Zuid-Frankrijk winter 2014


Dag 1 Boxtel – Pont-a-Mousson                  407 km                                         20-12-2014

Twee weken vakantie. We zijn nog nooit weggeweest met Kerst en Oud en Nieuw, we zijn benieuwd of dit gaat bevallen. De plannen zijn om naar Zuid-Frankrijk te gaan. Het weer ziet er daar goed uit, zo’n 15 graden en veel zon. We nemen de autobaan om op te schieten, tanken natuurlijk in Luxemburg (€ 0,99) en rijden naar de camperplaats van Pont-a-Mousson, waar we al vaker zijn geweest en die goed bevalt. We vinden een mooi plekje aan de Moezel met uitzicht op het stadje aan de overkant en de talloze zwanen, eenden en meeuwen op het water. De prijs is nu € 9,20 geworden inclusief internet. Het regent pijpenstelen dus we komen de camper niet meer uit, maar we hebben het stadje al vaker bezocht.

Bezienswaardigheden in Pont-a-Mousson, op 500 m. afstand: Abdij van Prémontrés, kerk St. Martin, Place Duroc met arcaden waaronder winkels, cafés en restaurantjes. Wandelen en fietsen langs de Moezel.

 

Dag 2 Pont-a-Mousson – Belley                 469 km                                             21-12-2014

Geen autobaan vandaag, maar de Bis-route naar het zuiden via de heuvels van de Vogezen en de Jura. De route gaat via Epinal, Besancon, Lons-le-Saunier en Bourg-en-Bresse. Opvallend zijn overal de kale bomen met de vele maretakken, een mooi gezicht. De omgeving van Arbois in de Jura is erg mooi met zijn vele wijngaarden. Deze weg is heel goed te rijden, schiet goed op en is veel mooier dan de autobaan. En de zon schijnt vandaag! Heerlijk! Het laatste gedeelte vanaf Bourg-en-Bresse gaat door een mooi dal met hoge rotswanden. We overnachten in Belley aan de noordkant van de Franse Alpen op de gratis camperplaats aan de rand van het stadje. Het is 20 minuten wandelen naar het centrum met zijn gezellige Place des Terreaux met fontein en restaurantjes/terrasjes en de leuke winkelstraat de Grande Rue. Er zijn mooie kerstversieringen en de kerstman loopt er rond om iedereen fijne feestdagen te wensen. We lopen naar het 18e eeuwse bisschoppelijk paleis met daarnaast de kathedraal St. Jean-Baptiste. Achter deze mooie gebouwen ligt nog een prachtig park. Een aardig stadje. Het nadeel van zo’n wintervakantie is dat het vroeg donker is en koud, maar met de kachel hoog, een glühweintje en een lekkere door Dick klaargemaakte maaltijd maken we het ons gezellig.

 

Dag 3 Belley – Sisteron                    255 km                                                22-12-2014

 

Het heeft gevroren vannacht en het is erg mistig. We hopen dat het straks beter wordt want we willen de Route Napoleon naar het zuiden nemen. Gelukkig komt de zon tevoorschijn en rijden we via de leuke dorpen St. Genix-sur-Guiers, le Pont de Beauvoisin en Entre-deux-Guiers. Daarna leidt TomTom ons via een binnenweggetje naar Grenoble. Dat was niet de bedoeling, maar het is oh zo mooi! Dwars door het nationale park van Chartreuse met zijn hoge bergtoppen en zijn beroemde klooster. We rijden door gorges en langs bergriviertjes en maken een koffiestop op een prachtig plekje bij een waterval. Daarna via de 1326 m. hoge Col de porte weer naar beneden met schitterend uitzicht op de rivier de Isère en de stad Grenoble, deels zichtbaar door een laag mist, wat een prachtig effect geeft. In Vizille doen we boodschappen bij de Intermarché en tanken daar voor € 1,09, ook stukken goedkoper dan bij ons in Nederland. Vervolgens nemen we de N85, de toeristische route Napoleon, de weg die Napoleon Bonaparte nam toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. Ongeveer 7 km ten zuiden van Vizille liggen 3 prachtige meertjes, een fotostop waard. De route leidt verder met uitzicht op de hoge bergtoppen van de Franse Alpen. Er ligt weinig sneeuw dit jaar, alleen op de toppen boven de 1800 m. We passeren het mooie Lac du Sautet en even verder de 1248 m. hoge Col Bayard, waar enkele wintersportdorpen liggen, waar nu helemaal niets te doen is. Na Gap rijden we door het dal van de Durance met zijn uitgestrekte appelboomgaarden naar Sisteron, een leuk stadje aan de voet van prachtige kalksteenrotsen. We overnachten op de prima camperplaats vlakbij het station. Later maken we een wandeling naar het centrum, wat nu erg mooi verlicht en versierd is voor de Kerst. Hoog boven het stadje de Middeleeuwse citadel, verder nog 4 torens van de vroegere stadsmuren en een kleine 12e eeuwse kathedraal. In de oude stad smalle straatjes met in de Rue Saumerie leuke galerietjes en pottenbakkerswinkeltjes.

 

Dag 4 Sisteron – Mandelieu-La Napoule                  180 km                           23-12-2014

We vervolgen de Route Napoleon. Tussen Digne en Castellane volgt een prachtig stuk door de gorge van Taulanne en over de Col des Leques. Weer schijnt de zon, maar waar schaduw is, is alles bedekt met rijp en dit geeft een prachtig effect. We dalen af en hebben een mooi uitzicht over Castellane, gelegen aan de voet van een 911 m. hoge rots met daarbovenop het kerkje Notre Dame du Roc. Dit leuke dorpje slaan we over, dit hebben we al vaker bezocht. De weg kronkelt verder over de bergen, door dennenbossen waar we weer de opmerkelijke spinnennesten zien, die alleen op een bepaalde hoogte voorkomen. Tenminste, we denken dat het spinnennesten zijn, we hebben het nog niet kunnen vinden op internet. De afdaling naar de kust levert prachtige plaatjes op, sommige delen onder ons zijn verborgen in een laag mist. Net voor St. Vallier-de-Thiey is een mooi uitzichtpunt waar we in de verte de Middellandse Zee kunnen zien. Via de parfumstad Grasse komen we uiteindelijk na een prachtige tocht in Mandelieu-la Napoule aan, waar we willen overnachten. Twee jaar geleden zijn we ook in december naar de Cote d’Azur geweest (zie reis) en hebben we het gedeelte tussen Cannes en Nice al gedaan, we willen nu dus de andere kant op. De keuze aan overnachtingsplaatsen is beperkt in de winter aan de Cote d’Azur, dus we kiezen nu voor de camping les Cigales, een leuke kleine camping, maar erg duur, € 32,00 incl. korting. Dat wordt dus maar één nacht. We maken een mooie wandeling van Mandelieu naar het aan zee gelegen La Napoule met zijn stranden, haven en 14e eeuwse, later gerestaureerde kasteel. Het is 17 graden! Heerlijk!

 

Dag 5 Mandelieu-La Napoule – St. Tropez               84 km                           24-12-2014

We rijden vandaag de mooie kustroute langs de Esterel-kust, vooral bekend vanwege de mooie rode rotsformaties tot 600 meter hoog en de rode rotsen en kapen in de blauwe zee. Er zijn een paar mooie uitzichtpunten. De route gaat van Cannes tot St. Raphael en onderweg passeer je bekende badplaatsen zoals Agay, Boulouris en Le Dramont. In St. Raphael is het ontzettend druk, er is een kerstmarkt en diverse activiteiten, alles is prachtig versierd, maar er zijn geen parkeerplaatsen meer te vinden, jammer. We vervolgen de kustroute naar St. Tropez, waar we 2 nachten op de camperplaats gaan verblijven. Deze is bij een boer, 3 km ten oosten van het centrum. Helaas gaat het bewolken, maar het blijft droog, dus lopen we naar St. Tropez via een pad over de rotsen langs de kust, vroeger gebruikt door smokkelaars. De bewoners van de grote villa’s langs het pad (o.a. Brigitte Bardot) zijn er niet blij mee, dat toeristen hier mogen wandelen. Alle percelen zijn dan ook goed bewaakt door alarmsystemen en honden.Het pad eindigt op het kerkhof, de moeite waard om even te bekijken, met gigantisch grote, marmeren graven en fantastisch uitzicht over de kust. Onder de citadel langs loop je dan zo St.Tropez binnen. Een wandeling van bijna een uur. Het stadje heeft nog een kleine vissershaven en daarnaast een haven met gigantische luxe jachten. Langs de haven mooie oude huizen, die na de bombardementen van de 2e Wereldoorlog weer mooi gerestaureerd zijn. Daarin nu allemaal winkeltjes, terrasjes en restaurantjes, waarvan vele nu gesloten. Daarachter ligt de oude stad met smalle straatjes, leuke pleintjes, mooie oude huizen en winkelstraatjes. Het stadje is natuurlijk bekend doordat de jetset hier veelvuldig komt en dat is ook te merken aan de prijzen. Desondanks nemen we toch plaats op een terrasje aan de haven om alles eens goed te bekijken en accepteren we de prijs voor een biertje van € 6,00. Daarna lopen we terug naar de camperplaats via de gewone weg, dwars door de buitenwijken met luxe villa’s en prachtige begroeiing van palmen, agaven, cipressen en bloeiende struiken.

 

Dag 6  St. Tropez                                                                                         25-12-2014

Eerste Kerstdag. Niets van te merken hier, maar dat geeft niet. Lekker relaxen vandaag, een dagje niet rijden. De zon schijnt weer, de buren zitten zelfs in badkleding buiten in de zon. We besluiten nog een keer naar St. Tropez te gaan, ditmaal op de fiets. Er zit even een flink klimmetje in de route, maar verder is het goed te doen. We parkeren de fietsen op de grote parkeerterreinen bij de haven en zien dat daar een groot aantal camper gewoon overnacht heeft. Dit schijnt in de winter dus toegestaan te zijn, jammer dat we dit niet eerder wisten, had veel leuker geweest. We wandelen nog een keer door het dorp en langs de haven. Je kunt hier ook een boottripje maken naar St. Maxime voor € 13,50 retour. Daarna fietsen we weer terug en ga ik zelf nog een wandeling maken naar de Plage des Salins. Dit strand ligt op 2 km ten oosten van de camperplaats, een mooie wandelroute langs grote villa’s. Voor de strandliefhebbers: Vlakbij de camperplaats is een ander strand in de Baie des Canebiers en 7 km verder uitgestrekte stranden bij Pampelonne. Voor de wandelaars: Hetzelfde rotspad wat we hebben bewandeld naar St. Tropez gaat helemaal langs de oostpunt van het schiereiland.

Om toch een beetje Kerst te vieren gaan we ’s avonds gourmetten, heerlijk!

 

 

Dag 7 St. Tropez – Cavalière                               49 km                           26-12-2014

Laatst stond in de Telegraaf dat Ramatuelle een van de mooiste oude dorpjes was van de Côte d’Azur, dus dat willen we even gaan bezoeken. We parkeren de camper aan de rand van het dorp en wandelen in 5 minuten naar het centrum. Inderdaad een heel leuk dorpje bovenop een heuvel, met mooi uitzicht over de omgeving met wijngaarden en pijnbomen en over de zee. Hoge huizen vormen de stadsmuur en door de stadspoort loop je de smalle oude straatjes binnen met veel potten met planten en bloemen. De bougainville is helaas uitgebloeid en de galerietjes en restaurantjes zijn gesloten, maar het is toch de moeite waard. Mooi is de groene marmeren toegangspoort van het 16e eeuwse kerkje op een gezellig pleintje net buiten de poort.

Daarna rijden we weer langs de kust en soms boven de kust met prachtig uitzicht naar Cavalière, een klein badplaatsje gelegen in een baai tussen Cap Nègre en Cap le Layet. Er is een camperplaats aan de weg langs de kust en ondanks dat het rommelig is door enkele langverblijvers en de autoparkeerplaats ervoor, vinden we toch een mooi plekje met stroom en internet. Het is prachtig weer en we halen meteen de stoelen tevoorschijn om lekker buiten te zitten. Later maken we een wandeling over de boulevard met uitzicht op de mooie zandstranden, de blauwe zee en in de verte de eilanden Île de port Cros en Île du Levant. Het dorpje zelf stelt niet veel voor en bijna alles is nu gesloten. Maar je kunt mooi wandelen en fietsen in de omgeving. Er is een fietspad aangelegd over het vroegere tracé van de spoorlijn langs de kust naar St. Clair.

’s Avonds nog even naar de boulevard voor een prachtige zonsondergang.

 

Dag 8 Cavalière – La Seyne-sur-Mer (Fabrégas)       93 km                           27-12-2014

Het was voorspeld! Vandaag storm en regen, jammer. We rijden verder langs de kust, eerst langs de grote badplaats Le Lavandou en dan gaat de doorgaande weg een stuk door het binnenland. Het volgende stuk is voor ons bekend terrein, daar waren we vroeger al eens met de caravan. Bormes-les-Mimosas moet je zeker bezoeken, een prachtig oud stadje op een heuvel met in februari overal mimosa en in de zomer zijn de pastelgekleurde huizen bedekt met bougainville. Ayguade is een klein badplaatsje met mooie zandstranden en het schiereiland van Giens is prachtig met zoutpannen en flamingo’s. Wij rijden verder dwars door Toulon (grote kerstmarkt) met de bedoeling om te kijken of we ergens kunnen overnachten in Sanary-sur-Mer, een prachtige plaats met haventje en oude binnenstad. Maar na 2x rond te zijn gereden zien we dat alle parkeerterreinen afgesloten zijn met slagbomen, hoogte tot 1.9 m, zeer camperonvriendelijk. We vinden op campercontact een camperplaats bij La Seyne-sur-Mer, zodat we een stukje terug moeten. TomTom leidt ons via zeer smalle binnenweggetjes over het schiereiland van Cap Sicié naar deze plek, maar wat een mooie route! (’s zomers gesloten) De camperplaats is een gewone parkeerplaats (Aire de Boeuf) boven op een kaap vlakbij Fabrégas, een buitenwijk van La Seyne-sur-Mer. Een prachtig plekje hoog boven de zee met mooie wandelroutes vanaf de parkeerplaats. Het is gelukkig droog, wel zwaarbewolkt en stormachtig, maar dat geeft ook mooie plaatjes. Ik daal voorzichtig af op het wandelpad vanaf de parkeerplaats, het lijkt zwaar, maar met goede schoenen gaat het prima. Halverwege is er een splitsing vanwaar je verder langs de kust kunt naar de baai van Fabrégas, een prachtig pad met mooi uitzicht op de rotsachtige kust. Voor de liefhebbers: Er zijn ook nog andere wandelroutes vanaf de parkeerplaats.

 

Dag 9 La Seyne-sur-Mer (Fabrégas) – Carro       114km                           28-12-2014

Het is weer heerlijk wakker worden met zo’n prachtig uitzicht, ondanks dat nog steeds stormt. We hebben dan ook flink liggen schudden vannacht. We vervolgen de kustroute en willen de prachtige Route des Crètes nemen die vanaf La Ciotat naar Cassis hoog over de bergen gaat met prachtige uitzichtpunten. Deze hebben we jaren geleden al eens gereden, maar helaas, vanwege de storm is deze vandaag gesloten. Jammer. Cassis laten we ook links liggen, dat kennen we al, maar is de moeite waard om te bezoeken. Een leuk oud plaatsje met burcht, leuke straatjes en pleintjes en een haventje, waarvandaar een mooie boottocht naar de Calanques gemaakt kan worden, witte krijtrotsen met diepe ravijnen, grotten en inhammen. We rijden verder over de Col de la Gineste waar de top een prachtig uitzicht geeft over de miljoenenstad Marseille. We rijden daar dwars doorheen en verder langs de kust. Op de plek waar de kustweg weer het binnenland ingaat, onder een aquaduct, heb je nogmaals een mooi uitzicht over Marseille. Daar bevindt zich ook een groot picknickterrein. We gaan op weg naar de camperplaats van Martigues, die niet in die stad maar zo’n 10 km daaronder ligt in het dorp Carro. Carro ligt in een rotsachtig heuvellandschap, is klein, maar heeft een leuk haventje met vissersboten en iedere ochtend een vismarkt. De camperplaats ligt daarnaast. Een gewoon parkeerterrein waar je dicht op elkaar staat, maar als je een plekje aan zee weet te bemachtigen, met schitterend uitzicht. Dat lukt ons en we genieten van het zicht op de zee met de hoge golven en de vele windsurfers. We maken nog een wandeling langs de haven, door het dorp met kleine vissershuisjes en langs de zee. Maar het is ijskoud en het stormt nog steeds, dus het wordt een korte wandeling. De zonsondergang wordt helaas getemperd door een laag bewolking, maar dit geeft toch een mooi effect.

 

Dag 10 Carro – Aigues Mortes                        128 km                           29-12-2014

Wat een storm weer vannacht en ook nog als we vertrekken. En het is ijskoud. Normaal is er een vismarkt naast de haven, maar er is nu niets te zien. We rijden via Martigues richting Port St. Louis, een lelijk industriegebied aan de monding van de Rhône. Fabrieken, olieraffinaderijen en havens. Er is geen brug over de Rhône hier, dus moeten we met een veerpont om in de Camargue te komen, 5 minuten, € 5,00. We nemen de witte weggetjes op de kaart, erg smal, met veel kuilen, maar wel de mooiste. Overal meertjes, moerassen, rietkragen en talloze vogels. Op een paar plaatsen aan het binnenmeer Etang de Vaccarès, zijn uitzichtpunten. We hebben niet zoveel verstand van vogels, maar we zien in ieder geval diverse soorten reigers en flamingo’s. De wilde paarden die nog in de Camargue lopen, hebben we niet gezien. We zien wel boerderijen met veel paarden en zwarte runderen. We rijden naar Aigues Mortes maar de camperplaats bij een Pony-Ranch (let op, slechte toegangsweg met veel kuilen), waar we zeer gastvrij ontvangen worden door de eigenaresse. Een leuk plekje naast een kanaal, 2 km van het centrum. ’s Middags lopen we in 25 minuten langs het kanaal via een mooi wandelpad naar Aigues Mortes, een prachtig Middeleeuws stadje omringd door enorme stadsmuren met 10 toegangspoorten. Daarbinnen leuke straatjes en pleintjes met veel winkeltjes en restaurantjes. Het middelpunt is de Place St. Louis met veel terrasjes.

 

Dag 11 Aigues Mortes – Palavas-les-Flots              40 km                           30-12-2014

We nemen afscheid van de vriendelijke eigenaresse van de Pony-Ranch en rijden via het gezellige badplaatsje Le Grau-du-Roi naar Palavas-les-Flots. Een mooie route over een landtong tussen de zee en diverse meren en moerassen. Weer zien we overal flamingo’s, prachtig! we rijden naar de camperplaats langs het kanaal en bij de jachthaven. Heel groot en druk, maar ideaal gelegen voor een bezoek aan het stadje. Na de lunch wandelen we langs het kanaal met zijn vele jachten en vissersbootjes naar het centrum. ’s Morgens wordt langs het kanaal overal vis verkocht in de vele kraampjes en ’s zomers zijn er overal terrasjes langs het water. Verder zijn er veel winkeltjes en visrestaurantjes. Een gezellig stadje. Aan de andere kant van de camperplaats liggen de meren. Ondanks de ijskoude wind lopen we ook daar nog naar toe om de prachtige flamingo’s te bekijken. Helaas is het geen weer om een fietstocht te maken, want dat kan hier prima langs de kust en de meren. s Avonds vanuit de camper een prachtige zonsondergang.

 

Dag 12 Palavas-les-Flots – St. Jean-du-Gard             106 km                           31-12-2014

We gaan langzamerhand weer door het binnenland naar huis. Het is oudejaarsdag en de camperplaats in Palavas stroomt helemaal vol. Wat een drukte hier aan deze kust. Komt natuurlijk door de goede camperplaatsen, de leuke stadjes en de prachtige natuur. Voor 1 nacht was dit wel leuk, maar we houden toch van wat rustiger camperplaatsen. We gaan via Montpellier de Cévennen in. We kiezen voor een geel weggetje wat door leuke dorpjes leidt zoals Pradez-le-Lez, Pompignan en St. Hippolyte. Langs de wegen veel platanen. Daarna door de steeds hoger wordende bergen, soms kaal en rotsachtig, soms bedekt met bossen. Daarna volgt een route door het dal van de Salendringue-rivier (D39). De bedoeling is te overnachten op camperplaats van Anduze, een van de leukste stadjes in de Cevennen. Echter staan er daar verschillende groepjes caravans van zigeuners, die houtvuurtjes aan het stoken zijn. Er staat verder geen enkele camper. Het voelt niet zo goed en daarom vertrekken we teleurgesteld, op zoek naar iets anders. St. Jean-du-Gard ligt wat verder en heeft ook een camperplaats bij het stationnetje waar ’s zomers een stoomtrein vertrekt. We zijn de enige hier. Het stadje ligt mooi aan de Gardon en zal in het seizoen heel gezellig zijn, maar nu is er veel dicht. We maken een mooie wandeling door het dorp en langs de rivier en halen nog wat boodschappen. De camperplaats ligt tegenover wat huizen. We zijn benieuwd hoe ze Oud en Nieuw vieren. Voor ons is het dit jaar tv kijken en met zijn tweeën proosten op het nieuwe jaar. In het dorp is niets te doen. Slecht een paar vuurpijlen worden afgestoken.

 

Dag 13 St. Jean-du-Gard – Retournac                217 km                           01-01-2015

We nemen vandaag de mooie Corniche des Cévennes naar Florac, een route hoog over de Cévennen met prachtige natuur en diverse uitzichtpunten. Tussen Florac en Mende nemen we de route via de 1046 meter hoge Col de Montmirat, ook al zo mooi. Langzamerhand zien we steeds meer sneeuw en aan de rotsen langs de weg hangen prachtige ijspegels. We rijden dwars door Mende, waar we al eerder waren, een stad met een mooi, oud centrum. We komen nu in de Auvergne met zijn oude vulkaankegels en met de sneeuw, de zon en de blauwe lucht geeft dat een schitterend gezicht. Na Le Puy-en-Velay nemen we de mooie route door het dal van de Loire naar Retournac. De camperplaats ligt bij een groot picknick-terrein aan de Loire, 0,5 km van het centrum. Weer zijn we de enige hier. We lopen naar het centrum van het stadje wat bovenop de heuvel ligt, maar er is niet zoveel te zien behalve het oude 12e eeuwse kerkje. Men komt hier voornamelijk vanwege de omgeving, er zijn mooie wandelroutes langs de Loire.

 

Dag 14 Retournac – Étang-sur-Arroux               269 km                           02-01-2015

Na al die dagen met zon en blauwe lucht (wel koud!) zien we nu bewolking en dit wordt al snel regen. We rijden eerst nog door het noordelijk deel van de Auverge en een groot deel langs het stroomgebied van de Loire. Daarna wordt het wat vlakker, maar door de regen zien we niet veel. We passeren  St. Etienne en Roanne en zoeken een overnachtingsplaats waar water is, want de afgelopen dagen konden we geen water tanken omdat alles voor de vorst was afgesloten. We zien dat er in Étang-sur-Arroux een Nederlandse camping open is in de winter, Des 2 Rives. De camping is open, maar we zijn weer de enige. Water is hier ook afgesloten, maar met jerrycans heen en weer naar het keukentje sjouwen lukt het ook wel. De eigenaars zijn niet aanwezig, maar een vriendelijk Frans vrouwtje geeft ons een plek op het pad, omdat het gras niet berijdbaar is. Het is een leuke kleine camping, mooi gelegen aan de oevers van 2 rivieren. Het centrum is vlakbij en ondanks de regen ga ik er toch even een kijkje nemen. Een leuk dorpje aan weerszijden van de Arroux in een mooie omgeving met veel wandel- en fietsroutes.

 

Dag 15 Étang-sur-Arroux – Pont-a-Mouson              334 km                           03-01-2015

We hebben niet kunnen ontdekken waar we water kunnen lozen op de camping en er is niemand te zien, dus rijden we langs de camperplaats van Autun om daar gebruik te maken van de prima sanizuil, water niet afgesloten. Een camperplaats aan een meertje op 1 km van het centrum van de mooie stad. Moeten we onthouden voor een volgende keer. We rijden weer binnendoor met helaas weer regen via Dijon, Langres en Toul naar het bekende Pont-a-Mousson, waar we op de heenweg ook al waren. Weer een mooi plaatsje gevonden aan de Moezel. Toch nog maar een paar foto’s van de zwanen, blijft een mooi gezicht!

 

Dag 16 Pont-a-Mouson – Boxtel                               407 km                           04-01-2015

De zon schijnt, dus ziet Pont-a-Mousson er toch een stuk mooier uit! Laatste dag, we rijden zo snel mogelijk via de autobaan naar huis na even getankt te hebben in Luxemburg. De route door de Ardennen is nu een stuk mooier omdat er nog sneeuw ligt. Rond 15.00 uur zijn we thuis waar we enthousiast begroet worden door de katten.

Het was erg apart om met de feestdagen in de winter op vakantie te gaan, maar het is ons goed bevallen. We hebben een mooie rondreis gemaakt en veel gezien. In de winter is het wel zoeken naar geschikte overnachtingsplaatsen. Bijna alle campings zijn dicht en veel camperplaatsen in Frankrijk hebben geen stroom, zodat je zuinig moet zijn met gas. Als we stroom hadden, gebruikten we ons electrisch kacheltje erbij. In totaal hebben we een grote en een kleine gasfles gebruikt. Vooral in het binnenland was het erg rustig en stonden we vaak alleen op camperplaatsen. In dorpen en kleine stadjes waren veel winkeltjes, cafés en restaurantjes gesloten. En het nadeel is dat het vroeg donker is en ’s morgens laat licht. Dit alles vonden wij niet erg en hebben we een heerlijke vakantie gehad.

 

 Klik hier voor de routebeschrijving

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Vanoosthuyze Freddy schreef:

  Ik volg jullie nu al enige tijd.
  We hebben dit jaar een camper gekocht en zouden dit misschien ook wel willen doen, we wonen in zuid-west Frankrijk.
  Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was zo dicht in de buurt.
  Wellicht doen we deze winter ook eens die route.
  Bedankt om dit op je site te zetten en vooral nog een prettige reis verder.

 2. peter en willy groenen schreef:

  Wat een prachtig verhaal en mooie foto,s

 3. Jankie Rink schreef:

  Wij hebben ook een deel van deze route gereden. Prachtig langs de kust! Wij zouden de route als we hem weer zouden rijden andersom rijden. Zit je aan de goede kant van de weg wat de kust betreft. Maar we hebben er nu ook van genoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.