Duitsland en Oostenrijk 2017

 

 

Klik hier voor de routekaart van deze reis

 

Dag 1 Boxtel – Bergheim/Paffendorf                        148 km                                   6 september

Omdat ik vroeg thuis was van het werk, zijn we vanmiddag maar meteen vertrokken. Alles gauw ingeladen en gereden tot 18.00 uur tot Bergheim. We overnachten op de camperplaats in de deelgemeente Paffenhofen. Een gratis camperplaats op een stil pleintje vlakbij het kasteel. Voor het eten maken we nog gauw een wandeling door het mooie kasteelpark, omdat dit om 19.00 uur sluit. Een prachtig park met vijvers en oude, zeer hoge bomen waaronder Amerikaanse sequoia’s en reuzenplatanen. Veel vogels en eekhoorntjes. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en is prachtig, heeft vele torens en is omringd door een slotgracht. Naast de camperplaats ligt een leuk terrasje bij de midgetgolfbaan en stroomt het riviertje de Erft met wandel- en fietspaden.

Dag 2 Bergheim – Berching                         509 km                                               7 september
Alleen maar autobaan vandaag om zo snel mogelijk op te schieten. Veel werkzaamheden onderweg, maar we hebben gelukkig weinig oponthoud. Rond 15.30 uur vinden we het genoeg en kiezen voor een camperplaats in Berching, ongeveer 20 km van de autobaan af ten zuiden van Nürnberg. De mooie camperplaats ligt bij een aanlegsteiger aan het Main-Donau-kanaal bij een kiosk met terras. Na een drankje lopen we langs de oever van het kanaal naar het stadje, waarvan het historische centrum binnen mooie stadsmuren ligt met vele torens. We wandelen langs leuke pleintjes, mooie pastelkleurige oude huizen en terrasjes en restaurantjes. Een deel van de stadsmuren is toegankelijk. Ook buiten de poorten ligt nog een stadsdeel met mooie huizen en stroomt het riviertje de Sulz. We doen nog even boodschappen bij de supermarkt en lopen langs het kanaal weer terug naar de camperplaats. Een leuk stadje.

Dag 3 Berching – Reit im Winkl                      246 km                                         8 september
We zien op de kaart dat er een goede B-weg loopt richting Salzburg en we besluiten deze te nemen. We hebben gisteren genoeg autobaan gezien en willen de drukte rondom München vermijden. Het eerste deel van de B299 voert door het mooie heuvelachtige Altmühltal met het leuke stadje Beilngries. Daarna wordt het landschap glooiend en zien we talloze velden met hop, wat langs draden naar boven groeit. Leuk om te zien en belangrijk natuurlijk als ingrediënt voor bier. De weg is goed te rijden, af en toe afremmen voor een tractor of dorp, maar we kunnen aardig doorrijden. Via Neustadt an der Donau en Landshut bereiken we de Chiemsee, waar we op camping Seehäusl willen overnachten. De camping is echter vol en iedereen staat dicht op elkaar. Komt natuurlijk omdat het weekend is en prachtig weer. Langs het mooie meer rijden we naar Prien am Chiemsee, maar overal is het ontzettend druk. We besluiten om naar de camperplaats van Reit im Winkl te rijden, waar plaats genoeg is. Een dure camperplaats (19,00), met verwaarloosd sanitair, maar wel met mooie plekken. Er staan heel weinig campers en we vinden een mooi plekje aan het snelstromende riviertje, omringd door bergen en bossen en prachtige bloemen. Ook Max heeft het hier erg naar zijn zin, we zitten lekker buiten in de zon. Daarna wandelen we naar het dorp met een aardig centrum waar nu een boerenmarkt is met streekproducten en met muziek. We bekijken de gezellige drukte vanaf een terrasje met een lekker biertje en lopen daarna wat rond. Veel prachtige huizen versierd met mooie bloembakken, veel terrasjes en restaurantjes. De omgeving is prachtig met veel fiets-en wandelroutes.

Dag 4 Reit im Winkl – Ebensee                     206 km                                   9 september

Weer mooi weer als we opstaan. Dat komt goed uit want we willen een deel van de Deutsche Alpenstrasse rijden die via Berchtesgaden naar Salzburg loopt. We rijden door een mooi berglandschap met groene weiden, hoge toppen en kleine dorpjes. Vanuit Berchtesgaden maken we een uitstapje naar Königssee, gelegen aan een prachtig meer. We vinden nog een plekje op een van de enorme parkeerterreinen, die behoorlijk vol staan. Het is zaterdag en mooi weer, dus iedereen trekt er op uit. We lopen naar het dorpje met zijn vele souvenirwinkeltjes en eettentjes. Erg toeristisch maar wel gezellig. We wandelen naar het uitzichtpunt, ongeveer 20 minuten klimmen door de bossen, maar goed te doen. Vanaf daar een schitterend uitzicht over het meer omringd door bergen. Nog mooier is het om een boottochtje te maken, maar dat slaan we over. We nemen nog wel een biertje op een van de terrasjes aan het water en genieten van de zon. Daarna eten we wat in de camper en rijden verder naar Salzburg. Eerst even een vignet komen, we nemen meestal wel wegen binnendoor, maar je weet het maar nooit. En voor 10 dagen kost deze maar € 8,90. We hebben ons al eens eerder vergist en dat leverde een boete op van € 120,00. Het mooie Salzburg hebben we al eerder bezocht, dus we rijden door het groene, heuvelachtige Salzkammergut naar Vöcklabruck, waar we willen overnachten op de camperplaats om van daar uit morgen langs de diverse meren te rijden. Helaas staat er een circus op de camperplaats en de volgende mogelijkheid in Gmunden aan de Traunsee blijkt een drukke parkeerplaats waar je tussen de auto’s moet gaan staan. We rijden verder naar Ebensee, ook aan de Traunsee. De camperplaats ligt mooi aan het meer, maar diverse plekken zijn niet berijdbaar vanwege diepe bandensporen en modder, maar gelukkig vinden we nog een droog plekje. Het heeft hier veel geregend en ook nu is het bewolkt geworden. Dick is het wel zat na een dag rijden, maar ik maak nog een wandeling naar het dorpje, ongeveer 20 minuten lopen. Een klein dorpje gelegen op beide oevers van het riviertje de Traun met een mooi kerkje, wat winkels en restaurantjes en een mooi park. Er zijn wandelroutes naar uitzichtpunten, maar met dit weer sla ik dat maar over. ‘s Avonds begint het helaas te regenen.

Dag 5 Ebensee – Keutschach                      259 km                                            10 september

Het is zwaar bewolkt en het giet als we opstaan en de voorspelling voor de komende dagen is slecht. Het heeft weinig zin om de Attersee en Wolfgangsee te bezoeken met dit weer. We besluiten om naar Karinthië te rijden, waar het meestal beter weer is. Ondanks de stromende regen is het toch een mooie rit langs de Hallstättersee en het Dachstein massief. Via Klagenfurt rijden we naar camping Süd in Keutschach, mooi gelegen aan het aan het gelijknamige meer, omringd door bergen. Gelukkig is het even droog rond etenstijd, maar het restaurant op de camping blijkt gesloten. We worden verwezen naar een ander restaurantje aan het meer, maar dat is meer een café met pizza’s en tosti’s. Maar we willen echt uit eten, want Dick is jarig vandaag. We lopen door naar het dorp naar restaurant Schlossstadel, waar we een heerlijke Wiener schnitzel eten. Dat was 3 kwartier lopen wel waard. Keutschach is een heel klein dorp maar ligt in een mooie omgeving met veel wandelmogelijkheden rondom het meer en in de bergen.

Dag 6 Koetschach – Oberdrauburg                           154 km                                    11 september

Weer stromende regen. Wat gaan we doen? We appen naar zus en zwager die in Kroatië zitten maar daar is het ook niet veel beter. Ook in Italië is het noodweer. De weersverwachting voor midden-Duitsland voor de volgende week ziet er goed uit, dus we besluiten langzaam weer naar het noorden te gaan. We rijden eerst terug naar Klagenfurt en nemen dan de B85 door het dal van de Drau en vervolgens de B111 door het Gailtal, een prachtige route maar er is nu niets te zien vanwege de regen en de laaghangende bewolking. Bij Kötschach rijden we noordwaarts via de Plöckenpassstrasse over een mooie bergpas over de Gailberg, van waar we uitzicht hebben op Oberdrauburg, waar we vannacht gaan overnachten op de camping. Een mooie camping bij het Erlebnisbad aan de rand van het dorp. Helaas zijn de grasvelden zo nat, dat we in de modder vast komen te zitten, maar dankzij behulpzame mede-gasten, duwen we de camper naar een droog plekje. Als het even droog lijkt, wandel ik naar het dorp, ongeveer een kwartier. Oberdrauburg ligt in een prachtige omgeving, omringd door bergen met veel wandelmogelijkheden. In het dorp zelf is niet veel te doen. Wel worden op veel informatieborden de wandelingen in de omgeving getoond, o.a. naar het hooggelegen kasteel. Maar omdat het weer is gaan regenen, sla ik dat maar over. Jammer.

Dag 7 Oberdrauburg – Krimml                           115 km                                    12 september

Weer heeft het de hele nacht geregend, en met veel moeite komen we uiteindelijk weg uit het drassige grasveld. Weer een mooie route vandaag, via het dal van de Drau naar Lienz, dan door het dal van de Isel via de Felbertauerntunnel (tol € 11,00)naar Mittersill en vervolgens door het dal van de Salzach naar Krimml. Het had zo mooi kunnen zijn met een zonnetje! In Krimml overnachten we op de camperplaats bij Hotel Krimmlerfälle op loopafstand van de beroemde watervallen. Het dorp zelf stelt niet veel voor, heeft een leuk kerkje, enkele restaurantjes en een supermarkt, maar is nu mooi versierd met figuren van stro voor de boerenfeesten eind september. Maar de omgeving is schitterend. Vanaf de camperplaats hebben we uitzicht op de waterval. Het is inmiddels zo goed als droog, dus ik ga de wandeling maken naar de waterval, deze heeft een hoogte van 380 meter en is de hoogste van Centraal Europa en is de 5e van de wereld.  Het is ongeveer 20 minuten lopen tot aan de laagste waterval. Het is erg rustig nu maar de vele souvenirtentjes laten zien dat het hier erg druk kan zijn. De toegang is € 3,00 maar deze is bij ons inbegrepen in de prijs voor de camperplaats. Ik besluit verder te lopen naar de middelste waterval, 3 kwartier steil omhoog via een mooi aangelegd pad tot 1300 meter hoogte. Overal zijn uitzichtpunten gecreëerd. Het is afzien, maar erg mooi! Beneden zie je Krimml liggen. Je kunt nog verder naar de bovenste waterval, maar dat is nog een 3 kwartier steil omhoog. En vanaf hier kun je deze ook zien, dus ik sla dat maar over. De weg naar beneden gaat een stuk makkelijker. Wat een mooie wandeling!

Dag 8 Krimml – Seefeld                          123 km                                    13 september

De zon schijnt! Dat is lang geleden. Dat komt goed uit, want de route over de Gerlospas (tol € 9,00) en door het Zillertal is erg mooi. Bij Jenbach rijden we de route binnendoor richting Innsbruck langs de Inn. Hier waren we lang geleden al eens met de caravan en hebben toen alles al gezien. Wattens met zijn Swarovski-museum, Hall in Tirol met een leuk centrum met mooie pastelkleurige huizen en leuke winkeltjes en natuurlijk het prachtige Innsbruck. We rijden via de Zirler berg met een stijgingspercentage van 16% naar Seefeld, waar we al eens eerder waren op de mooie camping Alpin. Seefeld ligt prachtig tussen de bergen, het stadje heeft een leuk centrum met winkels, terrasjes en restaurantjes. We kunnen lekker buiten zitten en wandelen daarna in een kwartier naar het centrum, waar de terrasjes vol zitten. We vinden een leuk restaurantje waar we heerlijk eten.

Dag 9 Seefeld                                                                                        14 september

Prachtig weer als we opstaan. Heerlijk buiten ontbijten en koffie drinken. We besluiten om hier nog een dag te blijven. Ik ga naar de receptie om informatie te vragen over wandelingen en krijg veel folders, wandelkaarten en goede tips. We lopen via het centrum naar de kabelbaan Rosshütten-Express en gaan daarmee naar het middelstation (€13,50 p.p.). Het is nog steeds mooi weer alhoewel in de verte donkere wolken zichtbaar zijn. We eten op het terras en genieten van het uitzicht. Daarna beginnen we aan de afdaling, 5 kwartier lopen naar Seefeld. De lucht trekt dicht, het mooie uitzicht verdwijnt en het begint een beetje te regenen. Bij het kunstmatig aangelegde meertje, waarvan het water ’s winters wordt gebruikt om sneeuw te maken, lopen veel paarden in het wild. Er zijn 2 mogelijkheden om naar beneden te lopen. We kiezen voor de kortste, maar dat is tevens ook de steilste over stenen en boomwortels. Erg mooi, maar jammer van het weer. Doodmoe komen we beneden aan en nemen maar een taxi terug naar de camping (€8,00). ’s Avonds als de regen verdwijnt, zien we dat het op de toppen gesneeuwd heeft en samen met de zonsondergang en de wolken is dat een prachtig gezicht.

Dag 10 Seefeld – Füssen                            114 km                                                       14 september

Het weer ziet er weer goed uit gelukkig. We rijden vandaag naar Zuid-Duitsland. Onderweg mooie vergezichten op het dal bij Nassereith, dan dwars door de bossen over de Fernpass met enkele haarspeldbochten en daarna langs wintersportplaatsen zoals Lermoos met uitzicht op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. We overnachten op de camperplaats van Füssen, waar we al eens eerder waren. We doen even boodschappen bij de tegenovergelegen Lidl en wandelen daarna naar het stadje. Dit heeft een heel mooi centrum met oude, pastelkleurige huizen, een abdij uit de 8e eeuw, een kasteel uit de 13e eeuw en een barokke Stadkirche . Heel veel terrasjes en winkeltjes en door het mooie weer is het een gezellige drukte. We lopen langs het riviertje de Lech naar de waterval, kunstmatig aangelegd in een mooi kloof met witte rotsen. De kleur van het water is erg mooi, groen-grijs. Langs de Lech en langs de Forggensee lopen we terug naar de camperplaats.

Dag 11 Füssen – Nördlingen                            183 km                                                       15 september

Het weer is bewolkt en het is fris, maar het kan slechter. We rijden vandaag een deel van de Romantische Strasse. Deze toeristische route leidt langs vele mooie Middeleeuwse stadjes, omringd door stadsmuren. Een aantal hebben we al eerder bezocht, maar we kiezen vandaag voor Nördlingen. We vinden een mooi plaatsje op de camperplaats met een grasveld voor de deur, waar Max weer lekker rond kan snuffelen. Na de lunch wandelen we naar het stadje, slechts 5 minuten lopen. De stadsmuren hebben verschillende mooie poorten en torens en een deel ervan is toegankelijk. Het centrum heeft prachtige oude huizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance, veel kerken en een mooi stadhuis en klooster. Na deze wandeling gaan we nog even boodschappen doen in het grote winkelcentrum vlakbij de camperplaats.

Dag 12 Nördlingen  – Rothenburg ob der Tauber         76 km                           16 september

We vervolgen de Romantische Strasse en willen vandaag niet zo ver rijden. We kiezen voor de camperplaats van Rothenburg ob der Tauber, waar we al vroeg aankomen. Dat is altijd een voordeel, dan kun je de mooiste plaats uitzoeken. Max is druk in de struiken en weet zowaar een muis te vangen, ongelofelijk, want hij is blind. Trots ligt hij met zijn pootje op zijn vangst. ’s Middags lopen we onder de stadspoort door naar het centrum wat bestaat uit leuke straatjes met mooie oude huizen en veel winkeltjes en restaurantjes met prachtige smeedijzeren en vergulde uithangborden. Veel kitsch in de winkeltjes, veel kerstwinkels en winkels met de specialiteit van het stadje: Schneeballen, deegballen met chocola, aardbeienglazuur, nootjes etc.  We kopen er 2, maar ik vind ze tegenvallen. We lopen naar het marktplein met het stadhuis en nemen een biertje op een terrasje. We bekijken de vele groepen toeristen, vooral Amerikanen en Japanners. We lopen nog een stuk over de stadsmuur vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het stadje.

Dag 13 Rothenburg ob der Tauber – Rüdesheim         246 km                           17 september

Het is wat miezerig vandaag, we rijden naar Rijn en Moezel waar beter weer voorspeld is voor de komende dagen. Vandaag maar autobaan om op te schieten. We komen dan ook al vroeg aan op de camping in Rüdesheim, waar we ieder jaar wel een keer komen. Een dure maar erg mooie camping in een gezellig stadje. De eigenaar kent ons en we krijgen een mooi plekje aan de Rijn. De zon schijnt inmiddels en we kunnen lekker buiten zitten. Na het eten wandelen we via de Rijnpromenade met de vele cruiseschepen naar het centrum, waar het weer gezellig druk is, vooral in de Drosselgasse met zijn vele restaurants met live-muziek. In de Biergarten van Lindenwirt is helaas geen muziek op maandag, dus we zoeken een andere gelegenheid. Bei Hannelore is het ook gezellig en we hebben een leuke avond.

Dag 14 Rüdesheim                                                                       18 september

We blijven hier nog een dagje en slapen lekker uit. Dick wil lekker relaxen en ik ga een mooie wandeling maken. Ik loop naar het dorp waar ik een kaartje koop voor de kabelbaan (€5,50) die naar het Niederwalddenkmal gaat, hooggelegen boven  Rüdesheim te midden van wijngaarden en bossen. Het monument refereert aan de stichting van het Duitse Rijk na de Frans-Duitse oorlog en biedt prachtig uitzicht over Rüdesheim, de wijngaarden, de Rijn en Bingen wat aan de overkant ligt. Het is wat bewolkt, maar droog. Ik maak de 5 km lange rondwandeling door de bossen tussen Rüdesheim en Assmanshausen. Daarna wat eten op het terras bij het monument, een lekkere Bockwurst met brood en een Federweisser erbij, dit is jonge wijn, die nog niet volledig is gegist, lekker zoet. Overal in Rüdesheim vind je nu kraampjes met deze wijn, die net gemaakt is. Daarna wandel ik de heuvel af naar Rüdesheim, midden tussen de prachtige wijngaarden. Totale lengte van deze mooie wandeling 10 km. ’s Avonds gaan we weer terug naar de Drosselgasse om te eten bij Lindenwirt in de Biergarten en te genieten van de goede muziek.

Dag 15 Rüdesheim – St. Goar                          34 km                                             19 september

We rijden langs de Rijn met zijn prachtige kastelen en leuke dorpjes naar St. Goar, waar we ook vaak komen. Camping Loreleiblick is een mooie camping, waar we nog een plekje aan de Rijn vinden, vanwaar we in het zonnetje de vele boten en treinen kunnen bekijken.  Altijd leuk. Ik maak nog even een wandeling naar het stadje via het voetpad langs de Rijn. Aan de overkant ligt St. Goarshausen met zijn kleine Altstadt en de burcht Katz erboven. St. Goar is een klein wijnstadje met kasteel Rheinfels.  ’s Middags pakken we de fiets om langs de Rijn naar Oberwesel te rijden, slechts 6 km. Daar wandelen we even rond en nemen een biertje op een terrasje.

Dag 16 St. Goar – St. Aldegund                        113 km                                             20 september

We gaan weer een stukje verder. We rijden langs de Rijn naar Koblenz en vandaar langs de Moezel met zijn wijngaarden en kleine wijndorpjes. We kiezen voor de camperplaats van St. Aldegund, waar we ook weer een mooi plekje aan het water vinden. Gauw de stoelen naar buiten en lekker in de zon genieten. Ik ben altijd rusteloos en wil veel zien, dus pak ik de fiets en ga via de mooie fietspaden langs de Moezel naar Zell, een leuk stadje met veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Langs de andere kant van de Moezel via Bullay en Neef weer terug. Een prachtige fietstocht van 24 km. Daarna wandelen we nog even naar het centrum van St. Aldegund, maar dat stelt niet veel voor. Veel wijnhuizen en enkele mooie vakwerkhuizen in de Altstadt, maar de omgeving is prachtig om te wandelen en ook een bezoek aan de sluis is leuk.

Dag 17  St. Aldegund  – Gerolstein                       54 km                                             21 september

Op weg naar huis willen we nog een nachtje in de Eifel verblijven, dus rijden we vanaf de Moezel dwars door de Eifel, waar de bomen al mooie herfstkleuren vertonen. We kiezen voor de camperplaats van Gerolstein. Gerolstein is een kuuroord en bekend vanwege de bronnen, waar het bronwater Gerolsteiner gebotteld wordt en ligt in een prachtige omgeving in de Vulkaaneifel met rotsformaties, oude vulkaantoppen, kraters, grotten en het riviertje de Kyll. Het stadje zelf is niet zo interessant, er is wel een leuke hoofdstraat met winkels en restaurantjes, een mooie kerk en een kasteelruïne. Veel wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving. ’s Middags wandel ik door het dorp om alvast een restaurantje te zoeken voor het eten vanavond en daarna naar het station, waar het VVV zit. Ik krijg informatie over de Felsenpfad-wandeling en bereid me voor op de klim naar de Dolomiet-rots. Het is steil, maar wel te doen en van bovenaf is er een schitterend uitzicht over Gerolstein en omgeving. Daarna leidt het pad door prachtige bossen naar de Buchenloch-lavagrot en de Papenkaule, een droge vulkaankrater. Een hele mooie wandeling. ’s Avonds gaan we eten in het centrum bij de Balkan Grill, een Kroatisch restaurant. Aanrader!

Dag 18  Gerolstein – Boxtel                       245 km                                             22 september

We moeten naar huis. Het eerste stuk tot aan Aachen binnendoor, dwars door de mooie Eifel. De vakantie is niet gegaan zoals gepland vanwege het slechte weer in Oostenrijk, maar we hebben toch heel veel gezien en Duitsland is ook heel mooi. Totaal aantal gereden kilometers: 2825.

Overnachtingen:

Dag 1 Bergheim, gratis
Dag 2 Berching 5,00
Dag 3 Reit im Winkl 19,00
Dag 4 Ebensee 12,00
Dag 5 Keutschach 22,80
Dag 6 Oberdrauburg 16,80
Dag 7 Krimml 20,00
Dag 8/9 Seefeld 50,00
Dag 10 Füssen 14,00
Dag 11 Nördlingen 3,00
Dag 12 Rothenburg 10,00
Dag 13/14 Rüdesheim 60,00
Dag 15 St. Goar 24,50
Dag 16 St. Aldegund 9,00
Dag 17 Gerolstein 10,00

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Pierre schreef:

  Altijd weer leuk om te lezen.!

 2. Theo van Houwelingen schreef:

  Ik vind het heel leuke om jullie reisverslagen te lezen. Goed gedocumenteerd met foto’s een overzichtskaarten en links naar de camperplaatsen en campings. Ik las dat Dick net als ik op 10 sept jarig is. Bijzonder. Ik hoop over enkele weken 65 jr te worden. Ik hoop jullie nog lang te kunnen volgen. Morgen vertrekken wij met onze camper voor een vakantie van ruim 3 weken naar Oostenrijk en Slovenië.

 3. Stephan schreef:

  Prachtig om te lezen, wij gaan as zomer voor het eerst met de camper naar zuid-duidsland en Oostenrijk, dit reisverslag helpt ons heel erg voor een prachtige route. Bedankt voor de moeite om dit te delen hier. Ik sla hem op en kan niet wachten tot dat we gaan.

 4. Stephan & Wilone schreef:

  Dank voor jullie reisverslagen, wij gaan deze zomer voor het eerst met de camper op vakantie, we zijn een stel van 34 en 29 en zijn gek op Duitsland en Oostenrijk. We gaan gedeeltelijk jullie route volgen. Bedankt voor de info. Vriendelijke groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.