Pasen aan de Rijn 2009

Dag 1 Boxtel – Bacharach                                    10-04-2009

Met zus Ingrid en zwager Henk vertrekken we om 09.00 uur richting Duitsland. De bedoeling is om naar de Rijn te rijden en wel het mooiste gedeelte tussen Koblenz en Bingen. Het weerbericht voorspelt prachtig weer, dus we rijden dit keer via de autobaan om zo snel mogelijk van de zon te kunnen genieten. Omdat het in Duitsland een feestdag is zijn er veel mensen op pad en samen met de vele wegwerkzaamheden op de A61, zitten we al snel in diverse files. We besluiten bij Sinzig de B9 te nemen, ook een goede weg en helemaal niet druk. Eerst even eten in het zonnetje op een picnicplaats. Om 15.00 uur komen we aan in Bacharach. Gelukkig vinden we nog een plekje op camping Sonnenstrand, want alle campings die we onderweg tegenkwamen waren behoorlijk vol. We genieten van het mooie uitzicht op de Rijn onder het genot van een lekker wijntje.

 

Rond 16.00 uur lopen we naar het stadje. Een Middeleeuws stadje met stadsmuren, stadspoorten, prachtige oude huizen en boven dit alles het kasteel Stahleck uit de 11e eeuw. We wandelen rond in het centrum en bekijken de mooie vakwerkhuizen, sommige uit de 14e eeuw, o.a. het oude Muntgebouw. Midden in het stadje gaat een steil pad met deels trappen naar het op 160 m. hoogte gelegen kasteel. Zeer vermoeiend, maar onderweg zijn er enkele rustpunten. Van bovenaf een schitterend uitzicht over het Rijndal,  Bacharach en de heuvels met wijngaarden. Op het terrasje van het kasteel proeven we de plaatselijke Rheingauer wijn.

De terugweg is een afdaling via de stadsmuur, ook hier weer prachtige vergezichten. In het stadje lopen we langs de mooie Rijnpromenade met overal bomen met bloesem. ’s Avonds eten we op de camping en brengen de avond lekker buiten door onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Dag 2 Bacharach – Kaub – Lorch – Rüdesheim                  11-04-2009

Na een goede nachtrust, ondanks alle treinen en boten, een lekker ontbijtje in de buitenlucht. Het lijkt wel zomer. Rond 10.00 uur vertrekken we naar Kaub dat aan de overkant van het water ligt. Dat wordt dus de veerpont aangezien de dichtstbijzijnde bruggen in Koblenz of Bingen liggen. Voor € 5,50 varen we naar de overkant alwaar we wat rondwandelen door het stadje. Ook hier resten van stadsmuren, mooie vakwerkhuizen en een kasteel bovenop de heuvel. Beroemd is de vesting Pfalzgrafenstein gelegen op een eilandje in de Rijn, gebouwd in de 14e eeuw als tolstation.

 

Iets verder naar het zuiden ligt weer een mooi wijnstadje, Lorch, waar we ook nog even rondlopen. Daarna rijden we naar de camping in Geisenheim omdat de camping in Rüdesheim nog niet open is. Helaas blijkt de camping vol te zijn en is er niets in de onmiddelijke omgeving. We besluiten om naar Rüdesheim te rijden en daar rond te kijken naar een plek om de campers te parkeren. We willen namelijk persé hier blijven om vanavond uit te gaan en morgen de Romantik Tour te maken. Op de busparkeerplaats naast het park en tegenover het politiebureau staan nog meer campers. Dick en Henk vragen toestemming om te overnachten en voor een nachtje mag dat. Een geweldige plek voor niets en vlakbij het centrum. Na de lunch lopen we via het mooie park en de Rijnboulevard het centrum in. Het is gezellig druk en schitterend weer. De terrasjes zijn overvol en de ijssalons doen goede zaken. Het is heel toeristisch maar wel mooi met leuke straatjes, veel winkeltjes, een wijnmuseum in een oud kasteel en een kabelbaan. We halen alvast informatie voor de tocht van morgen. Daarna pakken we de veerpont naar Bingen aan de overkant. De Rijnpromenade is prachtig aangelegd met veel bloemen en planten. Hier staat ook een oude kraan uit 1487 die vroeger werd gebruikt om boten in en uit de Rijn te hijsen. Het centrum van Bingen is niet zo oud maar wel gezellig. We drinken een wijntje/biertje in een Biergarten en varen daarna weer terug naar Rüdesheim.

 

’s Avonds gaan we uit eten in de beroemde Drosselgasse, een smal straatje met alleen maar restaurantjes met live-muziek. We eten, net zoals vorig jaar op onze laatste dag van de Griekenland-rondreis, bij gasthof Lindenwirt. Heerlijk buiten op het terras met gezellige muziek en lekker eten.

Dag 3 Romantik-Tour – Altenahr                                                           12-04-2009

Ook deze morgen koffie en ontbijt in het zonnetje. Daarna wandelen we naar het centrum van Rüdesheim waar de Romantik-tour begint bij de kabelbaan. De toch bestaat uit verschillende onderdelen:

Kabelbaan naar het Niederwalddenkmal boven in de heuvels boven Rüdesheim. Een monument ter herinnering aan de stichting van het Duitse Rijk na de Frans-Duitse oorlog, eind 19e eeuw.

 

2.

Wandeling over de beboste heuvels langs diverse uitzichtpunten met zicht over de Rijn, kastelen en het tegenovergelegen Bingen en Bingerbrück. Het is een schitterende wandeling van anderhalf uur door de mooie natuur.

 

3.

Bij het Jachtslot met wildpark nemen we de stoeltjeslift naar Assmanshausen.

 

4.

In Assmanshausen vertrekt de boot naar het verderop gelegen kasteel Rheinstein.

5.

Bezoek aan kasteel Rheinstein, te bereiken via een zeer steil pad. Een kasteel uit de 14e eeuw, in latere eeuwen uitgebreid. Een prachtig gerestaureerd gebouw met woontorens, terrassen en een kapel. Binnen zijn diverse vertrekken origieel gemeubileerd, o.a. de ridderzaal, slaapkamers, bibliotheek en een keuken. We lunchen op het terras van het kasteel met Flammkuchen en een heerlijk koud biertje. Van hieraf een prachtig uitzicht op het Rijndal.

 

6.

Boottocht terug naar Rüdesheim. Het was een mooie en afwisselende tocht .

Rond 16.00 uur vertrekken we vanaf onze illegale camperplaats richting Eifel. Het eerste stuk langs de rechter Rijnoever, het laatste stuk via de autobaan. Overnachting op camping Ahrtal in Altenahr. We vinden nog een mooi plekje en rusten uit in het zonnetje. Daarna lopen we naar het stadje, mooi gelegen in het Ahrdal tussen rotsen en heuvels. Met een kabelbaan kun je naar boven, waar wandelroutes uitgezet zijn. Op een van de heuvels staat een kasteelruine. In het stadje overal winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Ook is er een mooie fietsroute helemaal tot aan de Rijn. De terugreis kun je met de trein doen, de fiets mag gratis mee. Dit is een mooi plan voor een volgend weekend.

 

Dag 4 Altenahr – Bad Münstereifel – Margraten – Boxtel               13-04-2009

De laatste dag alweer. We nemen een mooie route dwars door de Eifel. Helaas is het nevelig, maar we mogen niet mopperen na 3 schitterende dagen. We maken een koffiestop in het Middeleeuwse stadje Bad Münstereifel, omringd door stadsmuren met 18 torens en 4 stadpoorten. Een gezellig centrum langs het riviertje de Erft met veel vakwerkhuizen, winkeltjes en restaurantjes. De gerestaureerde burcht is nu een restaurant. Verder nog een mooie kerk uit de 11e eeuw en het opvallend rode raadhuis uit de 14e eeuw.  Bad Münstereifel is een bekend kuuroord. Na alles bekeken te hebben drinken we koffie met apfelstrudel.

 

Daarna rijden we verder door de Eifel,via Schleiden en Monschau, daarna door park de Hoge Venen in België, waar we koffie en broodjes nuttigen op een bankje. Daarna nog even naar Margraten in Zuid-Limburg naar het Amerikaanse oorlogskerkhof, dat Ingrid en Henk nog niet hebben gezien. Rond 17.00 uur zijn we weer thuis na een heerlijk weekend!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.