Oost-Spanje winter 2019-2020

Routekaart

Dag 1 Boxtel – Nancy – 428 km – 18 december

1 maand vakantie. We gaan op zoek naar de zon in Spanje. Vandaag willen we een flink eind rijden over de saaie autobaan, die we al zo vaak hebben gereden, maar het schiet wel lekker op. Via Luik rijden we naar Luxemburg, waar we nog even tanken. Het is vrij rustig op de autobaan dus we rijden door naar Nancy naar de camperplaats aan de oever van de Meurthe naast de jachthaven Een lawaaierige plek, maar midden in de stad, ideaal voor een bezoek aan het mooie centrum. We waren hier al 2 keer eerder, maar beide keren stromende regen. Dit keer boffen we en is het droog. We worden weer vriendelijk ontvangen met goede informatie en een stadsplattegrond. Na het avondeten lopen we langs de mooie kathedraal naar de Place Stanislas, een prachtig plein omsloten door smeedijzeren hekken met vergulde versieringen, fonteinen en standbeelden. Het plein is omgeven door mooie gebouwen en door de kerstversieringen en verlichting ziet het er schitterend uit. Rondom het plein leuke straatjes met restaurantjes en cafés met verwarmde terrassen en een kleine kerstmarkt met reuzenrad. Een gezellige drukte overal. Daarna wandelen we door de mooi verlichte winkelstraten naar de St. Sebastien-kerk, waarvoor zich de grootste kerstmarkt bevindt. Leuke kraampjes met kerstspulletjes maar vooral veel eettentjes met crêpes, wafels, braadworst, raclette en nog veel meer. We nemen een glühwein maar die smaakt toch anders dan bij ons of in Duitsland. Daarna wandelen we weer terug naar de camperplaats. Een prachtige stad!

Dag 2 Nancy – Chalon-sur-Saône – 312 km – 19 december

Vandaag geen autobaan, maar binnendoor door de Vogezen via Epinal, Vésoul en Dôle naar Chalon-sur-Saône, waar we overnachten op de gratis camperplaats. Na een drankje lopen we in 10 minuten naar de Place St. Vincent, een leuk plein met mooie oude vakwerkhuizen en de gelijknamige kathedraal. We nemen even een kijkje binnen, een vrij sober interieur met mooie zijkapelletjes. Daarna via de leuke winkelstraatjes naar de Place de Beaune, waar een ijsbaan is. Er is geen echte Kerstmarkt hier. Terug naar de rivier de Saône, waar we de brug oversteken naar het eilandje St. Laurent, waar zich een straatje bevindt met allemaal restaurantjes. Ziet er leuk uit, maar alles is nog dicht. We lopen terug naar de camperplaats waarnaast zich een mooi park bevindt met grote volières en een botanische tuin, gratis en erg mooi.

Dag 3 Chalon-sur-Saône – Avignon – 362 km – 20 december

Wat heeft het gewaaid vannacht, we lagen te schudden in de camper. En het wordt alleen maar slechter. Er zijn windwaarschuwingen op de autobaan, maar Dick besluit toch te gaan rijden, rustig aan. Als het niet gaat, stoppen we. Het is te doen, maar ik vind het best eng. Later begint het ook nog eens te stortregenen. Wat een weer! Gelukkig wordt het s’ middags beter en als we in Avignon aankomen is het droog. We overnachten op camping La Bagatelle, gelegen op een eiland in de Rhône. Even later lopen we over de brug richting centrum. Van hier een prachtig uitzicht op de oude ommuurde stad en de beroemde Pont d’Avignon. We wandelen naar het Palais du Pape, een enorm gebouw wat vroeger de residentie van de Pausen was. Daarna naar de Place de l’Horloge met zijn mooie theater en stadhuis. Helaas is er nu geen Kerstmarkt, enkele jaren geleden nog wel. De winkelstraatjes rondom het plein zijn mooi verlicht en versierd. Terug op de camping besluit ik tijdens zonsondergang nog een wandeling te maken over het wandelpad langs de Rhône. Van hier heb je een schitterend uitzicht op de stad met al zijn lichtjes.

Dag 4 Avignon – Le Port Barcarès – 293 km – 21 december

Vanwege het noodweer van gisteren is vanochtend de hele promenade naast de camping overstroomd en afgezet. Als we een stuk langs de Rhône rijden, zien we op sommige plaatsen een kolkende rivier met overstroomde oevers. We rijden vandaag eerst een stuk binnendoor via St. Gilles en Aigues-Mortes in de Camargue, een prachtig natuurgebied in de Rhône-delta. Daarna langs de binnenmeren bij Palavas-les-Flots met zijn duizenden flamingo’s. Helaas zitten ze een beetje te ver weg voor mooie foto’s. Daarna rijden we naar de camperplaats van Le Barcarès bij de jachthaven. Eerst lekker buiten zitten in de zon, daarna een wandeling naar de haven en de zee. Het is hier de afgelopen tijd slecht weer geweest, het wandelpad langs zee ligt vol met grote hopen zand. ‘s Avonds begint het weer te stormen, weer een nacht met schudden in de camper, nog erger dan eergisteren. Best eng. We horen dat ook enkele campers het niet vertrouwen en ergens anders gaan staan. Weinig geslapen dus.

Dag 5 Le Port Barcarès – Santa Pau – 142 km – 22 december

Na een zeer onrustige nacht stormt het nog steeds als we opstaan. We wachten maar met gaan rijden net zoals iedereen. Tegen elven zien we enkele campers vertrekken en gaan wij het ook heel rustig aan proberen. We nemen de weg binnendoor, iets veiliger dan de autobaan. Gelukkig valt het mee en rijden we zonder problemen Spanje binnen. We rijden naar het Middeleeuwse dorpje Besalú, gelegen aan de rivier de Fluviá in een mooie omgeving. We parkeren op de gratis camperplaats net buiten het dorp. Het is druk, het is zondag en mooi weer, dus ook de Spanjaarden komen hier graag. Via de prachtige brug met zijn torens en poorten loop je zo de smalle, hellende straatjes van het dorp binnen die zijn verbonden door trapjes en poorten met mooie doorkijkjes. Verder zijn er 3 kerkjes. Er zijn toeristische winkeltjes en enkele terrasjes. Een mooi dorp!
Omdat het nog vroeg is besluiten we om nog even verder te rijden naar een ander Middeleeuws dorp, Santa Pau, en hier op de gratis camperplaats te overnachten. Het dorp ligt in een prachtige omgeving, het Nationale Vulkanenpark met vele wandelmogelijkheden. Het dorp is wel geheel tegengesteld aan Besalú. Hier geen toeristische winkeltjes, maar een authentiek stil dorp met oude gerestaureerde huizen, een mooie Plaza Mayor met arcaden en de Santa Maria-kerk. Verder delen van de oude stadsmuren en een kasteel.

Dag 6 Santa Pau – Lloret de Mar – 83 km – 23 december

Vandaag rijden we naar de kust, de Costa Brava. Het eerste deel van de route gaat door het Nationale Vulkanenpark met zijn ronde, uitgedoofde vulkanen en veel bossen. Veel parkeerterreinen van waaruit je mooie wandelingen kan maken. Vanaf Figueras door beboste heuvels naar Lloret de Mar, naar camping Lloret Blau. Een mooie terrassencamping, met nu weinig gasten. We krijgen een mooi plekje op een terras in de zon, dus buiten lunchen en genieten van de heerlijke temperatuur van 15 graden. Normaal gesproken zouden we nooit in Lloret komen, maar zo in de winter is het toch wel leuk om in zo’n toeristisch stadje te verblijven. We wandelen na het eten in 10 minuten naar het centrum met zijn vele winkelstraatjes, waar het gezellig druk is. Via de boulevard lopen we naar het uitzichtpunt met mooi zicht op de stad aan de ene kant en de rotsachtige kust aan de andere kant. Daarna drinken we een biertje op een van de terrasjes op de boulevard en wandelen weer terug naar de camping. Omdat het terrasje waar we zaten ook lekkere gerechten heeft, lopen we ‘s avonds weer terug en eten op het verwarmde terras. Ik neem tapas en Dick escalope. Het smaakt heerlijk en is niet duur. Via de drukke en mooi verlichte straatjes weer terug naar de camping. Een gezellig stadje.

Dag 7 Lloret de Mar – Cambrils – 235 km – 24 december

Vandaag maar weer een stuk naar het zuiden. Via de N-II, dwars door Barcelona en daarna de N-340 naar de Costa del Azahar, naar Cambrils. Op camping La Llosa waren we enkele jaren geleden ook al en dat was ons goed bevallen. Eerst lekker een drankje buiten en daarna een wandeling naar het centrum. Via een mooie boulevard met palmen, waar honderden groene parkieten huizen, loop je langs de zee en de stranden naar de haven. Daar begint een andere boulevard met terrasjes en restaurantjes die nu op Kerstavond allemaal dicht zijn. In de straatjes daarachter is het wel gezellig druk. Iedereen doet zijn laatste inkopen. Tijdens de wandeling terug gaat de zon onder en we genieten van een prachtige zonsondergang op het strand.

Dag 8 Cambrils – Alcalá de Xivert – 127 km – 25 december

We volgen weer de N-340 naar het zuiden. Een paar jaar geleden hebben we langs deze route al de Ebro-delta bezocht, de stad Tortosa en het mooie bergstadje Morella. Deze slaan we nu over en gaan naar de camping in Alcalá de Xivert, een mooie nieuwe camping. Erg rustig hier, lekker genieten van de heerlijke temperatuur. Later in de middag loop ik even naar het stadje. Alles is natuurlijk dicht vanwege Kerst, maar er is ook verder weinig te zien. Alleen de kerk is prachtig en heeft een mooie façade en toren. In een van de straatjes staan enkele modernistische huizen van  bekende architekten, maar helaas erg verwaarloosd, zoals veel in dit stadje. De omgeving is erg mooi, beboste heuvels en een mooi kasteel. Je kunt hier goed fietsen.

Dag 9 Alcalá de Xivert – Xilxes – 101 km – 26 december

Eerst alles lossen en laden en dan weer via de N-340 naar het zuiden en via de tolloze autobaan om Castellon heen. Hier vinden we uitgestrekte sinaasappelboomgaarden. Overal zien we dat hier snoeihout verbrand wordt, dus in de hele omgeving zover je kan kijken, hangt een dikke laag rook. Dat dit zomaar mag! We rijden naar La Vall d’Uixo met de bedoeling om daar de grotten van Sant Josep te bezoeken en daar op de camperplaats te overnachten. Er zijn ook enkele leuke restaurantjes en terrasjes. Helaas zijn alle tickets voor vandaag uitverkocht. We hadden van tevoren moeten boeken schijnbaar, er zijn elk uur maar een beperkt aantal plaatsen omdat er met bootjes gevaren wordt. Jammer. Daarom rijden we maar door naar de kust naar camping Meditterraneo in Xilxes Platja. We worden vriendelijk ontvangen door de eigenaar en krijgen een zak mandarijnen en sinaasappels. De camping ziet er niet uitnodigend uit. Veel vaste plaatsen met tenten en uitbouwsels, maar er is vandaag niemand, dus lekker rustig. En het is maar voor 1 nachtje. Ik maak nog een wandeling over de lange boulevard met prachtige palmen, cactussen, vetplanten en bloemen. Maar er is echt helemaal niets te doen. Alleen maar vakantiehuizen en appartementen, waar schijnbaar niemand verblijft nu. Een dooie boel.

Dag 10 Xilxis – Bellús – 136 km – 27 december

Gauw weg van deze troosteloze camping en badplaats op zoek naar een mooi stukje binnenland. Daarvoor nemen we wel de autobaan die rond Valencia loopt. Zoals overal in de omgeving van Valencia eindeloze vlaktes met sinaasappelbomen, een mooi gezicht. Helaas hangt over de hele omgeving, zover je kunt zien, weer een dikke laag rook vanwege het stoken van vuurtjes. Al voor de lunch komen we aan in Bellús, een klein dorpje in de heuvels, waar vlakbij het stuwmeer een mooie camperplaats is. Eerst buiten wat drinken en eten in de zon en daarna wandelen we naar het dorpje. Vanaf de oude wasplaats gaat een wandelpad naar een mooie kloof, waar het riviertje de Albaida doorheen stroomt. In de kloof hoge rotsen en enkele grotten, een prachtig stukje natuur. Het is druk met klimmers, die tegen de rotsen op klauteren. Na een paar uur zijn we weer terug bij de camper en loop ik nog even naar de stuwdam voor een mooi uitzicht over het stuwmeer.

Dag 11 Bellús – Fonts d’Algar – 81 km – 28 december

Eerst alles lossen en laden en daarna vertrekken we richting Alcoi en daarna voor een prachtige rit door de Sierra d’Aitana met zijn hoge rotsachtige bergen en leuke kleine dorpjes. We stoppen in Guadalest, het mooiste maar ook meest toeristische dorp van de streek. We betalen €2,00 voor de parkeerplaats (je mag er ook overnachten) en via trappen lopen we naar het hooggelegen deel met een kasteel, enkele kleine musea, winkelstraatjes en een gezellig pleintje met wat terrasjes en restaurantjes. Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op het stuwmeer beneden en de omringende kale kalksteenrotsen in de omgeving. Daarna rijden we verder door de bergen naar Callosa d’en Sarrià, een wat groter stadje temidden van uitgestrekte plantages met mispelbomen, allemaal overdekt met grijsgroene gaasdoeken. Een onaantrekkelijk gezicht in deze mooie omgeving. Iets verderop via een steil weggetje, ligt camping Fonts de l’Algar, waar we overnachten. Vanaf de camping is het ongeveer een kilometer lopen naar de attractie van dit gebied, de watervallen van Algar. Omdat het al 15.30 uur is, is de toegang gratis (anders €5,00) en we lopen via enkele trappen langs de grootste waterval omhoog. Het water komt uit verschillende bronnen in de bergen en stroomt door de bergen naar beneden. Het wandelpad in de kloof gaat langs kleinere watervallen, meertjes waarin ‘s zomers gezwommen kan worden, een picknickplek en prachtige bomen en struiken. Er zijn zelfs 8 meter hoge oleanders. Rond deze mooie plek talloze parkeerplaatsen, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Wat verder ligt een Dino-pretpark voor mensen met kinderen. Het zal hier in de zomer erg druk zijn, maar nu in de winter heerlijk rustig. Via de steile weg lopen we weer terug naar de camping, het is even afzien, maar het was de moeite waard.

Dag 12 Fonts d’Algar – Crevillente – 118 km – 29 december

We rijden naar Altea aan de kust en bekijken nog even de camperplaats waar we een paar jaar geleden waren, maar het ziet er weer heel vol en druk uit. Daarom rijden we maar verder langs de dicht bebouwde kust. Daarna dwars door het drukke Alicante naar Elche. Elche wordt omgeven door uitgestrekte bossen van palmbomen, een prachtig gezicht. Maar Elche hebben we ook al eerder bezocht en daarom rijden we nu verder naar het iets verder gelegen Crevillente, waar bij het natuurpark El Fondo een camperplaats is. Hier is het heerlijk rustig en na aankomst gaan we meteen een wandeling maken door dit mooie natuurgebied met zijn vele soorten vogels die hier overwinteren. Er zijn zoetwater en zoutwatermeren, moerassen en lagunes. Helaas hebben we geen verrekijker of telelens, zodat we de vogels niet goed kunnen zien, maar er zitten hier schijnbaar zeldzame soorten. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, wij maken die van 5 km. ‘s Avonds wandel ik nog even terug om alles bij zonsondergang te bekijken, erg mooi.

Dag 13 Crevillente – Los Alcazares – 80 km – 30 december

Door de mooie palmbossen rijden we terug naar de kust. Onze gaskachel doet het niet meer, dus we zoeken campings of camperplaatsen met stroom, zodat we ons elektrisch kacheltje kunnen gebruiken. s’ Avonds kan het best fris worden. Gelukkig hebben we nog wel warm water en doet de koelkast het ook nog op gas. Van alles geprobeerd, naar tips gegoogled, maar Dick kan het probleem helaas niet oplossen. We doen even boodschappen in Santa Pola waar er amper een parkeerplek te vinden is en het ontzettend druk is in de supermarkt. We rijden naar camperplaats Narejos in Los Alcázares. Gelukkig krijgen we een mooi plekje op een hoek, maar de plaats staat stampvol met overwinteraars, dicht op elkaar. Na de lunch maken we een wandeling over de boulevard en drinken een lekker biertje op een terrasje.

Dag 14 Los Alcazares – Totana – 105 km – 31 december

Om 09.00 uur komt de bakker op de camperplaats en kopen we lekker verse broodjes. Na het lossen en laden rijden we weer het binnenland in, ditmaal helemaal binnendoor via smalle weggetjes door een landschap met akkers vol met allerlei soorten sla, romanesco-kool en artichokken. We worden even opgehouden door een grote kudde schapen en geiten, die natuurlijk voorrang heeft. Via kleine dorpjes en droge rivierbeddingen bereiken we uiteindelijk camping Totana Park in Totana, waar we bij binnenkomst worden geattendeerd op het lawaai wat er kan zijn tijdens de jaarwisseling. Voor ons geen probleem. De rest van de middag lekker buiten relaxen in de zon. ‘s Avonds tv kijken en het nieuwe jaar inluiden met een drankje met zijn tweeën, lekker rustig. We hebben geen last gehad van vuurwerk of lawaai, gunstig voor onze Max.

Dag 15 Totana – Lorquí – 113 km – 1 januari

We maken vandaag een mooie tocht over de smalle weggetjes van de Sierra d’Espuña (RM-502 en 503), een gebergte met mooie rotsen, olijfbomen, parasoldennen en hier en daar amandelbomen, die nu al beginnen te bloeien. We komen uit in Mula en rijden naar de camperplaats in Mula, wat een leuk stadje schijnt te zijn. Er staat echter helemaal niemand op deze enorme kale parkeerplaats, dus we besluiten om een klein stukje verder te rijden naar de camperplaats van Lorquí. Deze bevalt ons beter, er staan wat andere campers en ligt aan een parkje, vlakbij het kleine dorp en de rivier de Segura. Langs de rivier ligt een kilometers lang wandel- en fietspad. Ik loop nog even naar het dorp, maar vanwege Nieuwjaarsdag is alles gesloten en is het erg stil. Alleen het leuke restaurantje naast de camperplaats is stampvol met Spanjaarden die eten uit grote paellapannen.

Dag 16 Lorquí – Alicante – 125 km – 2 januari

Een paar dagen geleden reden we dwars door Alicante en vonden dat het er gezellig uitzag, daarom rijden we nu naar de camperplaats Playa de San Juan in een buitenwijk vlakbij zee. Het is er niet zo massaal als in Los Alcazares en vrij rustig, omdat niet is toegestaan. Het inchecken is wat complex maar de eigenaar helpt ons prima en geeft goede informatie over bussen en trams. Na de lunch lopen we naar de vlakbij gelegen tramhalte en nemen tram 3 naar het centrum van Alicante. Tickets te koop in de automaat in de tram voor € 1,45 p.p. enkele reis. We stappen uit bij halte Mercado, midden in het centrum. Via gezellige, smalle straatjes met winkeltjes, terrasjes en restaurantjes in het oude stadsgedeelte komen we aan bij de boulevard, omgeven door rijen palmbomen en mooi geplaveid met mozaïek-tegels. We wandelen over de boulevard langs de kraampjes van de hippiemarkt en langs de haven weer terug. Op de boulevard nemen we een heerlijke ijssorbet. Er zijn diverse mooie kerken en het hooggelegen kasteel is ook te bezoeken. Een leuke stad. We nemen de tram weer terug naar de camperplaats. Je kunt ook met deze tram helemaal naar Benidorm. Later wandelen we nog over de boulevard van San Juan met een uitgestrekt zandstrand en veel sportmogelijkheden.

Dag 17 Alicante – Jávea – 105 km – 3 januari

We gaan weer verder. Vandaag via de N332 langs de kust naar het toeristische Javea, naar camping Javea. Waar we al bang voor waren, een enorm drukke camping. Voor ons, achter ons, opzij van ons, overal campers en caravans dicht op elkaar. Op zich verder wel een mooie camping, maar het is toch niet echt ons ding. Het is nog steeds mooi weer, dus we kunnen lekker buiten zitten en later wandel ik naar het oude centrum van het stadje, wat tegen een heuvel ligt met bovenop een mooi oud kerkje. Van daar lopen de smalle straatjes naar beneden. Leuke, oude huizen met ijzeren tralies voor de ramen en veel potten met planten en bloemen. Het strand van Javea ligt 1 km verderop.

Dag 18 Jávea – Navajas – 194 km – 4 januari

Nog even lossen en laden en dan weer het binnenland in, waar het hopelijk wat rustiger is. We rijden naar het dorp Najavas, ten noordwesten van Valencia, mooi gelegen in een heuvelachtig, bebost gebied. We worden vriendelijk ontvangen op camping Altomira en vinden een mooi plekje in de zon. Er staan wel wat campers, maar het is hier heerlijk rustig na de drukte aan de kust. Dick wil lekker uitrusten en ik loop na de lunch naar het dorp. Via het oude gedeelte met smalle straatjes en een mooi kerkje daal ik de trappen af naar het dal van het riviertje de Rio Palancia, waar een prachtige wandelroute begint langs de stroomversnellingen en rotsformaties. Er zijn diverse bronnen, waar mooie fonteinen van zijn gemaakt. Dan volgt een heel mooi stuk met 2 grote watervallen. Het is hier prachtig en zo stil. Dan via een steil weggetje weer terug naar het dorp en weer een steil weggetje terug naar de camping. Ook op de camping moet je flink klimmen om bij de camperplaatsen te komen. Omdat de camping goed bevalt en ook de omgeving prachtig is, besluiten we hier morgen ook nog te blijven.

Dag 19 Navajas – 5 januari

Lekker uitslapen en rustig ontbijten en koffie drinken. Wat lezen, puzzelen en internetten. Is ook wel eens lekker, een dag niet rijden. Omdat de omgeving erg heuvelachtig is, blijft Dick bij de camper en ga ik ‘s middags weer een mooie wandeling maken. Ik loop naar een beboste heuvel, waar bovenop de top een mooi kerkje staat, de Ermita de Esperanza, met daarnaast ruïnes van een Middeleeuws klooster. Een mooie omgeving om te wandelen met bossen en grote picknickplaatsen. Daarna via een gedeelte van Navajas met mooie, grote villa’s uit de tijd dat het dorp een bekende kuurplaats was, vanwege de vele bronnen. Ik loop nog een keer de mooie route van gisteren langs het riviertje, de bronnen en de watervallen, nu een stuk verder. Het wandelpad gaat helemaal tot aan Segorbe, 4,5 km. Dat gaat me vanmiddag niet meer lukken, jammer, want het schijnt een prachtig dorp te zijn. Moe maar voldaan ben ik een paar uur later weer terug op de camping.

Dag 20 Navajas – Alcalá de Xivert – 108 km – 6 januari

Vandaag rijden we helemaal binnendoor via smalle weggetjes door het mooie natuurpark van de Sierra d’ Espada. Rotsformaties, bossen, riviertjes en leuke kleine dorpjes. Omdat de camping in Alcalá de Xivert op de heenreis goed bevallen is, gaan we daar weer overnachten. Het is iets drukker dan toen, maar nog steeds een heel stuk rustiger dan langs de kust. In het dorp is alles gesloten vanwege Driekoningen, een feestdag voor de Spanjaarden. Dus lekker buiten genieten van het zonnetje nu het nog kan, want we zijn inmiddels al weer een stuk noordwaarts, op weg naar huis.

Dag 21 Alcalá de Xivert – Cambrils – 125 km – 7 januari

Via de N-340 rijden we naar Cambrils aan de Costa Dorada, naar dezelfde camping als op de heenreis. Dit is een van de weinige campings die open is in de winter en de camperplaatsen in de buurt hebben geen stroom. Het is hier niet zo druk als in het zuiden. In de middag lopen we langs de mooie boulevard met zijn palmbomen en groene parkieten naar het centrum en nemen een lekkere ijssorbet op een terrasje.

Dag 22 Cambrils – Lloret de Mar – 209 km – 8 januari

Via de N-340 en de C31 waarvan een gedeelte mooi langs de kust gaat met mooie vergezichten, rijden we door Barcelona naar Lloret de Mar, waar we op de heenreis ook al waren. We blijven 2 nachten op camping Lloret Blau, die toen goed bevallen is. Niet druk en vlakbij het gezellige centrum.`s Avonds lopen we weer naar het centrum, waar het gezellig druk is, en gaan weer eten op het verwarmde terras van restaurant Pavarotti.

Dag 23 Lloret de Mar – 9 januari

Uitslapen, rustig ontbijten en koffiedrinken, lezen, puzzelen en internetten. ’s Middags ga ik een mooie wandeling maken langs de rotskust aan de noordkant van Lloret. Langs het kasteel loopt een prachtig wandelpad hoog boven de kust met mooie rotsen en baaien. Er zijn af en toe wel pittige trappen, maar het is de moeite waard. Wat is het hier schitterend! Daarna loop ik via de boulevard nog naar het uitzichtpunt aan de zuidkant van Lloret met een mooi standbeeld.

Dag 24 Lloret de Mar – Capmany – 127 km – 10 januari

Via de mooie kustroute langs de Costa Brava met zijn rotsen en baaien rijden we naar camping l’Albera in Capmany, vlakbij de Franse grens. De camping ligt in een mooie, heuvelachtige omgeving met kurkeiken, parasoldennen en olijfbomen. Vlakbij ligt het dorpje met een klein historisch centrum met delen van de stadsmuur, de Santa Agata-kerk en de San Sebastia-kapel. In de Carrer Major enkele restaurantjes en terrasjes. Er is nu niet veel te doen in het dorp.

Dag 25 Capmany – Elne – 83 km – 11 januari

Vandaag blijven we nog even in Spanje en rijden naar de kust. We doen nog even boodschappen in Llança en rijden daarna de mooie kustroute hoog boven de rotskust en passeren de grensplaatsjes Port Bou en Cerbère. We overnachten vandaag op de camperplaats van Elne, waar het erg rustig is. We lopen in de namiddag nog even naar het centrum, waar je via trappen en nauwe straatjes de hooggelegen, Middeleeuwse kathedraal bereikt met daarnaast een prachtig klooster, beide nu gesloten. Het plein ernaast met een mooi standbeeld, geeft een prachtig uitzicht over de omgeving met in de verte de zee en aan de andere kant de besneeuwde toppen van de Pyreneeën.

Dag 26 Elne- Millau – 259 km – 12 januari

Met een laatste blik op de besneeuwde Pyreneeën rijden we naar de A75, die door een prachtig landschap voert over passen tot 1100 meter hoog. Helaas vlak voor Millau rijden we de mist en bewolking in, waardoor de mooie vergezichten op Millau en het dal van de Tarne vanaf de weg binnendoor niet zichtbaar zijn. We willen overnachten op de camperplaats van Aguessac aan het begin van de Gorges du Tarne. Helaas is de automaat om binnen te komen defect en er is niemand te bereiken. Daarom rijden we een stukje terug naar de camperplaats van Millau, waar we al een paar keer eerder waren. Millau ligt mooi aan de rivier de Tarne en is bekend vanwege het enorme viaduct in de A75 met pijlers tot 343 meter hoog, waarvoor tol betaald moet worden. Het centrum met enkele bezienswaardigheden is nu erg stil, in de winkelstraten is het wat gezelliger. Langs de Tarne is recent een nieuwe promenade aangelegd met trappen waar je in de zomer lekker kunt genieten van het uitzicht op de rivier.

Dag 27 Millau – Moulins – 333 km – 13 januari

De reis zit er bijna op en we rijden zo snel mogelijk naar het noorden. Het heeft vannacht gevroren en er hangt een laag mist in de dalen, de bomen en struiken mooi bedekt met rijp. Maar al gauw begint de zon weer te schijnen, het uitzicht op de voormalige vulkanen van de Auvergne is erg mooi. We overnachten op de camperplaats van Moulins, waar we ook al eerder waren. De voormalige camping ligt mooi aan de rivier de Allier. We lopen via de brug naar het centrum, dat enkele mooie gebouwen heeft zoals de kathedraal de Notre Dame, het voormalige hertogelijk paleis, nu museum, de klokkentoren en enkele oude vakwerkhuizen. De Place d’Allier heeft een mooie fonteine en veel terrasjes en restaurantjes. Bij de rivier is nu een tentoonstelling van door kunstenaars beschilderde koeienbeelden. Grappig.

Dag 28 Moulins – Froncles 312 km 14 januari

Nog even boodschappen doen bij de vlakbij gelegen Intermarché en dan binnendoor richting Toul. Het is moeilijk om een camping of camperplaats te vinden met electra. De meeste campings zijn gesloten en de vele camperplaatsen hebben geen electra. We vinden een camperplaats in Froncles aan een jachthaventje tussen de Marne en het Marne-kanaal. Een mooi plekje tussen de beboste heuvels. Het enige nadeel is dat er diverse campers staan die hier het hele jaar staan met hun hele hebben en houden, op de mooiste plekjes. Maar we vinden nog een goed plekje en betalen de € 6,00 bij de vriendelijke beheerster van de jachthaven. Ik maak nog een wandeling naar het dorp langs het kanaal en de rivier. Een mooie omgeving om te fietsen en te wandelen.

Dag 29 Froncles – Boxtel – 543 km – 15 januari

Nog ruim 540 km naar huis. Even kijken hoe het loopt. Als het voorspoedig gaat, rijden we meteen naar huis, anders nog ergens een overnachting. Het eerste deel naar Nancy gaat helemaal binnendoor, wel mooi, door een heuvelachtig gebied met kleine dorpjes, maar het schiet niet echt op. Daarna autobaan, niet echt druk, zodat we maar besluiten om door te rijden naar huis. Nog even tanken en eten in Luxemburg en rond 16.00 uur komen we thuis aan. Het is weer een mooie reis geweest. Een mix van drukke Spaanse costa’s, mooi bergachtig binnenland met leuke dorpjes en prachtige natuurparken. We hadden halverwege pech dat de gaskachel het begaf, zodat we genoodzaakt waren om campings te zoeken met electra, zodat we toch warmte hadden van ons elektrische kacheltje. De avonden en nachten waren best koud. Maar verder hebben we prachtig weer gehad , 4 weken zon en slechts 1 ochtend en 1 nacht regen. Temperatuur in Spanje tussen de 15 en 18 graden. Prima weer om buiten te zitten en te wandelen. De kustplaatsen hoeven voor ons niet. Vreselijk drukke campings en camperplaatsen met overwinteraars. De Costa Brava en de Costa Dorada waren wel erg rustig en in Lloret en Cambrils was nog wel wat te doen. Op de heen- en terugreis door Frankrijk hebben we ook nog mooie dingen gezien. Al met al weer een mooie reis. Ongeveer 5000 km gereden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Arie Knol schreef:

    Weer een mooi verslag en met plezier gelezen!

  2. Jodie schreef:

    Hoi Carla, weer een mooie reis gemaakt. En, behalve de eerste dagen, hebben jullie heerlijk weer gehad.
    Op naar de volgende reis. Groetjes,
    Jodie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.