Rondreis Spanje 2012

Routekaart

 

Dag 1 Boxtel – Langres      569 km      14-04-2012

We vertrekken rond 08.00 uur, lekker vroeg, zodat we er vandaag een flink aantal kilometers af kunnen rijden. De route via Maastricht, Luik en Metz hebben we al zo vaak gereden, maar toch is het niet saai vandaag. De zon schijnt, de natuur begint uit te lopen, er staan veel bomen en struiken in bloei en de koolzaadvelden in Noord-Frankrijk beginnen al geel te kleuren. Het is lekker rustig op de weg en tegen 16.00 uur komen we aan in Langres. Dit is een op een heuvel gelegen stadje omgeven door enorme stadsmuren. De stadscamping Navarre ligt zelfs op de muren, heel apart, met prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving. We rekenen € 13,90 af bij de zeer vriendelijke receptionist, krijgen een goede plattegrond en informatie over Langres en installeren ons op een mooi plekje langs de stadsmuur. Na een lekker biertje wandelen we in 5 minuten naar het centrum van het stadje. Er is een gezellig centrum met enkele mooie gebouwen, zoals paleizen, een klooster, een theater en de mooie Saint Mammès-kathedraal met een prachtig 12e eeuws interieur. We maken de wandeling over de stadsmuren met zijn 7 poorten en 12 torens, 3,5 km. Vanaf de muren een schitterend uitzicht over de omgeving. Een leuk stadje!

 

Dag 2 Langres – Palavas-les-Flots                 670 km                                        15-04-2012

Het heeft de hele nacht geregend en helaas blijft dat de hele dag zo. Het eerste deel van de reis gaan we binnendoor langs bloeiende koolzaadvelden en leuke boerendorpjes rond Dijon. Daarna toch maar weer de autobaan om op te schieten. Het doel is de camperplaats in Palavas-les-Flots aan de Middellandse Zee. Dit stadje ligt op een smalle strook land tussen binnenmeren en de zee en wordt doorsneden door enkele kanaaltjes. Bij een van de binnenmeren zien we prachtige flamingo’s, maar kunnen helaas nergens stoppen. Bij de camperplaats aangekomen, vinden we een mooi plekje aan het kanaal met uitzicht op vissersbootjes en jachten. De camperplaats heeft alle voorzieningen en kost €13,00. Het centrum ligt op 5 minuten loopafstand. Een heel gezellig stadje met langs het kanaal vissersboten, de vismarkt, restaurantjes en winkeltjes. Aan het eind van het kanaal een grote jachthaven. Met een kabelbaantje gaan we naar de andere kant van het kanaal. Daar bevindt zich een mooi zandstrand, winkelstraatjes en nog meer eettentjes en restaurantjes. Heel gezellig.

 

Dag 3 Palavas-les-Flots – Cadaquez                 260 km                                    16-04-2012

Het weer is verschrikkelijk slecht, het stormt en het regent, dus we nemen maar weer de autobaan om zo ver mogelijk op te schieten. Arme Dick, het is verschrikkelijk vermoeiend om zo te rijden, de camper slingert en het zicht is erg slecht. Bij Perpignan besluiten we toch om de mooie kustweg te volgen via Collioure, Cerbere en Port Bou. Een schitterende kronkelige weg hoog over de heuvels met mooie uitzichten over de baaien en badplaatsen. Het stormt nu wel heel erg en als we op een mooi plekje gaan eten, schudt de camper heen en weer. Best eng. Als we net Cerbere voorbij zijn, worden we tegengehouden door wegwerkers en politie. Het is te gevaarlijk om door te rijden met de camper. Al gauw staan we met een aantal campers te wachten tot het minder zal gaan waaien. De Franse televisie komt ook opnamen maken. Er schijnt boven op de berg een camper omgewaaid te zijn. Na een paar uur te hebben gewacht, zien we dat een paar campers toch gaan rijden, dus we gaan er achteraan, heel voorzichtig. Ik vind het doodeng, maar Dick is nogal wat gewend en doet het rustig aan. Heelhuids komen we uiteindelijk in Spanje aan. Via een prachtige weg bereiken we het mooie plaatsje Cadaquez, een vissersdorp en kunstenaarsplaats. Salvador Dali heeft hier lang gewoond. Cadaquez ligt in een mooie baai en heeft allemaal witte huizen, smalle kronkelige steile straatjes en gezellige restaurantjes. Met dit koude winderige weer is het nu erg stil. We overnachten op camping Cadaquez, aan de rand van het plaatsje gelegen, vrij duur € 35,00 met kleine plaatsen. Van hieruit loop je ook naar een de baai van Port Lligat waar het huis van Dali te bezichtigen is (alleen op afspraak), gelegen aan een rotsachtige baai. Ondanks het weer toch weer heel wat moois gezien. het waait nog heel hard, maar de zon schijnt.

 

 

Dag 4 Cadaquez – Gava                                 218 km                                    17-04-2012

Wat heeft het gestormd vannacht! De camper schudde heen en weer, dus weinig geslapen. Als we opstaan schijnt de zon en waait het iets minder hard. We rijden vandaag niet zo ver, tot net onder Barcelona. Het eerste deel van Cadaquez richting Gerona is prachtig met mooi uitzicht op de kust en later de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. Later aan de kust bezoeken we het mooie plaatsje Tossa de Mar, een van de weinige plaatsjes aan de Costa Brava waar nog betrekkelijk weinig hoge hotels en appartementencomplexen staan. Het heeft een leuk oud centrum met smalle straatjes en witte huisjes. Veel winkeltjes en restaurantjes. Op een rots in de zee staat een mooi oud kasteel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de rotsachtige kust en het azuurblauwe water. Daarna rijden we langs de kust naar Barcelona door bekende badplaatsen als Lloret, Malgrat en Calella. Wat een lelijke plaatsen, niets voor ons. We rijden naar camping 3 Estrellas in Gava (Campingcheque), aan zee gelegen onder Barcelona. Een mooie camping en waar het ons om gaat, een goed uitgangspunt om Barcelona morgen te gaan bezoeken. De bus stopt hier vlakbij. We vinden een mooi plekje direct aan zee en kunnen eindelijk buiten zitten, hoewel het nog wat fris is. Morgen naar Barcelona!

 

Dag 5 Gava                                                                                                   18-04-2012

Vlakbij de camping stappen we op de bus naar Barcelona. Voor € 2,00 p.p. worden we 3 kwartier later op de Plaza Cataluna afgezet, midden in het centrum. We zijn al een keer of 6 in Barcelona geweest, maar nog nooit in het Parc Guell, het park van Gaudi. We pakken de metro en bezoeken dit schitterende park. Het ligt tegen een helling met mooie cactussen en bloemen en overal zie je de wonderbaarlijke bouwsels van deze architect van het modernisme. Daarna eten we in een gezellig restaurantje en lopen naar de Sagrada Familia, die nog steeds niet voltooid is. Vandaar met de metro naar de gezellige Ramblas met zijn terrasjes, restaurantjes en straatartiesten. We drinken lekkere sangria op een terrasje en bekijken de gezellige drukte. Vervolgens lopen we via het mooie Plaza Reial door de Barrio Gotico naar de kathedraal. Een leuk dagje Barcelona met redelijk weer.

 

Dag 6 Gava – Peniscola                     227 km                                                    19-04-2012

Na de vermoeiende dag van gisteren gaan we vandaag een flink stuk rijden naar het zuiden. We mijden de autowegen en nemen secundaire wegen. Het landschap hier is niet zo spannend en het weer is erg onstabiel. Fris en af en toe een bui. Tegen 15.00 uur komen we aan in Peniscola aan de Costa del Azahar, een flinke badplaats met een lange boulevard met allemaal hotels en appartementen. Eigenlijk niet onze smaak ware het niet dat het oude centrum van het stadje prachtig op een schiereiland in zee ligt, gedomineerd door een kasteel, een prachtig gezicht. Vanaf de mooie (ACSI) camping Le Eden is het 15 minuten lopen langs de boulevard met mooie palmen. Onderaan de rots op het schiereiland ligt de vissershaven waar men net de netten aan het boeten is op de ouderwetse manier, heel leuk om te zien. Via de oude stadspoort loop je langs de muren naar boven tot aan het kasteel en de kerk, onderweg met schitterend uitzicht op de kust. Tussen de muren bevinden zich witte huizen, smalle straatjes, heel veel winkeltjes en restaurantjes. Heel gezellig.

 

Dag 7 Peniscola – Calpe                    329 km                                                    20-04-2012

We vertrekken met mooi weer richting Valencia via de A7 dwars door het binnenland. Overal sinaasappel- en citroenplantages met op de achtergrond de bergen. Heel mooi. Bij Alcoy nemen we een smal weggetje dwars door de Serra de Aitana, een gebergte met toppen tot 1500 m. Tegen de hellingen velden met olijfbomen en amandelbomen en kleine dorpjes. We bezoeken het plaatsje Guadalest, schitterend gelegen op een hoge rots. Boven vind je een kasteel, een kerkje en diverse straatjes. Het uitzicht is prachtig: beneden een stuwmeer tussen de hoge bergen en in de verte kun je de zee zien. We wandelen wat rond en drinken wat op een terrasje. Het is ongeveer 20 gr. Daarna rijden we richting kust omdat er geen campings zijn in het binnenland. We kiezen voor camping CalpeMar in Calpe, een mooie (ACSI-card) camping. Calpe is bekend vanwege de 300 m hoge rots met aan de voet ervan een natuurreservaat, een broedplaats voor vogels. We maken een flinke wandeling langs de mooie boulevard naar het centrum. Voor de rest bestaat Calpe weer uit hotels en appartementencomplexen.

 

Dag 8 Calpe – El Berro                    205 km                                                    21-04-2012

Het is prachtig weer vandaag, zo’n 25 graden. We gaan weer verder, het eerste stuk langs de volgebouwde Costa Blanca met de toeristische plaatsen Altea en Benidorm, verschrikkelijk. Bij Alicante gaan we het binnenland in naar Elche. Dit stadje ligt temidden van palmenbossen, heel apart. Overal in en om de stad palmbomen, in totaal ongeveer 300.000. Er zijn diverse parken die je kunt bezoeken, wij kiezen voor de Huerta del Cura, een botanische tuin met niet alleen palmen, maar ook cactussen en andere prachtige bloemen en planten. Heel mooi. Vervolgens rijden we via Murcia naar de Siërra de Espuna, een nationaalpark. In het kleine dorpje El Berro op 660 m hoogte, ligt de mooie camping Siërra Espuna, waar we een mooi plekje vinden met uitzicht op de bergachtige omgeving. Na heerlijk buiten gezeten te hebben, maken we een wandeling door het dorpje en de omgeving. We klimmen naar een uitzichtpunt en kijken uit over de beboste bergen, terrassen met sinaasappelbomen en amandelbomen. Wat een verademing na die drukke costa’s! Totaal aantal kilometers gereden tot nu toe: 2378.

 

Dag 9 El Berro – Mojacar                    147 km                                                    22-04-2012

Na lekker buiten ontbeten te hebben rijden we via Lorca naar de kust bij Aguilas. De kale bergen komen hier tot aan de kust en vormen mooie rotsachtige baaien met kleine strandjes. Ook hier vakantiedorpen, maar heel smaakvol met mooie huizen. Geen hoge flats. Einddoel is Mojacar, waar we al om 13.00 uur aankomen op camping El Quito. Een mooie, rustige camping, hooggelegen met prachtig uitzicht op de omringende bergen en de zee. Tot 16.00 uur genieten we van de zon en de rust. Daarna lopen we de 500 meter naar Mojacar, maar dat is wel flink klimmen. Het dorp ligt op een heuvel met allemaal witte huisjes in kubusvorm, kronkelende smalle straatjes en overal bloemen. We drinken wat op een terrasje en genieten van het prachtige uitzicht. Daarna een wandeling door de mooie straatjes en terug naar de camping waar we tot laat buiten zitten. Een heerlijke dag!

 

Dag 10 Mojacar – Cabo de Gata                   112 km                                        23-04-2012

Weer stralend weer vandaag en we vertrekken voor een tocht door het Nationale Park Cabo de Gata, beschreven in diverse reisboeken. Het gebied is van oorsprong vulkanisch met toppen tot 350 meter en ziet er nu woest en droog uit, met schitterende agaven en cactussen. De 45 km lange kustweg gaat afwisselend langs rotsachtige baaien, vissersdorpen, vakantiedorpen en mooie zandstranden. Er zijn verschillende uitzichtpunten met mooie vergezichten over zee en bergen. We stoppen in het kleine vissersdorpje Isleta del Moro, gelegen in een mooie baai met steile rotsen. We maken een wandeling langs de kleine vierkante witte vissershuisjes en het strand met de vissersbootjes. Het laatste deel van de route gaat naar de vuurtoren van Cabo de Gata, maar de weg is onverhard en de maximum snelheid is 20 km, niet ideaal voor campers, zodat we na een poosje flink hobbelen, toch maar teruggaan. We rijden om via een andere weg naar de kaap en bezoeken nog de zoutmeren, waar we bij de uitkijkpunten mooie flamingo’s zien. Overnachting op camping Cabo de Gata (ACSI-card), alweer zo’n mooie Spaanse camping. Tot nu toe hebben we alleen nog maar goede campings gehad in Spanje, mooi aangelegd, goed sanitair, zwembad erbij en Wifi. En in deze periode heerlijk rustig.

 

Dag 11 Cabo de Gata – Laroles                   210 km                                        24-04-2012

We gaan op weg richting Alpujarras, het voorgebergte van de Sierra Nevada. Eerst maken we een omweg via Los Molinos del Rio, gelegen in een wit karstgebergte met mooie vergezichten. Daarna volgt Sorbas, een wit stadje gebouwd op steile rotsen en een centrum van pottenbakkers. Daarna rijden we naar het woestijnlandschap rond Tabernas. Het landschap is hier kaal met slechts enkele cactussen en heeft prachtige rotsformaties in mooie kleuren. In dit gebied werden vroeger films opgenomen zoals Lawrence of Arabia en de westernfilms van Sergio Leone. Van de oude filmsets zijn nu pretparken gemaakt zoals Mini Hollywood. We gaan nog even boodschappen doen in een buitenwijk van Almeria en rijden dan naar de Alpujarras. Hier liggen witte dorpjes tegen de hellingen temidden van terrassen met amandelbomen en olijfbomen. De wegen zijn heel smal en steil, maar bieden prachtig uitzicht. Af en toe zie je de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. We overnachten op de camping in Laroles, een wit dorpje op 1100 meter temidden van amandelbomen. We zijn de enigen op de camping maar worden gastvrij ontvangen. Het is een eenvoudige kleine camping met een gezellig terras met een enorme muurschildering en een klaterende fontein, heel mooi. Daar gaan we dus maar lekker genieten van een drankje, het uitzicht en het mooie weer.

 

Dag 12 Laroles – La Zubia                   148 km                                        25-04-2012

We vervolgen de toeristische route door de Alpujarras, we kiezen voor de noordelijke route. De wegen zijn hier smaller en steiler dan de zuidelijke route, maar het is veel mooier. En ik heb een ervaren chauffeur, dus die kan dat wel aan. De route leidt weer door een prachtig berggebied en langs witte bergdorpjes zoals Trevelez, het hoogste dorp van Spanje op 1600 meter en het leuke plaatsje Pampaneira, centrum van handwerkkunst. Daar drinken we wat op een terrasje en wandelen door de gezellige smalle straatjes die volhangen met handgemaakte kleden, kleding, sieraden en keramiek. Toeristisch, maar heel leuk. Langzamerhand gaan we afdalen en komen halverwege de middag aan op camping Reina Isabel in La Zubia (ACSI-card), een voorstadje van Granada. Een kleine camping met oude Moorse gebouwtjes en tegeltjes, heel mooi, maar de plaatsen zijn ontzettend klein, een nadeel. Maar de bushalte is voor de deur en morgen gaan we Granada bekijken, het centrum en de oude Moorse wijk Albaicin. Bij de receptie hebben we tickets geboekt voor vrijdag voor het beroemde Alhambra. Dit moet van tevoren gereserveerd worden, maar lukte niet meer voor morgen. Dus blijven we hier een paar dagen.

 

Dag 13 La Zubia                Bezoek aan Granada                                               26-04-2012

Om 11.00 uur vertrekken we met de bus (€1,35 p.p., bushalte voor de camping) en binnen een kwartier zijn we in het centrum van Granada.  Via de grote winkelstraten ben je in 10 minuten op de Plaza Nueva. Je kunt een minibus nemen om naar de Moorse wijk Albaicin te gaan, maar wij doen dit te voet. Uit een reisgids hebben we een wandeling gehaald van 3 km dwars door deze wijk. Het eerste deel leidt langs het riviertje de Darro onder aan de voet van het Alhambra. Meteen zien we al een 11e eeuws Arabisch badencomplex, gratis te bezoeken. Via een aantal andere paleizen en kerkjes komen we bij de Paseo del Padre Manjon, gezellig pleintje aan de Darro met heel veel terrasjes. Vandaar klimmen we de heuvel omhoog via trappen en hellingen door mooie smalle straatjes met witte huizen voorzien van smeedijzeren balkonnetjes, tralies voor de ramen en heel veel bloemen. Bij de San Nicolaskerk is een groot uitzichtterras waar je een prachtig zicht hebt op het Alhambra met daarachter de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Achter de kerk ligt een gezellig pleintje met terrasjes waar we een lekker biertje drinken in de zon met tapas. Drie mannen komen mooie Spaanse liedjes zingen. Heel gezellig. Daarna lopen we naar de oude Moorse stadsmuren waarachter nog zo’n gezellig pleintje ligt met een paar fruit- en bloemenkraampjes, de Plaza Larga. De eigenaresse van het terras verleidt ons om hier te gaan lunchen. Ze was vroeger flamencodanseres en laat dit tussen het serveren af en toe zien. We eten lekkere tapas en tortillas en genieten van de gezellige hectiek van het Spaanse leven in deze wijk. Alles bruist hier van het leven. Daarna dalen we weer af en komen in de Caldereria Nueva, het meest Arabische deel van het Albaicin met veel Marokkaanse winkeltjes en eethuisjes. Wat een gezellig deel van Granada was dat. Vervolgens lopen we naar het nieuwere deel van de stad met een aantal monumenten zoals de kathedraal, koninklijke kapel, prachtige fonteinen en beeldhouwwerken met daartussen gezellige winkelstraten. Tegen 16.00 uur zijn we weer terug op de camping. Een mooie dag.

 

Dag 14 La Zubia                Bezoek aan Granada                                               27-04-2012

Rond 11.00 uur vertrekken we weer met de bus naar de stad, het laatste stuk naar het Alhambra met de taxi, want we moeten nog de hele middag lopen en klimmen. We halen onze gereserveerde tickets op en moeten daarna wachten tot we erin mogen. Vanwege de vele bezoekers worden de bezoektijden gescheiden in ochtend en middag. Wij mogen van 14.00-20.00 met een reservering voor het Nasridenpaleis om 15.00 uur. Hier mag nl maar een beperkt aantal mensen naar binnen vanwege de kleine ruimten en omdat dit het mooiste deel is. We drinken eerst nog wat op een terrasje en eten lekkere tapas. Om 14.00 uur mogen we erin. Het grote complex bestaat uit het Alcazaba, het oudste deel met massieve torens en muren. Van bovenaf een mooi uitzicht over het paleis en over Granada. Het tweede paleis is het Renaissance-paleis van Karel de Vijfde, ook mooi, maar niet Moors. Daarna bezoeken we op de gereserveerde tijd het Nasridenpaleis, een schitterend geheel van Moorse kunst met prachtig stucwerk, gedecoreerde plafonds, bogengalerijen, mozaieken, binnenplaatsen met fonteinen en waterpartijen: schitterend! Het vierde paleis is het hooggelegen Generalife, het zomerpaleis met vijvers en fonteinen, prieeltjes, pergola’s met heerlijk geurende bloemen. En overal het mooie uitzicht over Granada en de Sierra Nevada. Na 3 uur hebben we het meeste gezien en nemen nog een lekker biertje op het ernaast gelegen terrasje om even uit te rusten. Met een minibus gaan we vervolgens naar het centrum om daar nog even rond te wandelen in de leuke straatjes rondom de mooie kathedraal en nemen nog een lekkere sorbet op de gezellige Plaza Bib.Ramblas met zijn vele terrasjes.

Morgen vertrekken we weer, maar Granada was zeer zeker de moeite waard!

 

Dag 15 La Zubia – Benajarafe                130 km                                               28-04-2012

Het heeft de hele nacht geregend en ook als we vertrekken regent het nog. De bewolking hangt heel laag, de bergen zijn niet meer te zien. Arme mensen die vandaag gereserveerd hebben voor het Alhambra!

We zouden eigenlijk naar het Nationaal Park El Torcal gaan, maar met dit weer de bergen intrekken lijkt ons niets. Daarom rijden we naar de kust, een korte route, vroeg op de camping aankomen, wat klusjes doen zoals schoonmaken en verder lekker relaxen. De autoweg richting Motril gaat door een prachtig gebied langs bergen en stuwmeren afgewisseld met gebieden met olijfbomen en fruitbomen. We nemen bij Motril de mooie kustweg langs het prachtig gelegen Salobrena, wit stadje tegen de heuvel met een Moors kasteel erbovenop, maar verder uitgebreid met talloze hotels en appartementencomplexen. Dit geldt ook voor andere badplaatsen die we passeren, maar toch is er ook nog mooie natuur, zoals de rotsachtige kust bij Nerja. We komen om 13.00 uur aan op camping Valle Niza Playa (campingcheque). Ligt een beetje afgelegen, wel aan een mooi strand. Later in de middag klaart het wat op, maar het blijft kil en het waait hard. Nog een kleine strandwandeling gemaakt.

 

Dag 16 Benajarafe – Tarifa                  198 km                                               29-04-2012

En weer regent het! En niet zo’n beetje! Met zo’n weer heeft het weinig zin om de bergen in de gaan, dus we rijden maar weer verder langs de kust richting Málaga. Laaghangende bewolking, grote plassen op de weg, dus maar rustig aan. De thermometers onderweg geven 9 tot 11 graden aan. Dit is echt niet normaal voor dit seizoen, maar wat doen we eraan? We rijden langs de Costa del Sol, langs lelijke badplaatsen zoals Torremolinos en Fuengirola richting Gibraltar, maar ook daar plenst het en de rots ligt in de wolken. We besluiten naar camping El Pino in Tarifa te gaan (campingcheque). Het blijkt een hele mooie camping te zjin, gelegen in een pijnboombos aan het strand met prachtige planten en bomen en goed sanitair. En laat nou net de zon gaan schijnen!!! We maken een prachtige strandwandeling. De kust is hier schitterend, lange zandstranden met pijnboombossen en duinen erlangs met mooie bloemen. Er staat wel veel wind, hier staat dit kustgedeelte om bekend. Daarom wordt deze kust vaak bezocht door surfers en kitesurfers en worden er zelfs wereldkampioenschappen in Tarifa gehouden. De zon, het strand en de prachtige wolkenluchten leveren prachtige plaatjes op, in de verte ligt Tarifa en daarachter kun je de bergen van Marokko zien. Toch nog een mooi eind aan een verregende dag.

 

Dag 17 Tarifa – Gibraltar                   49 km                                               30-04-2012

En weer regent het en zit de lucht potdicht. De weersvoorspelling zegt wel dat het vanmiddag beter wordt, dus we gaan toch maar naar Gibraltar. En inderdaad als we aankomen rond de middag, klaart het op. Er staat een gigantische file voor Gibraltar, waar we eerst een half uur wachten, maar dan blijkt dat campers en bussen erlangs kunnen rijden tot bij de rots, waar een parkeerterrein is, waar je zelfs kunt overnachten, gratis (geen voorzieningen). Dit besluiten we te doen, zodat we ons niet hoeven haasten. We lopen in 5 minuten naar de grenspost (paspoorten meenemen!) en daarna zo’n 10 minuten naar de Main street. Hiervoor moet je de start-en landingsbaan van het vliegveld oversteken, heel apart. Main Street is een straat met veelal winkels met sigaretten en drank, veel parfumerieën en electronicawinkels, het is allemaal belastingvrij. Toch is het wel gezellig en er heerst een echt Engels sfeertje, door de pubs, de fish-and-chips-tentjes, de rode telefooncellen en de bobbies. We lopen door naar de kabelbaan en voor € 13,75 p.p.koop je een retourtje naar de top van de rots. Voor €10,00 meer mag je ook naar het natuurreservaat, het Moors Kasteel en de grotten. Boven heb je een schitterend uitzicht over Gibraltar, de havenstad Algeciras ertegenover en Marokko. We wandelen wat rond, genieten van het uitzicht en vermaken ons met de beroemde aapjes die overal rondspringen en heel brutaal proberen om tassen en rugzakken open te maken op zoek naar eten. Erg leuk, maar kijk uit! Daarna drinken we nog een “pint” op een gezellig pleintje en verbazen ons dat de winkels en veel restaurantjes al om 17.00 uur dicht gaan. Jammer. We lopen weer richting camper en blijven vannacht hier slapen (05-04-1015: camperplaats is helaas opgeheven).

 

Dag 18 Gibraltar – Ronda                   224 km                                               01-05-2012

De zon schijnt! Mooi, want we gaan de bergen in, naar Ronda. We nemen de weg binnendoor via Jimena de la Frontera. Eerst zien we overal ooievaars, die nesten hebben gebouwd op elektriciteitsmasten en telefoonpalen. Daarna rijden we door glooiende heuvels met sinaasappelbomen en kurkeiken. Voorbij het witte dorp Jimena stijgen we steeds verder en wordt het landschap alsmaar mooier. Bergen tot 1500 meter, mooi groen met overal bloemen. En overal die mooie witte dorpjes tegen de hellingen aan. De weg naar Ronda heeft overal miradors, uitzichtpunten. Het is hier ontzettend mooi. Tegen 13.00 uur komen we aan in Ronda en parkeren in het centrum op een bewaakte parkeerplaats. We lopen eerst door de nieuwe stad met gezellige straatjes en pleintjes, vol met terrasjes en winkeltjes. Omdat het 1 mei is en een feestdag, is er ook een soort braderie. Heel gezellig. De nieuwe stad wordt met de oude stad verbonden door de beroemde Puente Nuevo, de 111 meter hoge brug over een kloof. De witte huizen van Ronda zijn bovenop de rotsen gebouwd. We gaan eerst lekker eten op een van de terrasjes, de zon schijnt nog steeds, maar het is wel fris, maar Ronda ligt ook erg hoog. Daarna wandelen we rond door de oude stad met zijn oude stadsmuren en kasteel, mooie kerkjes en smalle straatjes. Daarna willen we naar de camping in het 30 km verdergelegen Grazalema, een van de witte dorpen, maar daar aangekomen blijkt deze gesloten te zijn! Ook de verderop gelegen campings aan de “witte dorpen-route” zijn allemaal dicht. Dat betekent dat we deze toeristische route die we eigenlijk voor morgen op het programma hadden staan, nu al maken. Het is een prachtige tocht, via hele smalle, steile weggetjes. Van Grazalema naar El Bosque en via Ubrique weer naar Ronda. Het landschap is heel afwisselend, soms groen met veel kurkeiken en olijfbomen of pijnboombossen, soms kaal en rotsachtig met vele kleuren. We zien zelfs nog een gems langs ons heen schieten. Overal schapen en geitenkuddes. Dit is echt het mooiste stuk van Andalusie. We rijden weer naar Ronda en overnachten op camping El Cortijo, buiten de stad, een matige camping.

 

Dag 19 Ronda – Sevilla                   138 km                                               02-05-2012

We rijden naar Sevilla. Het prachtige berglandschap verdwijnt langzamerhand om plaats te maken voor glooiende heuvels met vooral akkerbouw: graan, zonnebloemen, olijfbomen. Overal mooie witte boerderijen. Tegen de middag komen we aan op camping Villsom in Dos Hermanas, een voorstad van Sevilla. Een heel mooi aangelegde camping met prachtige palmen en sinaasappelbomen. We vinden een mooi plekje en besluiten de rest van de dag lekker te luieren. Het is fris, maar we kunnen in ieder geval buiten zitten. Morgen gaan we met de bus naar Sevilla.

 

Dag 20 Sevilla                                                                                            03-05-2012

Het hoost de hele dag, verschrikkelijk. Geen weer om naar Sevilla te gaan. We luieren, lezen, puzzelen. Als kattenliefhebbers hebben we een schattig poesje eten gegeven, met als gevolg dat er nu een stuk op 6 constant voor de camper op eten zitten te wachten. Toen het even droog was, zijn we boodschappen gaan doen en hebben meteen maar een grote zak brokjes meegenomen. Hebben ze toch weer een paar goeie dagen, ze zijn zo mager!

 

Dag 21 Sevilla                                                                                            04-05-2012

De zon schijnt! Hoera! We nemen de bus naar Sevilla (half uur, €1,50) en bezoeken daar eerst de Plaza d’Espana in het Maria Luisa Park. Dit prachtige halfronde gebouw met zijn torens is in 1929 gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Het bakstenen gebouw is versierd met tegeltjes en keramiek, ook de lantaarnpalen, de hekjes en de bruggetjes. Van iedere Spaanse provincie is een tegelplateau. In het midden een prachtige fontein. In het park staan nog andere mooie paviljoens van de tentoonstelling die nu als consulaat, theater of iets anders dienen. De rest is een prachtig park met veel fonteinen, bloemen en bomen. Daarna lopen we richting centrum en bezoeken de grote kathedraal met zijn prachtige interieur. Helaas is het hoofdaltaar met 2500 kg gouden ornamenten in restauratie, maar alle zijkapellen en schatkamers bevatten ook prachtige beeldhouwwerken, relikwieën en schilderijen. In een naastgelegen straatje gaan we tapas eten en daarna naar de Reales Alcazares, de mooie paleizen van oorspronkelijk de Moren en daarna verder gebouwd door de Spaanse koninklijke families. Het Moorse gedeelte heeft net zoals het Alhambra in Granada prachtig stuc- en tegelwerk en ingelegde houten plafonds, mooie booggalerijen en patio’s met fonteinen. De nieuwere gedeeltes hebben o.a.gigantische wandkleden. De enorme tuinen zijn een lust voor het oog met veel waterpartijen,fonteinen, rozentuinen, palmen en betegelde bankjes. Heel erg mooi. Daarna lopen we naar de Barrio Santa Cruz, de Jodenwijk met nauwe straatjes waarin witte huizen met smeedijzeren balkonnetjes en doorkijkjes naar patio’s met veel bloemen. Leuke pleintjes met sinaasappelbomen en bankjes. Veel restaurantjes en winkeltjes. Heel gezellig, we nemen nog een biertje en een sangria op een terrasje. Tot slot nemen we nog een kijkje in de voormalige tabaksfabriek, nu universiteit en wandelen nog een tijdje door het Maria Luisa Park, waar we weer de bus naar de camping nemen.

Sevilla is een prachtige stad!

Tip: 65+-ers, neem je paspoort/ID mee, scheelt veel geld met entree’s. Sevilla is ook fietsvriendelijk, overal gescheiden fietspaden en huurfietsen.

 

Dag 22 Sevilla – Cordoba            155 km                                                           05-05-2012

In de stromende regen vertrekken we van Sevilla naar de volgende bestemming Cordoba, ongeveer 150 km naar het noord-oosten. Onderweg nog even boodschappen doen en tegen de middag komen we al aan op camping El Brillante aan de rand van Cordoba. Een mooie camping, maar zoek zelf je plaats uit, anders krijg je een klein plekje toegewezen. De rest van de middag blijft het echt hozen en onweren, dit weer is echt niet normaal voor Andalusie.

 

Dag 23 Cordoba                                                                                                 06-05-2012

Zon en blauwe lucht als we opstaan, wat boffen we toch weer. We lopen in een kwartier naar het nieuwe centrum, ruim aangelegd met mooie winkelstraten en parken en van daaruit is het nog een kwartier naar het oude centrum aan de rivier de Gualdalquivir. Het is ontzettend druk in het centrum, het is zondag, er is een Maria-processie en het is het festival van de patio’s. Bewoners in de oude Joodse wijk stellen hun patio’s open voor het publiek en kunnen prijzen winnen. We hebben er ook een paar bezocht, schitterend! Daarna lopen we eerst door de mooie straatjes met de witte huisjes, smeedijzerenbalkonnetjes en tralies voor de ramen en overal bakken en potten met bloemen. Het is wel een beetje toeristisch met veel souvenierwinkeltjes, maar ook erg gezellig. We nemen een lekkere ijssorbet op een leuk pleintje met sinaasappelbomen en genieten van de sfeer, de zon en een Spaanse zanger. Daarna wandelen we over de oude Romeinse brug voor een mooi uitzicht aan de overkant op de oude stad. Het stadsbeeld wordt bepaald door de Mezquita, de enorme vroegere moskee, die later is verbouwd door de katholieken tot kathedraal. De grote muren bevatten nog Moorse afbeeldingen en de vroegere binnenplaats waar de Moren zich moesten wassen, is nu een prachtige binnenplaats met sinaasappelbomen en fonteinen. Binnenin de moskee zijn 824 zuilen met daartussen hoefijzerbogen nog bewaard gebleven en ook de mihrab, de gebedsnis. Midden in de moskee is de kathedraal gebouwd, een staaltje van overdaad aan pracht en praal in barok en renaissancestijl. Na dit bezoek wandelen we nog verder door het gezellige oude centrum, nemen nog een biertje op een terrasje en wandelen vervolgens terug naar het nieuwe centrum. Voor het laatste stukje toch maar de bus!

Cordoba is net zoals Granada en Sevilla een prachtige stad.

Dag 24 Cordoba – Ossa de Montiel            174 km                                             07-05-2012

We gaan langzamerhand weer wat naar het noorden, we hebben de meeste mooie dingen van Andalusie gezien. Via de autobaan rijden we richting Andujar, waar we nog even boodschappen doen. Het landschap in dit laatste stukje Andalusie bestaat alleen maar uit heuvels met olijfbomen, wel mooi om te zien. Daarna rijden we door het mooie Despenaperros-gebergte, wat de grens vormt met Castilië-La Mancha. Het schijnt een wat kaal, onherbergzaam gebied te zijn, bekend uit de verhalen van Don Quichot, maar wat we tot nu toe zien, is een glooiend landschap met veel graanvelden. Valdepenas is bekend vanwege de wijn en dat zien we aan de vele wijngaarden in de omgeving, heel mooi vanwege de roodgekleurde aarde. We rijden naar camping Los Batanes in het natuurpark Lagunas de Ruidera, bij Ossa de Montiel. Vanaf het dorpje Ruidera rijd je langs een aantal meertjes die in elkaar overlopen via watervallen. Bij een ervan stoppen we voordat we naar de camping gaan. Dit is een schitterend plekje. Vanaf een kalksteenhelling lopen de watervalletjes in een van de meertjes, wat een mooi gezicht! We lopen naar boven naar het andere meertje waar het water vandaan komt. Schitterend! We rijden verder naar de camping en weten zeker dat we hier morgen willen wandelen om de rest te bekijken. Het weer is mooi, de camping is goed en overal zien we mooie vogels en eekhoorntjes.

 

Dag 25 Ossa de Montiel                                                                                     08-05-2012

Na koffie en ontbijt in het zonnetje gaan we een wandeling maken door het natuurpark. In totaal zijn hier 15 meertjes, laguna’s genoemd, die in elkaar overlopen via watervalletjes met in totaal een hoogteverschil van 120 meter. We kiezen voor de route langs de Laguna San Pedro, een van de grootste meertjes, omringd door hoge terra-kleurige rotsen met eikenbossen waarin wilde zwijnen leven (gelukkig geen tegengekomen). Overal mooie planten en bloemen. En je hoort alleen maar de vogels zingen, heel mooi. Onderweg nog een mooie waterval en een oude molen gezien. Na twee-en-een-half uur, ongeveer 10 km, weer terug op de camping. ’s Middags heb ik zelf nog een wandeling gemaakt van ongeveer 5 km langs 3 meertjes met prachtige watervallen en ook omringd door hoge rotsen. Het is een schitterend natuurpark, nu heel erg rustig, maar ik denk dat je hier niet in de zomer moet komen als iedereen hier komt zwemmen en varen.

 

Dag 26 Ossa de Montiel – Aranjuez         206 km                                             09-05-2012

We gaan weer verder, maar wat was het mooi hier! Ook de camping was goed, veel groen, bomen, vogels en eekhoorntjes. Het eerste stuk gaat weer langs de laguna’s, dus nog even genieten. We nemen een smal weggetje, CM 3115, wat kronkelt door de heuvels met steeneiken en rotsen. Onderweg komen we bij het stuwmeer van Penarroya, waar ook een klein kasteel staat. Vanaf de muren met kantelen heb je prachtig zicht op het blauwe meer. Daarna wordt het landschap erg vlak. De droge kale hoogvlakte waar het ’s zomers heet is en ’s winters koud, is nu een lappendeken van velden met graan, groente, druiven en olijfbomen. Overal zie je irrigatiesystemen en beregeningsmachines die hier hard nodig zijn. We maken een stop in Consuegra, bekend vanwege de 12 oude windmolens, bovenop een heuveltop waar ook een kasteel staat. We rijden helemaal naar boven en wandelen rond tussen de witte molens. Ook het uitzicht is hier schitterend. Daarna rijden we naar Aranjuez, 40 km onder Madrid. We rijden naar camping Internacional Aranjuez (ACSI-card), een goede, maar erg drukke camping, gelegen aan de Taag. Later in de middag lopen we via de brug over de Taag en het mooie park Jardin de Principe naar het koninklijk paleis in het centrum van de stad. Het Palacio Real is eind 18e eeuw gebouwd, een gigantisch complex met enorme tuinen. We ontdekken dat we vandaag gratis naar binnen mogen en bezoeken de fraai ingerichte vertrekken. Een overdaad aan prachtige meubels, schilderijen, kroonluchters en wandtapijten. Helaas mag je geen foto’s maken. Daarna bezoeken we nog de schaduwrijke tuinen met veel fonteinen en beelden. Na afloop een lekker biertje op een terras, wat is het heet vandaag, 30 graden. Door het park lopen we weer terug en gaan eten in het restaurantje op de camping, goed eten en leuke bediening op een gezellig terras aan de Taag. Het was weer een leuke dag!

 

Dag 27 Aranjuez – Ucero                     245 km                                             10-05-2012

We nemen de autobaan dwars door Madrid richting Burgos. We laten alle mooie steden zoals Madrid, Toledo, Avila, Segovia en Salamanca links liggen. We hebben al genoeg steden gezien, bovendien ben ik destijds als reisleidster daar al geweest. We gaan nu de natuur in. De autobaan gaat ten noorden van Madrid door de mooie Siërra de Guadarrama, dus saai is het niet. Daarna nemen we de N110 richting Riaza over een hoogvlakte met rechts van ons besneeuwde bergtoppen. Er liggen 2 mooie stadjes op deze weg, San Esteban de Gormaz en El Burgo. Aldaar nemen we een smal weggetje naar ons einddoel Ucero, een klein dorpje midden tussen hoge rotsen. Het ligt in het natuurpark Canon del Rio Lobos. De gelijknamige camping ligt 1,5 km verder, mooi gelegen midden in het park. Vanaf ons plekje op deze rustige camping kijken we uit op de rotsen van de kloof die hier begint. Boven de rotsen zweven enorme roofvogels die hun nest in gaten in de rotsen hebben. Wat een mooi gezicht! Later in de middag lopen we naar de kloof, waar het riviertje de Lobos stroomt en hier en daar vijvers en poelen vormt. We wandelen hier helemaal alleen en genieten van de kikkers, de vissen, een koekoek die roept, vogels die zingen en we zien ook nog een ree wegspringen. Hoog boven ons de rotsen van de kloof en de roofvogels. Het is alleen ontzettend heet, 30 graden. Op de camping is het weer heerlijk uitrusten. Toch wil ik nog even naar het dorpje en ontdek een wandelroute, ongeveer 2 km door populierenbossen, langs beekjes. Het dorp ligt prachtig tussen de rotsen met erboven een kasteelruine. Verder is er eigenlijk niet veel te beleven, maar de omgeving is mooi. We zitten tot laat buiten.

 

Dag 28 Ucero – Mendigorria                     225 km                                             11-05-2012

We verlaten deze mooie camping en rijden eerst omhoog naar het uitzichtpunt wat we vanaf de camping konden zien. Het is een steile, smalle weg met haarspeldbochten tot aan de mirador. Van hier hebben we een prachtig uitzicht over het dorp, de camping en de kloof. Ook de roofvogels laten zich weer zien en op een informatiebord zien we dat het gaat om de Buitre Leonado, de vale gier, een aaseter met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter. Daarna rijden we verder noordwaarts naar de Sierra de la Demanda, een smalle pasweg door mooie bossen. En overal is het even rustig. Ten noorden van Quintanar de la Sierra begint een pasweg tot een hoogte van 1400 meter. Er loopt een weggetje naar de Laguna Negra de Neila, maar dit is erg smal en steil en we kunnen maar heel langzaam omhoog. Als we de eerste sneeuw zien begint de camper erg warm te lopen en we durven het niet meer aan om verder te rijden. We parkeren bij een beekje en moerassen met uitzicht op de besneeuwde hellingen, ongeveer op 1800 meter hoogte. Schitterend. Helemaal boven op 2000 meter ligt de Laguna Negra de Neila in de sneeuw, jammer, maar we willen niets riskeren. Via Neila rijden we naar de LR113 via weer zo’n mooi smal weggetje, door een kloof met hoge rotsen en een wild riviertje. Koeien en paarden lopen hier vrij rond en we moeten af en toe wachten tot ze opzij gaan. In de kleine dorpjes die we passeren zitten ooievaars op hun nest op kerktorens en in bomen.De LR113 leidt langs het stuwmeer van Mansilla, het landschap is hier zeer gevarieerd, dan weer rotsen in allerlei kleuren, dan weer uitgestrekte bossen. Bij Logrona nemen we de autobaan dwars door het Rioja-wijngebied. We overnachten op camping Errota-El Molino vlakbij het mooi op een heuvel gelegen stadje Mendogorria. Een hele mooie camping met alle faciliteiten langs een rivier (ACSI-card) in een glooiend landschap. Het was weer 30 graden vandaag.

 

Dag 29 Mendigorria – Laruns                     227 km                                             12-05-2012

Via Tafalla en het mooie Sanguesa rijden we naar de N240, een prachtige route langs het stuwmeer van Yesa, omringd door kale grijze, fraaigevormde rotsen. Er zijn diverse mogelijkheden om door de Pyreneeën te rijden. Wij kiezen voor de A136 via Jaca naar Biescas. Vandaar begint de klim naar boven, langs 2 meertjes en tussen hoge bergen tot 2900 meter met sneeuw op de toppen. Kleine en grote watervallen en wildstromende beekjes. Een prachtig landschap waar we regelmatig stoppen op mooie plekjes. Als we aankomen in het Franse bergdorpje Laruns, ligt dit helemaal in de laaghangende bewolking en is het slechts 15 graden terwijl het een paar uur geleden nog 28 graden was. Even wennen weer. Er zijn diverse campings in het dorp, we kiezen voor camping des Gaves, even buiten het dorp. Goede camping. Even afwachten wat het weer morgen doet: als het beter is, willen we nog in de Pyreneeën blijven, anders rijden we verder naar de Dordogne.

 

Dag 30 Laruns – Bergerac                     263 km                                             13-05-2012

Het heeft flink geregend vannacht en als we opstaan zit alles weer potdicht. Het heeft dus geen zin om de bergen in te gaan. We rijden ongeveer 250 km naar het noorden naar de Dordogne en daar is het zonnig en 22 graden! We zijn nog nooit in de Dordogne geweest, maar het is een mooie omgeving met veel wijngaarden, oude stadjes en kastelen. We overnachten op camping Municipal La Pelouse in Bergerac. Een eenvoudige, maar mooi gelegen camping aan de rivier de Dordogne met uitzicht op het stadje. Als we net buiten zitten, komen er 2 eenden en 2 ganzen met 3 kleintjes om eten bedelen. Natuurlijk krijgen ze het overgebleven stokbrood van gisteren, maar ja, dat betekent wel dat ze iedere keer terugkomen. Later lopen we in 10 minuten via de oude brug naar het Middeleeuwse centrum. Smalle straatjes met oude vakwerkhuizen, kerkjes, een kasteel en veel gezellige pleintjes met fonteinen en terrasjes en standbeelden van de beroemde Cyrano de Bergerac. We nemen weer een lekkere ijssorbet op een zonnig terrasje. Leuk stadje!

 

Dag 31 Bergerac – Carennac                     137 km                                             14-05-2012

We blijven nog een dagje in de Dordogne en rijden langs de rivier met mooie dorpjes en kastelen naar Beynac-Cazenac, een van de mooiste stadjes, gedomineerd door een kasteel, 130 meter hoog. We rijden helemaal naar boven en bezoeken het kasteel dat uit de 12e eeuw stamt en gedeeltelijk gerestaureerd is. Er zijn diverse vertrekken en zalen te zien, de stallen, de kerk en de binnenplaatsen. En vooral het uitzicht is schitterend, van boven kijk je op de Dordogne met erlangs nog 3 kastelen. Daarna parkeren we beneden bij het stadje en wandelen rond via de steile straatjes met Middeleeuwse huizen. Heel leuk. We gaan lekker eten op een terrasje aan de rivier, het is weer mooi weer vandaag! We vervolgen de mooie route via Sarlat en Souillac, soms langs de rivier, soms door het heuvelachtige en bosrijke binnenland. De streek is bekend vanwege de foie gras, ganzen- en eendenlever, wijn, notenolie en notenwijn. Overal zie je dan ook de notenbomen. We rijden naar camping L’eau vive in Carennac (campingcheque), mooi gelegen aan de Dordogne met grote plaatsen en veel bomen. Later in de middag wandelen we naar het op 800 meter gelegen Middeleeuwse stadje. Ook hier weer prachtig gerestaureerde huisjes, straatjes, een klooster/priorij en kerk. Nog even een lekker ijsje op een terrasje en weer terug naar de camping.

 

Dag 32 Carennac – Bellerive-sur-Allier    300 km                                             15-05-2012

Helaas is het zwaar bewolkt en af en toe regent het een beetje. Na de 2 laatste mooie dagen valt het wat tegen, maar ja, wat kan je ook verwachten half mei? Meteen al aan het begin van de rit moeten we door een omleiding omrijden en raken hopeloos verdwaald op hele smalle boerenweggetjes. Gelukkig komen we geen tegenliggers tegen. Het komt naturlijk allemaal weer goed, maar we verliezen wel tijd. We rijden vandaag binnendoor door de Auvergne, een prachtige rit door dit oude vulkanische landschap met toppen tot 1100 meter, nu mooi begroeid met bossen, afgewisseld met weilanden met veel koeien. We rijden door kleine dorpjes en overal mooie kerkjes en kasteeltjes. ’s Middags toch een beetje zon, dat maakt het landschap nog mooier. We rijden naar Bellerive-sur-Allier naar camping Beau Rivage Bellerive (campingcheque), mooie camping aan de rivier de Allier, op 3 km van de kuurstad Vichy(zijn we al eerder geweest). De rest van de middag lekker luieren (helaas binnen).

 

Dag 33 Bellerive-sur-Allier – Gien        228 km                                             16-05-2012

We rijden vandaag naar Gien, een stadje mooi gelegen aan de Loire. Camping Touristique de Gien(ACSI-card) ligt aan de overkant van de Loire met een mooi uitzicht op het stadje dat gedomineerd wordt door een kasteel, wat helaas in de steigers staat. In 10 minuten lopen we via de oude brug erheen. Na al het moois wat we tot nu toe al gezien hebben, valt dit een beetje tegen, maar er is toch een klein gezellig centrum. Gien is bekend vanwege het (dure) keramiek, de fabriek is eventueel te bezoeken. Het weer was zonnig vandaag, maar het was wel erg fris.

 

Dag 34 Gien – Charleville-Mezières        384 km                                             17-05-2012

Het is koud en bewolkt en we besluiten om de 660 km naar huis in tweeën te delen en 1 dag eerder thuis te zijn, op vrijdag i.p.v. zaterdag. We rijden dwars door Champagne-Ardennes, een wat saai glooiend landschap (de wijngaarden bevinden zich meer westelijk) met voornamelijk velden met graan en koolzaad. De route gaat via Troyes en Chalons-en- Champagne. Onderweg diverse monumenten en begraafplaatsen die herinneren aan de 1e Wereldoorlog. We overnachten in het voor ons bekende Charleville-Mézières, waar we al een keer of 4 geweest zijn op de mooie camping Mont Olympe. We wandelen over de brug over de Maas naar het centrum, we willen eigenlijk ergens gaan eten, maar de meeste restaurantjes in het centrum zijn gesloten, heel vreemd. Je zou denken dat veel mensen op Hemelvaartsdag uit eten gaan. Na de wandeling kokkerellen we dus zelf maar wat in de camper.

 

Dag 35 Charleville-Mezières – Boxtel        300 km                                             18-05-2012

Laatste dag!  We rijden via Dinant-Luik-Hasselt en Valkenswaard terug naar Boxtel.  Het was een prachtige reis. Niet altijd mooi weer, maar dat weet je als je zo vroeg gaat. Maar deze periode is juist zo fijn omdat het overal nog zo heerlijk rustig is. Het voordeel van Spanje is dat het zo afwisselend is: grote steden met veel bezienswaardigheden, schilderachtige dorpjes in het binnenland, drukke toeristische kusten als je daarvan houdt, hoge bergen en glooiende heuvels, groene en kale gebieden, veel beschermde natuurparken met prachtige natuur, een vriendelijke bevolking en heerlijk eten!

Totaal aantal kilometers gereden: 6700.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Rin en Jenny van Dijk schreef:

    Beste Dick en Carla ,
    Ben onder de indruk van jullie reisverslagen.
    Ga niet alles imiteren maar jullie reizen vormen toch een beetje een leidraad.
    Wens jullie nog veel reisplezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.