Côte d’Azur -Bloemenrivièra winter 2017

 

Klik hier voor de routekaart van deze reis

 

Dag 1 Boxtel – Nancy                     421 km                  13 december 2017

Bijna 3 weken vakantie. Omdat we de voorgaande jaren al in Spanje en Portugal geweest zijn, willen we nu richting Côte d’Azur/Italiaanse Bloemenrivièra. Het regent, maar dit wordt na Verviers echte sneeuw. De wegen zijn nog niet schoon en we moeten langzaam rijden. Aan de andere kant van de weg zien we gestrande vrachtwagens, die de heuvels niet op kunnen, één grote chaos. Als we door Luxemburg rijden, blijft het sneeuwen, maar de wegen zijn hier mooi schoon en het landschap met die sneeuw is een plaatje! Natuurlijk even goedkoop tanken en dan via de drukke autobaan in Noord-Frankrijk door naar Nancy, naar de camperplaats aan de jachthaven. We waren daar al eerder, maar toen is het stadsbezoek totaal verregend, wat waren we toen doorweekt! Helaas regent het nu weer, maar met paraplu wagen we het er toch op. Nancy is een prachtige stad met mooie kerken, stadspoorten, parken en pleinen. Het Place Stanislas is schitterend, omzoomd door mooie gebouwen en smeedijzeren en goudkleurige hekken en standbeelden. Vlakbij bevindt zich de kathedraal. Door de sfeervolle verlichte winkelstraten lopen we naar het station waar op het Place Thiers een ijsbaan is en een kleine kerstmarkt. We nemen een glühwein en lopen door naar de grote kerstmarkt bij de St. Sebastien-kerk. Een leuke kerstmarkt met veel kraampjes en mooie kerstversieringen en dat met de prachtige kerk op de achtergrond. We lopen nog even door de grote overdekte markthal en dan door naar de camper. Ondanks de regen toch genoten.

 

Dag 2 Nancy – Mesnay                           293km                    14 december 2017

We nemen de Bis-route door de Vogezen, de Jura en de Alpen naar Zuid-Frankrijk, die goed te rijden is. We willen naar Besancon, wat ook een mooie stad schijnt te zijn, ook met kerstmarkten. We komen aan op de eerste camperplaats waar geen enkele camper staat, maar waar wel onder een soort arcaden hele kleine tentjes staan en kampvuren branden. Meteen worden we al aangesprokenen en wordt er om geld gevraagd. Het zijn zigeuners of vluchtelingen, het voelt niet goed en we maken meteen rechtsomkeer. De tweede camperplaats staat vol met auto’s en hippie-busjes en ook daar voelen we ons niet goed. We rijden daarom maar door op zoek naar een andere camperplaats. Die vinden we in de Jura in het dorpje Mesnay bij een voormalige kartonfabriek. Deze kan ‘s zomers bezocht worden en in een van de hallen zijn kunstateliers. Er is nu niets te doen en ook in het dorp is het erg stil. Mesnay ligt echter in een prachtige heuvelachtige omgeving waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden, naar o.a. diverse watervallen en naar het 2,5 km verderop gelegen Arbois. Dit is een prachtig stadje gelegen temidden van wijngaarden en met mooie historische gebouwen. Helaas regent het ook vandaag dus komt er van wandelen niet veel, alleen even door het stille, donkere dorpje. Maar dit adresje onthouden we voor een volgende keer!

 

Dag 3 Mesnay – Sassenage                       264 km                     15 december 2017

Het is gelukkig droog vandaag en we vervolgen de weg richting Grenoble, de Alpen al in zicht. We kiezen voor de gratis camperplaats in Sassenage, een voorstadje van Grenoble. Vanaf de camperplaats bij de sportvelden kun je mooie wandelingen maken langs de Isère en het kleinere riviertje de Furon. We wandelen langs de Furon en langs het kasteel naar het centrum van Sassenage, een klein dorpje gelegen onder steile rotswanden, waar door een kloof het riviertje doorheen stroomt met kleine watervallen. Er is een wandeling uitgezet in de kloof, wel steil, maar de moeite waard. We lopen een deel ervan, want het is erg nat en glibberig en het wordt al vroeg donker. Er liggen ook grotten maar die zijn gesloten vanwege de vele regen van de afgelopen tijd.

 

Dag 4 Sassenage – St. André-les-Alpes               227 km            16 december 2017

We laden en lossen nog op de serviceplaats, gelukkig is het water hier niet afgesloten. Daarna nemen we na Grenoble de D1075 richting Sisteron. We wilden eigenlijk de N85 nemen, de Route Napoleon, die we al 2 keer eerder hebben gereden in de winter, maar de TomTom koos de andere weg. Al gauw begint het verschrikkelijk te sneeuwen en komen we door dorpjes waar zo’n 15 cm sneeuw ligt. Overal waarschuwingen dat je sneeuwkettingen moet gebruiken. Oei, wat moeten we doen? We hebben sneeuwkettingen bij ons, maar eigenlijk wil je dit niet. Terugkeren naar Grenoble is ook ver, dus we wagen het er toch op. Ondanks de zenuwen voor wat komen gaat, want we moeten over de 1179 meter hoge Col de la Croix, genieten we enorm van dit prachtige winterlandschap. Uiteindelijk blijken de wegen goed schoon en is er niets aan de hand. Bij het mooie Sisteron, waar we al vaker waren, komen we op de Route Napoleon. De sneeuw is hier nog maar minimaal en we volgen de mooie Route Napoleon tot aan Barrême waar we de D202 nemen en overnachten in St. André-les-Alpes, een klein dorp tussen de bergen aan de rivier de Verdon, die verderop het mooie Lac de Castillon vormt. Het is zaterdag en in het dorp is een kleine, gezellige streekmarkt en tevens kerstmarkt. We maken nog een wandeling langs de Verdon.

 

 

Dag 5 St.André-les-Alpes – Villeneuve Loubet Plage       109 km      17 december 2017

Wat was het koud vannacht, het heeft flink gevroren. We volgen de D202 richting de kust door een prachtig berglandschap met steile rotsformaties, kloven en leuke dorpjes zoals Entrevaux, een tegen de heuvels gelegen oud stadje met een mooie stadspoort en een hooggelegen vesting, waar we al eens eerder waren. Daarna gaat de weg door het dal van de rivier de Var tot aan Nice. We rijden naar camping L’Hippodrôme in Villeneuve Loubet Plage, waar we jaren geleden al eens waren en komen nog voor de lunch aan. Een mooie camping vlakbij het strand met zeer vriendelijke en behulpzame eigenaars. Er is ook een mooi overdekt zwembad. Er is nog volop plaats en het is heerlijk weer, zo’n 17 graden in de zon. Dick wil lekker relaxen en ik zie dat er een mooie wandeling te maken is langs het riviertje de Loup naar het oude centrum van Villeneuve Loubet, 5 km in het binnenland. Vanaf het strand met mooie palmbomen en zicht op de besneeuwde bergtoppen in de verte, wandel ik langs het mooie riviertje door bossen en een park naar Villeneuve wat tegen een heuvel is gebouwd met smalle , steile straatjes, oude huizen en een mooi kerkje en kasteel op de top. De weg terug gaat via hetzelfde pad, maar dat is geen straf. Nog even lekker in de zon zitten op het strand en genieten van het uitzicht.

 

 

Dag 6 Villeneuve Loubet Plage                                         18 december 2017

We blijven nog een dag op deze camping. Het voordeel hier is dat je met bus 200, die vlakbij de camping stopt, overal naar toe kunt naar de plaatsen tussen Cannes en Nice voor € 1,50 p.p. Een aantal jaar geleden waren we hier ook in de winter en zijn we naar Cannes, Nice en Antibes geweest, ideaal. We kiezen vandaag voor Nice. De bus stopt wel erg vaak, maar het is leuk om door plaatsen zoals Cagnes-sur-Mer, Cros-de-Cagnes, St. Laurent-du-Var en langs het vliegveld van Nice te rijden en daarna over de beroemde Boulevard des Anglais met zijn prachtige palmbomen. We stappen uit midden in het centrum en bezoeken eerst de grote kerstmarkt. Het is er streng beveiligd na de aanslag met de vrachtwagen van een jaar daarvoor en we moeten door poortjes en de tas uitpakken. Goed geregeld. Een leuke kerstmarkt met heel veel kraampjes en eettentjes. Daarna lopen we naar oud-Nice waar een grote antiekmarkt is op maandag (op andere dagen een bloemenmarkt). Daarna via de mooie boulevard naar de 90 meter hoge kasteelrots die via een lift bereikbaar is. Boven vind je de resten van het kasteel en een mooie waterval en heb je een prachtig uitzicht over Nice, de zee en de haven. Via de trappen lopen we weer naar beneden en drinken een lekker biertje op een terrasje in de zon. Daarna nog even over de kerstmarkt voor we de bus terug nemen naar de camping.

 

Dag 7 Villeneuve Loubet Plage – Sospel                73 km             19 december 2017

Nog even lossen en laden en dan gaan we weer verder. Tussen Nice en Menton liggen 3 mooie wegen, de corniches. De corniche inférieure leidt langs de kust langs o.a. het mooie Villefranche, de corniche moyenne halverwege de bergen langs het Middeleeuwse Eze en de corniche supérieure, die wij gaan rijden, hoog boven de kust. Het uitzicht over de zee en de kust is schitterend, je rijdt door het mooie La Turbie met zijn Romeinse bezienswaardigheden en hooggelegen vesting en in de diepte ligt Monaco. Jammer is dat er nergens gelegenheid is om te stoppen. We willen Menton bezoeken maar er is geen enkele parkeerplaats te vinden. Het is er erg druk vanwege kerst, ook hier mooie versieringen en een kerstmarkt. We gaan het binnenland in via de D2566, een bochtige, smalle weg de bergen in naar Sospel, een dorp gelegen aan het riviertje La Bévéra. We overnachten op de camperplaats bij de sportvelden. ’s Middags wandelen we door het Middeleeuwse dorp en bekijken de mooie oude brug die de 2 oevers met elkaar verbindt. Het dorp bestaat uit nauwe straatjes met oude huizen. Op de Place St. Michel staat de gelijknamige kathedraal met een prachtig interieur en een kapel en is omzoomd door Gotische huizen met arcaden. Maar alles in dit dorp mag wel eens wat opgeknapt worden. Het is er nu erg stil met dichte restaurantjes en terrasjes.

 

Dag 8  Sospel – Camporosso                  51 km               20 december 2017

Vandaag gaan we een mooie tocht maken door het binnenland, door het prachtige Parc du Mercantour. De weg vanuit Sospel stijgt langzamerhand met veel bochten naar de Col de Brouis op 877 meter hoogte. Er zijn prachtige vergezichten op de hoge bergen, de naaldbossen en de olijfplantages. Daarna daalt de weg naar Breil-sur-Roya, een aardig stadje, mooi gelegen aan de Roya-rivier met vele nauwe straatjes. Hier waren we ooit eerder op de camping en hebben toen een mooie treinreis gemaakt naar Ventimiglia. Ook is er een spoorlijn naar Nice. Vanuit Breil gaat de weg langs de Roya, die hier door een diepe kloof stroomt met prachtige rotsformaties en in Italië uitmondt in de Middellandse Zee bij Ventimiglia. We kiezen de camperplaats van Camporosso voor de overnachting. ´s Middags wandel ik naar Ventimiglia, ongeveer 20 minuten naar het centrum en 10 minuten verder naar het oude, hooggelegen gedeelte aan de andere kant van de Roya. Langs de boulevard loop ik eerst naar de oude stad, waar het flink klimmen is via de nauwe, oude straatjes naar de top waar de kathedraal ligt. Veel oude huizen zijn mooi gerestaureerd en in pastelkleuren geschilderd, andere hebben nog een flinke opknapbeurt nodig. De huizen zijn verbonden door bogen, tunneltjes en arcaden. Daarna loop ik naar het moderne centrum met leuke pleintjes met terrasjes, veel winkelstraten en de overdekte markthal. Op vrijdag vindt hier de grootste markt van Italië plaats.

 

 

Dag 9 Camporosso – Diano Marina              66 km             21 december 2017

Voor vertrek nog even alles lossen en laden en dan maken we eerst even een uitstapje naar Dolceacqua in het binnenland, een van de mooiste Middeleeuwse dorpen in het binnenland van de Italiaanse Bloemenrivièra op slechts 6 km vanaf de kust. Let er wel op dat winterbanden verplicht zijn in het binnenland van 15 november tot 15 april. We parkeren de camper aan het begin van het dorp en wandelen langs het riviertje de Nervia naar het centrum waar een marktje is op het centrale plein met terrasjes, fontein en standbeeld. Het is er druk, een ontmoetingsplek voor de bevolking, vooral met dit mooie weer. Via de oude boogbrug wandelen we naar het oude gedeelte waar we via een wirwar van steile, donkere straatjes verbonden door bogen en tunneltjes naar de top wandelen waar een 11e eeuws kasteel staat. De straatjes zijn mooi verlicht met kerstversieringen en er zijn enkele leuke winkeltjes. Via een andere route lopen we weer naar beneden waar we uitkomen bij de mooie Sant´Antonio-kerk. Wat een prachtig dorp. Daarna rijden we weer terug naar de kust en via de SS1, de kustweg, met mooi uitzicht op de blauwe zee en via diverse badplaatsen naar de camperplaats van Diano Marina. Er is nog net plaats voor één nacht, want vanaf morgen stromen alle campings en camperplaatsen vol met Italianen voor het lange Kerstweekend. Later wandelen we in 10 minuten naar het centrum van de bekende badplaats. Er zijn leuke winkelstraatjes, mooi versierd met rode doeken en strikken en kerstverlichting.

Dag 10 Diano Marina – Zuccarello                   87 km             22 december 2017

We gaan vandaag weer het binnenland in en nemen de S28 die goed te rijden is, wel met veel tunnels. Het landschap is mooi en ook de vele op de toppen van heuvels gelegen oude dorpjes. De Nava-pas is het hoogste punt op 934 meter gelegen en daarna komen we in een witte wereld terecht. Het heeft hier flink gesneeuwd, een prachtig gezicht. Maar daardoor slaan we de camperplaats van Ormea maar over. Ormea is een mooi oud dorp, evenals het verder gelegen Garessio, allebei met een historisch centrum. Vanaf Garessio nemen we de P582 richting kust, een smalle weg over de bochtige San Bernardo-pas op 957 meter hoogte. Een prachtige route en heerlijk rustig. Vroeg in de middag komen we aan in het dorpje Zuccarello, waar een camperplaats is op het parkeerterrein net buiten het dorp. Geen faciliteiten maar heerlijk rustig. Zuccarello is een Middeleeuws burchtdorp met maar 327 inwoners en een van de mooiste dorpen in het binnenland. Een deel van de muren en poorten is nog bewaard gebleven. De mooi gerestaureerde hoofdstraat is omzoomd door arcaden met daaronder wat winkeltjes en een enkel barretje en restaurantje. De bewoners hebben er prachtige planten onder gezet. De zijstraatjes bestaan uit oude huizen die je via tunneltjes en bogen kunt bereiken. Er is nog een oude brug over het riviertje de Neva en hoog boven het dorp ligt een burchtruïne. Deze is bereikbaar via een steil pad, een voormalig ezelpad,  van 1,1 km. Het is even afzien voor mij, maar het uitzicht boven is de moeite waard. Eventueel kan je daar ook nog naar andere dorpen wandelen. ‘s Avonds lopen we nog even terug naar het mooi verlichte stadje waar de kerstmuziek uit de luidsprekers een leuke sfeer geven.

 

 

Dag 11 Zuccarello – Vado Ligure                 47 km              23 december 2017

We verlaten dit stille, maar mooie dorpje en rijden vandaag een stuk van de kustweg. Een prachtige, maar drukke route langs bekende badplaatsen met mooie palmbomen, agaves, cactussen en nog veel bloemen. De bougainville bloeit nog volop. We kiezen specifiek niet voor de bekende badplaatsen zoals Albenga, Loano of Pietra Ligure omdat de camperplaatsen en weinige campings overvol zijn met de feestdagen en de plaatsen erg klein. We rijden door naar Vado Ligure, waar een camperplaats is die niet zo goed aangeschreven staat. En inderdaad is het daar niet druk en daardoor is er lekker veel ruimte. We vinden het een prima, rustige plek met stroom en sanistation. De baai waaraan Vado ligt is wel lelijk met havens en fabrieken en het dorp zelf stelt ook niet veel voor. Er zijn wel stranden. Het is heerlijk weer en we wandelen naar het centrum via de mooie boulevard met palmen en zien behalve de hoofdstraat met mooie huizen en enkele kleine winkeltjes en de mooie San Giovanni-kerk niets bezienswaardigs. De strandtenten en de terrasjes zijn helaas ook gesloten. Maar het mooie weer maakt veel goed.

 

 

Dag 12 Vado Ligure – Acqui Terme                63 km             24 december 2017

Donkere wolken boven zee en bergen. De komende dagen is ook regen voorspeld dus we besluiten maar langzamerhand naar het noorden te rijden, richting huis en onderweg nog wat plaatsen te bekijken die we nog nooit gezien hebben. We lossen en laden alles, betalen de €16,00 in munten in de automaat en rijden nog een stukje van de kustweg, dwars door het drukke Savona. Daarna gaan we de bergen in via de P334, een smalle, slechte weg, maar wel mooi. Het hoogste punt is de Colle del Giovo op 516 meter. Ondertussen is de zon gaan schijnen. We stoppen in Sassello, een leuk dorp dat met de resten sneeuw die er nog liggen, net een wintersportdorpje lijkt. In het historisch centrum wandelen we door de smalle straatjes, waar het druk is met bewoners die nog hun laatste inkopen doen op deze zondag voor Kerst. Wij doen ook nog een paar boodschappen in de kleine supermarkt en rijden daarna verder richting Acqui Terme, waar de weg tussen de bergen langs de rivier de Erro gaat, met veel rotsblokken en watervalletjes. Rond lunchtijd komen we aan op de mooie camperplaats van Acqui Terme, gelegen aan de rivier de Bormido en vlakbij het centrum. Eerst even eten en daarna wandelen we over de brug waar we nog de ruïnes zien van een oud Romeins aquaduct. In het centrum is het gezellig druk met een streekmarkt, een vlooienmarkt en een kerstmarkt. De vele gezellige winkelstraten zijn mooi versierd voor Kerst. Acqui is een kuuroord met warme bronnen, in het centrum zie je het water uit een van deze bronnen (la Bollente) uit een fontein spuiten, 73 graden heet. De Santa Maria Assunta-kathedraal uit de 11e eeuw is van binnen erg mooi met plafondschilderingen en veel kroonluchters. Verder nog andere mooie kerken, een kasteel en een Romeinse fontein. Een leuk stadje.

 

 

Dag 13 Acqui Terme – Verbania-Pallanza               196 km              25 december 2017

Het was koud vannacht, het heeft gevroren. Kachel weer gauw aan, maar het duurt lang voordat het weer aangenaam warm is. Volgende keer maar het kacheltje zachtjes laten branden ‘s nachts. Met bewolkt weer vertrekken we richting Lago Maggiore en krijgen eerst nog een grote omweg voor de kiezen. Er is een brug afgesloten op de weg naar Alessandria en daardoor moeten we binnendoor via Nizza. Is wel een stuk langer, maar gaat wel door een mooi heuvelachtig gebied met allemaal wijngaarden. Na Alessandria gaan we binnendoor via Valenza en Mortara, een saai akkerbouwgebied in de Po-vlakte met veel rijstvelden, waarvan de dorre stoppels nu nog op het land staan. Wel zien we heel veel reigers. Het schiet niet echt op, snelheid 50 of 70 en daar houden we ons aan, want er staan talloze flitskasten. De zon is ook weer gaan schijnen en in de verte zien we de hoge besneeuwde bergtoppen van de Alpen. Bij Arona bereiken we het Lago Maggiore en dan volgt een prachtige route langs het meer. Het is lekker rustig op de weg nu op 1e Kerstdag en we genieten van de leuke dorpjes met hun prachtige villa’s, parken, mooie kerkjes en vele palmbomen. Af en toe stoppen we op mooie plekjes zoals bij het uitzicht op de Borromeïsche eilandjes. We overnachten op de camperplaats van Verbania/Pallanza, een van de weinige mogelijkheden nu alle campings dicht zijn in de winter. Maar het is een prima plek met stroom. ‘s Middags lopen we naar het meer en het centrum van Pallanza, wat tegen Verbania aan is gebouwd. Enkele leuke winkelstraatjes mooi versierd met potten met roze camelia’s en witte cyclamen. Aan het meer is het druk met wandelaars die genieten van de zon en het prachtige uitzicht. Helaas zijn alle terrasjes en restaurantjes dicht. We wandelen langs het meer met veel eenden en zwanen, palmbomen en enorme ficusbomen. Nog even een kijkje in het mooie kerkje en de tuinen van Villa Giulia. Als de zon al vroeg achter de bergen verdwijnt, wordt het meteen fris en lopen we terug naar de camper.

 

 

Dag 14 Verbania – Como                  121 km              26 december 2017

Het heeft vannacht voor het eerst in 12 dagen geregend en als we opstaan is er dikke bewolking. Jammer voor onze rit verder langs het Lago Maggiore. Maar ondanks regen en bewolking blijft het erg mooi. Maar we slaan het gedeelte langs de oostkust van het meer over en nemen de autobaan door Zwitserland naar Como. We hebben nog een vignet. Het heeft overal flink gesneeuwd, maar het is nu aan het dooien. Eind van de ochtend komen we aan op de camperplaats van Como, waar een gedeelte van het parkeerterrein is gereserveerd voor campers met stroom en laad-en losplaats. Bovendien ligt het 600 meter van het centrum en 1 km van het Comomeer. Even eten en daarna wandelen we naar de historische binnenstad, gelegen binnen de stadsmuren waarvan enkele delen en enkele poorten nog bewaard zijn gebleven. Er zijn mooie oude gebouwen waarvan de mooiste de Dom is, gebouwd in de 14e eeuw en helemaal van marmer met prachtige ornamenten en beelden. Ook de binnenkant is erg mooi. Op het Piazza del Duomo veel restaurantjes en terrasjes en richting het meer een grote Kerstmarkt. We drinken een lekkere glühwein en slenteren langs de vele kraampjes naar het meer, maar daar is helaas weinig uitzicht nu vanwege de bewolking, maar het is gelukkig wel droog. De binnenstad heeft naast de historische gebouwen en kerken ook leuke winkelstraten, die nu mooi versierd zijn voor Kerst. Een hele leuke stad!

 

 

 

Dag 15 Como – Luzern                   206 km                   27 december 2017

Het heeft de hele nacht gegoten, op zich niet erg, is meestal wel gezellig dat getik, maar we staan onder een boom en dan vallen er onregelmatig harde tikken, irritant. Nog even douchen want we kunnen hier alles lossen. Alleen na € 1,50 betaald te hebben voor water, komt er niets uit! Helaas. De planning is Bellinzona in Zwitserland vandaag, maar we willen nog even boodschappen doen in Italië, maar de parkeerterreinen zijn overal zo klein en vol, dat dat niet lukt. Dan maar in Zwitserland. Bij de grens wisselen we nog even wat Euro’s voor Franken omdat de camperplaats in Bellinzona met Zwitserse munten betaald moet worden. Bij de Aldi in Chiasso doen we wat boodschappen en nemen daarna de gewone weg richting het noorden. Maar plotseling gaat de regen over in sneeuw en er valt niet zo’n beetje! We besluiten om dan toch maar de autobaan te nemen omdat deze meestal goed schoongehouden wordt, behalve natuurlijk vandaag. De sneeuw wordt steeds erger en we besluiten om verder te rijden naar Luzern, waar het niet zou sneeuwen. Op weg naar de Gotthardtunnel rijden we 30-40 km per uur, harder kan echt niet. Zelfs de Zwitsers die dit toch gewend moeten zijn, rijden niet harder. De vrachtwagens moeten allemaal stoppen, ze mogen niet verder rijden. We zien enkele auto’s die tegen de vangrail gegleden zijn. Ondertussen ligt er al zo’n 20 cm en we kunnen geen kant op, alleen doorrijden. Best eng, maar Dick heeft natuurlijk ervaring, dus het gaat prima. Dan komen we bij de 16 km lange Gotthardtunnel en kunnen we even bijkomen. En als we de tunnel uitkomen, is er geen sneeuw meer te zien. Gelukkig, dat hebben we goed doorstaan. Om 15.30 uur komen we aan op camping Lido in Luzern, een goede maar dure camping, maar ja, dat weet je in Zwitserland. Eerst even water tappen, dat is hard nodig. En dan met een borreltje even bijkomen van deze spannende rit.

 

 

Dag 16 Luzern                                    28 december 2017

We blijven nog een dagje in Luzern. Even lekker relaxen en vanmiddag naar de stad. De camping ligt op 2,5 km van het centrum en via een mooi wandelpad langs het meer is dat goed te doen. Maar als we weglopen, voelen we een ijskoude snijdende wind en pakken we toch maar de bus. Bij de campingprijs van € 43,50 (!) zit ook een 2-daagse kaart voor het openbaar vervoer en bij het Verkeersmuseum naast de camping is de bushalte waar iedere 5 minuten een bus stopt. Ideaal. We stappen uit op de Schwanenplatz en volgen de toeristische rondwandeling, die we meegekregen hebben van de receptie. We zijn al eens eerder hier geweest, maar het blijft een mooie stad. De mooie, oude houten bruggen met schilderingen over de Reus-rivier, de vele kerken, de oude huizen die prachtig versierd en beschilderd zijn, de vele fonteinen en standbeelden en het gezellige oude centrum met leuke pleintjes en veel winkelstraatjes, mooi versierd nu vanwege Kerst. We doen nog een paar boodschappen en nemen de bus weer terug. Nog even een korte wandeling langs het meer en dan een lekkere glühwein na deze koude maar mooie middag.

 

 

Dag 17 Luzern – Titisee                135 km                 29 december 2017

Zon en blauwe lucht als we opstaan. Wel koud. Maar we moeten door. We lossen en laden nog even, je weet in de winter immers nooit waar je ergens water kunt tappen. Daarna rijden we binnendoor richting Zwarte Woud. Het noorden van Zwitserland is niet zo interessant, wat heuvelachtig. We krijgen te maken met een lange file voor de grens, die bij Koblenz aan de Rijn is. Daarna via de B500 richting Titisee, waar we al gauw midden in de sneeuw zitten. Wat is het hier mooi. De weg slingert door dennenbossen en langs kleine dorpjes. Er ligt een flinke laag sneeuw tot wel 30 cm en iedereen is volop aan het langlaufen en sleetje rijden. De wegen zijn goed schoon, dus dat is geen probleem. We doen onderweg nog even boodschappen en rijden dan naar de camperplaats van Titisee. Dit blijkt een gewone parkeerplaats te zijn, waar je gewoon tussen de auto’s staat, maar die zijn ‘s avonds allemaal weg. Het is 10 minuten wandelen naar het centrum van Titisee, gelegen aan het gelijknamige meer. Het dorp bestaat uit veel souvenirwinkeltjes, restaurantjes en hotels en ziet er gezellig uit met mooie kerstverlichting. Uit de grote hopen sneeuw blijkt dat het hier goed gesneeuwd heeft. Het is druk met toeristen die zich vergapen aan de koekoeksklokken waarom dit dorp bekend staat. We wandelen langs het meer, maar de 6 km lange toeristische route eromheen vinden we voor nu te lang. Als de verlichting aangaat rond schemertijd is het dorp nog mooier. Je waant je echt op wintersport. In de avond gaat het sneeuwen en hard waaien. De laatste auto’s vertrekken en we blijven helemaal alleen achter in een grote witte vlakte. Wat een mooi gezicht.

 

 

Dag 18 Titisee – St. Goar                 337 km             30 december 2017

Om 06.30 uur horen we de sneeuwschuivers al de parkeerplaats en de wegen schoonvegen. Het heeft toch nog behoorlijk gesneeuwd vannacht. Rond 08.00 uur komen ze nog een keer. Maar het begint langzaam te motregenen en het gaat dooien. We hebben geen problemen met het wegrijden en ook de wegen zijn helemaal schoon. We rijden de mooie B31 door het Zwarte Woud naar Freiburg en zien langzamerhand de sneeuw verdwijnen. Even dwars door Freiburg langs de Altstadt die er heel mooi uitziet. Moeten we ook nog eens bezoeken. Daarna nemen we de autobaan om vandaag flink op te schieten. Dit lukt niet helemaal door enkele files onderweg, maar rond 15.30 uur komen we aan op camping Loreleyblick in St. Goar, een camping waar we vaak komen. We vinden een mooi plekje aan de Rijn, waar we kunnen genieten van het uitzicht op de Lorely-rots, St. Goarshausen in de verte, het vele scheepvaartverkeer op de Rijn en het treinverkeer erlangs. ‘s Avonds gaan we eten in restaurant Gärtner aan de overkant van de weg. Zoals altijd weer veel en lekker.

 

Dag 19 St. Goar                                                  31 december 2017

We blijven vandaag op deze camping, lekker nietsdoen, boten en treinen kijken en in de middag nog een frisse neus halen en langs de Rijn naar het dorp. Om middernacht is er prachtig vuurwerk vanaf de camping, vanaf de hotels langs de weg en in de dorpjes bovenop de heuvels. Het geknal klinkt oorverdovend tussen de heuvels in het Rijndal.

 

Dag 19 St. Goar – Boxtel                  294 km                   1 januari 2018

Naar huis. Weer een leuke rondreis gemaakt, heel afwisselend. 12 dagen zon en blauwe lucht, 3 keer flinke sneeuw en ook een paar dagen regen. Het bevalt ons wel, dat camperen in de winter. Natuurlijk is het overal erg rustig, zijn er veel campings dicht, is het af en toe erg koud en is het moeilijk om water te verkrijgen, maar het is allemaal weer gelukt en we hebben weer heel wat nieuwe dingen gezien. We hebben 2990 km gereden.

 

Overnachtingen    

Dag 1 Nancy camperplaats 17,00

Dag 2 Mesnay camperplaats gratis

Dag 3 Sassenage camperplaats gratis

Dag 4 St. André-les-Alpes camperplaats gratis

Dag 5 – 6 Villeneuve Loubet Plage camping 24,80 per nacht

Dag 7 Sospel camperplaats 5,00

Dag 8 Camporosso camperplaats 24,00

Dag 9 Diano Marina camperplaats 15,00

Dag 10 Zuccarello camperplaats gratis

Dag 11 Vado Ligure camperplaats 16,00

Dag 12 Acqui Terme camperplaats 8,00

Dag 13 Verbania camperplaats 12,00

Dag 14 Como camperplaats 4,50

Dag 15 – 16 Luzern camping 43,50 per nacht

Dag 17 Titisee camperplaats 16,00

Dag 18 – 19 St. Goar camping 24,50 per nacht

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Helma Vervoorn schreef:

  wat een mooie reis! Ik kom oorspronkelijk ook uit Boxtel, maar woon nu in Eindhoven.
  Het lijkt me ook goed te doen in het voorjaar.

 2. Ron de Kort schreef:

  Wij gaan eind maart een reisje naar Italie doen en maken graag gebruik van door jullie gedeelde informatie. We gaan nog wat zuidelijker richting Pompeii en hebben 5 weken daarvoor

 3. weekend schreef:

  Prachtig verslag met mooie foto’s! Altijd leuk om zo’n ervaringen te lezen.

 4. theo en ria bloemenkamp schreef:

  Wij rijden al een aantal routes van jullie na en zijn steeds weer verrast over jullie gemaakte tochten ,wij komen ook steeds andere camperaars tegen die de zelfde tocht aan het maken zijn. zeker zijn jullie tochten aan te bevelen

 5. Willem E schreef:

  Mooi verslag. Helaas bleek de link naar de routekaart niet te werken (code400)

 6. André Klug schreef:

  Wat een geweldige reisverslagen maken jullie. Dank voor het delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.