Rondreis Frankrijk 2005

(Routekaartjes in 3 delen)

Dag 1 Boxtel – Amiens                                430 km

Juli 2005. Ruim 3 weken vakantie! Met zoon René en poes Sylvester op weg naar Frankrijk. We hebben nog geen concrete plannen, maar in Bretagne zijn we nog nooit geweest, dus voorlopig gaan we die richting uit. Om op te schieten nemen we met tegenzin de autobaan en komen halverwege de middag in Amiens aan waar in het centrum aan de haven een camperplaats zou zijn. Daar staat helaas een bordje verboden te overnachten. We besluiten te parkeren en het centrum te bezoeken en bij het VVV na te vragen waar we kunnen staan. Volgens het VVV mag het inderdaad niet meer en verwijst ons naar de camping even buiten de stad. Maar eerst bekijken we het centrum met de mooie kathedraal, de grootste gotische kathedraal van Europa. Prachtig versierd met beelden en ornamenten. Het oude centrum van Amiens heeft mooie straatjes, grachtjes en oude huizen. De daarnaast gelegen wijk St. Leu is de uitgaanswijk en heeft veel restaurantjes en terrasjes aan het water. Een leuke stad. Daarna rijden we naar camping Parc des Cygnes, een vrij nieuwe camping met grote plaatsen op gras en mooi sanitair.

 

Dag 2 Amiens – Mont-St.Michel                 428 km

Omdat we al eerder in Normandië zijn geweest, slaan we dit over en rijden rechtstreeks naar Bretagne via de Pont de Normandie bij Le Havre en overnachten op de camperplaats bij de beroemde Mont-St.Michel(2015: bestaat niet meer). Een rotsachtig schiereiland met bovenop een enorm kloostercomplex. Vanaf de camperplaats hebben we daar mooi uitzicht op. De camperplaats is enorm groot en staat al vol met campers, maar we vinden nog een plekje.

 

Dag 3 Mont-St.Michel – St. Malo                   80 km

Vanmorgen gaan we eerst naar de Mont-St.Michel. Onderaan de rots lopen we door de drukke nauwe straatjes met souvenirwinkeltjes en eettentjes. Langzaam lopen we door de straatjes naar boven naar de ingang van het kloostercomplex. We kopen de entreekaartjes en dwalen door de mooie kloosterzalen, de kerk, de kapel en het kloosterhof. Vanaf het klooster een schitterend uitzicht op de zee en de kust. Na dit bezoek halen we de camper op en rijden de mooie kustroute via Cancale naar St. Malo. Rotsen, baaien en strandjes en overal de mooie blauwe zee. Voor de overnachting rijden we naar camping La Ville Huchet, net buiten de stad. Gelukkig is er nog net één plekje. Het is een mooie camping op een landgoed met kasteeltje. Goed sanitair en een mooi zwembad.

 

Dag 4 St. Malo – Notre Dame-de-Monts           264 km

We rijden eerst naar St.Malo voor een bezoek aan de stad. Net buiten het centrum is een grote parkeerplaats vanwaar een gratis bus naar het centrum rijdt. Ideaal. De stad is helemaal ommuurd en heeft een aantal stadspoorten. Buiten de muren is de haven met talloze zeilboten en plezierjachten. Binnen de muren bevinden zich gezellige straatjes met veel winkels, terrasjes en restaurantjes. De oude huizen zijn helemaal gerestaureerd. We hebben geluk, want er is ook nog een leuke vlooienmarkt. Verder is er nog een mooie kathedraal en een kasteel. Aan te raden is een wandeling over de stadsmuren met aan de ene kant mooi uitzicht op de stad en aan de andere kant uitzicht op de zee en enkele eilandjes. Aan de westkant zie je de Rance-rivier met aan de andere kant daarvan de stad Dinard. De weersvoorspelling voor Bretagne ziet er niet goed uit, dus we besluiten om Bretagne over te slaan en naar het zuiden te rijden. Door de Vendée rijden we naar de kust naar Notre Dame-de-Monts, een klein badplaatsje naast de grote badplaats St.Jean-de-Monts. Er is een kleine camperplaats dichtbij zee, duinen en bos, met alle voorzieningen. We vinden nog een plaatsje en genieten buiten van het zonnetje. We lopen naar het enorme strand en gaan nog even zwemmen. ’s Avonds lopen we over de boulevard naar het centrum. We boffen want er is een soort straattheater en het is er gezellig druk.

 

Dag 5 Notre Dame-de-Monts – Dune de Pyla        422 km

Vandaag een flinke afstand om naar het zuiden te komen. We willen graag naar het gebied bij Pyla waar enorm hoge duinen liggen. We willen daar 2 nachten blijven, maar de campings zijn er allemaal vol. Op één camping is er nog een soort parkeerplek bij de ingang van de camping. Aangezien we daar het volle pond voor moeten betalen, besluiten we de volgende morgen meteen verder te rijden. We wandelen nog wel naar de beroemde duinen. Deze zijn echt enorm en er is een mooi strand.

 

Dag 6 Dune de Pyla – Ondres        152 km 

We rijden vandaag binnendoor via de bekende badplaatsen Biscarosse en Mimizan-Plage naar Ondres, waar we overnachten op de camperplaats, aan zee gelegen, met alle voorzieningen. Ook zijn er wat strandtentjes waar je frites, pizza en crepes kunt kopen. Er is een uitgestrekt strand, maar het waait hard en er hangt een rode vlag, wat betekent dat het gevaarlijk is om te zwemmen. Jammer, er zijn prachtige hoge golven, maar we zullen het maar niet riskeren. Het is een schitterend gezicht.

 

Dag 7 Ondres – Urrugne Plage                                66 km

We willen St. Jean de Luz bezoeken en voordat we de stad binnenrijden worden we d.m.v. borden geattendeerd op een groot parkeerterrein met gratis busshuttle naar het centrum. Er staan heel wat campers, dus lijkt dit ons een goed idee. Het gaat inderdaad perfect. We worden midden in het centrum afgezet. Het is een leuk stadje met een groot plein waar allemaal kunstenaars hun werk laten zien, gezellige winkelstraten en een mooie boulevard. Daarna gaan we een camping zoeken in de buurt van Hendaye, vlakbij de Spaanse grens, maar alles zit vol. Uiteindelijk rijden we langs de kust noordwaarts waar we uiteindelijk bij Urrugne nog één plekje vinden. De camping ligt hoog boven zee met mooi uitzicht op St.Jean-de-Luz in de verte, maar verder is er niet veel te doen.

 

Dag 8 Urrugne Plage – Argeles-Gazost                             223 km

Vandaag gaan we dwars door de Pyreneeën, een prachtige route met zicht op 3000 meter hoge toppen. We passeren ook de beroemde Col d’Aubisque, bekend uit de Tour de France. Op de hoger gelegen delen moeten we vaak wachten op schaapskuddes, paarden en koeien die de weg oversteken. Het is hier heerlijk rustig vergeleken met de drukke kust die we de afgelopen dagen hebben bezocht. We overnachten in het dorpje Argelès-Gazost. We hebben een klein stukje gefietst over een fietspad wat is aangelegd in plaats van de oude spoorlijn naar Lourdes. Je fietst dan langs stationnetjes en spoorbruggen. Heel leuk.

 

Dag 9 Argeles-Gazost – Luchon                             122 km

Vandaag weer een Pyreneeën-route, ditmaal over 3 beroemde passen: de Col du Tourmalet, 2115 m. hoog, de Col d’Aspin, 1489 m. en Col de Peyresourde, 1569 m. Lunch bij een stuwmeertje. Het was echt genieten vandaag.

 

Dag 10 Luchon

Rustdag in Luchon, lekker uitrusten. ’s Middags pakken we de fietsen en rijden naar Luchon. Het is een aardig stadje en ook de omgeving is de moeite waard.

 


Dag 11 Luchon – Narbonne-Plage                    330 km

Langs de noordelijke kant van de Pyreneeën rijden we naar de kust. Langs mooie stadjes en door een glooiend landschap. De bedoeling was om in Carcassonne te overnachten op de camperplaats, maar deze is overvol. Er is zelfs nergens een plekje om voor een uurtje te parkeren om de stad te bezoeken. En het ziet er zo mooi uit met die stadsmuren. Helaas, dan maar een volgende keer. We rijden door naar Narbonne-Plage, waar we onderweg nog langs de zoutpannen van Gruissan komen.

 

Dag 12 Narbonne-Plage 

Rustdag vandaag. Lekker luieren en zwemmen. Er is een mooi zandstrand. ’s Avonds gaan we uit eten in het gezellige centrum, waar ook markt is en straattheater.

 

Dag 13 Narbonne-Plage – Millau                    186 km                 

Het eerste stuk vandaag gaat langs de Route des Vins. Daarna wordt het langzamerhand heuvelachtiger en passeren we enkele mooie meertjes. Begin van de middag komen we in de buurt van Millau. Vanaf een bergtop kijken we neer op de stad met in de verte de beroemde brug. We rijden naar de camperplaats in Millau. Van daar is het 10 minuten lopen naar het centrum. We lopen langs de rivier de Tarn waar we een mooie oude brug en molen zien. We raken in gesprek met een oude Fransman die hele verhalen over de oorlog vertelt. Het centrum heeft  leuke straatjes, mooie oude gebouwen en gezellige terrasjes. Later op de camperplaats eten we lekker spaghetti.

 

 

Dag 14 Millau – Ispagnac                   131 km

 Natuurlijk gaan we eerst het beroemde Viaduct de Millau bekijken en er over heen. Deze in 2004 geopende brug over de rivier de Tarn is de hoogste brug ter wereld: een van de pijlers is 343 m hoog. Aan de noordkant is een bezoekerscentrum waar je precies kunt zien hoe de brug is gebouwd. Heel interessant.

Daarna staat een tocht door de Gorges du Tarn op het programma. Een schitterende route door de enorme kloof die door de rivier de Tarn is uitgeslepen in het rotsachtige gebergte.

Aan het eind van de gorges ligt het plaatsje Ispagnac, waar we overnachten op de camping aan het riviertje de Tarn. Eind van de middag lopen we in 5 minuten naar het dorpje, wat enkele aardige straatjes en pleintjes heeft.

Dag 15 Ispagnac – Anduze                   77 km

 Weer een mooie landschappelijke route, de Corniche de Cevennes, dwars door de Cevennen, een middelhoog gebergte met veel bossen en rotsen. Begin van de middag komen we aan in Anduze, een van de bekendste plaatsjes in de Cevennen. We blijven er 2 nachten op een camping aan de rivier.

 

Dag 16 Anduze

 Rustdag in Anduze. Lekker luieren en ’s middags een wandeling naar het dorpje, wat op 10 minuten van de camping ligt. Een aardig stadje met een oud centrum. Leuke winkelstraatjes, groot plein met terrasjes, oude kerk en mooie oude huizen.

Dag 17 Anduze – Vaison-la-Romaine        125 km

Door het noordelijk deel van de Cevennen bereiken we de Rhone bij Pont St.Esprit. Vandaar rijden we naar Vaison-la-Romaine gelegen in het noorden van de Provence, een heuvelachtig landschap met veel wijngaarden, boomgaarden en lavendelvelden. We blijven 2 nachten op camping Carpe Diem, een mooie camping met Romeinse gebouwen en versieringen.

 

Dag 18 Vaison-la-Romaine

 Vanochtend een bezoek gebracht aan Vaison-la-Romaine wat op ongeveer 10 minuten lopen van de camping ligt. Een oud stadje gesticht door de Romeinen. Er zijn nog diverse Romeinse overblijfselen te bezichtigen zoals een theater en een brug. Over deze Romeinse brug ligt de oude stad tegen de heuvel, met steile nauwe straatjes die omhoog lopen naar het kasteel. Van bovenaf een schitterend uitzicht op de nieuwe stad en de omgeving. Aan de andere kant van de brug ligt de nieuwe stad, ook heel gezellig met een centraal plein, typisch frans met platanen en terrassen en daaromheen veel winkelstraatjes.

 

Dag 19 Vaison-la-Romaine – Lathuile        330 km

 10 km ten noordoosten van Vaison-la-Romaine ligt Mirabel-les-Baronies, een mooi oud dorpje op een heuvel. Hier gaan we naar de camperplaats waar we ons afvalwater gaan lossen, want dat kon niet op de camping. Daarna gaan we dwars door de Alpen naar het meer van Annecy. Overnachting op camping Les Fontaines, waar we een paar jaar geleden al eens geweest ware. Onze zoon wilde graag nog een keer terug.

 


Dag 20 Lathuile – St. Laurent        151 km

Het meer van Annecy laten we deze keer links liggen, want daar zijn we eerder geweest. We zitten nu toch vlakbij Zwitserland, dus maken we even een uitstapje naar Genève. De stad ligt schitterend aan het meer van Genève met als blikvanger de 140 m hoge fontein in het meer. We wandelen langs de oever van het meer met de vele zwanen en lopen wat rond door de stad en het park.

Daarna rijden we noordwaarts nog een stuk langs het meer en gaan dan de Jura in voor de overnachting in St. Laurent. Dat was vooral voor poes Sylvester zeer interessant omdat het heuveltje naast de camper vol met muizen zat. Helaas had hij geen geluk.

 

Dag 21 St. Laurent – Türckheim       280 km

Een mooie route binnendoor door de Jura en Vogezen. Overnachting in de Elzas, in Türckheim op camping des Cicognes, genoemd naar de ooievaars die niet alleen op de camping een nest hebben, maar overal in en rondom het dorp. We wandelen in 5 minuten naar het schilderachtige dorpje met mooie gekleurde vakwerkhuizen en leuke straatjes.

 

Dag 22 Türckheim – Metz       262 km

 We volgen de mooie Route des Vins d’Alsace langs heuvels met wijngaarden en schitterende wijndorpjes met vakwerkhuizen en heel veel bloemen. Overnachting op camping Municipal in Metz. Deze mooie camping (matig sanitair) aan de Moezel ligt vlakbij het centrum van Metz, dat de moeite waard is om te bezoeken.

 

 

Dag 23 Metz – Boxtel       405 km

 En nu naar huis! Het was een mooie reis, we hebben heel veel gezien.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.