West-Frankrijk 2023

Na een half jaar ellende omdat Dick chemo en bestralingen heeft moeten ondergaan vanwege een grote longtumor en we nog wachten op de uitslag eind juli, besluiten we toch om op reis te gaan. Het gaat redelijk met hem, wel gauw vermoeid en kortademig, maar goed genoeg om te rijden en onderweg te genieten. We hebben het plan om naar Noord-West-Spanje te gaan, maar na een paar dagen blijkt dat toch vermoeiend te zijn en hebben we slecht nieuws over onze schoonzus, die ook kanker heeft. Daarom veranderen we het reisplan en blijven in Frankrijk, wat dichter bij huis.

Dag 1 Boxtel – Pont-á-Bar 322 km 8 juni

Via Luik en Namen en daarna binnendoor door de mooie Ardennen, komen we vroeg in de middag aan in Pont-á-Bar, een klein gehucht bij de sluis in het Canal des Ardennes, waar je op de parking gratis mag overnachten, geen voorzieningen. Het is prachtig weer, dus lekker buiten zitten en genieten. Later maak ik een mooie wandeling langs het kanaal, dat verderop uitmondt in de Maas. Overal prachtige bloemen langs de route. Langs de Maas kom je in Dom le Mesnil, een niet erg interessant dorp. Via een andere route weer terug langs het kanaal naar de camperplaats.

Dag 2 Pont-á-Bar – St. Geneviève-des-Bois 337 km 9 juni

Via Reims en Troyes rijden we binnendoor naar de camperplaats van St. Geneviève-des-Bois, onderdeel van Camping-Car Park, waar we al lid van zijn. Het blijkt een voormalige camping te zijn met grote plaatsen onder de bomen aan het riviertje de Loing, wat verderop uitmondt in het Canal de Briare. Als je de brug overgaat, ben je in Chatillon-Coligny, een aardig stadje met wat bezienswaardigheden, winkeltjes en een paar restaurantjes. Het is heet, dus we boffen met de schaduw van de hoge bomen. Ik pak de fiets en rijd een gedeelte van de 7 sluisjes-route langs het kanaal. Een mooi fietspad door prachtige natuur.

Dag 3 St. Geneviève-des-Bois – Saint Junien 315 km 10 juni

We houden niet van autosnelwegen, dus weer binnendoor naar het zuiden via Gien en Chateauroux tot aan Saint Junien, waar ook weer een camperplaats is van Camping-Car Park, ook weer een voormalige camping. En weer vinden we een mooie grote plek onder de bomen. Heerlijk uitrusten in de schaduw. Later wandel ik de 800 meter naar het centrum, waar ik bij het Bureau de Tourisme een plattegrond haal met de bezienswaardigheden van het stadje. Op dit moment zijn ze bezig met de voorbereidingen van een folklorefeest later deze maand, waardoor er stellages van berkenstammetjes zijn gebouwd in het hele centrum, waar later nog groen opgelegd gaat worden als dakbedekking. Er worden dan heilige relikwieën door het stadje gedragen en de overkappingen symboliseren de bosrijke omgeving. Er zijn enkele mooie gebouwen en gezellige winkelstraatjes met veel terrasjes. Daarna terug naar de camperplaats en daar vlakbij kan je een mooie wandeling maken langs het riviertje de Glane, een prachtig bosrijk gebied met ruïnes van een kasteel en een molen en prachtige natuur. Vooral de reuzenvarens zijn schitterend.

Dag 4 Saint Junien – Taillebourg 152 km 11 juni

We besluiten vandaag om niet verder naar Spanje te rijden, het is nog erg ver en best vermoeiend voor Dick. Bovendien kregen we een appje dat het niet goed gaat met onze schoonzus, die kanker heeft. Dus blijven we in Frankrijk en rijden richting de kust. Eerst nog een overnachting in Taillebourg, weer zo’n mooie camperplaats van Camping-Car Park. Grote plaatsen onder de bomen aan de voet van het kasteel op de rotsen. De rivier de Vienne ligt vlakbij en ook het dorp, waar niet zo heel veel te doen is. Het is weer heerlijk relaxen in de schaduw van de bomen met deze hitte, maar daarna ga ik toch de wandeling naar het kasteel maken. Het wordt op dit moment verbouwd, er is wel een mooi park rondom en het uitzicht over het Vienne-dal is erg mooi. Terug via het wandelpad langs de Vienne.

Dag 5 Taillebourg – L’Ile Madam 49 km 12 juni

We rijden richting de kust naar een klein eiland dat alleen te bereiken is bij eb via een zand-en kiezelweg over de zeebodem, dus je moet rekening houden met de getijden. Het is 1 kilometer hobbelen maar wel een unieke ervaring. Ook hier is weer een camperplaats van Camping-Car Park op een voormalige camping, dus ruime plaatsen en veel bomen. We vinden weer een mooi plekje. Later in de middag maken we een korte fietstocht over het eilandje, wat nog geen vierkante kilometer groot is. Na 5 km over goede fietspaden ben je rond. Heel mooi zijn de vissershutjes op steigers in de zee, de zoutpannen en de prachtige flora. Er zijn een paar huisjes, een camping en een oud fort. Ik ga zelf nog de wandeling maken rondom het eiland, via smallere paadjes en met prachtig uitzicht. Tussen de rotsen groeien mooie vetplantjes en er zijn veel zilverreigers te zien.

Dag 6 L’Ile Madam – Damvix 96 km 13 juni

We gaan weer een stukje het binnenland in naar het moerasgebied Marais Poitevin met vele riviertjes, kanaaltjes, sloten en beekjes met daartussen grasvelden of graanvelden. We overnachten op de camperplaats , ook weer van Camping-Car Park. Deze bevallen ons prima, alhoewel er wel vaak verschil tussen zit, maar alle hebben de nodige voorzieningen en je kan van tevoren zien op de app hoeveel plaatsen er nog vrij zijn of zelfs reserveren. Damvix is een leuk dorpje aan een kanaal, er zijn enkele restaurantjes en terrasjes en er is bootverhuur. In de omgeving kan je fietsen en wandelen. Helaas is er niet veel te doen nu. Wandeling gemaakt door het moerasgebied.

Dag 7 Damvix – La Tranche-sur-Mer 71 km 14 juni

We rijden eerst nog een tijd door dit moerasgebied, hobbelen over smalle weggetjes en bruggetjes, maar heel mooi. We gaan weer naar de kust en hebben een kleine badplaats uitgezocht met een camping vlakbij het centrum, camping Baie d’Aunis, een mooie camping met zwembad en uitgang naar het strand. La Tranche-sur-Mer is een klein stadje met uitgestrekte zandstranden en een gezellig centrum met winkelstraatjes, terrasjes en veel restaurantjes. Mooie wandeling gemaakt door het dorp, langs het strand en om een klein meer heen dat naast de kust ligt.

Dag 8 La Tranche-sur-Mer 15 juni

We blijven hier nog een dag, we hebben een mooi plekje, het weer is prima en het stadje is leuk. Ik ga een fietstocht maken via goede fietspaden zuidwaarts naar een natuurreservaat (La Casse de la Belle Henriette)met moerassen. Via bruggen en vlonders kan je mooie wandelingen maken. Helaas is het eb en iets minder mooi. Veel vogels, kikkers, vlinders en libelles te zien. Rond lunchtijd wandelen we de korte afstand naar een strandtent, waar we met mooi uitzicht van een heerlijke lunch genieten. In de middag nog een fietstocht noordwaarts naar de uitgestrekte bossen van Longeville waar vlakbij prachtige zandstranden liggen.

Dag 9 La Tranche-sur-Mer – Sallertaine 115 km 16 juni

Het is vrijdag, weekend voor de Fransen dus aan de kust erg druk. Daarom kiezen we weer voor het binnenland, ook dit keer weer in een moerasgebied, waar we via smalle wegen langs kanalen, riviertjes en beekjes en over bruggetjes Sallertaine bereiken, ook weer een camperplaats van Camping-Car Park. Deze ligt aan een riviertje en aan de rand van het dorp. Het dorp is bekend als kunstenaarsdorp met tientallen galerietjes, waar je aan de hand van een route langs geleid wordt. Leuke kleine winkeltjes met sieraden, aardewerk, schilderijen en beeldhouwwerken. Twee mooie kerken, een prachtig park en leuke lage huisjes met felgekleurde luiken. In de omgeving wandel- en fietsroutes. In de middag maak ik een mooie fietstocht door de moerassen.

Dag 10 Sallertaine – La Roche Bernard 111 km 17 juni

We slaan de kust hier in de Vendée verder over en rijden via de enorme brug over de Loire bij St. Nazaire naar Bretagne, naar een camperplaats naast camping Municipal. Het zijn vrij kleine plekken, maar omdat we zoals altijd vroeg zijn, hebben we de grootste en mooiste, C7. Anders kan je voor €6,00 meer altijd nog op de camping gaan staan. La Roche Bernard ligt zoals de naam al zegt op een rots aan de rivier de Vilaine. Het dorp behoort tot de mooiste van Frankrijk en dat klopt ook wel. Het is wel even steil naar boven, maar dat is de moeite waard. Mooie oude huizen uit de 15e en 16e eeuw in nauwe straatjes met overal prachtige bloemen. Ook hier veel galerietjes. Het centrale plein heeft leuke terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Langs de rivier een grote, nieuwe haven met zeilboten met mooie uitzicht op de grote ijzeren brug ver de Vilaine en iets verder de oude haven met op de kades terrasjes en restaurantjes. Nadat ik uitgebreid het dorp heb verkend, lopen we samen naar een van de terrasjes om van een drankje te genieten.

Dag 11 La Roche Bernard 18 juni

We hebben een mooi plekje, het dorp is leuk en het weer wordt niet zo best vandaag, dus besluiten we nog een dagje te blijven. ’s Morgens loop ik naar het dorp om vers brood te halen bij de enige bakker in het dorp en waar op deze zondagmorgen de rij tot buiten staat. Maar het lekkere verse stokbrood en de croissantjes zijn het wel waard. Het gaat inderdaad regenen dus lekker relaxen in de camper. Later in de middag klaart het op en ga ik nog een wandeling maken door het dorp en naar het uitzichtpunt waar je een mooi zicht hebt op de rivier, de havens en de brug.

Dag 12 La Roche Bernard – Pont-Aven 145 km 19 juni

We rijden vandaag langs de zuidkust van Bretagne en slaan Sarzeau, Carnac, Auray en Concarneau over, omdat we deze mooie plaatsen al tijdens een eerdere reis hebben bezocht. We willen overnachten op de camperplaats van Camping-Car Park in Pont-Aven, maar deze ziet er niet aantrekkelijk uit. Druk, smalle plaatsen en de vuilcontainers stinken enorm. We zien aan de rand van het dorp enkele campers staan op de parkeerplaats Bois d’Amour. Prima plekje, wel aan drukke weg, maar dat vinden we niet erg. Aan de overkant van de weg leidt een mooi wandelpad langs het riviertje de Aven naar het dorp. Prachtige planten en bomen en later een promenade met bloemen. Ook zijn hier nog oude wasplaatsen te zien. Hier heeft de beroemde schilder Paul Gauguin inspiratie opgedaan voor enkele van zijn bekende schilderijen. Het dorp is gezellig met terrasjes, winkeltjes en restaurantjes. Mooie oude huizen, veel bloemen en galerieën. De hoofdstraat leidt verder naar de haven waar de boten nu droog liggen i.v.m. eb. Later in de middag maak ik nog een mooie wandeling langs de Aven de andere kant op door het Bois d’Amour. Stroomversnellingen, rotsen, hoge bomen, grote varens en doodstil. Prachtig.

Dag 13 Pont-Aven – Douarnenez 126 km 20 juni

We willen vandaag naar de mooie uitzichtpunten in het zuid-Westen van Bretagne waar je mooi kan wandelen en ook kan overnachten, met prachtige zonsondergangen. Helaas weten honderden mensen dat ook en daar aangekomen staan we in de file bij een gigantisch parkeerterrein, waar campers en auto’s dicht op elkaar staan. Daar hebben we geen zin in. We rijden verder naar het noorden door een mooi landschap met kleine dorpjes en oude molens en gaan overnachten op de camperplaats van Camping-Car Park in Douarnenez. Het is hier rustig en het is 1 km lopen naar het strand en de jachthaven en 2 km naar het oude centrum aan een zeearm. Vanaf de jachthaven leidt een mooi pad langs het water en over een voetgangersbrug naar het centrum. Mooi uitzicht over de haven en de brug. Langs de kade is een scheepvaartmuseum en zijn er diverse terrasjes. Het centrum zelf valt tegen, maar langs het water aan diverse kanten van de stad is het heerlijk wandelen.

Dag 14 Douarnenez – Le Conquet 126 km 21 juni

We rijden vandaag naar de noord-west-kust naar camping Les Blancs Sablons in Le Conquet, een eenvoudige camping gelegen in een soort duingebied met mooie, grote plaatsen. We komen om 12.00 uur aan, receptie alleen open tussen 17.00 en 19.00, maar om 13.00 uur gaat de slagboom open en kan je een plekje uitzoeken. Ik wandel de anderhalve kilometer via de voetgangersbrug naar het centrum van het dorp, wat een klein, gezellig centrum heeft met terrasjes en winkeltjes. Er zijn leuke oude vissershuisjes en er is een mooi oud kerkje, waar toevallig net een klein concert is, dus even uitrusten en genieten van de muziek. Het is eb, de helft van de haven ligt droog en men is daar druk bezig om kokkels en mosselen te zoeken. In de andere helft van de haven kunnen de vissersboten hun lading nog lossen en toevallig komt er een binnen. Leuk om te zien hoe de vis en de inktvissen in kratten worden opgehesen. De rest van de middag lekker relaxen in de schaduw. In de avond wandel ik door de duinen naar het 100 meter verder gelegen witte strand en geniet van een mooie zonsondergang.

Dag 15 Le Conquet 22 juni

We blijven hier nog een dag, het bevalt goed. Ik loop weer naar het dorp om wat boodschappen te doen. Er is een bakker en een kleine supermarkt. Op de camping doe ik een wasje en later ga ik een lange wandeling maken over het schiereiland Kermorvan. Er is een mooi wandelpad langs de hele kust. Je loopt tussen de bloemen en struiken, wel klimmen en dalen maar met schitterend uitzicht over de kust. Uit de vele bunkers en forten blijkt het strategisch belang van deze streek op een van de meest westerse punten van Frankrijk.

Dag 16 Le Conquet – Henvic 106 km 23 juni

We verlaten dit mooie plekje en gaan naar de noordkust van Bretagne. We gaan naar de parkeerplaats bij het kerkhof in St. Pol de Léon, waar je mag overnachten en waar je dicht bij het centrum bent. Na de lunch wandel ik met een omweg langs de kust naar het centrum van de stad. Het heeft een best aardig centrum met een prachtige kathedraal, veel winkels, terrasjes en restaurantjes. Ik haal Dick op en samen wandelen we terug en genieten van een lekker drankje op een terrasje met uitzicht op de kathedraal. Terug op de camperplaats is het zo heet en we kunnen niet buitenzitten, dat we besluiten om toch even verder te rijden naar de vlakbij gelegen camperplaats van Camping-Car Park in Henvic. Een voormalige camping, dus weer grote plekken en veel bomen. Heerlijk uitrusten hier. Het dorp stelt niet veel voor, heeft wel 2 mooie kerken. In de omgeving zijn wel fietsmogelijkheden.

Dag 17 Henvic – Trebeurden 70 km 24 juni

Kort ritje naar camping L’Esperance in Trebeurden waar ik vanochtend voor de zekerheid online een plaats heb gereserveerd. En dat was maar goed ook, de allerlaatste plaats. Het is weekend, dus vele plaatsen vol. Een leuke, kleine camping aan de kust. Heerlijk relaxen op een mooi, schaduwrijk plekje. Hoewel het heet is, ga ik toch de mooie wandeling rondom het schiereiland Ile Grande maken. Een prachtig wandelpad langs de rotsachtige kust met mooie vergezichten. ’s Avonds nog een korte wandeling door het nabijgelegen moerasgebied.

Dag 18 Trebeurden – Le Vivier-sur-Mer 167 km 25 juni

Wat een drukte weer vandaag! We wilden eigenlijk naar Ploumanach, naar de roze rotsen van de beroemde Cote Granite Rose, maar alle parkeerplaatsen in het dorp zijn verboden voor campers. Er ligt er wel een buiten het dorp, maar dat is te ver lopen voor Dick en voor dat eventjes gaan we de fietsen er niet af halen. We besluiten verder te gaan, want we hebben deze kust eerder ook al eens bezocht. Het is overal druk, ook op de parkeerplaatsen langs de kustweg. Campings online opgezocht, maar vele zitten vol. We komen uiteindelijk aan op de camperplaats van Camping-Car Park van Le Vivier-sur-Mer, ook vol en krap, maar we hebben gelukkig een plekje. Ik ga ’s middags een mooie fietstocht maken over het fietspad langs de kust langs mossel- en oesterkwekerijen, visrestaurantjes en leuke dorpjes. Heel in de verte is de Mont St. Michel te zien, waar we ook al eens waren.

Dag 19 Le Vivier-sur-Mer – St. Mère-Église 165 km 26 juni

We rijden vandaag naar Normandië naar de parkeerplaats voor campers bij het Airborne Museum, geen voorzieningen, maar heerlijk rustig en vlakbij het dorp, bekend vanwege D-Day, 6 juni 1944, toen geallieerde parachutisten hier landden en een ervan in de kerktoren bleef hangen. Er hangt nu een pop als herinnering daaraan aan de kerk. We hebben het Airborne Museum bezocht, heel interessant. Daarna naar het centrum gewandeld en een biertje gedronken op een terrasje. Rondom de mooie kerk allemaal winkeltjes en terrasjes, toeristisch maar wel gezellig.

Dag 20 St. Mère-Église – Port-en-Bessin 78 km 27 juni

Korte maar prachtige route langs de D-Day-stranden Utah Beach en Omaha Beach met overal herinneringen aan deze verschrikkelijke slag. Amerikaanse tanks, bunkers, kanonnen, musea en standbeelden in overvloed. Langs de route foto’s van oorlogshelden. Heel indrukwekkend. Maar alle bezienswaardigheden hebben wij al eerder bezocht tijdens onze Normandië-reis, dus slaan we deze over. We overnachten op de camperplaats van Camping-Car Park in Port-en-Bessin, waar we op de nu nog rustige camperplaats een mooi plekje vinden met uitzicht op het lager gelegen stadje. Later zal het helemaal vollopen. Wandeling gemaakt naar het stadje, mooi gelegen aan zee met een grote vissershaven. Op de kades veel restaurantjes en terrasjes. Er worden hier veel St. Jacobsschelpen gevangen, de lege schelpen worden op het strand gedumpt. Het is erg bewolkt vandaag, maar de temperatuur is goed. Helaas kan de wandeling over de krijtrotsen niet gemaakt worden wegens instortingsgevaar. Tegen etenstijd lopen we samen terug om lekker te gaan eten op een terras aan de haven.

Dag 21 Port-en-Bessin – Evreux 170 km 28 juni

We hebben ons reisplan gewijzigd. Het is overal zo druk aan de kust met volle camperplaatsen en campings en omdat we de kust van Normandië al 2 keer eerder hebben bezocht, kiezen we nu voor het binnenland. Een leuke kleine camperplaats gevonden in Evreux, wel wat lawaaïerig, maar dichtbij het centrum van deze mooie stad. Wandeling gemaakt naar het centrum met een prachtige kathedraal, stadhuis en theater. Door het centrum stroomt het riviertje de Iton, waarlangs men een mooie promenade heeft aangelegd met bruggetjes en heel veel bloemen. Delen van de oude stadsmuur en wasplaatsen zijn nog zichtbaar. Leuke winkelstraten en heel veel terrasjes.

Dag 22 Evreux – Lyons-la-Foret 63 km 29 juni

Korte rit vandaag naar Lyons-la-Foret, een schattig dorp wat behoort tot de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk. Bij de Camping Municipal is een nieuwe camperplaats van Camping-Car Park aan een klein riviertje met eenden, waterhoentjes en otters, die we helaas niet gezien hebben. Wel veel kwikstaartjes die scherend over het water de insecten oppikten en weer doorvlogen. Wandeling gemaakt naar het mooie dorp met een oude markthal, waar nog 3x per week een kleine markt wordt gehouden. Daar omheen veel straatjes met oude vakwerkhuizen, prachtig. Het dorp ligt in een glooiend bosgebied met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Helaas gaat het behoorlijk regenen waardoor mijn boswandeling in het water valt.

Dag 23 Lyons-la-Foret – Cappy 134 km 30 juni

Vandaag weer een mooi plekje gevonden in de vallei van de rivier de Somme. Weer een camperplaats op een voormalige camping van Camping-Car Park. De rivier vormt hier talloze meertjes, kanaaltjes en moerassen. Fietstocht gemaakt van 30 km door dit prachtige waterrijke gebied met veel bloemen, libelles en vogels. Er is een mooi fietspad aangelegd langs de Somme. Op de terugweg langs enkele dorpjes, waar niet zoveel te doen is.

Dag 24 Cappy – Boxtel 330 km 1 juli

We willen eigenlijk nog een overnachting in België, maar het gaat de hele dag regenen, dus besluiten we maar in een keer naar huis te rijden. Het was een wat andere reis dan normaal, omdat Dick niet zo heel veel mee kon doen, maar hij heeft toch genoten en ik ook. Totaal bijna 3300 km gereden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Paulus Tol schreef:

    Beter schap voor Dick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.