Ostfriesland 2013

Dag 1 Boxtel – Bad Bentheim                                                            18-12-2013

 

Ik moet vandaag nog een halve dag werken en neem de trein van Amsterdam naar Bad Bentheim, waar Dick alleen naar toe is gereden en al een plekje heeft gevonden op de camperplaats bij het kasteel van Bad Bentheim. De camperplaats ligt in het kasteelpark en heeft alle voorzieningen. Van hieruit loop je meteen het centrum in, wat bestaat uit een paar leuke straatjes met veel restaurantjes. Een wandeling naar het kasteel is de moeite waard, mooi gelegen bovenop de rotsen. Verder is er niet veel te doen, maar ’s zomers kun je hier mooi wandelen en fietsen.

 

Dag 2 Bad Bentheim – Emden                                                           19-12-2013

We rijden binnendoor via Lingen, Meppen en Papenburg naar Emden, waar we overnachten op de mooie camperplaats aan de Alte Binnenhafen. We vinden een leuk plekje aan het water met prachtig uitzicht op de oude haven. Ook hier alles aanwezig voor € 7,00, stroom via de automaat. We wandelen naar het centrum, slechts 500 meter en bewonderen de historische schepen in de Middeleeuwse haven, die ingericht zijn als museum of restaurant. Aan het eind van de haven is het centrum. Oude gebouwen zijn hier niet meer te vinden door de bombardementen van 1944, maar er zijn veel leuke winkelstraten. Ook is hier de kerstmarkt, vrij klein, maar erg gezellig. We nemen een lekkere glühwein om warm te worden en later nog een lekkere Bratwurst. Ondertussen is het donker geworden en alle schepen zijn prachtig verlicht. Wat een mooi gezicht. We wandelen langs de andere kant van de haven weer terug naar de camperplaats. Een leuk stadje!

 

Dag 3 Emden – Wilhelmshaven                                                        20-12-2013

 

Vandaag nog wat verder naar het noorden, richting Waddenzee. Eerst stoppen we nog in Norden, een leuk stadje gedomineerd door 2 enorme oude windmolens. Het centrum is een bezoekje waard, er zijn mooie gebouwen rondom de enorme Marktplatz zoals de 17e eeuwse Ludgeri-kerk en het oude raadhuis. In de gezellige winkelstraten zijn nog veel mooie oude huizen te zien. Er is ook een kleine kerstmarkt. Daarna rijden we de noordelijke route langs de dijken van de Waddenzee. Een vlak weidegebied met veel windmolenparken en kleine dorpen. Hier bevinden zich haventjes waar de boten naar de Waddeneilanden vertrekken. Bij de mooie stranden zijn ook veel campings en camperplaatsen voor mensen die van zee en strand houden. We lunchen aan het haventje van Bensersiel en rijden daarna verder naar Wilhelmshaven. We overnachten op de mooie camperplaats bij het zwem- en saunacomplex Nautimo, waar we vriendelijk worden ontvangen met veel informatie. De camperplaats (€ 7,00, stroom via de automaat) heeft ruime plekken met eigen grasveldjes en alle voorzieningen. Douchen kan in het zwembad. Het zou slechts 1 km naar het centrum zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Het is 3,5 km, maar we kunnen voor € 2,00 p.p. met de bus naar de stad. Het centrum heeft een kleine kerstmarkt en het grote overdekte winkelcentrum bij het station is prachtig versierd. Maar we vinden het centrum verder niets aan. In de zomer zal het hier heerlijk zijn met de boulevards en promenades, waar je kunt wandelen en fietsen, maar met dit koude, winderige weer is er niet veel aan. We drinken en eten wat op de kerstmarkt en nemen de bus weer terug naar de camperplaats.

Dag 4 Wilhelmshaven – Bremerhaven                                                   21-12-2013

Vandaag naar Bremerhaven, wat een stuk leuker schijnt te zijn dan Wilhelmshaven. We twijfelen tussen 2 camperplaatsen, allebei vlakbij de sluizen. De keuze wordt makkelijk want 1 blijkt gesloten te zijn. We vinden een mooi plekje op camperplaats Doppelschleuse (€ 8,00, stroom via de automaat, alle voorzieningen) met uitzicht op de enorme sluis. Het zijn vooral zeeslepers en binnenvaarttankers die we te zien krijgen, leuk hoor! Als het mooi weer is kun je leuke routes fietsen langs de havens en dijken. Helaas is het weer koud en winderig, maar desondanks wandelen we in 10 minuten naar het centrum. Ook hier geen historische gebouwen vanwege de bombardementen, maar wel erg leuk. In de binnenhaven liggen historische schepen en een onderzeeboot met daarachter het scheepvaartmuseum. De gebouwen op de achtergrond zijn futuristisch en de radiotoren wordt ’s avonds in allerlei kleuren verlicht. Ook de schepen zijn prachtig verlicht. Naast de haven ligt het enorme overdekte Columbus-centrum met talloze winkeltjes en daarnaast de lange winkelstraat. Hier zijn 2 kerstmarkten, heel gezellig.

 

Dag 5 Bremerhaven – Weener                                                   22-12-2013

 

We rijden binnendoor richting Leer en Weener en komen onderweg langs Bad Zwischenahn, wat er erg leuk uitziet en waar ook een kleine kerstmarkt is. Het ligt mooi aan een meer in een bosgebied en er zijn talloze wandel- en fietsroutes. Dit lijkt ons wel wat voor de zomer. We rijden nu door naar Leer. We parkeren op de gratis camperplaats vlakbij het centrum aan de Leda. Even over de brug en je staat in de Altstadt met het mooie raadhuis, enkele leuke straatjes met mooie oude huizen en prachtige schepen. Hier is ook een kerstmarkt. Na de Altstadt kom je in het nieuwe centrum, ook heel gezellig met talloze kerstkraampjes en kerstversieringen. Via de wandelpromenade aan de Leda kom je weer terug in de Altstadt. Een leuk stadje! Omdat er geen stroom is op de camperplaats, besluiten we naar Weener te gaan. Hier is een prachtige camperplaats aan de oude binnenhaven. En weer een mooi plekje met uitzicht op het water en de boten. De vriendelijke beheerder komt de € 10,00 ophalen en wijst ons op het huisje waar de superschone sanitaire voorzieningen zijn en rekken vol met informatiefolders. Prima plek. Er zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden. ’s Avonds wandelen we naar het vlakbij gelegen centrum en eten in restaurant am Rathaus. Heerlijk en niet duur.

 

Dag 6 Weener – Burgsteinfurt                                                   23-12-2013

We kiezen een andere route dan op de heenreis. Eerst stoppen we nog even in Papenburg, een langgerekt stadje aan een kanaal met heel veel bruggetjes, doet aan de Groningse kanaaldorpen denken. Er is een mooi raadhuis en enkele mooie schepen. Daarna via de bosgebieden van Surwold en Sögel naar Burgsteinfurt, waar we de enige zijn op de gratis camperplaats, gesponsord door het locale bedrijfsleven. Alleen de stroom betalen en er wordt vriendelijk gevraagd om een vrijwillige bijdrage te stoppen in het tonnetje bij de ingang. We wandelen naar het vlakbij gelegen centrum, wat een mooi oud centrum heeft. Leuke oude huizen, een mooi raadhuis, kerkjes en winkels. Het mooist is de burcht, omgeven door de Steinfurter Aa, een watermolen en enkele mooie bijgebouwen in vakwerkstijl.

 

Dag 7 Burgsteinfurt – Boxtel                                                  24-12-2013

 

Het heeft flink gestormd en geregend vannacht en ook vanmorgen blijft het hard waaien. Gauw naar huis. Dick heeft moeite met de harde windvlagen, maar brengt ons veilig weer thuis. Het was een leuke reis, heel apart, die kerstsfeer in de Noord-Duitse havenstadjes. Kleinschalig, niet zoals in Oberhausen, Düsseldorf of Köln, maar wel heel leuk. De camperplaatsen zijn overal geweldig, vaak aan de haventjes. Lijkt ons ’s zomers ook erg leuk. Aantal gereden kilometers: 1031.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Karin Noot schreef:

  Hallo Dick en Carla,

  Leuk verslag. We kennen de genoemde plaatsjes en markten. We wonen zelf in Haren (Gr) Mijn man vraagt zich af of jullie ook winterbanden onder de camper hebben. Gezien het feit dat jullie kerstmarkten in Duitsland bezocht hebben.

  Vr.gr.
  Karin en Harmannus Noot

  • darnhem schreef:

   Hallo! Op onze vorige camper waar we jaren mee naar kerstmarkten zijn geweest hadden we 4-seizoenenbanden. Op onze huidige camper hebben we winterbanden omdat die erbij zaten. Onze voorkeur gaat uit naar 4-seizoenenbanden omdat je die niet hoeft te wisselen. Ook in de winter is het heerlijk om er met de camper op uit te trekken. Veel plezier nog!

 2. Mien Nelissen schreef:

  Dag Dick en Carla, wij Henk en Mien komen ook uit Brabant en we vinden jullie reisverhalen zo goed en duidelijk dat we er deze zomer er eentje gaan rijden met ons campertje. Heel veel reisplezier nog. H.& M.

 3. Cor beek schreef:

  Beste Carl en Dick, wij gaan de ostfrieslandroute rijden volgende week ,zeer mooie omschrijving van jullie campertrip dus gaan we de uitdaging aan ,houden jullie op de hoogte . Groetjes van Cor en marijke uit België.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.