hebt. Na deze prachtige ervaring rijden we via de noordflank van de Etna naar beneden naar de kust en overnachten op camping la Zagara in Fondachello(ACSI-card), aan zee gelegen, waar we een mooi plekje vinden onder sinaasappelbomen. De sinaasappels mag je plukken van de eigenaar.

 

Dag 18 Fondachello – Sant’ Alessio Siculo       31 km       08-05-2011

We rijden naar het vlakbij gelegen Mazzarò, waar we de kabelbaan nemen naar het 200 m. hoog gelegen Taormina, een prachtig stadje, wel toeristisch, maar door de drukte ook heel gezellig. Vanuit de kabelbaan een prachtig zicht op de rotsachtige kust en het Isola Bella. Taormina heeft prachtige gebouwen zoals de Dom, het Grieks theater, enkele mooie kerken en delen van de stadsmuur. De hoofdstraten hebben smalle zijstraatjes met veel trappen, met overal potten met bloemen en planten en heel veel artistieke winkeltjes en restaurantjes. De hoofdstraten hebben naast chique winkels ook veel kitschwinkeltjes. Op enkele pleintjes prachtig uitzicht op de omgeving, ook de Etna is goed zichtbaar. Na de wandeling een lekkere ijscoupe in een van de vele gelateria’s. We gaan ook met de kabelbaan weer naar beneden (retourtje 3,50). We komen al vroeg aan op camping La Focetta in S.Alessio Siculo, een mooie aan zee gelegen camping, met redelijk sanitair. Lekker in de zon een boek lezen en later in de middag nog een wandeling naar het dorp. Er is wel een mooie boulevard maar verder is er niet veel te beleven.

 

Dag 19 Sant’Alessio Siculo – Taureana di Palmi       92 km       09-05-2011

Vandaag verlaten we Sicilië. We rijden langs de mooie kustweg naar Messina. Deze weg leidt door kleine dorpjes zodat we vaak problemen hebben met passeren van vrachtwagens en bussen in de smalle straten, het schiet niet erg op. Rond de middag komen we in Messina aan, we moeten de hele stad door, wat een puinhoop. Dick moet overal ogen en oren hebben, alles krioelt door elkaar. Maar zoals altijd komen we er weer schadevrij doorheen en komen bij de haven aan, die goed aangegeven staat. We kopen een ticket voor 44,00 euro en varen naar Villa San Giovanni, alles bij elkaar duurt het een uur. Daar aangekomen volgen we de kustweg en stoppen in het mooie Scilla voor de lunch. Een prachtig stadje rondom een kasteel aan 2 kanten van een rots, de gekleurde huizen zijn tot aan het water gebouwd. Verder een mooi zandstrand en een haventje, waar nog typische vissersboten te zien zijn. Met een kraaiennest hoog boven de boot en een lange boegspriet voor aan de boot. Een visser stond boven op de uitkijk en een ander moest met een harpoen de vissen doorboren. Na Scilla gaat het met veel haarspeldbochten hoog boven de zee door naar Taureana di Palmi, waar we overnachten op camping San Fantino (ACSI-card), beboste camping gelegen hoog boven de zee. Ik besluit naar beneden te lopen, dit duurt 15 minuten via de bochtige weg, niet echt steil. Beneden een vissershaventje, waar ook zo’n typische vissersboot met kraaiennest en boegspriet te zien is, een baai met zandstrand en mooie rotsen. Helaas gaat het regenen de rest van de dag.

 

Dag 20 Taureana di Palmi – Praia a Mare       209 km       10-05-2011

We blijven de SS18 volgen die het grootste deel langs de kust loopt. Afwisselend, door dorpjes en stadjes en later komen de bergen van het natuurgebied Sila tot aan de kust met hooggelegen dorpjes. Het weer is niet goed, zwaar bewolkt en vanmorgen zelfs 10 graden. Rond 15.30 uur komen we aan op camping La Mantinera (ACSI-card, 11,00) in Praia a Mare,een prachtige camping met alles erop en eraan, goed sanitair, maar erg kleine plaatsen. We lopen richting strand waar het eiland Dino ligt. Praia a Mare ligt in een prachtige baai omgeven door bergen en heeft een grindstrand.Veel watersportmogelijkheden. Het dorpje zelf ligt 3,5 km van de camping.

 

Dag 21 Praia a Mare – Massa Lubrense       253 km       11-05-2011

We hebben voorlopig kust genoeg gezien en nemen vandaag de SS 19 door de bergen. Het eerste gedeelte vanaf de kust naar Lagonegro is erg mooi, het volgende stuk dat parallel loopt met de autobaan is erg dicht bebouwd en druk, biedt wel mooi uitzicht op de bergen en de hooggelegen dorpjes. Het laatste stuk vanaf Pertosa is schitterend, een smalle weg met 15% daling/stijging langs de prachtige Monti Alburni. De kustvlakte bij Eboli is niet meer interessant en Dick worstelt zich door het drukke verkeer van Salerno, Nocera en Castellamare di Stabbia. We hebben gehoord dat de kustweg bij Amalfi tegenwoordig verboden is voor campers, daarom besluiten we het maar niet te proberen en gaan via de noordelijke kant van het schiereiland naar camping Nettuno in Massa Lubrense, althans dat is het officiële adres. Uiteindelijk blijkt de camping te liggen in Marina di Cantone, een piepklein haventje aan de zuidkant van het schiereiland. Via een prachtige route met schitterend uitzicht op de rotsachtige kust en binnenland bereiken we uiteindelijk eind van de middag de camping. Een mooie camping(campingcheque) met ruime plaatsen en goed sanitair. We blijven hier 2 nachten en boeken voor morgen een excursie naar het beroemde eiland Capri (30,00).

 

Dag 22 Capri       12-05-2011

We moeten al vroeg op, vertrek is om 08.40 uur en gelukkig is het mooi weer. De boot haalt ons op in het kleine haventje vlakbij de camping. Al gauw is Capri in zicht, één grote prachtige rots. We varen eerst via de noordkant van het eiland langs Marina Grande, langs de Grotta Azzurra, de beroemde blauwe grot, die we overslaan omdat de wachttijd erg lang is. Liefhebbers kunnen die later zelf bezoeken. Daarna varen we langs de groene grot en dan naar Marina Piccola, de kleine haven waar we afgezet worden. We hebben 6 uur vrije tijd, de gids legt ons uit wat we kunnen bezoeken. We kunnen ook met hem mee voor 20,00 p.p., maar we gaan lekker zelf. Overal rijden busjes voor 1,40 per enkele reis. We nemen eerst de bus naar het hooggelegen Capri en lopen daar wat rond in het centrum met gezellige pleintjes en leuke straatjes. Capri is erg chique met boutiekjes en merkwinkeltjes en dure hotels. Uitzicht is schitterend naar alle kanten. We nemen de bus naar Anacapri, wat nog hoger ligt. Hier is het leuker, met een historisch centrum met mooie kerkjes. Leuke restaurantjes en terrasjes waar we een heerlijke pizza eten. Daarna nemen we de stoeltjeslift naar de Monte Solaro (10,00 retour), 589 m. hoog. Hier is het uitzicht helemaal schitterend. Je kijkt uit over het hele eiland en je ziet het andere eiland Ischia in de verte, Napels, de Vesuvius en de kust van Sorrento. Daarna nemen we weer de bus naar Capri. We lopen langs het Karthuizer klooster en de tuin van Augustus. Van daar af gaat er een schitterend wandelpad helemaal naar beneden naar Marina Piccola, waar de boot ons weer komt ophalen. Via dit pad met talloze haarspeldbochten en prachtig uitzicht wandel je in 20 minuten naar beneden. De busjes hebben ons 4,80 p.p. gekost en we hebben evenveel gezien als de anderen. De boot vaart ons langs de prachtige Faraglioni rotseilandjes, waar in een van hen een prachtige boog zit. Daar varen we onderdoor en verder naar de witte grot onder steile rotswanden en dan zit de reis erop. Het was een prachtige dag! We besluiten met een lekkere ijscoupe op een terrasje aan zee in ons haventje Marina di Cantone.

 

Dag 23 Massa Lubrense – Opi       239 km       13-05-2011

We verlaten het mooie schiereiland van Sorrento en besluiten om voor de verandering eens een stuk autobaan te nemen om even op te schieten, maar dit is zo saai. Bij Cassino gaan we er af en omdat het weer er goed uitziet, gaan we de bergen in, naar de mooie Abruzzen. De weg van Sora naar Opi is een prachtige stijgende weg met schitterende uitzichten. Op de 1535 m. hoge pas Forca d’Acera komen we het Nationale park van de Abruzzen binnen, met toppen tot 2300 m. waar nog sneeuw te zien is. We dalen iets naar het mooi gelegen dorpje Opi en 3 km verder ligt daar camping Il vecchio Mulino (ACSI-card en campingcheque), een oude molen, prachtig gelegen in het dal van het riviertje de Sangro omgeven door bergtoppen. Veel bloemen in het grasland waar het paard van de eigenaar gewoon tussen de campers en caravans loopt te grazen. Er zijn hier volop wandelmogelijkheden, maar helaas is het gaan regenen en komt er niets van een wandeling door de prachtige omgeving.

 

Dag 24 Opi – Baschi       238 km       14-05-2011

Het eerste deel van de rit voert door het nationale park van de Abruzzen, de 1400 m. hoge Diavolo-pas blijkt gesloten en we moeten over een nog smaller en hoger weggetje, heel mooi, en dwars door enkele leuke dorpjes. Daarna willen we even opschieten en nemen een stuk autobaan, maar dit gaat al zo gauw vervelen dat we toch maar weer binnendoor gaan, ondanks de slechte wegen. De weg loopt via Todi, Rieti en Terni. We overnachten op camping Gole del Forello (ACSI-card), een terrassencamping, schitterend gelegen aan het stuwmeer van Corbara. Er zijn speciale plaatsen voor campers, die als het vol is, vrij krap zijn, maar nu is het erg rustig. Prachtig uitzicht naar alle kanten op het meer. Stroom en water aanwezig. Sanitair van de camping is redelijk. We zijn al vroeg in de middag aangekomen en genieten de rest van de dag van de zon. Het is de warmste dag van onze vakantie, 28 graden.

 

Dag 25 Baschi – San Piero a Sieve       248 km       15-05-2011

We willen vandaag binnendoor naar Siena. Het eerste stuk gaat via de S71 door Umbrië via de mooie stadjes Ficulle en Citta della Pieve, dit is een deel van de Strada del Vino Etruscano e Romano. Heuvels met wijngaarden en olijfgaarden, mooie landhuizen omringd door cypressen en parasoldennen. En overal bloeien nu de klaprozen en de brem. Daarna gaat de reis via de kuuroorden Chianciano en Montepulciano in Toscane, maar het is gaan stortregenen en volgens het weerbericht zou dat zo blijven de rest van de dag. We wijzigen de plannen en rijden een flink eind via de autobaan naar het noorden. We overnachten in San Piero a Sieve boven Firenze op camping Mugello Verte (campingcheque), een mooie camping met redelijk sanitair. Het is koud en winderig, maar droog ondertussen. Ik loop naar het dorpje wat 2 km verderop ligt, een aardig dorpje met een kasteel en enkele mooie villa’s uit de tijd van de beroemde familie de Medici’s. Het dorpje ligt aan het riviertje de Sieve in een mooie omgeving met bloeiende acaciabomen.

 

Dag 26 San Piero a Sieve – Peschiera       252 km       16-05-2011

Gelukkig schijnt de zon weer! We rijden richting Bologna via de R65 door een afwisselend berglandschap met bossen en weiden met gele en paarse bloemen. We moeten over de Passo della Fura en de Passo della Raticosa, beide ruim 900 m. hoog. Daarna nemen we de autobaan door het saaie landschap tussen Bologna en Verona: de Po-vlakte, een vruchtbaar gebied met rijstvelden, graanvelden, fruitboomgaarden(perziken en kiwi’s) en wijngaarden. We komen al rond 14.30 uur aan op camping Bella Italia (campingcheque en ACSI-card) in Peschiera aan het Gardameer, een grote, maar mooie camping met alles erop en eraan. Er wordt slechts een gedeelte van de camping gebruikt, dus alles staat vol, en bijna allemaal Nederlanders. Niet leuk! We hebben de camping gekozen omdat deze vlakbij het stadje ligt. We wandelen dan ook later in de middag langs het meer naar Peschiera, een vestingstadje waar de vestingwerken omringd door water nog goed bewaard zijn. Het centrum is gezellig met veel winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. We drinken een lekker biertje in de warme zon, heerlijk!

 

Dag 27 Peschiera – Silvaplana       241 km       17-05-2011

We zitten al vroeg in het zonnetje en hopen dat het in Zwitserland ook mooi weer zal zijn. Het eerste deel gaan we met de autobaan naar Brescia, vervolgens langs het meer van Iseo. Dit ziet er vanaf de weg schitterend uit, omgeven door hoge bergen. Maar door de vele tunnels op deze weg is er niet zo veel van te zien. Via Edolo stijgen we naar de 1176 m. hoge Passo d’Aprica. Kort daarna komen we aan in Zwitserland en rijden door het Poschiavo-dal met het Poschiavomeer naar de prachtige Berninapas. Helaas is het ondertussen bewolkt geworden en fris, maar de weg naar de top (2328 m.) is schitterend, bossen, weiden met bloemen, watervallen en boven sneeuw. Op de top liggen ook 2 meertjes. Onderweg komen we 2 keer de Bernina-Express tegen, een rood toeristentreintje wat hetzelfde traject aflegt als wij. De afdaling gaat langs enkele bekende toeristenplaatsen zoals Pontresina, Samedan en St.Moritz. We overnachten in Silvaplana op de gelijknamige camping aan het gelijknamige meer. We vinden een plekje direct aan het water naast een riviertje dat uitmondt in het meer, omringd door bergen met besneeuwde toppen en aan de overkant van het meer een grote waterval. Een plaatje! Maar het is fris en later begint het ook wat te regenen. We zitten dan ook op 1800 m. hoogte. Ik maak nog een wandeling langs het meer en naar het vlakbij gelegen dorp. Dat is niet zo interessant, wel met mooie huizen en een oud kerkje.

 

Dag 28 Silvaplana – Sempach       231 km       18-05-2011

Wat was het koud vannacht! En ook vanochtend is het bewolkt, somber en koud. We rijden eerst naar de Julier pas, een mooie rit naar een hoogte van 2284 m. Boven besneeuwde bergtoppen tot 3400 m en een klein meertje. Tijdens de afdaling zien we enkele murmeltieren, geweldig! Aan de andere kant van de pas zien we blauwe lucht, eindelijk! We dalen af naar het stuwmeer van Marmorera en rijden vervolgens de schitterende weg door het berggebied van Savognin, Tiefencastel, Lenzerheide en Chur. En overal die mooie bergweiden met allerlei kleuren bloemen. Bij Chur nemen we afscheid van de bergen en rijden via de autobaan langs de prachtige Walensee omringd door hoge bergmassieven, daarna langs het meer van Zürich naar onze eindbestemming Sempach aan de Sempacher See. We overnachten op camping Seeland (Campingcheque) gelegen direct aan het meer. Een prachtige camping met erg goed sanitair. Het is inmiddels warm geworden en we genieten van het zonnetje op de rustige camping. Later in de middag wandelen we langs het meer naar het stadje, 1.3 km. Sempach heeft een klein, maar mooi historisch centrum met 2 stadstorens en stadspoorten, prachtige kerk, diverse standbeelden en fonteinen, mooie huizen en een teddybeermuseum. We zitten tot laat in de avond buiten.

 

Dag 29 Sempach – Kehl am Rhein       223 km       19-05-2011

Het is prachtig weer en we zitten om 8.00 uur al lekker buiten. Daarna rijden we een paar honderd kilometer via de autobaan en overnachten in Kehl am Rhein op camping DCC Kehl-Strasbourg, een natuurcamping, mooi verzorgd, net een park. De rest van de middag lekker in de zon op de camping en een wandeling gemaakt naar Kehl centrum via de mooie Rijnboulevard, ongeveer 2 km. Het centrum is modern, maar wel gezellig met veel winkels en terrasjes. Weer een lekkere ijscoupe gegeten op een terrasje.

 

Dag 30 Kehl am Rhein – St.Goar       278 km       20-05-2011

Richting huis, dus autobaan, maar eerst nog even lekker genieten van het mooie weer en het mooie uitzicht op camping Loreleyblick in St. Goar. Bootjes en treintjes kijken vanaf ons plekje aan het water. ’s Avonds regent het helaas, maar wandelen we toch naar het dorp, 1 km via een wandelpad langs de Rijn, voor een lekker etentje.

 

Dag 31 St.Goar – Boxtel       300 km       21-05-2011

Naar huis. De vakantie zit er op. Helaas, maar ook fijn om weer thuis te komen bij René, Tamara en de katten Max en Micky. Het was een hele mooie, gevarieerde reis met prachtige natuur en veel cultuur. Helaas niet altijd even goed weer, maar dat kun je ook niet verwachten eind april/begin mei. Geweldig waren de bloemen en bomen op Sicilië, dat hebben we nog nergens zo gezien. Nadeel was dat veel restaurants/terrasjes nog gesloten waren, zodat er wat minder sfeer was in bijvoorbeeld de badplaatsjes, maar voordeel was weer dat je overal ruimte had, op campings, op parkeerplaatsen, geen wachttijden bij toeristische attracties. Na veel negatieve verhalen over Sicilië over diefstal, viezigheid en asociale Italianen, is ons dit ontzettend meegevallen. Inderdaad, ze rijden als gekken en lappen alle verkeersregels aan hun laars, maar ze weten wel wat ze doen, geen ongeluk gezien. Je moet gewoon meedoen (zegt Dick, ik vond het af en toe doodeng). De Sicilianen hebben we leren kennen als erg vriendelijk en behulpzaam. Helaas wordt op veel plekken wordt vuilnis gedumpt, jammer, maar ik had erger verwacht. Kortom: Sicilië heeft alles: prachtige berglandschappen, heuvels met wijngaarden en fruitbomen, kusten met zandstranden en prachtige rotsformaties, leuke badplaatsjes, stadjes met veel barok, hooggelegen oude dorpjes, Griekse en Romeinse monumenten, de Etna en vooral in dit seizoen overal die prachtige bloeiende bloemen, struiken en bomen. We hebben lang niet alles gezien, maar toch een goede indruk gekregen. Totaal aantal gereden kilometers: 5500.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Köppen schreef:

    Wat bijzonder dat jullie deze reis die mooi gedetailleerd omschreven is willen delen. Op Sicilië merken toeristen weinig van de maffia. Volgens mij zijn ze blij dat er toeristen komen aangezien dit een belangrijke bron van inkomsten is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.