Pyreneeën 2015

Dag 1    Boxtel-Mutigny                      442 km                2 oktober 2015

We hebben 2,5 week vakantie en ondanks dat het best wel ver is, besluiten we om naar Noord-Spanje te gaan, naar de Picos de Europa, een prachtig berggebied achter de mooie Spaanse noordkust. Het verste punt ligt op 1550 km, dus dat moet te doen zijn. Het weer ziet er aardig uit voor zover we vooruit kunnen zien, maar dat weet je natuurlijk nooit. We vertrekken om 09.30 uur, de 2 katten weer achterlatend bij onze lieve oppas. We proberen zo ver mogelijk te komen vandaag, dus voornamelijk autobaan (geen tol). We rijden via Luik, Sedan en Reims en rijden dan binnendoor naar het mooie Champagne-gebied. Onze eerste keus, de camperplaats in Mareuil-sur-Ay is vol, ziet er wel heel leuk uit aan het riviertje de Ay in een mooi dorp. We rijden een paar kilometer verder naar Mutigny, een heel klein dorpje op een heuvel temidden van allemaal wijngaarden. Een mooie gratis camperplaats met eventueel stroom tegen betaling. Er is niets te doen in het dorpje, geen winkel, geen restaurantje maar de omgeving is prachtig om te wandelen. Er is een 2.2 km lange wandeling uitgezet door de wijngaarden met uitleg. Op sommige dagen wordt er een wandeling met een gids gedaan met onderweg champagne proeven voor € 5,00 (info bij het gemeentehuis de Mairie), maar vandaag helaas niet. Terwijl Dick lekker uitrust in de zon, maak ik de wandeling. De druiven zijn al geoogst, de bladeren kleuren al mooi rood en de uitzichten op de omgeving en het Dal van de Marne zijn schitterend. Een mooi plekje!

Dag 2    Mutigny – Meung-sur-Loire                   292 km           3 oktober 2015

Eerst rijden we een stuk van de toeristische Route du Champagne, door de prachtige heuvels en wijngaarden,  door de hoofdstad van de Champagne Epernay (zijn we al eerder geweest) en langs prachtige oude dorpjes (0.a. Ay en Chatillon sur Marne). We nemen daarna toch maar een stuk autobaan vanaf  Chateau Thierry tot Meaux, maar we vinden hier niets aan. We gaan weer binnendoor, dan maar een dagje langer erover doen. Via Guignes,  dwars door de leuke stad Melun aan de Seine, door de prachtige bossen rondom Fontainebleau en via Orleans rijden we naar Meung-sur-Loire. De gratis camperplaats ligt bij de sportvelden, naast het centrum en de Loire. Er is nog plaats en we genieten eerst buiten van de zon en een biertje. Daarna wandelen we door het mooie dorp, wat een prachtig Middeleeuws kasteel en kerk heeft,  een oude Marktplaats en diverse oude vakwerkhuizen. Er zijn leuke straatjes en dwars door het dorp stromen enkele smalle riviertjes. We lopen verder naar de Loire waar je vanaf  de brug een mooi uitzicht hebt. Langs de rivier zijn wandel- en fietspaden. Weer een leuk plekje!

Dag 3   Meung-sur-Loire – Bordeaux                       449 km         4 oktober 2015

Helaas bewolkt vandaag, jammer. Het eerste stuk vandaag gaat langs de Loire via Blois naar Amboise met prachtig uitzicht op de rivier en langs mooie oude dorpjes en kastelen. Bij Amboise met zijn enorm kasteel en gezellig centrum rijden we naar het zuiden over binnenwegen door een glooiend landbouwgebied naar Poitiers. Daar nemen we de N10, een autoweg zonder tol helemaal tot aan Bordeaux. Dit schiet lekker op. We overnachten op camping Le Village du Lac aan de noordkant van Bordeaux (ACSI-card). Kunnen we alle apparaten weer eens goed opladen en morgen alles laden en lossen. Een mooie camping, wel erg groot en druk. Het centrum van Bordeaux ligt op 8 km afstand en is per bus en tram te bereiken of via een fietspad. Er is gratis internet dus bekijken we de weersverwachting voor Noord-Spanje. Oei, dat ziet er niet goed uit, veel regen. Het weer in de Pyreneeën ziet er wel goed uit, dus we besluiten de plannen te wijzigen en dwars door de Pyreneeën te trekken naar de Middellandse Zee.

Dag 4   Bordeaux – St. Jean-Pied-de-Port                      266 km         5 oktober 2015

We willen weer een stuk binnendoor, maar Tomtom stuurt ons dwars door het chaotische centrum van Bordeaux met talloze stoplichten. Dat vergt heel veel tijd, net als de binnendoor weggetjes ten zuiden van de stad, alhoewel het een prachtige route is dwars door de uitgestrekte pijnboombossen van Les Landes de Gascogne. Ook bloeit overal de heide. Bij Saucats stoppen we nog bij het Memorial, een gedenknaald ter ere van de gevallenen van de 2e Wereldoorlog. We besluiten dan toch maar een stuk autobaan te nemen richting Bayonne. Op 2 stukken moet je € 5,30 betalen, de rest is tolvrij. Voor Bayonne weer binnendoor naar onze bestemming voor vandaag, St. Jean-Pied-de-Port. We rijden naar de camperplaats, maar deze is zo vol en ongezellig dat we na het laden en lossen naar Camping Municipal rijden, een leuke, kleine camping in het centrum (€ 13,40). Het is zonnig en 25 graden, dus eerst maar eens lekker buiten zitten met een drankje. Daarna een wandeling door het mooie dorp en meteen besluiten we morgen ook nog hier te blijven. Leuk dorp, knusse camping, prachtige omgeving. Het dorp is het beginpunt voor de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella, dus overal zie je wandelaars met grote rugzakken en wandelstokken. Veel huizen in de gezellige straatjes bieden voor een klein bedrag onderdak aan al deze wandelaars en zijn te herkennen aan de St. Jacobsschelp boven de deur. Er zijn leuke winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Het dorp is helemaal ommuurd en erboven ligt een citadel. Door het dorp stroomt het riviertje La Nive. We drinken een biertje op een terrasje en bekijken de gezellige drukte. We wandelen door de straatjes en over een groot deel van de stadsmuur. De rest bewaren we voor morgen.

Dag 5    St. Jean-Pied-de-Port                             6 oktober 2015

Het is weer mooi weer, dus ontbijt en koffie buiten in de zon. Daarna gaan we naar de hoog boven het dorp gelegen citadel, te bereiken via een enorme steile trap. De citadel is gebouwd door de beroemde architect Vauban als verdediging tegen de Spanjaarden, maar is nu een college, niet te bezoeken. Het uitzicht boven is geweldig. Vanaf de muren kijk je uit over het dorp en de mooie omgeving met groene bergen en veel schaapskuddes. Dit deel van Baskenland wordt gekenmerkt door de typisch witte huizen met bruine of groene deuren en luiken, heel mooi. Daarna maken we nog een wandeling langs het riviertje La Nive. We genieten op de camping van de zon en de rust totdat het rond 15.00 uur gaat regenen, en dit houdt niet meer op.

Dag 6    St. Jean-Pied-de-Port – Cauterets          181 km                   7 oktober 2015

We zoeken een mooie route uit lang “gele weggetjes”. We volgen de D918 ten noordoosten van St. Jean-Pied-de-Port en dit is ook de Route du Fromage, de kaasroute. Overal langs de route dan ook koeien, schapen en kaasmakerijen. Dit gedeelte is nog het voorland van de Pyreneeën met groene heuvels en kleine dorpjes. Bij Laruns begint de route over de Col d’Aubisque, goed te doen met een camper, op sommige stukken wat smal, maar het is nu heerlijk rustig. Wat is het hier mooi, vooral door de prachtige herfstkleuren. We passeren het skidorp Gourette en komen onderweg koeien en paarden tegen die hier in vrijheid mogen rondzwerven. Het is af en toe uitkijken. Helaas ligt de top van de Col d’Aubisque op 1709 m. in de wolken, dus geen uitzicht. Maar dit wordt even later goedgemaakt als we op de top van de Col de Soulor komen, op 1474 m. Behalve mooi uitzicht lopen er ook veel paarden rond. Daarna dalen we af naar Argelès-Gazost en rijden we verder naar Cauterets via een prachtige route langs een wildstromend riviertje. In Cauterets overnachten we op de camperplaats midden in het centrum (€ 10,00). Het stadje zelf is erg rustig. De drukte van de zomer is voorbij en de drukte van de wintersport begint pas in december. Cauterets is ook een kuuroord  en heeft enkele mooie gebouwen. De ligging is prachtig temidden van hoge bergen.

 

Dag 7    Cauterets – Montréjeau        145 km            8 oktober 2015

We rijden vanuit Cauterest 7 km omhoog naar de Pont d’Espagne, een prachtige route met haarspeldbochten langs 5 grote watervallen. Boven is een groot parkeerterrein van waaruit je naar de Pont d’Espagne kunt wandelen met meerdere watervallen. Ook kun je nog verder naar het meer van Gaube wandelen, totale duur 3 uur. ’s Zomers kan dat per kabelbaan en stoeltjeslift. We wandelen een uur door dit prachtige natuurpark langs  imposante watervallen en langs het wildstromende riviertje, rijden weer terug naar beneden en parkeren daarna bij de Lutour-waterval voor de lunch. Daarna rijden we de prachtige route over de Col du Tourmalet (hoogste punt 2115 m.)en de Col d’Aspin (1489 m.). We overnachten op camping Midi Pyrenées in Montréjeau (ACSI-card € 12,00), een mooie camping met prachtig uitzicht op de Pyreneeën, vooral vanaf het terras bij het zwembad.

Dag 8    Montréjeau – Montferrer      193 km         9 oktober 2015

We gaan vandaag een dag door de Spaanse Pyreneeën rijden. We rijden zuidwaarts langs de rivier de Garonne die over de grens de Garona heet. Een goede weg door een breed dal. Bij het drukke stadje Vielha nemen we de C28 die langzamerhand, via diverse wintersportdorpen, stijgt naar de 2072 meter hoge Port de Buonaigua, waar ook weer vele paarden vrij rondzwerven. Na de afdaling rijden we door het mooie dal van de Noguera Pallaresa en maken een lunchstop bij het mooie meertje van La Gingueta. Bij Sort nemen we de N260 die via de Coll del Canto gaat (1725 m.) en stoppen bij diverse mooie uitzichtpunten. Daarna rijden we naar de camperplaats van La Seu d’Urgell, die vlakbij het oude centrum ligt. Maar daar mag je niet buiten zitten (geen campinggedrag) en het is 25 graden! We besluiten om eerst even het stadje te bezoeken en daarna naar een camping te rijden. Helaas hebben we de verkeerde timing, want het is siesta en in het stadje is niets te doen. Er is een mooie 12e eeuwse Romaanse kathedraal en daaromheen smalle straatjes met arcades waaronder vele winkeltjes, die dus nu allemaal dicht zitten, jammer. De hoge huizen hebben allemaal balkonnetjes met prachtige bloemen en planten. We wandelen nog even naar het Olympisch park, waar tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 o.a. kano- en kayakwedstrijden werden gehouden. Vervolgens rijden we naar de 4 km verder gelegen camping Gran Sol in Montferrer, waar we de rest van de middag heerlijk in de zon genieten.

Dag 9  Montferrer – Fuilla      193 km         10 oktober 2015

We rijden weer terug naar Frankrijk via het kleine staatje Andorra, maar al ver voor de grens komen we in de file terecht. Het is zaterdag en de Spanjaarden gaan allemaal boodschappen doen en tanken in Andorra, een belastingvrij staatje. In alle dorpen en stadjes zijn de parkeerterreinen vol, jammer. We rijden naar de 2408 meter hoge Pas de la Casa, kale toppen met veel skipistes. We dalen af naar het gelijknamige, gezellig uitziende stadje en zoeken ook hier weer vergeefs naar een parkeerplekje. Hier zijn het de Fransen die in lange rijen Andorra binnenkomen. Volgende keer beter. Tanken doen we natuurlijk ook hier, € 0,86! Daarna volgt weer een prachtige route door de Franse Pyreneeën over de Col de Puymorens en dan via de D618 naar Fuilla, waar we overnachten op camping Le Rotja. Een leuke kleine camping van Nederlandse eigenaars (ACSI-Card € 16,00). Eerst in de zon relaxen met een drankje en daarna een wandeling door de omgeving van dit kleine dorpje, gelegen in een dal met veel appelbomen. Het is oogsttijd en er wordt volop geplukt en gesorteerd overal. Morgen rijden we naar de kust.

Dag 10  Fuilla –  Leucate-Plage          75 km             11 oktober 2015

Vandaag verlaten we de mooie Pyreneeën en rijden naar de kust. Als we van Fuilla terugrijden naar de hoofdweg (N116) passeren we een prachtig ommuurd dorp, Villefranche-de-Conflent,  waar talloze auto’s geparkeerd staan. Er is vast wat te doen. Alle parkeerplaatsen zijn vol, maar net voorbij het dorp zien we een verwijzing naar de parkeerplaats bij het station, speciaal voor bussen, campers en caravans. Daar is voldoende plaats, het is zelfs een camperplaats voor € 3,00 per dag, alleen zijn er geen voorzieningen. Vanaf de parkeerplaats loop je via een wandelpad naast de spoorlijn naar het dorp. Villefranche is een prachtig gerestaureerd Middeleeuws dorp met enorme muren, een mooi kerkje en stadhuis. In de smalle straatjes leuke, aparte winkeltjes en restaurantjes. Er is vandaag een markt waar men handwerkspullen verkoopt in Middeleeuwse klederdracht en door het dorp loopt een groep muzikanten te trommelen. Heel erg leuk! Tegen betaling kun je een wandeling over de muren maken of het hooggelegen 17e eeuwse fort Libéria bezoeken,  een vesting van de beroemde Franse architect Vauban, die door heel Frankrijk talloze vestingwerken heeft gebouwd. Na dit leuke bezoek rijden we verder langs andere mooie oude dorpen naar de kust, waar we lunchen langs het strand van St. Cyprien-Plage. Het is weer warm en zonnig vandaag, en met de vele palmbomen en een blauwe zee is dit een heerlijk plekje. De meeste campings langs deze kust zijn al gesloten en daarom rijden we naar de camperplaats van Leucate-Plage. Een zeer grote camperplaats, maar wel aan een prachtig strand. Nadat we lekker in de zon hebben gezeten, maken we een wandeling langs de kust. Heel veel is al gesloten, maar we vinden toch een terrasje voor een heerlijk biertje.

Dag 11  Leucate-Plage – Villeneuve-lès-Béziers    87 km                            12 oktober 2015

Het was lekker zo even aan zee. maar deze kust met zijn massale moderne vakantiedorpen en camperplaatsen is niet ons ding. We rijden weer verder, maar wat we gisteren tijdens het rijden al merkten, een soort hobbelen en het naar links trekken van de camper, is vandaag een stuk erger. We besluiten voor de zekerheid maar een garage op te zoeken. In Narbonne-Plage zit een Fiat-garage en daar blijkt al gauw dat de rechtervoorband helemaal bol staat. Er moeten dus 2 nieuwe banden op. Een uur later en € 491,00 armer, kunnen we met een gerust hart weer verder rijden. We hebben wel pech dit jaar, eerst 2 nieuwe banden in Griekenland en nu 2 in Frankrijk. Terwijl ze pas uit 2012 waren, maar wel Chinees(!). We zijn al het gedoe zat en rijden naar camping Les Berges du Canal in Villeneuve-lès-Béziers, een camping aan het Canal du Midi (ACSI-card). Het dorpje ligt mooi aan het kanaal met zijn vele jachten en woonboten, maar in het dorp is niet zo veel te doen en ziet er wat verwaarloosd uit. Er is wel een mooi 12e eeuws kerkje en een gezellig plein met enkele terrasjes en restaurantjes. Je kunt wel goed fietsen en wandelen langs het kanaal. Ook leuk is de bedrijvigheid bij de sluis.

Dag 12  Villeneuve-lès-Béziers – St. Rémy-de-Provence    213 km                            13 oktober 2015

Bewolkt vandaag en 17 graden. We rijden eerst terug naar Béziers om daar de beroemde 9 sluizen te bezoeken (les neuf écluses of ook Les Écluses de Fonséranes). Over een traject van 300 meter zijn er 9 sluizen die een hoogteverschil van 21 meter overbruggen. Je kunt via trappen langs de sluizen lopen. Een prachtig gezicht en we boffen, want er zijn 3 boten die er doorheen moeten. Vanaf de sluizen ook een prachtig zicht op de stad Béziers met zijn mooie kathedraal. Daarna gaan we binnendoor naar de Provence, een veel mooier gebied dan deze toeristische kust. Vanaf Montpellier gaat deze weg langs de binnenmeren bij de kust met zijn vele flamingo’s en een stuk door de Camargue met zijn moerassen. We waren daar afgelopen winter al. De bedoeling is om op de camping in Arles te overnachten. Terwijl we wachten totdat de receptie opengaat, wandelen we over de camping, waar het één grote modderboel is en er slechts 1 andere camper staat. Het ziet er troosteloos uit en de beloofde afstand naar het centrum van 2 km is veel langer. We besluiten om door te rijden naar St. Rémy-de-Provence via de mooie Alpilles, een prachtig natuurgebied met hoge wit/grijze rotsen, olijfbomen en leuke dorpjes. Het mooie Les Baux-de-Provence hebben we al eerder eens bezocht, schitterend! We rijden naar camping Parc de la Bastide (ACSI-card), een eenvoudige camping met mooie, grote plaatsen. Het stadje ligt op 5 minuten loopafstand en is prachtig. Het oude centrum heeft smalle straatjes met mooie oude huizen, leuke pleintjes met platanen en terrasjes en heel veel kunst- en handwerkwinkeltjes en galerieën. Heel erg leuk.

Dag 13 St. Rémy-de-Provence –  Vaison-la-Romaine   82  km                            14 oktober 2015

Koud vandaag, 14 graden maar zonnig. We hebben de kachel voor het eerst aangehad. We rijden vandaag dwars door de mooie Provence met zijn wijngaarden, fruitbomen, heuvels en leuke dorpjes. Aan de voet van de beroemde Mont Ventoux (waar we vorig jaar herfst al waren) ligt het dorp Malaucène, waar een grote Provencaalse markt is op woensdag. We parkeren de camper op de officiële camperplaats, waar je ook kan overnachten voor € 3,50. We wandelen over de markt, door het dorp en klimmen door de smalle straatjes naar het uitzichtpunt, waar we mooi zicht hebben op het dorp, de omgeving en de Mont Ventoux. Na de lunch rijden we verder naar Vaison-la-Romaine, naar de camperplaats. Voor € 8,10 kun je hier overnachten, op loopafstand van het centrum. We wandelen langs de Romeinse ruïnes, door de leuke winkelstraten van het centrum en over de Romeinse brug naar het oude, Middeleeuwse gedeelte, op een heuvel gelegen. Alles is mooi gerestaureerd, smalle keienstraatjes overspannen door bogen, mooie oude huizen, veel fonteinen en boven een kasteel. Heel mooi!

Dag 14  Vaison-la-Romaine – St. Maurice-de-Gourdans   253  km              15 oktober 2015

We moeten nu toch echt richting huis. Geen autobaan, maar weer binnendoor. Via Visan en Valreas naar Grignan, waar de Bis-route naar Lyon wordt aangegeven. Vooral de route tussen Grignan en Crest is erg mooi, heuvelachtig met bossen, wijngaarden en lavendelvelden. Aan de rechterkant heb je uitzicht op de prachtige bergen met steile, grijze rotswanden, waar we vorig jaar herfst mooie bergroutes hebben gereden. Een leuke route door de Provence en later de Drôme. ’s Morgens nog met mooi, zonnig weer, in de middag helaas met regen. Jammer. We overnachten op camping Les plages de l’Ain in St. Maurice-de-Gourdans, een mooie camping met grote plaatsen aan de oevers van de Ain. Door de regen hebben we helaas niets van de omgeving gezien.

Dag 15  St. Maurice-de-Gourdans – Corre     306 km          16 oktober 2015

Gelukkig is het weer droog en af te toe krijgen we vandaag zelfs de zon te zien. Vandaag nemen we weer de Bis-route richting Nancy via Bourg-en-Bresse, Lons-le-Saunier, Besancon en Vésoul, dwars door de Jura. We overnachten op de camperplaats in Corre, gelegen bij de jachthaven aan de rivier de Saône, een mooi plekje voor € 8,00 (WiFi voor € 2,00).

Dag 16  Corre – Heiderscheid        282 km            17 oktober 2015

Weer koud en bewolkt, maar toch een mooie rit binnendoor naar Nancy met ten noorden van Corre een prachtig heuvelachtig, bebost gebied waar de rivier de Saône ontspringt. Bij Nancy nemen we de autobaan want we moeten tenslotte toch morgen thuis zijn. We rijden naar Luxemburg, tanken daar goedkoop en besluiten te overnachten op de mooie camperplaats van Heiderscheid bij camping Fuusekaul op 500 meter hoogte. Helaas nu helemaal in de mist en wolken. ’s Avonds lekkere patat gehaald bij de ernaast gelegen frituur.

Dag 17  Heiderscheid – Boxtel       257 km            18 oktober 2015

Naar huis, helaas. Het werk wacht weer morgen. De reis is anders gelopen dan gepland maar daarom niet minder mooi. Vooral de Pyreneeën waren schitterend. Mooie bergroutes gereden, leuke dorpjes bezocht. En in dit seizoen was alles nog mooier door de prachtige herfstkleuren. De eerste 10 dagen mooi weer gehad, daarna kouder en natter. We hebben 3710 km gereden.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. bram en annemarie noordam schreef:

  we lezen met veel plezier jullie verhalen en maken vaak van jullie informatie gebruik ga zo door en hopelijk nog vele jaren in goede gezondheid gr bram en annemarie noordam

 2. Ronald en Jolanda schreef:

  Wat een mooie webside ,mooie verhalen en we krijgen veel ideeën voor onze eigen vakantie’s .zijn sinds 2013 ook in het bezit van een camper dus mischien komen we elkaar eens tegen…
  Gr Ronald en Jolanda

 3. Mary en Ben schreef:

  wij willen over twee weken via frankrijk naar Spanje en deden dit voorheen altijd via de tol wegen.
  nu heb ik twee van jullie routes bekeken en zelf een route gemaakt om uit te proberen.
  ik heb geen ervaring in de bergen dus eerst maar eens proberen langs de spaanse kust.
  wij hebben 6 weken dus alles kan rustig aan.
  ik wil jullie hartelijk danken voor de uitgebreide verslagen,en wensen jullie nog veel mooie ritten toe.
  groet mary en ben.

  • darnhem schreef:

   Hallo Mary en Ben. Dank je wel voor jullie leuke reactie. Het is inderdaad veel mooier om via de binnenwegen te rijden als je tijd hebt. De bergritten zijn ook goed te doen, gewoon lekker rustig aan. Gaat vast lukken. Heel veel plezier! Groeten Dick en Carla

 4. John Hankel schreef:

  Hallo Dick en Carla.
  Wij willen deze zomer ook richting Pyreneeen.
  Hebben geen Frankrijk ervaring
  Jullie verhaal/route spreekt ons zeer aan.
  Hebben jullie eventueel een overzicht (wegnummers) van de door jullie gevolgde route?
  Veel reisplezier.
  Groet John & Marijke

  • darnhem schreef:

   Hallo John en Marijke. We hebben geen apart lijstje van de wegnummers, maar als je goed inzoomt op het kaartje, kun je de wegnummers goed lezen. Veel plezier alvast, groeten Carla

 5. angelique van lierop schreef:

  hallo Dick en Carla,

  Wij genieten van jullie super reisverhalen. Wij willen in mei voor het eerst een camper gaan huren en daar twee weken mee rond gaan toeren..
  Nu zijn wij dus nog maar beginners dus zouden wij het fijn vinden om tips van mensen te krijgen die al vaak met een camper getoerd hebben.
  Het is moeilijk een mooie route te vinden die je in twee weken kan doen. Ik begrijp dit ook wel want als je een camper hebt reis je meestal veel en daar heb je gelijk in.
  Zouden jullie ons tips kunnen geven.
  Ik blijf jullie reisverhalen volgen en misschien hoor ik van jullie nog goede tips.

  Groetjes van angelique

  • darnhem schreef:

   Hallo Angelique. Op onze site vind je diverse reizen van 2 weken, zoals Engeland, Frankrijk en Duitsland/Oostenrijk. Je zou ook eens kunnen kijken op http://www.camperreisverslagen.nl. Daar staan heel veel reisverslagen op en je kunt selecteren op reizen van 2 weken. Je mag altijd mailen als je specifieke vragen hebt, geen probleem. Groeten Carla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.