Portugal – Spanje 2009

Rondreis van 4 weken  in mei/juni 2009. We bezochten het noorden en midden van Portugal, wat een prachtig gebied met prachtige natuur en mooie steden. Door het tegenvallende weer daarna uitgeweken naar Spanje.

 

Dag 1 Boxtel – Epernay                18 gr.                    434 km                             27-05-2009

Vandaag vertrekken we voor een reis van 4 weken naar Portugal. Om op te schieten nemen we de autobaan via Maastricht, Luik, Charleville-Mezières en Reims en overnachten op Camping Municipal in Epernay (€ 16,60), waar we vorig jaar ook al eens waren. Een goede gemeentecamping aan een zijarm van de Marne met mooie afgebakende plaatsen en goed sanitair. Dick heeft de hele dag gereden en is toe aan wat rust, dus wandel ik alleen naar het stadje. Het is 15 minuten lopen. Epernay ligt schitterend in de vallei van de Marne, omgeven door heuvels met wijngaarden. Hier groeien de druiven waarvan champagne gemaakt wordt. Epernay is hét grote centrum van de champagnestreek. Het centrum is wel aardig met leuke winkels, maar echte historische gebouwen zijn er niet te vinden.  Wel vind je hier de Avenue de Champagne, een brede mooi aangelegde avenue waar de beroemde champagnehuizen zich bevinden, monumentale panden en gebouwen waar de champagnekelders bezichtigd kunnen worden. Bekende merken o.a. Moet & Chandon, Mercier en Perrier Jouët. Wij hebben het vanavond maar met een gewoon rood huiswijntje gezellig gemaakt.

 

Dag 2 Epernay – Vivonne               18 gr.                    507 km                             28-05-2009

Vandaag rijden we binnendoor via Sézanne, Evry en Tours. Eerst nog de wijngaarden van Champagne-Ardennes, daarna voornamelijk landbouwgebied. Bij Tours hebben we het wel gezien en nemen daar de autobaan voor het laatste stuk. We overnachten op camping Municipal in Vivonne (€ 10,15). Een mooi aangelegde camping naast het centrum van Vivonne met grote plaatsen, maar matig sanitair en lawaai van de treinen. We worden heel gastvrij ontvangen door de receptioniste met 2 glaasjes sap en enkele ingestudeerde Nederlandse zinnetjes. Het dorp is niet spectaculair, maar wel leuk om even doorheen te wandelen. Er zijn wat winkeltjes en een supermarkt. Het riviertje de Vonne stroomt door Vivonne heen en biedt hier en daar mooie uitzichten. Ook het park is de moeite waard. In het centrum nog een mooie oude kerk en een paar oude smalle straatjes.

 

Dag 3 Vivonne – Bidart               31 gr.                    425 km                             29-05-2009

Vandaag schieten we aardig op, de N10 is goed te rijden en heeft geen tol. We willen eigenlijk overnachten op een camperplaats aan zee, maar aangekomen in Capbreton zien we de campers staan bakken in de zon zonder enige schaduw en het is 31 graden. Daarom rijden we door naar Bidart, net onder Biarritz, naar camping Ilbaritz, een ACSI-card-camping voor € 15,00. Een viersterrencamping met alles erop en eraan. We vinden een mooi plekje onder de bomen en genieten van de rust. Morgen naar Spanje.

 

Dag 4 Bidart – Tordesillas               30 gr.                                                    30-05-2009

Nog een klein stukje Frankrijk, dan rijden we Spanje binnen. We besluiten een stuk binnendoor te gaan, van Irun naar Pamplona via het dal van de Bissoa. Een hele mooie route, maar helaas zijn ze daar een nieuwe weg aan het aanleggen dus schiet het niet erg op. Na Pamplona volgen we een heel stuk van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela met leuke dorpjes, veel kerken en kloosters en een afwisselend landschap. Op iedere kerk is wel een ooievaarsnest met jongen, die ijverig gevoerd worden door de ouders. Een gedeelte van de route gaat door het wijngebied van de Rioja. Het laatste gedeelte nemen we de autobaan en overnachten we in Tordesillas op camping Astral, gelegen aan de rivier de Duero. Na aankomst wandelen we in 5 minuten naar het stadje, gelegen aan de andere kant van de rivier. Een aardig stadje met veel kerken en hier ook weer heel veel ooievaars. Smalle straatjes komen uit op de Plaza Mayor, het hoofdplein met allemaal terrasjes, waar we onder het genot van een kan sangria de gezellige drukte eens bekijken.

 

Dag 5 Tordesillas – Braganca              30 gr.        219 km                                 31-05-2009

Vandaag is het Pinksteren en de wegen zijn vrijwel leeg tot aan Zamora. Het landschap is vrij vlak en droog, de boeren zijn volop aan het beregenen. Bij de koffiestop aan de weg naar Portugal ligt een magere herdershond heel zielig te kijken, dus voeren we hem 5 boterhammen met leverpastei. Rond het middaguur zijn we eindelijk in Portugal. We rijden meteen naar het vlakbij gelegen Braganca en parkeren onderaan de kasteelmuren met zicht op het kasteel en de mooi aangelegde tuinen eromheen. Overnachten hier wordt gedoogd. Na de lunch klimmen we naar boven en bezoeken het Middeleeuwse centrum binnen de muren. Diverse torens zijn goed bewaard gebleven en je kunt over de muren lopen. Het ernaast gelegen 16e eeuwse kerkje is van buiten sober, maar prachtig van binnen. Verder nog enkele smalle straatjes met mooi gerestaureerde huizen, maar veel is dicht vanwege Pinksteren. Daarna rijden we naar de 4 km verderop gelegen camping Inatel (€ 7,48!!). Mooi gelegen in het Parque Natural de Montesinho aan de rivier de Sabor met prima sanitair. Veel bomen (wel veel pluizen vanwege de populieren) zorgen voor schaduw, want het is weer heet vandaag. De rest van de middag genoten van de rust in deze mooie omgeving.

 

Dag 6 Braganca – Geres              35 gr.        224 km                                    01-06-2009

We rijden vanochtend door het Parque Natural de Montesinho naar Chaves, een tocht door prachtige natuurschoon. Een beetje een verlaten gebied met enkele kleine boerendorpjes waar alleen nog oude mensen wonen. Dit is ook te zien aan de verkeersborden die waarschuwen voor overstekende oudjes. We bezoeken Chaves, een kuurdoord aan de Tamega-rivier. Chaves is vooral bekend vanwege de brug uit de Romeinse tijd met bovenop 2 grensstenen met inscripties. Verder delen van de stadsmuur met torens en kanonnen, een hertogelijk paleis en een kleine barokkerk. Daarna rijden we langs de zuidkant van het nationale park Peneda-Gerês, een nog mooiere route dan vanmorgen, hoog door de bergen met uitzicht over de vele stuwmeren. En overal de gele brem naast andere mooie bloemen. We overnachten op camping Vidoeiro (€ 12,00), vlakbij het kuuroord Gerês, maar midden in de wildernis. We staan naast een bergriviertje met enorme rotsblokken en vele watervalletjes en hoge bomen. Het is hier heerlijk koel na de hitte van vandaag (35 gr) en ’s avonds wordt het zelfs koud.  Een eenvoudige camping met goed sanitair in een schitterende omgeving.

 

Dag 7 Geres – Viana do Castelo              21 gr.        171 km                             02-06-2009

We rijden noordwaarts door het natuurpark via de oude Romeinse pasweg Via Geira, 855 m. hoog, door een ongerepte natuur met talloze bergbeekjes en watervalletjes. We passeren de Spaanse grens, het park gaat hier gewoon door. We dalen af en maken de koffiestop op een heel mooi plekje met Romeinse ruines. Ook hier weer een mooi riviertje met grote stenen en watervalletjes en overal bloemen. We passeren enkele kleine dorpjes en diverse stuwmeren, diepblauw tussen de groene bergen. Een schitterende route. We rijden Portugal weer in en stoppen in Lindoso, een gehuchtje wat gedomineerd wordt door een 13e eeuws gerestaureerd kasteel. Interessanter zijn echter de espigueiros, granieten opslagplaatsen voor mais en graan,die vroeger gebruikt werden in deze streek. Daarna rijden we door het dal van de Lima langs Ponte de Barca en Ponte de Lima (Romeinse brug). Vervolgens via het dal van de Coura naar Caminha en door naar Viana do Castelo. Daar overnachten we op camping Orbitur, 4 km ten zuiden van de stad, aan de andere kant van de rivier de Lima. Een ACSI-card-camping gelegen aan zee in een prachtig bos van hoge dennenbomen. Matig sanitair. We blijven hier 2 nachten. ’s Avonds gaan we lekker uit eten en ontdekken dat het eten hier lekker, veel en goedkoop is.

 

Dag 8 Viana do Castelo                          21 gr.        0 km                             03-06-2009

Vandaag doen we het een beetje rustig aan. We gaan naar Viana do Castelo en dat kan met een veerpontje. Binnen 5 minuten zijn we aan de overkant van de Lima. Viana is een gezellig stadje met aan de ene kant een oude visserswijk met haveloze vissershuisjes in smalle straatjes en aan de andere kant het historische centrum met mooie gebouwen, leuke winkelstraatjes en gezellige pleintjes. We zien hier de typische Portugese huizen met tegeltjes en balkonnetjes. Het hoofdplein, de Praca Republica, is schitterend met het Casa Misericordia (1589), het stadhuis en de fontein (beide 16e eeuw). Even verder de kathedraal (Sé), van binnen prachtig versierd met schilderingen en beeldhouwwerk. Verder nog een aantal andere kerken en paleizen. Hoog boven de stad op een heuvel staat de Santa Luzia-kerk, die erg op de Parijse Sacre Coeur lijkt. Te voet of met een kabelbaan te bereiken voor een schitterend uitzicht. Omdat het erg bewolkt is, besluiten we dit niet te doen.

De middag brengen we door met wat klusjes, lezen en een strandwandeling. Het strand is hier schitterend, een beschermd duinengebied waar houten vlonderbruggen aangelegd zijn en een zee met hoge golven. De zee is ijskoud, dus zwemmen doen we maar niet.

 

Dag 9 Viana do Castelo – Amarante              20 gr.        131 km                       04-06-2009

Op donderdag is er altijd een grote streekmarkt in Barcelos, dus dat komt mooi uit. We gaan toch die kant op. Barcelos is de stad bekend vanwege de haan, het symbool van Portugal. Dit vanwege een oude legende: Een handelsreiziger die tot de strop veroordeeld was vanwege een onterechte beschuldiging van diefstal, kreeg nog een laatste kans tot spreken van de rechter die een gebraden haan zat te verorberen. Als hij onschuldig was, zou deze haan wegvliegen. Aldus geschiedde en de man werd vrijgesproken. Deze hanen worden dan ook in Portugal in alle soorten en maten verkocht. Natuurlijk ook in Barcelos, op de markt en in de winkeltjes. In de stad staan ook overal grote hanen gemaakt door kunstenaars. Er is een leuk centrum met enkele historische gebouwen rondom een mooi park. Daar is ook de grote markt, waar letterlijk alles wordt verkocht. De moeite waard.

Daarna rijden we naar Bom Jesus do Monte, een schitterende hooggelegen kerk te bereiken door een reeks van trappen geflankeerd door fonteinen en kapelletjes, dit alles in 18e eeuwse barokstijl. Boven een schitterend uitzicht over Braga, prachtig aangelegde bloemperken en vijvers. Wij hebben het kabelbaantje genomen dat werkt door watertanks te vullen en te legen zodat de beide cabines elkaar optrekken. Heel interessant.

Daarna rijden we de N101 naar Guimaeres en Amarante, dwars door heuvels en bossen met veel wijngaarden. We overnachten op camping Penedo da Rainha, een mooie schaduwrijke camping met goed sanitair gelegen aan de Tamego-rivier (€10,00).

 

Dag 10 Amarante – Porto                         22 gr.        178 km                       05-06-2009

Vandaag gaan we de route langs de Douro rijden. We beginnen bij Peso da Regua en rijden het eerste stuk aan de zuidkant van de rivier. De weg kronkelt hoog boven de rivier met schitterend uitzicht op bergen, wijngaarden, boomgaarden met voornamelijk kersen, dorpjes met mooie huizen en veel bloemen en planten. De dag begon met regen maar gelukkig klaart het op en komt de zon tussen de prachtige wolken tevoorschijn. De druiven die hier groeien worden gebruikt voor de beroemde port. Meer naar het westen vanaf Resende tot Porto, waar het wat koeler en natter is, worden de druiven gebruikt voor de vinho verde, de frisse groene wijn van Portugal.

Bij Entre-os-Rios nemen we de noordkant van de Douro en komen dan later midden in de stad Porto terecht. Het is even zoeken naar de juiste weg om bij Camping Orbitur Madalene (ACSI-Card-camping) te komen, die 10 km  ten zuiden van de stad ligt. Een mooie camping  met allerlei voorzieningen maar matig sanitair in een bos van eucalyptusbomen, wat heerlijk ruikt. Ik ga de fiets voor het eerst gebruiken en fiets langs de kust naar een plaatsje verderop. Het is hier niet echt toeristisch, wel mooie stranden en enkele strandcafeetjes.

 

Dag 11  Porto – Nazaré                       18 gr.        275 km                       06-06-2009

Het heeft gehoosd vannacht! Alles vies en nat op de camping. En in de ochtend begint het weer te gieten, de lucht is donkergrijs en het ziet er niet naar uit dat het op gaat klaren. We besluiten niet naar Porto te gaan, met dit weer in de stad lopen zien we niet zitten. We hopen dat het zuidelijker beter weer is. We zijn het wisselvallige weer van de afgelopen dagen zat. We nemen de autobaan om lekker op te schieten (tol € 20,00) tot Fatima. We nemen even een kijkje bij dit bedevaartsoord. Maria is hier in 1917 verschenen aan 3 herderskinderen en hierdoor is dit een heilige plaats geworden. We bezoeken tussen de hevige buien door, de mooie, sobere kerk en het grote voorplein met de Verschijningskapel. Vlakbij ligt Batalha, waar we het beroemde gotische klooster uit de 15e eeuw gaan bekijken. Het is een indrukwekkend gebouw in gele kalksteen. Binnen in het complex de grote kerk met daarnaast de kapel waar de stichter Joao I begraven ligt. Verder kloostergangen, tuinen en kapellen. Heel indrukwekkend is de onvoltooide kapel, waar geen dak op zit. De pilaren steken mooi af tegen de lucht. Het beeldhouwwerk is schitterend, lijkt net kant. Daarna rijden we verder naar Nazaré, waar we overnachten op camping Orbitur Valado, 2 km buiten Nazaré. Morgenochtend is het hopelijk droog en gaan we dit voormalige vissersdorp bezoeken.

 

Dag 12  Nazaré – Ericeira                       19 gr.        132 km                       07-06-2009

Vanochtend gaan we eerst naar Nazaré. Ook op zondagmorgen is het hier een drukte van belang. Vroeger een echt vissersdorp waar de boten nog met ossen op het strand getrokken werden, omdat er geen haven was. Nu een vrij toeristisch stadje, maar wel erg mooi en gezellig. De smalle straatjes met de vissershuisjes herinneren nog aan het verleden, de oudere vrouwtjes lopen er nog in klederdracht. Ook wordt er hier en daar nog vis gedroogd op het strand. Verder veel winkeltjes en visrestaurantjes. Er wordt nog steeds vis gevangen, maar nu vanuit de verderop gelegen haven. Vanuit Nazaré rijden we verder naar Obidos, een prachtig Middeleeuws vestingstadje binnen de stadsmuren met kronkelige straatjes en witgekalkte huisjes met gele of blauwe omlijstingen. En overal prachtige planten en bloemen. Er zijn leuke winkeltjes en toevallig is er ook een antiekmarkt. Het stadje wordt gedomineerd door een mooi kasteel en je kunt over de hele stadsmuur het stadje rondwandelen. Daarna rijden we naar het schiereiland Peniche en rijden naar de Cabo de Carvoeiro, een kaap met prachtig gevormde rotsen waar de golven tegenaan beuken. Vervolgens rijden we de mooie kustroute naar het zuiden naar Ericeira, waar we overnachten op camping Ericeira, 2 km ten noorden van het plaatsje. We hebben gelukkig redelijk weer gehad vandaag, maar eind van de middag is het weer koud en winderig.

 

Dag 12  Ericeira – Castelo de Vide             17 gr.        288 km                       08-06-2009

Het heeft vannacht weer geregend en als we wakker worden is het weer koud en grijs. We geven het op en gaan richting Spanje. We steken Portugal door van west naar oost. Dan zie je ook goed de verschillen tussen het rijkere en dichtbebouwde westen en het dunbevolkte armere oosten. In het westen eerst nog de rijke wijngebieden met dorpjes vol mooie huizen. Nadat we Santarem en de Taag gepasseerd zijn, wordt het landschap kaler met gebieden met kurkeiken en dorpjes met oude huisjes. We zijn hier in de Alentejo. Hier zien we heel veel ooievaars. Wat ons betreft is dit veel interessanter. We willen overnachten op de de camping in Portalegre en volgen de campingbordjes in het centrum, maar vinden niets. Bij navraag blijkt de camping gesloten. Aangezien er verder geen camping in de buurt is, rijden we naar de camperplaats in het vlakbijgelegen Castelo de Vide. Je mag daarovernachten bij de stadsmuur op de parkeerplaats. Er zijn geen voorzieningen, maar je loopt zo het stadje in. En dat is de moeite waard. Het is flink klimmen, maar het is heerlijk door de smalle met keien geplaveide straatjes te wandelen. De oude witgeverfde huisjes hebben typische granieten deur- en raamstijlen en overal zijn bloemen.  Ook is er nog een oude Joodse wijk, waar vroeger de Joden toevlucht zochten uit angst voor de Spanjaarden. Ook hier weer leuke straatjes, een synagoge en een oude wasplaats/fontein. Boven ligt het kasteel uit de 12e eeuw met een schitterend uitzicht over het dorp, de laagvlakte en in de verte de bergen. We hebben heerlijk rustig geslapen.

 

Dag 13  Castelo de Vide – Cáceres       14 gr./26 gr.        124 km                       09-06-2009

We rijden naar Spanje op zoek naar beter weer. Daar ziet het voorlopig niet naar uit. We rijden door Extremadura, een vrij kale hoogvlakte met weinig dorpjes. Afgewisseld door bossen met kurkeiken en steeneiken en rotsformaties. Veel koeien en schapen die van het weinige dorre gras moeten leven. En heel veel ooievaars die gebruik maken van electriciteitsmasten, telefoonpalen, kerktorens en ruines om hun nesten te bouwen. Een schitterend gezicht. Net voor Cáceres heeft men speciaal talloze palen neergezet voor de ooievaars. We zijn al vroeg op camping Cáceres (ACSI-Card-camping) en willen hier 2 nachten blijven, zodat Dick eens lekker uit kan rusten. Hij moet tenslotte iedere dag rijden. We installeren ons op ons plekje met een eigen sanitairgebouwtje met douche, toilet en wastafel. Ideaal. Ik doe een was in de wasmachine en droger en verschoon het bed. We kopen een Wifi-kaart om eens naar de familie te mailen. En ondertussen is het weer zo opgeknapt dat we heerlijk buiten kunnen zitten en dat het zelfs heet wordt. Hier hebben we lang op moeten wachten.

 

 

Dag 15 Cáceres                30 gr.                    0 km                             10-06-2009

We blijven vandaag in Cáceres. Vlakbij de camping stappen we op de bus naar Cáceres en binnen 10 minuten staan we in het centrum. De oude stad ligt binnen de stadsmuren en alle paleizen, kerken en andere gebouwen zijn schitterend gerestaureerd. De stad is gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw in gotische en renaissance-stijl. En op iedere toren of hoog plekje weer ooievaarsnesten. Toevallig is er een theaterfestival en wordt er een toneelstuk opgevoerd met zang en dans. Erg leuk. Buiten de stadsmuren is het ook in het moderne gedeelte erg gezellig. Leuke winkelstraten, veel terrasjes en restaurantjes en veel bomen, bloemen en planten. De Plaza Mayor biedt mooi uitzicht op de oude stad en hier gaan we eten op een van de leuke terrasjes. Na Portugal is dit een heel andere sfeer. Hier is het levendiger, er is meer actie, meer gezelligheid. Cáceres is echt de moeite waard.

De rest van de middag brengen we lekker rustig door op de camping. Morgen gaan we weer verder.

 

Dag 16 Cáceres – Navarredonda de Gredos  35 gr.             230 km                    11-06-2009

Na een dagje stad wordt het weer tijd voor natuur. Via Plasencia rijden we de een mooie route door de Sierra de Gredos (EX203). Het eerste gedeelte voert langs de zuidzijde van het gebergte, een zeer vruchtbaar gebied met boomgaarden met vijgen, kersen, abrikozen en perziken en tabaksvelden. Na Madrigal de la Vera rijden we de bergen in, een schitterende kronkelige steile weg door een bosachtig gebied. We maken een lunchstop bij de waterval van de Rio Arbillas. Na het mooie plaatsje Arenas de San Pedro (kasteel, brug en oud centrum) rijden we de steile pasweg naar de Puerto del Pica, 1352 m. vanwaar een prachtig uitzicht op de omgeving. We overnachten op camping Navagredos in Navarredonda de Gredos, midden in de bergen op 1525 meter hoogte, Een schitterend gelegen camping (matig sanitair) in de dennenbossen met uitzicht op de hoge bergtoppen van 2500 m. waar nog wat sneeuw te zien is. Op de voorgrond weiland met tientallen paarden en koeien. Heerlijk hier. Er zijn ook wandelingen uitgezet in de omgeving. Ik loop er een gedeelte van door mooie bossen met talloze beekjes en watervallen. In plaats van de stadsgeluiden van de afgelopen nachten nu alleen maar vogels en krekels.

 

Dag 17 Navarredonda de Gredos – Riaza  35 gr.             209 km                    12-06-2009

De bergen bevallen ons wel, dus we zijn van plan om naar de Pyreneeën te rijden. Dat is nog een flinke afstand, dus we doen dat in etappes. De rit vandaag begint weer met een bergpas, maar omdat we al op 1150 m zitten, is de stijging naar 1500m. niet zo spectaculair als gisteren. Na de afdaling rijden we door een enorme vlakte met landbouwgronden. Daar midden in ligt de stad Avila, gelegen op 1150 m. hoogte en daarmee de hoogstgelegen stad van Spanje en de stad met de best bewaarde stadsmuren van Spanje. 2,5 kilometer muur met 88 torens en 7 poorten, een schitterend gezicht. Bij de stadsmuren kunnen we makkelijk parkeren, dus we lopen zo de oude stad in. Er zijn een aantal mooie historische gebouwen, zoals de kathedraal en een aantal paleizen. Op de Plaza Mayor met het mooie stadhuis is er een groente- en fruitmarkt en daaromheen zijn gezellige winkelstraatjes. We overnachten vandaag in Riaza op de gelijknamige camping met allemaal Spanjaarden. Het is daardoor tot ’s avonds laat erg rumoerig en levendig, maar leuk om naar te kijken.

 

Dag 18 Riaza – Huesca             36 gr.                    350 km                           13-06-2009

Vandaag willen we kilometers maken om zo ver mogelijk naar het noorden te komen, binnendoor via Soria en Zaragoza. Maar al gauw komen we door Ayllon, zo’n mooi stadje, daar moeten we even een kijkje nemen. Een Middeleeuws stadje met toegangspoort, diverse oude kerkjes met ooievaarsnesten, een Plaza Mayor met oude huizen op palen, een fontein en leuke smalle straatjes. Leuk om even doorheen te wandelen. Het stadje ligt aan een riviertje met  mooie bruggetjes, zwanen, ganzen en veel kikkers en een wandelpad erlangs. De rest van de route vandaag is landschappelijk niet zo heel interessant. Afwisselend vlak, dan weer rotsachtig, landbouwgrond, bossen, maar wel hele leuke oude dorpjes waar we doorheen komen. We halen net de Pyreneeën niet. Het is vandaag zo heet, dat we overnachten in Huesca op een leuke stadscamping. ’s Avonds een fiks onweer, maar echt regenen doet het niet.

 

Dag 19 Huesca – Gavin             30 gr.                    159 km                           14-06-2009

Vandaag een bergroute dwars door de Spaanse Pyreneeën. Eerst de A1604 naar Boltana, daarna de N260 via Broto naar Gavin. Smalle stijgende weggetjes met veel bochten door een prachtig berglandschap met veel riviertjes, leuke oude dorpjes en mooie bloemen. We overnachten in Gavin op de gelijknamige camping, een luxe camping midden in de natuur. Heerlijk rustig.

 

Dag 20 Gavin – Lourdes            24 gr.                    120 km                           15-06-2009

Adios, Spanje. We rijden de prachtige route naar Frankrijk via de Portalet-pas, langs diverse stuwmeren en wintersportplaatsjes zoals El Formigal. Bij Laruns nemen we de smalle route via de Col d’Aubisque, bekend uit de Tour de France. Boven op het hoogste punt van 1709 meter hebben we een schitterend uitzicht, alhoewel het wat bewolkt is. Een groepje paarden en ezels loopt tussen de campers en auto’s door, ze lopen hier los in de bergen. Op borden wordt er voor gewaarschuwd, ze zijn niet ongevaarlijk. Dat blijkt ook als een van hen op ons fietsenrek staat te bonken en een ander bijna zijn kop naar binnen steekt. Maar het is wel mooi om te zien. Ook de weg naar beneden is schitterend maar helaas begint het een beetje te regenen. We rijden naar Lourdes naar camping de la Forêt. Ondertussen is het flink gaan regenen en het houdt maar niet op. De middag brengen we dus in de camper door met lezen en puzzelen. Tegen zes uur lopen we in 20 minuten naar het stadje en bekijken het heiligdom: de grot en de kathedraal. Daarna lopen we wat door de straatjes, vol met kitscherige souvenirwinkeltjes. We gaan wat eten op een terrasje (overdekt) en bekijken alle mensen die voorbijkomen, allerlei nationaliteiten, verpleegsters en nonnen in alle soorten kledij en invalide mensen. Het regent nog steeds als om 21.00 uur de processie begint. Het is dus één zee van paraplu’s i.p.v. een lichtjesprocessie. Jammer.

 

Dag 21 Lourdes – Canet Plage            21 gr.               325 km                           16-06-2009

Druilerig weer en laaghangende bewolking. Het schopt onze plannen in de war. We waren van plan nog enkele mooie bergritten te gaan maken, o.a. naar Cauterets en Gavarnie, maar met dit weer heeft dat geen enkele zin. Daarom besluiten we naar de Middellandse Zee-kust te rijden, waar het hopelijk wel mooi weer is. De route voert door de noordrand van de Pyreneeën via Foix naar Perpignan. Een hele mooie route, zien we tussen de opklaringen door. Bergen, bossen, gorges, kastelen en het laatste stuk door een wijngebied tijdens noodweer. We zoeken een camping aan de kust om daar 2 nachten te blijven. Het wordt camping Mar Estang in Canet Plage, een ACSI-card-camping. Een mooie camping met van alles erop en eraan, maar eigenlijk niets voor ons. Heel groot, met disco en bars en veel herrie. Ook hier regen, hopelijk is het morgen beter.

 

Dag 22 Canet Plage                          31 gr.        0 km                                   17-06-2009

Het is stralend weer vanochtend. Na de koffie en croissants wandelen we naar het dorp. Eigenlijk bestaat Canet Plage alleen uit appartementen, hotels, winkeltjes, restaurants en terrasjes. Wel mooi aangelegd met heel veel palmbomen, cactussen en oleanderstruiken. Verder is er een jachthaven en prachtige uitgestrekte zandstranden. Maar eigenlijk niets voor ons. We drinken wat op een terrasje, eten wat en wandelen weer terug. Toch bij elkaar 10 kilometer. ’s Middags fietsen we naar St. Cyprien Plage met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een binnenmeer, een natuurreservaat met veel vogelsoorten. Helaas zijn de flamingo’s er alleen ’s morgens vroeg. Aan  dit meer nog een oud vissersdorpje met rieten huisjes, waarvan er nog een paar bewoond worden door vissers die op o.a. paling vissen. Leuk om te zien. St. Cyprien Plage is een copie van Canet Plage, maar het was een leuk fietstochtje van 15 kilometer.

 

Dag 23 Canet Plage – Le Rozier            35 gr.        239 km                              18-06-2009

We rijden binnendoor langs de kust tot aan Beziers langs diverse etangs (binnenmeren) en veel badplaatsen. Na Beziers gaan we noordwaarts het binnenland in door natuurpark Haute Languedoc, een laaggebergte met veel wijngaarden, bossen, kastelen en leuke dorpjes. Daarna een gedeelte met veel rotsen. Bij Millau stoppen we bij het uitzichtpunt hoog boven de stad, waar we ook de grote brug kunnen zien. Maar zowel die brug als Millau hebben we al eerder bezocht en slaan we nu over. We rijden door naar Le Rozier, waar camping Municipal de Brouillet midden in een pittoresk dorpje schijnt te liggen. Het is een mooie camping aan het riviertje de Jonde en inderdaad in het dorp, maar hier ben je gauw uitgekeken. Er zijn wat winkeltjes en een paar terrasjes/restaurantjes en een mooi 12e eeuws kerkje. Le Rozier ligt wel erg mooi tussen 3 rotsformaties en op de kruising van de gorges van de Jonde en de Tarn. Bovendien ligt aan de overkant van de Jonde een ander dorpje: Peyreleau. Je moet wel wat trappen klimmen maar het dorpje is schitterend. Een Middeleeuws bergdorpje met leuke kerkjes en kasteel, trapstraatjes, mooie oude huizen en dit alles prachtig gerestaureerd. En overal uitzicht op de mooie omgeving. Het was het klimmen wel waard!

 

Dag 24 Le Rozier – St. Paulien            20 gr.        166 km                              19-06-2009

We beginnen met de rit door de Gorges du Tarn, die hebben we een paar jaar geleden ook al gereden, maar die is zo mooi dat we dit nogmaals doen. Schitterende rotswanden langs de rivier en mooie oude dorpjes onderweg. Bij St.Enimie verlaten we de kloof en via een steile bochtige weg naar boven zijn er prachtige uitzichten over het dorp en de Tarn. Daarna rijden we noordwaarts naar Mende. Hier staan we midden in de stad in het spitsuur op een zeer drukke weg stil met pech. De accu is niet meer aan de praat te krijgen, de afgelopen dagen hebben we al vaker problemen gehad. Boze toeterende Fransen die ons toeschreeuwen dat het hier geen parking is. Gelukkig weet Dick de camper achteruit op een parkeerplaats te krijgen, zodat we in ieder geval van de weg afstaan. Een behulpzame buurtbewoner biedt ons hulp aan en belt een garage. Natuurlijk is het siesta en moeten we wachten tot 14.00 uur. Ondertussen ga ik even het centrum verkennen. Een oud centrum met een mooie kathedraal en smalle straatjes met mooi gerestaureerde oude huizen, pleintjes met fonteinen en veel terrasjes. Om 14.00 uur komt de Fransman weer terug om alles te regelen en rond 15.30 uur is alles opgelost met een nieuwe accu en € 200,00 armer. Maar we rijden weer! Via de hoogvlakte van de Auvergne met de ronde toppen van oude vulkanen rijden we naar St.Paulien, waar we overnachten op camping Rochelambert, genoemd naar het mooie 16e eeuwse kasteel wat er naast ligt. Helaas regent het weer.

 

Dag 25 St. Paulien – Chatel de Neuvre            20 gr.        191 km                      20-06-2009

Weer binnendoor, eerst nog door de Auvergne, hoogte tot 1100 meter met veel bossen, daarna door de wat lager gelegen Haute-Loire. We rijden nog even door het bekende kuuroord Vichy om te kijken of het interessant is om daar rond te kijken. Het lijkt wel mooi met veel parken en enkele leuke winkelstraten, maar niet de moeite waard om daarvoor ergens een parkeerplaats te zoeken. We rijden door naar camping Deneuvre in Châtel de Neuvre, een mooie camping van Nederlandse eigenaars (ACSI-Card-Camping) schitterend gelegen aan de rivier de Allier in een beschermd natuurgebed. We komen vroeg aan en genieten van de rust.

 

Dag 26 Chatel de Neuvre – Bray-sur-Seine            19 gr.        286 km               21-06-2009

Dwars door het stroomgebied van Loire, Yonne en Seine vandaag. Glooiend tot heuvelachtig landschap met akkerbouw en veeteelt, afgewisseld met bosgebieden. Aangezien de Tom-Tom ons over gele en witte weggetjes leidt, komen we door leuke dorpjes en stadjes. Dat duurt wel wat langer, maar is erg afwisselend. We stoppen voor de lunch in Clamecy, wat volgens de borden langs de weg een historisch centrum heeft. Helaas valt dat tegen, de gebouwen en huizen zijn mooi, maar heel erg verwaarloosd. Jammer. De stad ligt wel mooi aan de Yonne. In Bray-sur-Seine overnachten we op camping La Peupliaire, een redelijke camping met heel veel vaste plaatsen, wel mooi gelegen aan de Seine en in het dorp. We lopen langs de rivier naar het dorp via een mooi park, maar ook hier valt het dorp tegen omdat alles zo verwaarloosd is.

 

Dag 27 Bray-sur-Seine – Charleville-Mezières              19 gr.        225 km          22-06-2009

Dwars door Champagne-Ardennes rijden we naar Charleville-Mezières waar we al vroeg aankomen op camping Mont Olympe, een mooie camping met redelijk sanitair, gelegen aan de Maas (€ 16,00). Via de voetgangersbrug ben je zo in het gezellige centrum. Het mooist is de Place Ducale omgeven door prachtige gebouwen met arcaden waaronder winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Van daaruit loop je zo de winkelstraten in. Ook daar terrasjes en restaurantjes en enkele mooie monumenten. Het weer is niet geweldig, maar toch drinken we wat op een terrasje om de gezellige drukte te bekijken. Later klaart het weer iets op en kunnen we op de camping nog van de zon genieten.

 

Dag 28 Charleville-Mezières – Boxtel              22 gr.        300 km          23-06-2009

Laatste dag, dus naar huis. Einde van een mooie, interessante reis door Portugal, Spanje en Frankrijk. Heel veel gezien, alleen werkte het weer af en toe niet mee, zodat we de planning moesten wijzigen. Totaal aantal kilometers: 6347.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.