Ardèche – Drôme 2014

 

ROUTEKAART Dag 1-5

ROUTEKAART Dag 6-8

ROUTEKAART Dag 9-11

ROUTEKAART Dag 12-16
Dag 1 Boxtel – Pont-a-Mousson              404 km                                           12-09-2014

We hebben 2 weken vakantie en het wordt onze eerste reis met de nieuwe camper. We hebben pas kort van tevoren bepaald waar naar toe. We wilden toch mooi weer en nergens leek het echt geweldig. In de Ardèche leek het wel goed, alhoewel je daar toch nooit op kunt vertrouwen. We vertrekken in ieder geval met mooi weer en rijden vandaag alleen maar autobaan om goed op te schieten. Tegen drieën komen we aan op de camperplaats van Pont-a-Mousson, mooi gelegen aan de Moezel met uitzicht op het aan de overkant gelegen stadje. De camperplaats heeft alle voorzieningen, kost €8,00 en is erg geliefd. Het is er altijd gauw vol. De mooiste plekjes zijn dus al bezet als we aankomen, dus wordt het een plekje op het achterste gedeelte, vrij krap. Maar we kunnen lekker buiten zitten en later wandelen we langs de Moezel naar het stadje. Net over de brug bevindt zich de Place Duroc met het mooie stadhuis. Het plein is omzoomd met arcades waaronder winkeltjes en restaurantjes. Midden op het plein een mooie fontein. Eromheen nog wat winkelstraatjes, maar verder is er niet zo veel te zien. Als je weer terugloopt heb je mooi uitzicht op de St. Martin-kerk, de brug met de vele bloembakken en de Moezel met heel veel zwanen.

 

Dag 2 Pont-a-Mousson – Meursault             267 km                                       13-09-2014

We hebben heerlijk geslapen. De camper bevalt goed en alles werkt. Na koffie en ontbijt rijden we helemaal binnendoor, parallel aan de autobaan. Dit is veel mooier, alhoewel het natuurlijk niet opschiet. Maar we hebben geen haast en genieten van het glooiende landschap en de leuke dorpjes die we passeren. Toul ziet er mooi uit, met zijn grachtengordel en vestingwerken, Langres ligt prachtig op een heuvel met zijn mooie stadsmuren, maar hier zijn we al 2 keer eerder geweest. Na Dijon rijden we de wijnroute Route des grandes Crus, onderaan de heuvels van de Bourgogne met zijn uitgestrekte wijngaarden. We passeren bekende wijndorpjes zoals Clos de Vougeot en Nuits St. Georges met mooie kastelen. Het is een drukte van belang want er wordt nu geoogst. Overal zijn de druivenplukkers aan het werk en door de dorpjes rijden tractoren met aanhangwagens vol druiven. We overnachten in Meursault, op camping La Grappe d’Or, een prachtige terrassencamping midden tussen de wijngaarden (campingcheque). Eerst lekker genieten van een wijntje in de zon en later een wandeling naar het dorp. Dit ligt vlakbij, is klein, maar heeft mooie wijnhuizen tussen uitgestrekte wijngaarden. Verder een oude kerk, een prachtig stadhuis en mooie oude huizen. Veel is er verder niet te doen, je kunt natuurlijk wel wijn proeven in een van de vele caves. In de omgeving kunnen fietstochten en wandelingen gemaakt worden dwars door de wijngaarden.

 

Dag 3 Meursault – Chateauneuf-de-Galaure           240 km                          14-09-2014

We zetten de TomTom weer op snelwegen vermijden en rijden via Chalons-sur-Saône, Tournus en Pont-de-Vaux (de laatste 2 onthouden! Ziet er leuk uit!) en later door het uitgestrekte meren-en vennengebied van Les Dombes. Dwars door Lyon en het prachtig aan de Rhône gelegen Vienne en vervolgens naar Chateauneuf-de-Galaure, gelegen in een mooi bebost heuvelgebied ten oosten van de Rhône. We overnachten op camping Chateau de Galaure, een erg grote, maar prachtige camping in een bebost dal vlakbij een rivier. Het is erg rustig nu, maar in het hoogseizoen zou ik hier niet graag zitten. Grote plaatsen, goed sanitair, mooi zwembad met glijbanen. Weer heerlijk relaxen in de zon met een wijntje. Geen zin om te koken, dus halen we wat in de snackbar.

 

Dag 4 Chateauneuf-de-Galaure – Le Cheylard      221 km                             15-09-2014

We rijden naar het aan de Rhône gelegen Tain-l’Hermitage en het er tegenover gelegen Tournon, waar we al eerder waren. Beide de moeite waard. Vandaar maken we een tocht door het noorden van de Ardèche, een mooi bergachtig gebied met veel bossen en leuke oude dorpjes zoals Saint-Felicien, Lalouvesc, St.Bonnet-le-Froid en Saint-André-en-Vivarais. We willen overnachten op de camperplaats aan een meertje in Saint-Agrève, maar deze is helaas gesloten. We rijden via een schitterende route met hoge bergen en rotsen langs het riviertje de Eyrieux naar camping Municipal in Le Cheylard. Een eenvoudige camping met mooi uitzicht op het riviertje en de bergen. De vriendelijke beheerder geeft ons veel informatie over de schitterende omgeving, waar je kilometers kunt wandelen en fietsen langs de rivier. We wandelen naar het dorp, een klein half uur. Er is niet zoveel te zien, maar je kunt een leuke wandeling langs de rivier om het dorp maken. Op het dorpsplein bij de kerk nemen we een biertje en krijgen informatie over de omgeving van de aardige ober, die uitlegt wat we beslist moeten gaan zien. Hij zet de route voor de volgende dag voor ons op een bierviltje en vertelt een heel verhaal over dat hij eigenlijk  goudsmid is, maar dat de beroemde bijouterie-industrie uit het stadje helaas over de kop is en hij nu als ober werkzaam is.

 

Dag 5 Le Cheylard – Thuyets           81 km                                            16-09-2010

Via St. Martin-de-Valamas rijden we een prachtige route naar een van de hoogste toppen van de Ardèche de Gerbier de Jonc, 1552 m. hoog. Dit is echt een schitterend gebied met beboste bergen, leuke dorpjes en het mooie meer van St. Martial. De top van de Gerbier de Jonc bestaat uit rotsblokken waar uit 3 verschillende stroompjes de rivier de Loire ontspringt. In de reisgids lees ik dat je een wandeling van een kwartier kunt maken tot de top, wel vrij steil, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Ardèche en zelfs de Alpen kunt zien liggen. Het is prachtig weer dus ik ga het wagen. Al gauw blijkt dat het klimmen en klauteren wordt van rotsblok naar rotsblok met af en toe hulp van touwen en stangen. Ik kan niet meer terug, dus ik ga dapper verder alhoewel ik hoogtevrees heb. Ik kijk toch stiekem naar beneden en zie Dick van beneden zwaaien. Na 20 minuten klimmen sta ik op de top en geniet van het schitterende uitzicht. Wat mooi! Nu naar beneden, iets makkelijker, maar uitkijken dat ik niet uitglijd. Gelukkig hangen er af en toe touwen. Het was een zeer moeilijke tocht, maar ik heb het toch maar gedaan! We vervolgen de route richting de waterval Cascade de Ray Pic. Er is een uitzichtpunt, waar we zien dat de waterval in dit seizoen niet zo spectaculair is, zodat we niet de wandeling gaan maken van 20 minuten vanaf het parkeerterrein. We rijden naar Thuyets, mooi gelegen aan de rivier de Ardèche. De camperplaats is vol, dus we rijden naar camping de Belos, buiten het dorp gelegen. We zijn de enigen op de camping, dus we zoeken een mooi plekje uit. Heerlijk rustig hier, nog steeds mooi weer dus lekker buiten zitten. In het dorp is een mooie wandeling te maken naar de Pont de Diable. Ondanks de heftige klimpartij van vanmorgen, ga ik toch weer op pad. Er loopt een pad van de camping binnendoor naar het hooggelegen dorp, maar het laatste stuk is dit de Echelle de la Reine, de koninginnetrap. Steil omhoog met talloze treden. Uitgeput sta ik later in het dorp. Daar begint de wandeling via een dalend voetpad naar de Pont de Diable, een mooie brug over de Ardèche in een prachtige kloof. Steile rotsen en kristalhelder water. Erg mooi. Via de Echelle du Roi, de koningstrap, gaat het weer steil omhoog naar het dorp. Dit keer een natuurlijke trap, uitgehouwen in de rotsen. Boven aangekomen word je beloond met een prachtig uitzichtpunt over de kloof en de duivelsbrug. Ik doe nog wat boodschappen en moet dan weer via de Echelle de la Reine terug, dit keer naar beneden, een stuk makkelijker. Dit was 2 uur intensief wandelen, maar wat mooi!

 

Dag 6 Thuyets – Vallon pont d’Arc              82 km                                         17-09-2014

De rit gaat vanochtend langs de Ardèche naar Aubenas, wat prachtig op een heuvel ligt. Daar zijn we al eens eerder geweest, we doen alleen even wat boodschappen hier. Daarna rijden we naar het dorpje Vogüé, waar we parkeren aan de rand van het dorp, waar je ook mag overnachten. Vogüé is een mooi oud dorpje, gebouwd tegen de steile rotsen langs de Ardèche. Oude huizen en straatjes, verbonden door bogen en trappen. Het mooie kasteel ligt boven het dorp. Leuk om even doorheen te wandelen, maar er is weinig te doen, geen winkeltjes, geen terrasjes. Vanaf de brug over de Ardèche heb je een prachtig zicht op het dorp. Daarna rijden we verder naar Ruoms, met de bedoeling om te overnachten op Camping Municipal, maar deze is al gesloten. Een andere camping vlakbij heeft siësta tot 15.00 uur, daar wachten we niet op. We lunchen op een mooi plekje langs de rivier en willen dan naar Labeaume gaan, gelegen in de prachtige gorges de Labeaume, maar daar mogen geen campers in. Te voet is veel te ver en te steil naar beneden, dus keren we maar om. We rijden verder naar Vallon Pont d’Arc naar camping International (ACSI). De rest van de middag, avond en nacht regent het pijpenstelen en onweert het aan een stuk door. Jammer.

 

Dag 7 Vallon Pont d’Arc – La Roque-sur-Cèze      73 km                               18-09-2014

 

Gelukkig is het weer iets opgeklaard, maar het is erg bewolkt. We gaan vandaag de rit door de Gorges de l’Ardèche rijden, 36 km lang van Vallon Pont d’Arc naar St Martin d’Ardèche. Het eerste stuk omhoog rijden we de mist in, dat belooft niet veel goeds. We moeten ook plotseling stoppen voor een kudde geiten die op de weg staat. Na 4 km stoppen we om de beroemde Pont d’Arc te bekijken, een natuurlijke brug van rotsen over de rivier. Een prachtig plekje! Daarna gaat de weg hoog boven de rivier. Het weer wordt beter en we kunnen genieten van de prachtige vergezichten vanaf de vele mooi aangelegde uitzichtpunten. Hoewel we deze tocht al eerder deden, blijft het spectaculair. Liefhebbers van grotten kunnen er diverse onderweg bezichtigen. Via Bagnols-sur-Cèze rijden we naar camping Les Cascades in La Roque-sur-Cèze, een mooie camping aan de rivier de Cèze (ACSI, campingcheque). Het is weer lekker weer en we wandelen naar de beroemde watervallen, vlakbij de camping. De rivier vormt hier talloze watervallen en watervalletjes temidden van prachtig uitgeslepen witte kalkformaties. De watervallen gaan bijna tot aan de camping, waar je in wat rustiger water heerlijk kunt zwemmen en er mooie zandstrandjes zijn. Terug op de camping moeten we naar binnen vanwege een flinke hoosbui, maar gelukkig is deze van korte duur. Ik maak zelf nog een wandeling naar het 900 meter verder gelegen dorp La Roque-sur-Cèze. Het wordt weer klimmen, want het dorp ligt tegen de heuvel met bovenop een kasteel. Mooie oude huizen, een leuk kerkje en nauwe met keien geplaveide straatjes. Dit alles prachtig gerestaureerd. Van bovenaf een mooi uitzicht over de heuvels met wijngaarden. Daarna loop ik nog een keer naar de watervallen, het is er zó mooi!

 

 

Dag 8 La Roque-sur-Cèze – Bedoin                 80 km                               19-09-2014

We verlaten dit mooie plekje via het dal van de Cèze met talloze wijngaarden en mooie wijnhuizen. Ook hier wordt nu geoogst, alleen doen ze het hier met machines. Na Bagnols-sur-Cèze steken we de Rhône over en komen in de Provence in het beroemde wijngebied van de Côte du Rhône. Uitgestrekte wijngaarden tegen de heuvels, mooie kasteelachtige wijnhuizen en hier worden de druiven weer met de hand geplukt. Het centrum van dit gebied is Chateauneuf-du-Pape, een mooi oud dorp met leuke terrasjes en restaurantjes. We rijden verder door het heuvelachtige landschap van de Provence met zijn wijngaarden, olijfbomen en zonnebloemvelden. Tegen de hellingen of op de toppen van de heuvels mooie oude dorpjes met kerken of kastelen. Tegen de middag komen we aan op de camperplaats van Bedoin, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Er is nog een plekje voor ons op deze drukke camperplaats (geen stroom, €3,00, sani 50 meter verder) en we genieten eindelijk weer eens van de zon. Na lekker buiten te hebben gezeten, wandelen we de 500 meter naar het dorp. Eerst door de smalle straatjes van het oude hooggelegen gedeelte met zijn kasteel, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving en de Mont Ventoux. Beneden in de hoofdstraat met zijn platanen vind je veel terrasjes en restaurantjes, waar vele wielrenners in kleurige kledij uitrusten van hun tocht naar de top van de Mont Ventoux. Dit dorp is samen met Malaucène en Sault het startpunt voor de klim naar de beroemde berg, die ook altijd wordt aangedaan door de Tour de France. Vanaf een terrasje bekijken we de gezellige drukte in de hoofdstraat en doen daarna nog wat boodschappen.

 

Dag 9 Bedoin – Buis-les-Baronnies               114 km                               20-09-2014

Het heeft gegoten vannacht en als we opstaan is het nog erg bewolkt. Ziet er niet goed uit voor een rondrit over de Mont Ventoux, maar we gaan het toch proberen. Gelukkig wordt het steeds helderder als we langzaam naar boven rijden. We zijn vroeg vertrokken en er zijn nog weinig auto’s en fietsers op de weg. Het stijgingspercentage gaat tot 10 %, het is een prachtige rit. Boven op de kale top op 1909 meter, waar zich een weerstation en zendmast bevinden, waait het behoorlijk en is het erg koud, maar het uitzicht is prachtig. Op wat wolken na is het helder en kun je heel ver weg kijken naar de schitterende bergen en dalen. De afdaling naar Malaucène is ook erg mooi en gaat grotendeels door bossen. We komen nu veel wielrenners tegen, echte fanatiekelingen, maar ook amateurs die hijgend en puffend naar boven fietsen. Petje af voor al deze mensen! We vervolgen onze tocht vanaf Malaucène oostwaarts door het mooie dal van het riviertje de Toulourenc met telkens prachtig uitzicht op de hellingen van de Mont Ventoux met zijn bossen en wijngaarden. Bij Montbrun-les-Bains, wat schitterend hooggelegen op de rotsen ligt, nemen we een smal weggetje noordwaarts door de mooie gorges van de Toulourenc, langs het kasteel van Aulan en over de 845 meter hoge Col d’Aulan. Daarna westwaarts over de D546, een prachtige route, stijgend en dalend, door gorges, door oude schilderachtige dorpjes en langs de Ouvèze tot aan Buis-les-Baronnies, mooi gelegen temidden van bergen met steile rotswanden, waar veel bergbeklimmers op af komen. We overnachten op camping La Fontaine d’Annibal, een leuke camping (ACSI)aan de rand van het dorp, aan het riviertje de Ouvèze, met een mooi zwembad.  Aangezien het erg warm is, maak ik daar dankbaar gebruik van en heb het zwembad helemaal voor mezelf. Dick blijft op de camping en ik wandel naar het dorp, dat een leuke wandelpromenade heeft langs de Ouvèze. Het is zaterdag en het is er erg druk met jeu de boulen. In het centrum zijn er 15e eeuwse huizen met arcades, waaronder winkeltjes, een oude stadspoort, 2 kloosters en een 17e eeuws kerkje. Op de terrasjes onder de platanen is het gezellig druk. Het dorp ligt in een omgeving met aromatische en medicinale planten, te bekijken in het Maison des Plantes en in de diverse plantsoenen in het centrum. Er zijn zelfs plantenbakken waar iedereen kruiden mag plukken. Een leuk dorpje.

 

Dag 10 Buis-les-Baronnies – Verchény              107 km                               21-09-2014

We doen nog even boodschappen in de supermarkt in het dorp, die op zondag open is. Daarna rijden we noordwaarts over de Col d’Ey, een zeer smalle weg met veel bochten, maar goed te doen en met prachtig uitzicht. Bij de afdaling zien we onder ons een prachtig wit wolkendek terwijl wij in de stralende zon staan. Mooi gezicht! We moeten daar wel dwars doorheen, maar dat is maar even. Opvallend zijn de talloze spinnenwebben in de berm. Bij Curnier rijden we naar Nyons, waar het in het centrum erg druk is vanwege een markt en andere festiviteiten, maar er is geen parkeerplek te vinden. Jammer! We rijden noordwaarts naar Dieulefit, langs vele wijngaarden. In plaats van de D538 naar Bourdeaux, voert de Tomtom ons via de D547, een heel smal en stijgend weggetje maar erg mooi. We komen uit in Bourdeaux, waar we wilden overnachten, maar het dorp lijkt uitgestorven, we vinden er niet veel aan. We besluiten om nog een stuk verder te rijden naar de rivier de Drôme, via alweer een smal weggetje met talloze bochten over diverse cols (D156) tot 1046 meter hoogte. Heel erg mooi, vooral het laatste stuk met uitzicht op 3 kale rotsen, de Trois Becs en de afdaling naar de rivier de Drôme met het schilderachtige dorp Saillans. We rijden naar het even verder gelegen Verchény naar camping Les Acacias, gelegen aan de Drôme. We vinden een prachtig plekje meteen aan het water en genieten de rest van de middag in de zon van het mooie uitzicht op de bergen en de rivier waar kanovaarders langsvaren.

 

 

Dag 11 Verchény – Tournon-sur-Rhône             134 km                               22-09-2014

We willen vandaag een mooie bergroute gaan rijden door de Vercors. Bij Die (zijn we al eerder geweest) rijden we noordwaarts naar de 1367 meter hoge Col de Rousset. Met talloze haarspeldbochten gaat het naar boven langs steile rotswanden. Boven heb je een prachtig uitzicht op de kronkelende weg die je net hebt gereden. Door de top loopt een tunnel naar de andere kant, maar deze uitkomend, zien we bijna niets meer van de mist en wolken. Best eng, maar gelukkig is het niet druk en we rijden voorzichtig door in de hoop dat het zo beter wordt. In Vassieux-en-Vercors is het ineens zonnig en we rijden naar de camperplaats, waar we water lozen en innemen. Op de laatste 2 campings was daar geen mogelijkheid voor, vreemd! Vassieux ligt op een grote hoogvlakte en hier werd in de 2e wereldoorlog flink gevochten door Duitsers en Franse partizanen. Hierbij vielen vele doden, die begraven liggen op het even verder gelegen oorlogskerkhof. In het dorp is een Verzetsmuseum. Vassieux is ’s winters een bekend wintersportcentrum voor langlaufen. We rijden verder westwaarts naar de Col de Bataille, maar helaas de mist komt weer opzetten en de rest van de tocht zien we helemaal niets meer van de prachtige bergen. We rijden nog het smalle bergweggetje naar Barbières met de bedoeling daar op de camping te overnachten, maar besluiten toch naar Tournon-sur-Rhône te rijden, waar, zoals we van boven konden zien, de zon schijnt. We rijden naar de in het centrum gelegen Camping de Tournon en vinden een mooi plekje met uitzicht op de Rhône en de aan de overkant gelegen wijngaarden van het bekende wijndorp Tain l’ Hermitage. Dit dorp is vanuit Tournon met een mooie voet/fietsbrug te bereiken. We wandelen ’s middags naar het centrum van Tournon. Dit heeft een mooi kasteel, een 14e eeuwse kerk en een paar leuke winkelstraatjes, waar helaas nu niets te doen is, omdat op maandag de winkels dicht zijn! We nemen een biertje op een van de terrasjes aan de hoofdstraat en bekijken de enorme drukte hier. Terug op de camping is het binnenzitten. Er waait een koude harde wind aan het water.

 

Dag 12 Tournon-sur-Rhône – Tournus            205 km                               23-09-2014

We gaan langzamerhand weer richting huis en rijden weer binnendoor. Gedeeltelijk weer via de weg die we op de heenweg namen, via Vienne, Villars-les-Dombes, Pont-de-Vaux. We overnachten op de camping in Tournus, een mooie camping op 1,5 km van het centrum. Na lekker in de zon te hebben gezeten, wandelen we naar het centrum. Op de camping hebben we een folder met een stadswandeling meegenomen en deze leidt ons langs de mooiste plekjes van de stad. O.a. de mooie abdij, een 11e eeuws kerkje, het Hotel de Dieu, het stadhuis en mooie oude huizen in smalle straatjes. Er is een wandelpromenade langs de Saône, maar we missen daar de terrasjes. Die vinden we bij het stadhuis en onder het genot van een biertje bekijken we daar het chaotische verkeer op het mooie pleintje, wat rondom een standbeeld moet manoeuvreren langs dubbel geparkeerde auto’s van Fransen die gewoon op het terras wat zitten te drinken. Terug op de camping halen we wat te eten.

 

 

Dag 13 Tournus – Vandenesse-en-Auxois           101 km                               24-09-2014

 

Om niet weer dezelfde route te rijden kiezen we nu voor een route aan de andere kant van de autobaan. We rijden door Laives met zijn prachtige oude huizen en landgoed en bosgebied La Ferté. Via Buxy, Givry en Chagny rijden we naar St. Aubin, ook weer zo’n mooi oud dorp. Ieder dorp in Frankrijk heeft wel een mooi oud kerkje of een kasteel. Bij Ivry-en-Montagne nemen we de D17 door het dal van de Ouche. De plaatsjes Lusigny-sur-Ouche en Bligny-sur-Ouche zijn prachtig! Mooie oude huizen aan het riviertje met heel veel bloemen. Wat een prachtige route! We rijden hierna naar Vandenesse-en-Auxois, een klein, rustig dorpje aan het Canal de Bourgogne, waar we overnachten op de camperplaats aan het haventje. Wat een mooi plekje! Er zijn geen voorzieningen, je betaalt alleen €5,00 voor electra. Langs het kanaal zijn fietspaden en wandelpaden. In het dorpje een 13e eeuws kerkje en 2 restaurantjes. Vanaf het dorp kun je het kasteel van Chateauneuf zien liggen, op een heuvel. We hebben gelezen dat iemand daar naartoe is gewandeld. We gaan het proberen. Het is een hele steile klim, maar met een aantal keer pauzeren halen we het toch. Boven eerst maar wat drinken op een terrasje. Daarna wandelen we rond door dit mooie oude dorpje met zijn prachtige kasteel. De weg naar beneden is een stuk eenvoudiger, alleen begint het wat te regenen.

 

Dag 14 Vandenesse-en-Auxois – Troyes           173 km                               25-09-2014

5 km ten noorden van Vandenesse ligt weer zo’n mooi dorp, Commarin, met een prachtig kasteel, mooie huizen en veel bloemen. Daarna rijden we door een heuvellandschap met afwisselend wijngaarden, akkers en weilanden met koeien. De route gaat langs St. Seine l’Abbaye naar Châtillon-sur-Seine. Hier stoppen we op een parkeerplaats bij de Source de Bedouix, een prachtig plekje onder eeuwenoude bomen waar ondergronds het riviertje de Bedouix ontspringt. We wandelen naar het gezellige centrum, waar de Seine doorheen stroomt met mooie bruggetjes en heel veel bloemen. Het oude stadsdeel ligt aan de voet van een kasteelruïne en een mooi kerkje. Verder leuke winkelstraten. Daarna rijden we verder naar Troyes, naar de camping Municipal, die eigenlijk in het ernaastgelegen Pont St. Marie ligt. Een mooie camping met grote plekken. Van hier is het 2.4 km naar het centrum van Troyes, je kunt ook fietsen of met bus 1, die vlakbij de camping stopt. We doen het laatste en binnen 10 minuten staan we bij de mooie gotische kathedraal, van binnen vrij sober, maar met gigantische zuilen en mooie gebrandschilderde ramen. Het centrum van Troyes is heel erg mooi, met prachtige oude vakwerkhuizen in diverse kleuren, die schots en scheef staan in een wirwar van kleine straatjes, heel verrassend. Overal restaurantjes en terrasjes, die vol zitten met dit mooie weer. Verder een mooi stadhuis en veel kerken, veel fonteinen en waterpartijen. Leuke stad!

 

Dag 15 Troyes – Bure/Tellin                           264 km                               26-09-2014

 

De rit gaat vandaag door het glooiende landschap van Champagne-Ardennes, grote vlaktes met voornamelijk suikerbieten, mais en groenten. De suikerbieten worden nu geoogst, dus is het erg druk met vrachtwagens en tractors volgeladen met bieten. Dit gebied was het tafereel van de bloedige loopgravenoorlogen 1914-1918. Overal zie je dan ook verwijzingen naar oorlogskerkhoven. Langs de weg bevindt zich een enorm oorlogsmonument met daarin de resten van 10.000 soldaten. Indrukwekkend. We rijden via Charleville-Mezières de Belgische Ardennen binnen. We moeten onze allerlaatste campingcheque opmaken, omdat deze anders vervalt. We overnachten op camping Parc de Clusure in Bure/Telli. Een mooie, maar zeer grote camping gelegen in een beboste omgeving aan het riviertje de Homme.

 

Dag 16 Bure/Tellin – Boxtel                           272 km                               27-09-2014

Naar huis via de autobaan. We hadden verwacht dat de Tomtom ons via Luik zou sturen, maar deze leidt ons via Brussel-Antwerpen. Dat was niet de bedoeling, het is er ontzettend druk. Maar uiteindelijk zijn we rond 13.30 uur thuis na een heerlijke vakantie. Totaal gereden kilometers: 2818.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Piet JM Meulendijks schreef:

    Lijkt me een erg leuke route om zo aan het eind van de zomer te rijden. Wijzelf zijn na 20 jaar met de caravan, vorig jaar voor het eerst met een camper op stap gegaan. Tot nu toe bevalt dat prima. Ik ga jullie verslagen maar eens goed doorlezen. Wellicht zijn er routes bij die wij ook eens gaan volgen. Gr. Piet en Marjan Meulendijks.

  2. wim westerhof schreef:

    We hebben de route als leidraad grotendeels gevolgd. We hebben er vier weken over gedaan. Op de mooie plekken zijn we langer gebleven . De route over binnenwegen en door de dorpen was prachtig en goed omschreven. We hebben erg genoten van deze reis. We hebben allen op campings overnacht. Wellicht zullen we vaker gebruik maken van jullie routes . Vr. Groet Wim en Annet Westerhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.