Zuid-Frankrijk in de winter 2012

Dag 1 Boxtel – Langres   |   560 km   |   13-12-2012

Ieder jaar gaan we naar de kerstmarkten in Duitsland of België maar omdat we 12 dagen vakantie hebben willen we eens wat anders. We zagen op internet dat het aan de Cote d’Azur mooi weer zou worden en dat daar ook kerstmarkten zijn. Zus Ingrid en zwager Henk zagen dat ook wel zitten, dus vertrekken we vandaag om 07.30 uur vanuit Boxtel naar Langres. Via de autobaan om zo snel mogelijk op te schieten. Maar wat een verrassing als we zien dat in de Ardennen nog zo’n 15 cm sneeuw ligt. Dat maakt de rit over de autobaan een stuk mooier. Helaas als we in Langres aankomen is de sneeuw al bijna gesmolten en regent het pijpenstelen. We overnachten op de gratis camperplaats vlakbij het centrum. Maar het is geen weer om de stad in te gaan dus lekker eten en vroeg naar bed.

Dag 2 Langres – Avignon       490 km         14-12-2012

Het blijft regenen vandaag. Dus via de autobaan zo snel mogelijk naar onze eindbestemming Avignon waar we rond 16.00 uur aankomen. We overnachten op camping Bagatelle (ACSI-card), vlakbij het centrum gelegen. Gelukkig is het bijna droog en lopen we binnen 5 minuten naar het mooie oude centrum, omgeven door 4 km lange stadsmuren met 7 poorten. Het hele centrum van Avignon staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bestaat uit mooie pleinen, smalle sfeervolle straatjes, prachtige kerken en huizen en natuurlijk het beroemde Palais des Papes, het pauselijk paleis en de beroemde brug: Pont d’Avignon. Op de Place d’Horloge is een leuke kerstmarkt en in het Hotel de Ville een tentoonstelling van santons, heiligenbeeldjes. De laatste jaren zijn deze stenen miniatuurtjes niet alleen heiligenbeeldjes maar ook gewone figuurtjes uit het dagelijks leven in de Provence en Ardeche. De kerstmarkt ziet er wel iets anders uit dan in Duitsland. Hier vind je geen bratwursten en Reibekuchen, maar crèpes en wafels. Glühwein is er wel, maar lijkt toch niet echt op zijn plaats. Verder veel Provencaalse artikelen zoals zeepjes, geurtjes en lavendel. Maar toch heel leuk. Het plein en de winkelstraatjes eromheen zijn mooi verlicht en versierd.

 

DSC07326_800x176

Dag 3 Avignon – Villeneuve-Loubet       314 km         15-12-2012

Vandaag eerst een stuk binnendoor door de Provence. We boffen want de zon schijnt. Ingrid en Henk laten ons eerst het mooie Fontaine de Vaucluse zien, een Middeleeuws dorpje, schitterend gelegen onder hoge rotspartijen. Beroemd is de bron waar het riviertje de Sorgue ontsprint. Op 300 m. diepte verzamelt zich smeltwater van o.a. de Mont Ventoux in onderaardse gangen. Dit komt hier naar boven en wordt dan het snelstromende riviertje de Sorgue. Vanuit het dorpje volg je de Sorgue langs allerlei winkeltjes, ateliers van kunstenaars en een papiermolen naar de bron. Een hele mooie wandeling.  Verder is er nog een kasteelruine en een 11e eeuws Romaans kerkje. Veel wandelmogelijkheden in de omgeving. Er is ook een camperplaats aan het riviertje met sani en wc, geen stroom. Kosten €3,50 in het seizoen ongeacht de verblijfsduur, ’s winters gratis.

 

Vlakbij Aix-en-Provence nemen  en het rode Esterel-massief in het achterland.we de autobaan naar Fréjus. Het laatste stuk willen we langs de mooie Côte d’Esterel rijden. Dat is de kustweg tussen St. Raphael en Cannes, bekend vanwege de prachtige baaien met rode rotsen en het rode Esterel-massief in het achterland. Heel mooi samen met de blauwe zee. Aan het eind heb je uitzicht op Cannes met daarachter de Alpen met besneeuwde toppen. Vervolgens rijden we door Cannes en Antibes naar camping L’Hippodrôme in Villeneuve-Loubet. Een leuke stadscamping met mooie plaatsen, goed sanitair en een overdekt zwembad.

 

Dag 4 Cannes                           16-12-2012

We slapen lekker uit en drinken daarna koffie buiten in de zon! Met een vest aan is het heerlijk buiten. December aan de Cote d’Azur bevalt ons wel, we zijn dan ook van plan om hier enkele dagen te blijven en van hieruit met de bus enkele plaatsen te bezoeken. Een rit met de bus, ongeacht waar naar toe, kost slechts € 1,00. De bushalte ligt op nog geen 10 minuten loopafstand. Na de lunch buiten nemen we bus 200 naar Cannes, wat wel ongeveer 1 uur duurt, maar er is onderweg genoeg te zien. In Cannes stappen we uit op het eindpunt meteen aan de haven. Op het plein is naast een grote kermis, ook een kerstmarkt en een antiekmarkt. Het is een grote drukte en alles terrasjes zitten vol. In de zon is het zo’n 20 graden en dat geeft wel een raar gevoel op de kerstmarkt. Maar het is zo heerlijk slenteren langs alle kraampjes. We slaan de glühwein maar over en nemen een koud biertje/rood wijntje op een gezellig terras. Daarna wandelen we langs de haven met de peperdure jachten en zeilboten, langs het Palais des Festivals, de boulevard en het strand en de winkelstraatjes zoals de Rue Meynadier.

Eind van de middag nemen we de bus weer terug en de avond is om lekker te relaxen.

 

Dag 5 Nice                                17-12-2012

Weer koffie in de zon, heerlijk. Daarna nemen we bus 200 naar Nice, deze brengt ons in een half uur meteen naar Oud-Nice. In plaats van de dagelijkse bloemenmarkt is er op maandag een antiekmarkt, ook leuk. We slenteren langs de mooie Promenade des Anglais met de talloze dadelpalmen. We zien zelfs mensen zwemmen in zee en zonnebaden in bikini. Wat een lekker weer vandaag. Op de thermometer in de zon zien we 26 graden, in de schaduw 18. We nemen de lift naar de 90 meter hoge rots waar vroeger een kasteel stond. Nu is er een park met prachtig uitzicht over aan de ene kant de haven van Nice en de andere kant de Promenade des Anglais. Verder mooie planten en bloemen (ook in december) en een waterval. Daarna nemen we de trappen naar beneden en verkennen het oude gedeelte van Nice met zijn smalle straatjes, gezellige pleintjes, kleurige huizen en vele winkeltjes en restaurantjes. We eten lekkere panini op een terrasje en gaan vervolgens naar de Place Massena waar een kerstmarkt is. Het plein en de omringende winkelstraten zijn prachtig versierd en verlicht en er staat een groot reuzenrad. Vermoeid nemen we aan het eind van de middag weer de bus terug. Wat een mooie stad!

 

Dag 6 Antibes                                  18-12-2012

En weer koffie en lunch in de zon! Wat hebben we het goed! Na het eten nemen we de bus naar Antibes. Minder druk in de winter en veel winkeltjes gesloten. Maar desondanks toch leuk om door het oude gedeelte van Antibes te lopen en over de muren langs de haven. En bij het mooie weer hoort een lekkere sorbet op een zonnig terrasje!

 

Dag 7 Villeneuve-Loubet – Greolières-les-Neiges     100 km                             19-12-2012

We verlaten de camping na 4 nachten en gaan langzamerhand weer op de terugweg. Vandaag willen we nog het achterland van de Cote d’Azur verkennen. Mooie oude dorpjes gelegen op heuvel- en bergtoppen. We gaan eerst naar Vence en bezoeken het oude centrum met leuke, schilderachtige straatjes en pleintjes. Ook het nieuwere gedeelte met winkelstraat en plein met antiekmarkt is gezellig. Daarna rijden we via het mooie Tourettes-sur-Loup en Pont-du-Loup naar de Gorges du Loup. Aan het begin daarvan, helemaal bovenop een 760 meter hoge rots gebouwd, ligt het piepkleine Middeleeuwse dorpje Gourdon. Een ommuurd stadje met smalle straatjes, oude huizen, winkeltjes en kasteel. Maar vooral het uitzicht is adembenemend. Het is vrij helder en je kunt de gorges zien, maar ook Cannes, Villeneuve-Loubet en zelfs Corsica. Daarna rijden we nog door de prachtige gorges met steile wanden, tunneltjes en watervallen. Vervolgens gaan we op zoek naar ons overnachtingsadres bij de skipiste van Greolieres-les-Neiges, een van de weinige camperplaatsen hier in de buurt. Gezien het mooie weer hier, verwachten we niet veel sneeuw daar. Maar dat pakt anders uit. Hoe hoger we komen, hoe meer sneeuw we zien. Het is prachtig. Het skidorp  ligt op 1400 meter hoogte en iedereen is nog aan het skiën. We zoeken een parkeerplaats en zetten meteen de kachel voluit, want het is hier echt koud! Maar zo mooi!

 

Dag 8 Greolières-les-Neiges – La Mure     273 km      20-12-2012

Wat was het koud vannacht! Maar wel een leuke ervaring. Zo zit je nog met 20 gr. aan de Cote d’Azur en slechts 50 km verderop in de sneeuw. We rijden weer de mooie weg naar het dal. Onderweg stoppen we bij een uitzichtpunt vanwaar een weids uitzicht over de besneeuwde bergen. Iets verderop zien we talloze nesten in naaldbomen, we denken aan spinnennesten. Wie weet het?

Daarna rijden we naar de Route Napoleon, deze gaan we volgen tot aan Grenoble. We maken nog een stop in Castellane, ’s zomers een druk toeristisch stadje, gelegen aan het riviertje de Verdon aan de voet van een hoge rots met daarop een kapelletje. Nu uitgestorven en triest door het miezerige weer. We drinken koffie en kopen lekker vers brood bij de bakker. Daarna vervolgen we de prachtige route Napoleon met prachtige vergezichten. Op de hogere bergen ligt sneeuw, op de lagere delen regent het.

De camperplaats in Gap is bezet, vandaar dat we doorrijden naar La Mure. Daar mag je overnachten bij de supermarkt Casino, waar ook een losplaats is. We doen hier meteen onze boodschappen. Het centrum van la Mure zag er gezellig uit, maar ligt enkele kilometers verderop. Aangezien het regent en het al donker is, laten we dit maar zitten.

 

Dag 9 La Mure – Cuiseaux        215 km        21-12-2012

We vervolgen de Route Napoleon en komen weer langs hele mooie plekjes, zoals enkele meren. Bij Grenoble verlaten we de bergen en rijden we door de Jura binnendoor noordwaarts. Een mooie route, niet spectaculair, maar middelhoge bergen met veel groen en leuke dorpjes. We overnachten op de gratis camperplaats van het dorpje Cuiseaux. Het dorpje heeft een mooi oud centrum met stadsmuur en stadspoort, Romaanse kerk, arcades onder oude huizen en een eco-museum.

 

Dag 10 Cuiseaux – Nancy       321 km         22-12-2012

We rijden dwars door de Jura en Vogezen via Lons-le-Saunier en Epinal naar Nancy, waar we overnachten op de camperplaats bij de plezierhaven aan de Meurthe, midden in de stad. Helaas regent het pijpenstelen, maar toch willen we even de stad in. In het centrum zijn diverse kleine kerstmarkten en we bezoeken de grote overdekte markt. Via de grote winkelstraten komen we op de Place Stanislas, het mooiste plein van Frankrijk. Prachtige symmetrische gebouwen aan alle zijden, sculpturen, fonteinen en smeedijzeren hekken. ’s Avonds mooi verlicht door talloze lantaarnpalen. Ondanks dat we door en door nat zijn, was dit toch de moeite waard. De andere monumenten in het oude stadsdeel moeten wachten tot een volgende keer.

 

Dag 11 Nancy – Valkenburg        333 km          23-12-2012

We rijden de terugreis over de saaie autobaan, nu geen sneeuw meer in de Ardennen, maar druilerig, nat weer. De laatste overnachting is in Valkenburg, waar we een camperplaats nemen op camping Den Driesch. We zijn hier al vaker geweest, een ideaal uitgangspunt om het centrum en de kerstmarkten te bezoeken. Eind van de middag bezoeken we de kerstmarkt in de Gemeentegrot, maken een wandeling door het mooi verlichte en versierde centrum en gaan lekker eten bij restaurant Montagna del Mondo. Een mooie afsluiting van een prachtige reis!

 

Dag 12 Valkenburg – Boxtel       120 km         24-12-2012

 

Weer naar huis. Een heel aparte reis in december! Mooie steden gezien, leuke dorpjes, prachtige berglandschappen, zon en sneeuw en helaas ook regen. Totaal aantal kilometers: 2726.

 

 

 


 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. pierre wuyts schreef:

    POTVERDORIE … 🙂 Prachtige reizen ! Ook leuk geschreven . Vind daar veel inspiratie in om onze rezen nog interessanter te maken . Zoals het goede gepensioneerden past, maken wij trips van 3 tot 5 maanden ..
    Breien er zeker grote stukken van jullie reizen aan de onze… De reis van roemenie gaan we zeker het volgende jaar doen !! Maak nog mooie reizen … Ik wens jullie een goede gezonheid en vele veilige km….

  2. Ronny Vanhove schreef:

    Goede site om wat inspiratie op te doen. Zal zeker wat gebruiken van jullie site in onze reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.