Musselkanaal 2009

Dag 1 Boxtel – Musselkanaal                                     17-07-2009

Even 3 dagen er tussenuit, ondanks dat de weersvoorspelling erg slecht is. Er wordt noodweer verwacht op vrijdag en veel regen op zaterdag en zondag. Ach, we zien wel. We vertrekken om 10.00 uur en rijden tot Zwolle via de autobaan. Daarna binnendoor door  het mooie Vechtdal via Ommen naar Musselkanaal, waar een mooie camperplaats schijnt te zijn. Dat klopt!  Gelegen aan de jachthaven tussen allemaal kanalen en parkjes, op 5 minuten van het centrum van Musselkanaal. Er is nog genoeg plaats, dus we kiezen een mooi plekje met uitzicht op het water. Er zijn toiletten en een douche en afvalwater en chemisch toilet kunnen hier gelost worden. Kosten € 7,50 incl. stroom. Na de lunch wandelen we naar het centrum. Musselkanaal is een typisch dorp uit het veengebied, langgerekt langs het kanaal gelegen met overal bruggetjes en mooie huizen. Er is niet zo heel veel te doen hier, wel flink wat winkels en er is een kleine markt. In de omgeving kun je wel goed fietsen. Naast de camperplaats ligt de historische spoorlijn naar Stadskanaal en Veendam, waar op sommige dagen een stoomtrein rijdt. De rest van de middag zitten we lekker buiten in het zonnetje. Hoe zo, noodweer?

 

Dag 2  Musselkanaal  en omgeving                                  18-07-2009

We bezoeken vandaag wat bezienswaardigheden in de buurt. Eerst rijden we naar het vestingstadje Bourtange, een 16e eeuws vestingstadje op de grens met Duitsland. Wallen, grachten, wachthuisjes, molen, huisjes, nauwe straatjes, kanonnen: alles prachtig gerestaureerd. Op het hoofdplein leuke winkeltjes en terrasjes onder hoge bomen.

 

Daarna rijden we naar Borger in Drenthe. Het heeft een gezellig centrum met veel winkels, er is live-muziek, dus drinken we wat op een terrasje en halen wat te eten voor ’s avonds. Daarna rijden we naar het  vlakbijgelegen Hunebedcentrum, waar het grootste hunebed te zien is van Drenthe en een informatiecentrum over het Trechterbekervolk, wat hier 5000 jaar geleden leefde. Je kunt hier zien hoe ze vroeger leefden. Heel interessant.

 

Vervolgens rijden we naar Westerbork, het voormalige doorgangskamp van de Nazi’s waar in de 2e Wereldoorlog 102.000 Joden en Zigeuners hun beurt afwachtten om per trein vervoerd te worden naar de concentratiekampen Auschwitz of Sobibor. Onder hen Anne Frank. Er is een informatiecentrum waar de geschiedenis verteld wordt en waar talloze voorwerpen en bezittingen tentoongesteld worden. Er is een barak nagebouwd en een afdeling is gewijd aan Anne Frank. Het kamp zelf ligt 2,5 km. verder en is per bus bereikbaar. Helaas is alles afgebroken toen er telescopen en een sterrenwacht werden aangelegd. Op het terrein zijn nog wel de prikkeldraad hekken te zien, de contouren waar de barakken hebben gestaan, een monument voor de 102.000 slachtoffers en een stuk van de spoorlijn, nu ook monument. Daarna rijden we weer terug naar de camperplaats in Musselkanaal dwars door de veengebieden met langgerekte dorpen langs kanalen en vaarten. We hebben een paar regenbuitjes gehad, maar het viel allemaal mee.

Dag 3  Musselkanaal – Boxtel                                                                     19-07-2009

Via Ter Apel en Klazienaveen rijden we naar Barger-Compascuum en gaan naar het Veenpark. Een openluchtmuseum met een oud veendorp uit de 19e eeuw met plaggenhutten. Verder een dorp uit 1920 met arbeidershuisjes, molen, bakkerij, klompenmaker, school, kerk etc. De huisjes zijn precies zo ingericht als vroeger. Verder kun je het turfsteken bekijken en er staat nog een oude fabriek. Echt de moeite waard. Daarna rijden we weer terug naar huis. We hebben veel gezien dit weekend.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.