Griekenland – Peloponnesos 2008

Een rondreis van 1 maand naar de Peloponnesos in Griekenland samen met zus en zwager. We hebben de boot genomen vanaf Ancona naar Patras. Een prachtige reis naar het mooiste deel van Griekenland.

 

ROUTEKAART

 

Dag 1 Boxtel – St. Goar        298 km      10-05-2008

Een maand vakantie! Samen met zus Ingrid en zwager Henk op reis naar Griekenland.

Geheel volgens de planning om 09:30 uur vertrokken richting St.Goar. Na afscheid genomen te hebben van de kinderen en de buren gaat de reis beginnen. Via Venlo volgen we tot aan Koblenz de snelweg, met een, voor ons vieren, traditionele koffiestop met heerlijke appelflappen. Daarna via de mooie Rijnroute met de talloze kastelen naar St.Goar. Camping Loreleyblick is ons einddoel voor vandaag. Gelukkig zijn er nog net een paar plekjes vrij, helaas niet aan het water.  Het is prachtig weer (27 gr.) en we genieten van een lekker koud pilsje/wijntje in de schaduw van de luifels. In de middag lopen we via het wandelpad langs de Rijn naar het dorp en tracteren onszelf op een heerlijk ijsje, wat we genietend van het uitzicht op de Rijn, op een bankje opeten. ’s Avonds kokkerellen we zelf wat en zitten tot laat in de avond lekker buiten. Wat een heerlijk begin van de vakantie!

 

Dag 2 St. Goar – Reutte in Tirol              462 km                 11-05-2008

Slapen tussen 2 drukke spoorlijnen en een druk bevaren Rijn is even wennen. Toch worden we goed uitgerust om 07:00 uur wakker. Na een heerlijke douche en een goed ontbijt vertrekken we om 08:15 richting Reutte in Tirol. Het eerste gedeelte, tot in Bingen, rijden we langs de Rijn. Vanaf Bingen nemen we de snelweg tot Nesselwang. Vanaf hier via de provinciale wegen richting de grensplaats Pfronten. Tot aan de Oostenrijkse grens is het schitterend weer. Maar zodra we de grens passeren wordt het pikdonker en valt de regen met bakken uit de hemel en daalt de temperatuur van 27 naar 18 graden. De nacht brengen we door in Reutte in Tirol op de gelijknamige camping. Na het eten is het gelukkig weer opgeklaard en wandelen we naar het vlakbij gelegen dorp met een gezellig centrum.

 

 

Dag 3 Reutte in Tirol – Cisano               382 km                      12-05-2008

Een feestelijk begin van de dag. Ingrid wordt 50 jaar!  We hebben in alle vroegte Ingrid’s camper versierd met vlaggen en ballonnen en de cadeautjes klaargezet. Ingrid is duidelijk verrast en leest met plezier het boek vol met wensen en kaarten van collega’s en vrienden die we vóór de reis hadden verzameld. De regen van gisteren heeft plaatsgemaakt voor  stralend weer. Na het ontbijt vertrekken we voor een wederom lang traject, maar we kiezen een mooie route. Via de Fernpass en de Reschensee voert de route dwars door de Dolomieten met als eindbestemming Peschiera del Garda. Jammer genoeg is de camping die we hebben uitgezocht vol. Het zit vol met Duitsers die 2 weken vakantie hebben. De tip van de receptie is om terug te rijden naar Cisano waar op de gelijknamige camping nog vrije plaatsen zouden zijn. Dat blijkt gelukkig zo te zijn en we vinden 2 mooie plekjes waar we eindelijk kunnen uitrusten van deze vermoeiende, maar mooie dag. ’s Avonds wandelen we nog even langs het Gardameer en genieten we van de mooie zonsondergang.

 

Dag 4 Cisano – Riccione                  281 km                             13-05-2008

Ook vandaag vermijden we de snelweg en rijden dwars door de vruchtbare, maar verder oh zo saaie Po-vlakte tot aan de kust bij Commacchio. Vanaf daar wordt het landschap iets interessanter vanwege de rijstvelden, zoutpannen, kanalen met vissersnetten en drukke badplaatsen.

Overnachting op camping Alberello in Riccione. Een stoffige, drukke camping met vooral Italianen. Gelegen aan zee, sanitair redelijk. Wifi aanwezig.

 

Dag 5 Riccione – Ancona                92 km                          14-05-2008

In 2 uur rijden we naar Ancona, de haven waar onze boot vertrekt. We zijn ruim op tijd om op ons gemak de chaotische taferelen van het inschepen te bekijken.

Nadat de Olympia Palace van Minoan Lines aanmeert, parkeren we de campers op het speciale camperdek. Tijdens de overtocht kunnen we gewoon in onze campers overnachten en verder gebruik maken van de faciliteiten aan boord. Een ideale oplossing. ’s Avonds eten we heerlijk Grieks, Ingrid tracteert vanwege haar verjaardag. Het is heerlijk om weer eens echte moussaka te proeven.  ’s Nachts lekker geslapen op de deining van de golven.

 

Dag 6 Patras – Kato Alissos                 25 km                        15-05-2008

Om niets te hoeven missen van de tussenstop in Igoumenitsa staan we om 08:00 op. Na een snel ontbijt zijn we op tijd aan dek om alles goed te kunnen zien. Na het bijwerken van de site en het versturen van wat mailtjes richting thuisfront genieten we van de zon op het dek. Daarna moeten we alles in gereedheid brengen om van boord te kunnen gaan. Nadat we weer voet op vaste bodem gezet hebben, besluiten we naar de nabij gelegen camping Kato Alissos te rijden. Omdat het nog even wennen is om Griekse letters te ontcijferen rijden we prompt een smal doodlopend weggetje in wat op het strand uitkomt. Maar dat zal nog wel vaker gebeuren. Op de camping aangekomen worden we daar met typisch Griekse gastvrijheid door de eigenaar ontvangen. Een kleine, eenvoudige maar gezellige camping aan zee met restaurant en een terras met een meer dan 1000 jaar oude olijfboom. Gratis Wifi beschikbaar. Het is wel even schrikken wanneer we horen dat vanwege een staking van de Griekse vrachtwagenchauffeurs er geen diesel te koop is. Ook de schappen in de winkels zijn hierdoor zo goed als leeg. Maar dat zien we morgen dan wel weer. Eerst maar eens genieten van de Griekse zon en onze mede-camping-bewoners, 3 speelse puppies.

Om onze eerste dag in Griekenland te vieren besluiten we om uit eten te gaan in het restaurant van de camping. Hier maken Henk en Ingrid voor het eerst kennis met de speciale Griekse harswijn Retsina. Het eten is eenvoudig, maar heerlijk.

 

Dag 7 Kato Alissos – Olympia                      138 km                            16-05-2008

Gelukkig is de staking voorbij,  is er weer diesel te koop en zijn de winkels bevoorraad. Vandaag gaan we naar Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. Maar eerst rijden we naar het natuurgebied van Kalogria, een moerasachtig gebied langs de kust met prachtige parasoldennen en pijnbomen waar veel witte reigers voorkomen. Na een koffiestop aan een prachtig strandje rijden we naar het havenstadje Katakolo, waar het normaal erg druk is doordat er cruiseschepen aanmeren. Nu is het stadje uitgestorven en zijn nog veel winkels gesloten. Na een rondwandeling rijden we richting Olympia. De drukke tweebaanswegen worden door de Grieken als vierbaanswegen gebruikt, waardoor het wel wennen is en alle aandacht van onze chauffeurs vraagt. Dat het verkeer ook veel slachtoffers eist, is te zien aan de vele monumenten langs de kant van de weg.

In Olympia een plaatsje gevonden op de gelijknamende camping waar helaas het zwembad nog leeg is, ondanks het mooie weer (28 gr.). Op ons gemak lopen we door het toeristische plaatsje en onder een enorme plataan eten we een lekkere ijssorbet. De opgravingen hebben we al jaren geleden bezocht, dus die slaan we nu over. ’s Avonds bereiden Dick en Henk een heerlijke maaltijd. We gaan op tijd naar bed want morgen wacht er een zware bergrit.

 

Dag 8 Olympia – Kiparissia                        233 km                            17-05-2008

Het begint al goed, we verdwalen meteen als we Olympia uitrijden, maar een aardige Griek rijdt voor ons uit om de juiste weg te wijzen. Vandaag rijden we een van de mooiste bergroutes van de Peloponnesos, dwars door het mooie bergachtige landschap van Arcadië. Schilderachtige bergdorpjes, kuddes geiten en overstekende schildpadden. We maken een koffiestop in een van de mooiste bergdorpjes: Langadia, prachtig gelegen tegen de berghelling met in het dorp wat leuke winkeltjes en terrasjes. Van hier een prachtig uitzicht op de rondom gelegen bergen. Na Dimitsana rijden we de duizelingwekkende afdaling (Ingrid durfde niet te kijken) naar de Lousios-kloof met zijn kloosters, Byzantijns kerkje en heiligdom ter ere van de god Asklepios. Bij het snelstromende riviertje de Lousios gaan we picknicken en wandelen vervolgens langs de bezienswaardigheden.

Daarna voert een groot gedeelte van de tocht ons door een vorig jaar afgebrand gebied. Het ziet er triest en troosteloos uit. We rijden naar de westkust naar Kiparissia waar we overnachten op op de gelijknamige camping. ’s Avonds lekker gegeten in een restaurantje aan de haven, op 5 minuten van de camping.

 

Dag 9  Kiparissia                                      18-05-2008

Deze dag brengen we door op deze prachtig aan zee gelegen camping begroeid met palmen, vijgenbomen en druivenranken boven de camperplaatsen die daar voor de nodige schaduw zorgen. Ondanks de frisse zee hebben de dames toch nog heerlijk gezwommen.

De rest van de dag plannen gemaakt voor de komende dag

 

 

Dag 10  Kiparissia – Gialova                  76 km                                 19-05-2008

Vandaag rijden we verder naar het zuiden, dwars door vruchtbare gebieden met olijfbomen en meloenvelden.

We stoppen bij de lagune van Gialova, bekend vanwege de zeldzame vogelsoorten en schildpadden. Helaas hebben we vandaag geen geluk, er zijn weinig dieren te bekennen. Wel maken we een prachtige wandeling langs de lagune naar de Vojdakilia baai.  Na de lunch op het strand gaan we verder naar het stadje Pylos, met een leuk haventje, smalle straatjes, een mooie kerk en op het centrale plein bij de haven diverse terrasjes onder grote platanen. Daar laten we ons een koud biertje goed smaken. We overnachten op camping Navarino Beach, een mooie camping aan de baai met enorm veel Duitsers met grote campers en boten. Nee, niet gezellig. Voor het eerst regent het ook een beetje.

 

 

Dag 11  Gialova – Neo Itylo                   183 km                                     20-05-2008

Weer een prachtige tocht voor vandaag. We volgen de kust van het linker schiereiland met de 2 “parels van het zuiden”, Methoni en Koroni, beide met een Venetiaans kasteel, een haventje en smalle oude straatjes. Ook hier is het landschap bergachtig met veel olijfbomen en sinaasappelbomen. We stoppen eerst in Methoni, maar net tijdens de siesta, er is niets te doen. Daarna in Koroni en daar wandelen we door de smalle straatjes en langs de haven met de kleurige vissersbootjes. Via Kalamata rijden we naar het middelste schiereiland.

De route tussen Kardomili en Aeropoli is een van de mooiste in de Peloponnesos en voert door een bergachtig landschap met uitzicht op de rotsachtige kusten, de blauwe zee en prachtige dorpjes. En overal weer die schitterende bloemen. Campings zijn hier niet te vinden. Daarom overnachten we op een camperplaats zonder verdere voorzieningen aan de baai van Neo Itylo. We staan pal aan het strand met uitzicht op de heerlijke, maar ruwe zee. Natuurlijk gaan de dames weer zwemmen. De mannen zorgen voor het avondeten. Daarna lopen we naar het dorpje, wat er maar verlaten bij ligt. We drinken wat op een terrasje en gaan vroeg naar bed, moe van de lange rit van vandaag. Maar door het gebeuk van de golven op de keien was het moeilijk om de slaap te vatten.

 

Dag 12  Neo Ilylo – Gythio                   134 km                                 21-05-2008

Het zuiden van het middelste schiereiland heet Mani en is bekend vanwege de onherbergzaamheid en ruigheid van de natuur. Vroeger was dit een gebied waar de bewoners fel vochten tegen indringers en zich verschansten in hoge woontorens. Een goed voorbeeld hiervan is het stadje Vathia wat we gaan bezoeken, hoog gelegen met prachtig uitzicht over de omgeving. We wandelen tussen de oude huizen met torens, en tussen de vijgcactussen. Alle nieuwbouw in de omgeving gebeurt ook in deze oude stijl. We stoppen in Porto Kagio in het uiterste zuiden, een gehuchtje aan een schitterende baai. We drinken koffie (en krijgen er ongevraagd koek bij die we natuurlijk wel moeten betalen) op een terrasje op het strand en kopen een brood bij een bakkerswagen die toevallig ter plaatse is. Daarna volgt een mooie route langs de oostkust van Mani (bergachtig met mooie vergezichten en leuke dorpjes) naar Gythio waar we overnachten op Mani Beach Camping, een mooie camping aan het strand maar met matig sanitair. ’s Avonds eten we in het naast de camping op het strand gelegen restaurantje waar we ons eten in de keuken mogen uitkiezen en waar we met extraatjes verwend worden, heel vriendelijk en gastvrij. En dat alles voor een heel zacht prijsje.

 

Dag 13  Gythio – Mystras                  201 km                            22-05-2008

Vandaag een bezoek aan het gezellige havenplaatsje Gythio, waar de kleurige vissersboten aangemeerd liggen en de inktvissen te drogen hangen. Smalle straatjes, witte huizen, terrasjes en winkeltjes. Prachtig gelegen aan een baai. Daarna naar het oostelijke schiereiland voor de bezichtiging van Monemvassia, het “Gibraltar van Griekenland”. Een Middeleeuws stadje met burcht en stadsmuren op een in zee gelegen rots. Dit alles prachtig gerestaureerd, aangeplant met kleurige boemen. We wandelen op ons gemak door de smalle, hellende straatjes, langs de vele kerkjes en over de stadsmuren. Na een heerlijke ijssorbet, eerlijk gedeeld met een van de vele zwerfkatten, gaan we op zoek naar camping Paradise, 3 km. zuidelijker gelegen. Na lang zoeken vinden we uiteindelijk de resten van de camping, die al 2 jaar gesloten blijkt te zijn, maar nog wel in alle campingboeken staat. Aangezien dit de enige camping in het zuiden was, kunnen we niets anders doen dan 60 km terugrijden. Omdat de bewegwijzering niet geheel optimaal is (lees: compleet afwezig) raken we verdwaald midden in de sinaasappelboomgaarden waar onze campers amper doorheen kunnen. Een behulpzame boer wijst ons de weg, maar wanneer we uiteindelijk de camping gevonden hebben, blijkt deze eveneens gesloten. Inmiddels is het al bijna avond en de enige uitweg is nog weer eens 60 km verder naar het noorden te rijden, naar Mystras, vlakbij Sparta. Gelukkig blijkt camping Castle View de lange weg de moeite waard, een prachtige kleine camping temidden van olijfbomen en een zwembad (dit keer met water) en uitzicht op de ruines van de Byzantijnse stad. Alweer een vriendelijke ontvangst. Wat zijn de Grieken toch aardig en gastvrij. Daarom besluiten we ook spontaan een extra nacht te blijven.

 

 

Dag 14  Mystras                            23-05-2008

Vlakbij Mystras ligt een 635 meter hoge heuvel met tegen de helling de resten van een Byzantijnse keizerstad.

We laten ons per taxi, voor slechts € 9.00, naar de bovenste ingang brengen. Vanaf deze ingang is het nog flink klimmen naar de kruisridderburcht. Vanaf deze burcht hebben we een schitterend uitzicht over Mystras, Sparta en omgeving. Vanaf boven beginnen we de afdaling via ruim 2000 ruines van Byzantijnse kerken, kloosters, stadsmuren, paleizen en huizen. Enkele kloosters en kerken zijn prachtig gerestaureerd en bevatten nog de orginele muurschilderingen en fresco’s. Een klooster wordt nog bewoond door nonnen (en katten). De nonnen borduren prachtig en proberen dit aan de toeristen te verkopen. Wij kopen maar een geborduurde boekenlegger.

Al deze ruines liggen temidden van prachtige bloemen en planten. Het is de vermoeiende klauterpartij in de hete zon zeker waard.

De rest van de middag brengen we rustig door op de prachtige camping. We zwemmen en werken de website bij. ’s Avonds eten we in het restaurant van de camping.

 

Dag 15 Mystras – Paralia Astros                  154 km                         24-05-2008

Vandaag een gevarieerde route. Eerst een klim naar het 1140 meter hoog gelegen Kosmas met zijn nauwe straatjes en schilderachtig dorpsplein. De bergen zijn hier bedekt met dennenbossen. Van daar af een spectaculaire daling naar de kloof van Dafnon met schitterende steile rotswanden en een (helaas) droge rivierbedding met enorme rotsblokken en helemaal begroeid met rose oleanders. Ook hier weer schildpadden gezien. Aan het eind van de kloof ligt het dorp Leonidio waar we een stop maken, omdat er een gezellige markt is. De bedoeling is naar de camperplaats van Plaka te gaan, maar deze ziet er zo ongezellig uit dat we besluiten om door te rijden. De kustweg naar het noorden is schitterend met uitzichten op een rotsachtige kust met kleine baaien en stranden met een diepblauwe zee. Uiteindelijk overnachten we op camping Astros in Paralia Astros, een typisch Griekse camping waar weinig toeristen komen en slecht sanitair is(niet aan te raden!). Bovendien ligt de camping onder een witte laag pluizen, afkomstig van de populierenbomen. ’s Avonds lopen we naar het gezellige dorp met zijn kleine vissershaventje, kasteel en vele restaurantjes. Hier eten we weer heerlijk op zijn Grieks (samen met diverse zwerfkatten).

 

Dag 16 Paralia Astros – Kastraki                      40 km                          25-05-2008

Vandaag een korte rit met een bezoek aan Nafplió. Onderweg zien we in Nea Kios een typische vismarkt, waar vissers vanuit kleine bootjes hun vis proberen te verkopen. Nafplió is een heel mooi stadje met drie vestingen, een haven en een hoofdplein met terrasjes. Verder nauwe straatjes met veel rode Bougainvillestruiken met talloze restaurantjes en winkeltjes. We slenteren wat rond en drinken op een terrasje aan het mooie hoofdplein een heerlijk koud pilsje, want het is weer heet. Hier vermaken we ons prima met het bekijken van de stroom Grieken die, prachtig op z’n zondags gekleed, langs paradeert. Na dit leuke uitstapje rijden we naar camping Kastraki, een prachtige camping onder de dennenbomen, met uitzicht over de zee.

’s Avonds maken we een wandeling naar het plaatsje Tolo, een toeristische badplaats 3 km verderop. Daar genieten we van lekkere Griekse gerechten in een restaurant pal aan het strand met ondertussen een mooie zonsondergang.

 

Dag 17 Kastraki – Thermissia                 141 km                       26-05-2008

Vandaag is het eerste gedeelte van de route bergachtig, maar vrij dor en kaal, afgewisseld met artisjokvelden en boomgaarden. Onderweg komen we langs Didyma, waar we een bezoek brengen aan twee Byzantijnse kapelletjes. Deze zijn door een kluizenaar in de rotsen uitgekapt en nu vrij toegankelijk te bezichtigen.

Hierna rijden we naar Kilada, een vissershaven waar nog een van de weinig overgebleven ambachtelijke scheepswerven van Griekenland in bedrijf is. Er liggen enkele vissersboten en er worden ijverig netten gerepareerd, maar verder is er niet veel te doen. De lunch gebruiken we in een van de vele baaien.

Via een aantal omzwervingen (gewoon hopeloos verdwaald!) belanden we in Thermissia waar we de nacht doorbrengen op camping Hydra’s Wave. Een kleine maar gezellige camping met goede sanitaire voorzieningen. De dames gaan nog lekker zwemmen en we koken zelf.

 

Dag 18 Thermissia – Archea Epidavros                  70 km                          27-05-2008

Om 10:30 uur vertrekken we met als einddoel camping Nicolas 1 in Archea Epidavros. Onderweg stoppen we in Galatas, een gezellig toeristenstadje met vele winkeltjes en restaurantjes. Hier tegenover ligt het schilderachtige eilandje Poros. We nemen de veerpont en binnen 10 minuten zijn we op het eiland. Ook hier kom je als toerist zeker aan je trekken. Souvenirwinkels te kust en te keur, restaurants groot en klein. Nauwe trapstraatjes met witgeverfde huizen. De moeite waard.

Terug in Galatas rijden we naar de camping in Archea Epidavros. Een schaduwrijke camping met een prachtig klein strandje met palm- en bananenbomen. ’s Avonds via een kleine wandeling naar het centrum van Archea Epidavros waar we heerlijk eten in een leuk restaurantje onder de sinaasappelenbomen.

Het beroemde amfitheater van Epidavros hebben we jaren geleden al bezocht en slaan dat nu over.

 

 

Dag 19 Archea Epidavros – Athene                 134 km                           28-05-2008

Vandaag verlaten we de Peloponessos voor een bezoek aan het vasteland. De koffiestop is bij het imposante kanaal van Korinthe, 6 kilometer lang en slechts 23 meter breed. We hebben geluk dat er net een vrachtschip en enkele zeiljachten doorheen varen. Vervolgens rijden we via de kustweg naar Athene, deels met mooi uitzicht maar ook deels erg lelijk door olieraffinaderijen en industrie. In Athene overnachten we op camping Athens, die we na lang rondrijden eindelijk vinden. Een mooie camping, wel met veel geluidsoverlast, maar erg handig omdat we binnen een half uur met bus en metro in het centrum van Athene zijn. Daar maken we ’s avonds een rondrit met een toeristentreintje langs de belangrijkste bezienswaardigheden en bezoeken daarna de gezellige wijken Plaka en Monasteraki. En de ouzo smaakt weer goed…

 

Dag 20 Athene – Delphi                 212 km                     29-05-2008

Omdat we niet nóg een nacht op deze rumoerige camping willen blijven, besluiten we om met de campers naar de Akropolis te rijden. We raken elkaar even kwijt in het hectische verkeer, maar dank zij onze walkie-talkies vinden we elkaar op de parkeerplaats van de Akropolis weer terug.

Het bezoek aan de Akropolis is zeer interessant. En vanaf boven een schitterend uitzicht over de stad. Maar vanwege de temperatuur van meer dan 40 graden en de krioelende mensenmassa zijn we ook weer blij dat het achter de rug is.

Het vinden van de weg uit de stad is een stuk moeilijker en we verdwalen weer hopeloos. Door de vele stoplichten en files duurt het een paar uur voordat we weer op de goede weg zijn. Door de uitlaatgassen en de smog is de temperatuur in de stad inmiddels opgelopen tot over de 50 graden!

Daarna rijden we het binnenland in en vooral na Thiva wordt het een stuk interessanter door de bergen, prachtige natuur en leuke bergdorpjes. We besluiten om 2 dagen te blijven op camping Delphi, om even bij te komen van de drukte van het bezoek aan Athene. Volgens het campingboek een prachtige camping met een van de mooiste uitzichten van Griekenland wat inderdaad ook klopt. Gelegen op een steile berghelling, uitkijkend op de uitgestrekte bossen van olijfbomen en in de verte de zee.

’s Avonds eten we heerlijk op het terras van het restaurant waar we kunnen genieten van dit prachtige uitzicht. Vooral als het donker wordt is het zicht op het in de verte gelegen Itea schitterend met al die lichtjes.

 

Dag 21 Delphi                                      0 km                                                30-05-2008

Deze dag genieten we van de rust en verwerken we de indrukken van de afgelopen dagen. Natuurlijk zijn er wat klusjes te doen. De dames wat huishoudelijke klussen in de camper en de mannen rondom de camper. Een bezoek aan het 3 km verder gelegen Delphi slaan we over, dit hebben we jaren geleden al gezien.’s Avonds gaan we weer eten in het restaurant van de camping. Het is geen erg uitgebreide kaart maar wat er op staat is erg lekker. Morgen gaat ons avontuur weer verder.

 

Dag 22 Delphi – Akrata                260 km                            31-05-2008

Vandaag een mooie rit door het Fokidagebergte waar we amper door de bergdorpjes kunnen vanwege de nauwe straatjes. Maar met behulp van de vriendelijke bewoners (maar soms ook zeer onbeschofte zigeuners) redden we het iedere keer weer. Helaas bevat het stuwmeer van Mornos weinig water, maar desondanks is het hier erg mooi.

Daarna gaan we terug naar de Peloponnesos, dit keer via de nieuwe brug bij Rio waar € 11.20 tol betaald moet worden.

De bedoeling was om in Diakofto alvast de tandradbaan te reserveren voor de volgende dag, maar bij het stationnetje aangekomen blijkt het treintje niet te rijden. De nieuwe trein die begin 2007 aangeschaft was, bleek te breed voor de bestaande rails, dus moesten deze verbreed worden. Dit had eind 2007 klaar moeten zijn. Daarna werd het april 2008 en nu is de planning eind 2008. Wat een pech want deze treinrit zou echt spectaculair zijn.

Daarna rijden we door naar camping Akrata-Beach, een kleine eenvoudige camping aan zee met mooi sanitair, waar we voor de afwisseling zelf iets koken.

 

 

Dag 23 Akrata – Vytina                     260 km                           01-06-2008

Omdat de geplande rit met de trein vandaag niet doorgaat, rijden we dezelfde rit met de camper. Een bochtige weg omhoog door een schitterend berglandschap. In Kalavryta het stationnetje bezocht waar het oude en nieuwe treintje staan. Het dorpje zelf heeft een gezellige hoofdstraat met winkeltjes, terrasjes en enkele mooie kerkjes. In de bestrating zijn ook de rails zichtbaar en de bloembakken vormen de stootjukken. Het hele dorp staat in het teken van de trein. Even buiten Kalavryta is een groot monument ter ere van de slachtoffers tijdens de tweede wereldoorlog. Op 13-12-1943 is de totale mannelijke bevolking van 15 jaar en ouder uitgemoord vanwege hun verzet. In totaal vielen er 1430 slachtoffers. Ook in het dorp diverse herinneringen aan dit drama, o.a. een plaquette aan de kerkmuur.

Daarna rijden we door de bergen naar het zuiden. Overal veel bijenkasten. Onderweg proeven we de plaatselijke honing en Ingrid koopt een grote pot. De overnachting is op een camping, tussen Langadia en Vytina, midden in de dennenbossen op een hoogte van 1250 meter. Prachtig gelegen, mooie ruime plaatsen maar zeer matige sanitaire voorzieningen. We worden omgeven door duizenden zoemende bijen die ieder jaar rond deze tijd naar dit gebied worden vervoerd om honing te maken uit de dennenbomen, maar ze steken gelukkig niet.

Er is verder niemand op deze camping maar “mama” bood aan om speciaal voor ons een heerlijke Griekse maaltijd klaar te maken.

 

Dag 24 Vytina – Kato Alissos           175 km                    02-06-2008

Voordat we gaan vertrekken worden we door de campingeigenaar en zijn vrouw uitgenodigd voor een kopje Griekse koffie. Weer een gebaar van echte Griekse gastvrijheid. Na nog een potje honing van hen gekocht te hebben gaan we weer op weg voor onze laatste bergrit door het binnenland.

Na een gemiste (niet aangegeven) afslag, raken we verdwaald. We denken een alternatieve route te hebben gevonden, maar we komen hopeloos vast te zitten in de smalle straatjes van Tropea. Werkelijk de hele bevolking loopt uit , wil helpen en gezamenlijk wordt de situatie opgelost. Uiteindelijk komen we op een niet al te brede weg die steeds smaller en slechter wordt, soms langs de kant afbrokkelt en bezaaid ligt met naar beneden gevallen stenen.

Gaandeweg wordt het een zandpad waar de campers met moeite overheen kunnen. Met horten en stoten wordt ook deze hindernis genomen, maar de dames durven af en toe niet te kijken. De omgeving is indrukwekkend met het schitterende Ladonasmeer waar we een koffiestop maken.

Uiteindelijk rijden we via de normale weg naar Kato Alissos, de camping waar we begonnen na onze aankomst in Griekenland 3 weken geleden. Ook nu worden we weer gastvrij ontvangen voor een verblijf van 2 nachten. ’s Avonds eten we de allerlekkerste moussaka van onze hele reis.

 

Dag 25 Kato Alissos                                  03-06-2008

De laatste volle vakantiedag in Griekenland. Nog even genieten van het mooie weer en de rust op de camping. Wat lezen, internetten, puzzelen en de dames gaan natuurlijk zwemmen.

Het is een mooie camping om een Griekenland rondreis te beginnen en/of te eindigen. Ruime schaduwrijke plaatsen goede sanitaire voorzieningen die meerdere keren per dag schoongemaakt worden. Daarnaast stelt de campingeigenaar zijn WIFI verbinding gratis ter beschikking. Even een kaartje halen met een toegangscode en daarna direct on-line.

 

Dag 26 Kato Alissos – Patras               25 km                        04-06-2008

Vandaag staat in het teken van de terugreis. Een beetje uitslapen, een laat ontbijt en nog wat rondhangen. Nadat alles is opgeruimd nog even onder de douche en daarna rond 18:00 uur richting Patras. Natuurlijk bij de Lidl nog even wat inkopen doen waarna we in een mooi, aan zee gelegen, restaurant gaan eten.

Rond 21:00 uur naar de haven van Patras waar we omstreeks 22:15 uur aan boord kunnen. We hebben geluk. Een mooi plekje in rij twee ter hoogte van het open “raam” zodat we vanuit de camper uitzicht hebben op zee.

 

Dag 27 Patras – Venetië                1150 km                           05-06-2008

De dag doorbrengen op de boot valt erg mee. Na het vertrek uit Patras om 00:15 uur hebben we nog even iets op het dek gedronken en genoten van de afvaart.

Vandaag vroeg uit de veren want om 06:30 uur willen we graag het lossen en laden op Corfu en in Igoumenitsa bekijken.

Verder verloopt de reis op een vrijwel vlakke zee erg rustig. Gewoon genieten van een mooi uitzicht op de rotsachtige kust van Albanie, wat eten en drinken, lezen en napraten over het mooie Griekenland.

Op tijd naar bed want morgen wacht in alle vroegte de binnenkomst in Venetië. Iets wat je zeker niet mag missen

 

Dag 28 Venetië – Kufstein                200 km                           06-06-2008

De binnenkomst vandaag in Venetië rond 09:00 uur is indrukwekkend. Bijna een minicruise door de stad. Alle bekende toeristische bezienswaardigheden liggen vanuit de vaarrichting gezien aan de rechterzijde. Een prachtig uitzicht over het San Marcoplein met zijn Basilico di San Marco, het Dogenpaleis en de Brug der Zuchten. Verder diverse bijzonder mooie doorkijkjes onder de bruggen in de kanaaltjes waar de vroege toeristen zich al laten rondvaren door de gondeliers.

Ons schip is intussen aangemeerd en het lossen begint. Een uur later zijn we op weg. Onze eindbestemming voor vandaag is het Oostenrijkse Kufstein. De kleine camping/gasthof Bären ligt aan de rand van het stadje.

’s Avonds gaan we eten in restaurant Batzenhäusl aan de Römerhofgasse 1 in Kufstein. Dit is 5 minuten lopen vanaf de camping richting centrum. Niet alleen het eten maar ook het geleverde entertainment is een geweldige ervaring en zeker aan te raden als u in de buurt bent

 

Dag 29 Kufstein – Rüdesheim                   534 km                             07-06-2008

Na het lekkere eten van gisteravond en een, ondanks het gekletter van de hevige regenval, goede nachtrust vertrekken we na het ontbijt om 09:00 uur. Een saaie maar verder rustige rit over de Duitse autobaan waar op verschillende plaatsen flink wordt gewerkt, dus veel snelheidsbeperkingen en inhaalverboden voor voertuigen breder dan 2.00 meter. Maar desondanks arriveren we om 16:00 uur op de Richter Campingplatz am Rhein in Rüdesheim. Een mooie camping aan de Rijn op 10 minuten lopen van het centrum.

´s Avonds wandelen we naar het gezellige Rüdesheim waar we in de tuin van Gasthaus Lindenwirt in de Gasseldrosse heerlijk eten onder het genot van gezellige muziek door een live band. Zeker een goede en erg gezellige afsluiting van de vakantie.

 

Dag 30 Rüdesheim – Boxtel                        322 km                                                08-06-2008

Na de gezelligheid van gisteravond breekt dan toch de laatste dag van onze vakantiereis aan. Ontbijten met een extra sterke kop koffie om weer fit aan de laatste 322 km te beginnen. De eerste 50 km rijden we nog langs de Rijnoever om daarna de autobaan te volgen. Onderweg natuurlijk nog even koffie drinken en wat eten. Daarna het laatste stukje naar huis. Terugkijkend op een hele mooie vakantie waarin we heel veel van de Pelopponesos hebben gezien. Een gevarieerd landschap, een rijke historie, een prachtige kust, leuke dorpjes en mooie bloemen en planten. Een wegennet en wegbewijzering die soms wat te wensen overlaat, maar ook dat hoort er bij. Maar bovenal vriendelijke en behulpzame mensen. En de hele vakantie prachtig weer. Een perfecte en gezellige vakantie!!!!!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Frank schreef:

  Hi Carla,
  Heb vol bewondering het reisverslag naar Griekenland – Peloponnesos gelezen. Chapeau!
  Maar zeker ook voor de manier waarop jij elke keer weer fantastisch verslag doet van elke trip.
  Vraagje omtrent de Griekenland – Peloponnesos trip: ik zie dat de link naar de routekaart niet meer werkt.
  Zou je die misschien kunnen herstellen?
  Thx Frank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.