Luxemburg, Moezel, Rijn en Eifel

Dag 1  Boxtel – Berdorf                                                                               25-03-2016

Het Paasweekend begint en we hebben 6 dagen vrij. Het weer ziet er niet goed uit, maar we gaan er toch even lekker tussenuit. We rijden eerst naar Luxemburg en zien dan wel verder. Tomtom leidt ons via Luik en Verviers, waar we vast komen te zitten in een lange file. Daarna worden we via Duitsland gestuurd. Net na de grens wordt het verkeer via een parkeerplaats geleid, waar politiecontrole is en waar iedereen goed wordt bekeken en eventueel langs de kant wordt gezet. Dit natuurlijk naar aanleiding van de aanslagen in Brussel van eerder deze week. Rond 12.30 uur komen we aan in Luxemburg en rijden we de prachtige route van Echternach naar Berdorf. We hebben de ACSI-camping Martbusch uitgekozen. De camperplaatsen zijn al vol, maar er zijn nog enkele plekjes op de camping. Een mooie camping gelegen aan de rand van een prachtig natuurgebied. We eten wat en wandelen ’s middags naar het dorpje, gelegen op ongeveer 500 meter. Maar daar is helemaal niets te doen. Een paar hotels waar je ook kunt eten (vrij duur), een kerk en verder alleen maar huizen. Er is zelfs geen winkel te bekennen. Dat valt tegen, maar de omgeving is prachtig. ’s Avonds gaan we naar de friterie naast de camping, waar je lekker kunt eten. Tijdens het eten worden we opgeschrikt door een explosie en enorme rookwolken, er blijkt een stacaravan in brand te staan op de camping. Gelukkig is de brandweer er snel en blijft de schade beperkt tot 1 caravan.

Dag 2  Berdorf                                                                                           26-03-2016

We zij vroeg op en na koffie en ontbijt vertrekken we voor een wandeling in de omgeving. Het is mooi weer vandaag en we hebben een wandelkaart gekocht bij de receptie van de camping, die tevens VVV is en hebben de B2 uitgekozen van 5 km. Deze begint net naast de camping en al gauw staan we midden in de mooie natuur van Klein Zwitserland, zoals dit deel van Luxemburg genoemd wordt. Het is een bizar rotslandschap waar goed onderhouden en duidelijk aangegeven wandelroutes doorheen voeren langs ravijnen, holen, grotten en rotsspleten. De hooggelegen rotsplateau’s bieden prachtige vergezichten. De rotsblokken zijn begroeid met felgroen mos wat mooi afsteekt tegen de met bruin/oranje bladeren bezaaide grond. Vaak moet je via trappen en bruggetjes met toch wel wat hoogteverschil, maar het is goed te doen voor amateurs zoals wij. Een prachtige wandeling!

Na de lunch gaan we met de bus naar Echternach (1x per uur, € 2,00 p.p., vertrek in het dorp bij de kerk) waar dit weekend een Middeleeuwse markt is. Binnen 10 minuten staan we in het centrum van dit mooie stadje en bekijken de vele kraampjes op de markt waar Middeleeuwse spulletjes en etenswaren worden verkocht door mensen in oude kledij. Ook de bevolking is mooi verkleed en flaneert door het centrum. We bekijken dit alles vanaf een terrasje met een lekker biertje in het zonnetje op de markt, leuk! Echternach is echt een aanrader, een leuk stadje met prachtige omgeving. Zie onze reis naar Echternacherbrück .

Terug op de camping wil ik toch nog een wandeling maken en kies voor de combinatie B5 en B13. Ook deze wandeling is weer prachtig. In totaal is er 50 km aan wandelingen in de omgeving van Berdorf.

Dag 3 Berdorf – Piesport                                                                     27-03-2016

We rijden vandaag richting Moezel, maar we komen beslist een keer terug naar dit mooie deel van Luxemburg. Helaas regent het vandaag, maar daar trekken camperaars zich niets van aan, want het is erg druk met campers. De camperplaatsen langs de Moezel zijn toch bijna allemaal open, ondanks dat overal 1 april vermeld stond. We kiezen voor Klüsserath waar we een mooi plekje vinden vlak langs de rivier. Maar als we zien dat onze buren niet weg kunnen komen, de camper zich vastdraait in de zachte grond en er uitgetrokken moet worden, besluiten we toch maar een andere plek op te zoeken. We komen terecht op de camperplaats in het wijndorp Piesport, waar we in ieder geval op kiezels staan. In de middag klaart het weer op en maken we een wandeling door het dorp en langs de Moezel met zijn wijngaarden en eigen “Loreleyrots”. Er is nu niet veel te doen met Pasen, alles is dicht, een beetje saai. Maar zoals overal langs de Moezel kun je hier heerlijk wandelen en fietsen.

Dag 4 Piesport  – St. Goar                                                                    28-03-2016

Vandaag volgen we de route langs de Moezel en stoppen eerst in Bernkastel-Kues. We parkeren de camper op de speciale parkeerplaats in Kues en lopen zo via de brug Bernkastel in. De zon schijnt, we boffen. Het is er erg druk en gezellig en alle winkeltjes zijn open op deze 2e Paasdag. Bernkastel is een prachtig stadje met mooie oude vakwerkhuizen, leuke winkeltjes en veel restaurantjes. Voor de lunch gaan we dan ook naar café-restaurant Thiessen om een lekkere schnitzel te eten. Daarna rijden we verder naar St. Goar aan de Rijn naar de door ons veel bezochte camping Loreleyblick. Altijd een heerlijk plekje, vooral als je aan de Rijn kunt staan met mooi uitzicht op de Loreleyrots, de burcht Katz, het vele scheepvaartverkeer en de treinen aan beide kanten van het water. Voor de rust moet je hier niet zijn, maar er is hier altijd wat te zien. ’s Middags wandelen we via het wandelpad langs de Rijn naar St. Goar (10 minuten). Een klein dorp met het mooie kasteel Rheinfels. Met het pontje kun je naar de overkant naar St. Goarshausen met kasteel Katz en een kleine Altstadt.

Dag 5  St. Goar – Ahrweiler                                                                 29-03-2016

We rijden richting huis en besluiten nog een nacht naar het mooie Ahrdal te gaan met zijn wijnbergen. Er is gelukkig nog net een plekje op camping/camperplaats am Ahrtor, aan de Ahr vlakbij het centrum. Ook nu boffen we weer en is het droog en zonnig als we naar het stadje lopen. Ahrweiler is omgeven door een 13e eeuwse ringmuur met diverse stadspoorten. In het centrum leuke straatjes met oude vakwerkhuizen, de mooie wit-gele Laurentius-kerk,  leuke winkeltjes, veel terrasjes en genoeg restaurantjes. Vlakbij ligt Bad Neuenahr, een kuuroord met mooie Jugendstil-huizen en casino’s. Langs de Ahr is het mooi wandelen en fietsen.

Dag 6  Ahrweiler – Boxtel                                                                  30-03-2016

Weer naar huis. Het was een leuk weekend en ondanks de vele buien en veel wind hebben we toch leuke dingen gedaan. Gereden: 862 km.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. STAELENS RITA schreef:

  ik heb genoten van jullie paasweekendreis dank u wel voor de leuke tips

 2. Ina schreef:

  Leuk verslag…. en bruikbaar voor ons. Er staat n paar leuke tips in. Heel erg bedankt!!

 3. Ellen schreef:

  Eindelijk een leuke route voor mijn eerste camper vakantie. Ik zal er wat langer over gaan doen, maar alvast erg bedankt voor jullie verslag 🙂

 4. Greetje Janssen schreef:

  Aanstaande zondag gaan we vertrekken.
  Dank voor jullie route.
  We gaan zien of we hem helemaal gaan rijden, maar jullie hebben ons in ieder geval de richting gewezen
  Waarvoor dank!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.