Gouda-Gorinchem-Tiel-Kleve 2015


Dag 1    Boxtel – Gouda                                                                              26-02-2015

 

Even een weekendje weg, ook al is het winter. Omdat we nog vrij weinig van Nederland hebben gezien, besluiten we dit keer in Nederland te blijven en een beetje langs de grote rivieren te gaan rijden. Dick rijdt donderdagmorgen naar de camperplaats van Gouda, ik moet nog een halve dag werken en kom daar met de trein naar toe. De camperplaats ligt vlak naast het centrum. Het is een apart deel van een gewoon parkeerterrein, met stroom en sani. Kosten € 8,00 per dag alles inclusief. Na een lekker glühweintje met de hoop op wat beter weer, lopen we toch ondanks de motregen het centrum in. Gouda is een prachtige historische stad, gelegen aan de Hollandsche IJssel en de Gouwe. Het hart van de stad wordt gevormd door het mooie stadhuis, de St. Janskerk en het Waaggebouw, waar ’s zomers op donderdagmorgen een kaasmarkt is. Op de Markt zijn vele restaurantjes en cafeetjes, met overdekte terrasjes waar de kachels lekker branden en waar het gezellig druk is. We maken een wandeling door de smalle straatjes rondom de Markt, met leuke kleine winkeltjes en mooie oude huizen. In de stad is ook overal water: singels en grachtjes waarlangs we naar de Museumhaven lopen met zijn mooie oude schepen. Op de terugweg lopen we langs de molen, de Gouwe-kerk, de enorme St. Janskerk met zijn beroemde gebrandschilderde ramen en het 17e eeuwse Weeshuis. In de mooie oude pandjes veel winkeltjes waar de bekende Goudse producten worden verkocht: kaas, stroopwafels en kaarsen. Een hele mooie stad waar we graag nog een keer naar teruggaan als het wat beter weer is en waar we dan ook mooie fietstochten kunnen maken naar de vlakbij gelegen Reeuwijkse Plassen en langs de Hollandsche Ijssel.

 

Dag 2 Gouda – Gorinchem                                                                           27-02-2015

Het is erg koud vandaag, maar de zon schijnt! Na koffie en ontbijt vertrekken we voor een mooie route langs de Hollandsche IJssel over de smalle weg over de dijk. Het is goed te doen, mooi uitzicht op het water en door leuke dorpjes. We passeren Gouderak, Ouderkerk aan de IJssel, Krimpen aan de IJssel en nemen in Krimpen aan de Lek de veerpont naar Kinderdijk. Ik heb nog nooit de molens van Kinderdijk gezien, dus we parkeren de camper (€ 7,50) en maken een wandeling langs de mooie molens. In de zomer kun je ook een rondvaart maken. Daarna rijden we de prachtige route over de Lekdijk via Nieuw Lekkerland naar Langerak en vervolgens naar de camperplaats van Gorinchem. Een mooie plaats bij de jachthaven, waar ook binnenvaartschepen aanmeren. € 10,00 inclusief stroom, wifi, douche, toilet en sani. Naast de camperplaats de dijk met schitterend uitzicht over de drukbevaren Merwede. Er zijn 2 zandstrandjes en een wandelboulevard. Het is 500 meter lopen naar het gezellige centrum met leuke winkelstraten. Bezienswaardig zijn de Basiliek, de Wilhelminafontein op de Grote Markt, een aantal mooie oude huizen, de vestingwallen waarover je kunt wandelen en enkele oude molens. De Linge stroomt dwars door de stad, aan het ene eind ligt de Museumhaven met mooie oude schepen en aan de andere kant de Lingehaven met sluizen en hier mondt de Linge uit in de Merwede. Vanaf Gorinchem kun je met een veerpont naar het tegenovergelegen vestingstadje Woudrichem en slot Loevenstein. In de omgeving zijn mooie fietstochten te maken langs de Merwede, het Merwedekanaal, de Linge en de Giessen. Al met al een prachtige plek om langer te verblijven.

 

Dag 3  Gorinchem-Tiel                                                                                 28-02-2015

We rijden vanmorgen naar de overkant van de Merwede naar het vestingstadje Woudrichem. We maken een mooie wandeling door dit kleine stadje omringd door vestingwallen. Voor de stadswandeling kun je de pijlen op tegeltjes op de grond te volgen. Zodoende kom je langs alle bezienswaardigheden zoals de Martinuskerk, de Gevangenpoort, het Kruithuis en de molen Nooit Gedagt. Het uitzicht vanaf de dijk op de vissershaven en de Merwede is prachtig. De leuke straatjes hebben oude huisjes met leuke spreuken op de gevels. Vanaf Woudrichem kun je een pontje nemen naar slot Loevestein.

Daarna rijden we naar de camperplaats van Tiel, waar we overnachten vanwege een verjaardag vanavond. De camperplaats ligt op het enorme parkeerterrein aan de Waal met mooi uitzicht over de rivier. Er zijn verder geen faciliteiten, kosten € 8,00 per dag. We lopen zo de stad in via de 17e eeuwse Waterpoort met restanten van de oude stadswallen. Er zijn niet veel bezienswaardigheden in Tiel, maar de stad heeft een gezellig centrum met leuke winkelstraten. Bovendien is het zaterdag en is er een leuke markt. Na afloop als alle auto’s van het parkeerterrein zijn verdwenen, genieten we van het mooie uitzicht op de Waal en gaan we ’s avonds naar de verjaardag. Na alle commentaren op Campercontact waren we bang voor herrie van rondracende jeugd, maar we hebben niets gehoord.

 

Dag 4 Tiel – Kleve                                                                                 01-03-2015

 

We rijden via de mooie Waaldijk naar Nijmegen en rijden door naar Kleve voor de laatste nacht. We zijn daar al vaker geweest (zie reis) en vinden het altijd wel gezellig, ook op zondag. We nemen de camperplaats bij het station (€ 4,00, stroom via de automaat) vanwaar je zo het centrum inloopt. We gaan ’s avonds lekker uit eten.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Maarten schreef:

    Leuke site, fijn om ideetjes op te doen en handig dat de staanplaatsen ook beschreven zijn!

    Happy travels, Maarten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.