Oostenrijk 2020

Routekaart

Dag 1 Boxtel – Bacharach     310 km    11 sept.

2 1/2 week vakantie. Duitsland en Oostenrijk zijn veilig voor wat betreft Corona, het weer ziet er gunstig uit, dus het doel wordt Oostenrijk. Alleen maar autobaan om lekker op te schieten vandaag. We willen naar de camping in St. Goar, maar daar staat alles vol. Dan maar even doorrijden langs de Rijn. In Bacharach is nog net 1 plaatsje voor ons op de camperplaats van de gemeente, de andere camperplaats bij de camping en de camping zelf, ook alles vol. Wat een drukte. Het is natuurlijk weekend, mooi weer en de Duitsers blijven ook allemaal in eigen land. Maar we hebben een goed plekje met uitzicht op de Rijn. We kunnen voor de camper op het gras zitten. Eerst even betalen, maar liefst €15,00 en alleen maar met munten. Gelukkig hebben we van tevoren een rol Euro’s en een rol vijftigjes gehaald bij de bank. Eerst maar eens lekker relaxen in de zon met een drankje en daarna lopen we even het stadje in. Het heeft een klein centrum omgeven door stadsmuren en torens met daarbinnen prachtige Middeleeuwse vakwerkhuizen. Boven het stadje de Werner-kapel en de burcht Stahleck. Dick gaat terug naar de camping en ik waag de klim naar boven naar de burcht. Pittig door de vele trappen, maar het uitzicht onderweg vergoedt veel. Halverwege staat de Werner-kapel, waarvan restanten nog bewaard zijn. Vanaf de burcht Stahleck heb je een prachtig uitzicht over het Rijn-dal. Door de wijngaarden gaat het pad weer terug naar Bacharach en langs het wandelpad langs de Rijn weer naar de camper, waar we tot laat buiten zitten.

Dag 2 Bacharach – Heiligenberg     372 km     12 sept.

Nog even een stukje langs de Rijn tot aan Bingen en daarna via de autobaan richting Bodensee. De bedoeling is om te overnachten op de camperplaats van Sigmaringen, maar deze staat mudjevol en voor de camping staat een rij wachtenden totdat de receptie opengaat. Ik kijk even op de camping, maar deze staat ook bijna vol. Dan maar iets anders zoeken. Jammer, want het stadje aan de Donau met zijn prachtige kasteel zag er erg mooi uit. Maar ja, dat vonden al die andere campers ook. We rijden verder naar het zuiden en vinden op de camperplaats van Heiligenberg nog net een plekje. Een klein dorpje met een mooi kasteel, maar gesloten vanwege Corona. Verder is er niet zoveel te doen, maar er zijn wel enkele mooie wandelingen te maken. Ik maak eind van de middag de wandeling naar de Amaliënhöhe, een  uitzichtpunt, van waar je de Bodensee en de hoge toppen van de Zwitserse Alpen kunt zien.

Dag 3 Heiligenberg – Gaschurn     159 km      13 sept.

We rijden verder langs de Bodensee met mooie wijngaarden en appelboomgaarden, waar het erg druk is en we een aantal keer in de file staan. We hopen dat het in Oostenrijk rustiger is. Bij de grens kopen we een vignet en rijden een stuk via de autobaan. Daarna rijden we het Montafon-dal in en kijken eerst bij de camperplaats in Tschagguns, bij de skilift. Ook hier staat alles vol met auto’s van dagjesmensen en er staat ook een verbodsbord voor overnachten met de camper, alhoewel in de app staat dat iedereen dit toch doet. Het voelt niet goed, dus we rijden verder naar camping Nova in Gaschurn. Een camping met heel veel vaste plaatsen, waar we tussen in een plekje krijgen, niet echt geweldig, maar het uitzicht op de omringende bergen en het zonnetje maken veel goed. Dick wil graag de Formule 1 zien, dus ik ga een fietstocht maken door het dal. Langs de camping loopt een mooi fietspad door het hele dal langs enkele dorpjes, langs het riviertje de Ill en door de prachtige natuur. Je moet natuurlijk via hetzelfde pad terug, maar dat is geen straf. Ik fiets daarna nog even naar Gaschurn, een dorpje met enkele winkels en restaurantjes. De Valschaviel-beek komt trapsgewijs van hoog in de bergen via watervalletjes door het dorp en mondt uit in de Ill. In de omgeving ook heel veel wandelpaden.

Dag 4 Gaschurn – Silvretta Stausee       21 km      14 sept.

Vandaag gaan we de Silvretta Hochalpenstrasse rijden. Hiervoor moet wel tol betaald worden van € 23,50. Vlak na Gaschurn gaat het omhoog via 34 haarspeldbochten. We stoppen even bij het mooie Vermunt-stuwmeer en rijden dan verder omhoog naar het hoogste punt, de Bielerhöhe, 2032 meter. Hier is een gratis parkeerplaats waar ook kampeerverbodsborden staan, maar er staan heel veel campers en we besluiten ook hier te overnachten. Het uitzicht is hier fantastisch. Het Silvretta-stuwmeer met zijn mooie blauwe water en om ons heen bergtoppen tot over de 3000 meter. Na de lunch gaan we de wandeling rondom het stuwmeer maken, wat 2,5 km lang is. Deze duurt ongeveer 2 uur, heeft enkele pittige klimmetjes maar is goed te doen. Onderweg uitzicht op gletschers en mooie watervallen. Moe, maar voldaan gaan we uitrusten op een van de terrasjes met een lekker koud biertje. Er overnachten wel zo’n 20 campers op deze plek, dus wij blijven ook staan.

Dag 5 Silvretta Stausee – Prutz      68 km      15 sept.

Het viel wel mee met de kou op 2000 meter hoogte, we hebben goed geslapen in deze prachtige, stille bergwereld. De afdaling is niet zo steil, heeft slechts 2 haarspeldbochten en voert door het prachtige Paznaun-dal en langs mooie dorpjes zoals Galtür en Ischl, bekende wintersportdorpen. Bij Landeck gaan we het Oberinntal in en overnachten op camping in Prutz. Hier is het helemaal niet druk, we mogen zelf een plaats zoeken. We vinden een rustig zonnig plekje met uitzicht op de bergen, dus eerst lekker buiten genieten. Daarna maken we een fietstocht door het dal naar het verderop gelegen Ried, maar in dit dorp is niets te beleven, heel erg rustig. We fietsen weer terug en doen wat boodschappen in Prutz, ook een rustig dorp maar iets gezelliger dan Ried.

Dag 6 Prutz     16 sept.

We blijven nog een dag hier, we hebben een mooi plekje op de camping en het is prachtig weer. We fietsen naar de gondelbaan in Ried met de bedoeling om de bergen in te gaan en daar te wandelen. Helaas blijkt daar dat de gondel slechts op enkele dagen naar boven gaat in het naseizoen, en vandaag dus niet, dat is pech hebben. We fietsen terug naar Prutz en eten daar wat op een terrasje. Terug op de camping lekker buiten zitten. Ik maak nog een fietstocht langs de Inn noordwaarts langs het Adler-monument tot aan de waterkrachtcentrale. Enkele pittige klimmetjes, maar met de e-bike goed te doen.

Dag 7 Prutz – Mayrhofen     150 km      17 sept.

We gaan weer verder, op zoek naar een iets gezelliger plaatsje, in Prutz en in Ried was niet veel te doen. De volgende bestemming wordt het Zillertal, waarvoor we toch maar een stuk autobaan nemen, want voor het eerst regent het een beetje. Maar ook vanaf de autobaan door het dal van de Inn prachtig uitzicht op de bergen. We gaan naar de camping in Mayrhofen, wel druk, maar we krijgen een mooi rustig plekje, afgeschermd met heggen. In de middag wandelen we in 20 minuten naar het dorp. De lange hoofdstraat heeft talloze winkeltjes, restaurantjes en terrasjes en het is er gezellig druk. Vanaf een terrasje bekijken we de vele wandelaars in allerlei outfits, want Mayrhofen (en het hele Zillertal) is een paradijs voor wandelaars. We wandelen weer terug naar de camping en gaan ‘s avonds eten in het gezellige restaurant wat bij de camping hoort. Daar eten we een van de lekkerste schnitzels die we ooit gegeten hebben en daarna een heerlijke ijscoupe.

Dag 8 Mayrhofen       18 sept.

We blijven hier, het bevalt ons goed. Na het ontbijt horen we ineens een enorm lawaai van koeienbellen en komt er een stoet van mooi versierde koeien langs de camping. Dit is de zogenaamde Viehscheid, wanneer de koeien vanuit de bergen naar het dal gehaald worden. De koeien die het meeste melk hebben gegeven dragen de grootste bellen en de mooiste hoofdversiering. Normaal gesproken gaat dit gepaard met grote feesten, maar vanwege Corona gaan deze niet door. Rond 11.00 uur lopen we weer naar het dorp en nemen nog even een kijkje op de streekmarkt. Aan het eind van de hoofdstraat bevindt zich de Ahorn-lift waar we tegen betaling van € 21,00 p.p. een retourtje kopen. De gondel gaat tot 1965 meter hoogte en boven kan je een mooie rondwandeling maken. Het is weer een mooie, zonnige dag en omdat het tegen etenstijd loopt, eten we eerst een uitgebreide Apfelstrudel met ijs, slagroom en vanillesaus, ook lekker als lunch. En dat onder het genot van een fantastisch uitzicht op de omringende bergtoppen van 3000 meter en hoger. De wandeling gaat via enkele uitzichtpunten en langs een 200 jaar oude boerderij, waar men ‘s zomers nog steeds woont, de koeien grazen en kaas gemaakt wordt. Overal staan bankjes en ligstoelen om van de omgeving te genieten. Het is hier heerlijk. Daarna nemen we weer de gondel naar beneden en lopen terug naar de camping. Even later maak ik nog een mooie fietstocht door het Zillertal naar het verderop gelegen Ramsau.

Dag 9 Mayrhofen      19 sept.

Nog een dag in Mayrhofen, het is hier heerlijk. We gaan eerst even op de fiets boodschappen doen in het dorp en daarna weer te voet naar de 2e lift van Mayrhofen, de Penkenbahn, gelegen in het centrum van Mayrhofen. Deze gaat ook tot 2000 meter en vanaf boven kan je een wandeling terug naar het dal maken van 2,5 uur. We besluiten dat te wagen, dus kopen een enkeltje van 13,40 p.p. Als we ruim 20 minuten steil naar beneden zijn gewandeld, zien we een bordje met Mayrhofen 3,5 uur, via een smal paadje. Dat klopt niet met de informatie die we eerder kregen. Dit wordt ons toch te gortig en we besluiten het stuk terug naar boven te lopen en met de gondel weer terug naar beneden te gaan. Het wordt een stuk afzien om weer boven te komen, maar we rusten weer uit op een prachtig panorama-terras met een heerlijk biertje. Later terug op de camping lekker uitrusten en ‘s avonds weer heerlijk eten in het restaurant op de camping.

Dag 10 Mayrhofen – Zell am See     100 km     20 sept.

We gaan vandaag weer verder. Een prachtige route over de Gerlos-pas (€ 10,00 tol) en langs de Krimmler watervallen, die we al eerder bezochten. Begin van de middag komen we aan op de Panorama-camping, gelegen vlakbij het zuidelijke punt van de Zeller See. Een kleine (ACSI) camping met mooi uitzicht op de omringende bergen en gelegen aan het fietspad dat rondom het meer loopt. Eerst een lekker drankje in de zon en daarna wandelen we de 400 meter naar het meer, waar een strandbad is met een grote ligweide, nu druk bezocht met dit mooie weer. Van hier een mooi uitzicht over het meer en Zell am See. Daarnaast ligt een natuurgebied met veel vogels.

Dag 11 Zell am See       21 sept.

We blijven vandaag nog op deze camping. We maken vandaag de fietstocht rondom het meer, ongeveer 11 km. Er is een mooi fietspad aangelegd en het uitzicht is prachtig. In Zell am See parkeren we de fietsen en wandelen op ons gemak door het gezellige dorp. Leuke winkelstraatjes en een mooie promenade langs het meer. Op een terrasje nemen we een heerlijke ijscoupe. Daarna doen we nog wat boodschappen en fietsen terug naar de camping.Ik vond het zo’n mooie tocht dat ik hem nog een keer ga doen, nu andersom.

Dag 12 Zell am See – Gschwand      190 km       22 sept.

We rijden vandaag binnendoor door het prachtige berglandschap via St. Johann im Pongau en Abtenau naar Gschwand, een klein dorpje aan de Wolfgangsee, naar camping Wolfgangblick. Het is niet erg druk en we krijgen een enorme grote plek toegewezen. Eerst lekker buiten genieten van de zon, want het weer voor de komende dagen ziet er niet echt goed uit. Omdat het nog vroeg is, ga ik nog even fietsen. Er is een fietspad naar St. Gilgen, omgeveer 7 km. Een deel langs het meer, een deel langs de drukke autoweg, maar wel met mooie uitzichtpunten. St. Gilgen is een leuk, klein dorp met prachtige met bloemen versierde huizen, een leuk kerkje en stadhuis en heeft een mooie promenade langs het meer met een grote fontein. Vanaf de vele bankjes heb je een prachtig uitzicht over het meer. Verder genoeg terrasjes en restaurantjes.

Dag 13 Gschwand        23 sept.

We blijven hier nog een dag, helaas vandaag bewolkt en miezerregen. Toch nemen we het pontje naast de camping (€ 3,70 p.p. enkele reis) naar het aan de andere kant van het meer gelegen St. Wolfgang. Een bekend, toeristisch stadje, bekend uit de operette Im Weissen Rössl am Wolfgangsee, dit hotel staat er ook nog steeds. Vanaf de aanmeerplaats loop je via de mooie promenade langs het meer, versierd met mooie bloemenborders en een fontein en zie je beneden je in het heldere water talloze vissen. Het dorp heeft veel winkeltjes, terrasjes en restaurantjes en een mooie kerk. Het is er gezellig druk. We eten op een overdekt terrasje bij een Italiaan en wandelen daarna nog wat rond. Als het weer wat harder gaat regenen, nemen we het pontje weer terug naar de camping. Later in de middag fiets ik nog naar het 5 km verderop gelegen Strobl, een mooie route langs velden met herfsttijloos, een soort herfstkrokus, maar het dorpje is niet zo interessant als St. Gilgen en St. Wolfgang. Heeft wel een mooie promenade langs het meer.

Dag 14 Gschwand – Salzburg       41 km       24 sept.

Een korte route vandaag naar Salzburg, het is de laatste mooie dag vandaag en het is al heel lang geleden dat we in deze mooie stad waren. We overnachten op de camperplaats van Salzburg, 4 km van het centrum gelegen. Een prachtig aangelegde camperplaats met goede voorzieningen en de bushalte naar het centrum voor de deur. Eerst even eten en daarna nemen we bus 21 naar de stad (€ 2,50 p.p.), waar we uitstappen op de Platz Mirabell, waar we eerst de tuinen willen bezoeken van het Mirabell-paleis. Deze zijn vrij toegankelijk en prachtig aangelegd met bloemenborders, gazons, beelden en fonteinen. Daarna lopen we via de Makartbrug, waarvan de zijkanten helemaal bezaaid zijn met liefdes-slotjes, naar het oude centrum. Via de gezellige Judengasse met mooie, oude huizen en het geboortehuis van Mozart, wandelen we naar de oude Markt en de Residenzplatz, waar het gezellig druk is en veel Oostenrijkers in klederdracht lopen. Er blijkt een volksfeest te zijn, wat wegens Corona sterk ingeperkt is, maar waar vooral voor de kinderen toch van alles te doen is. Er zijn diverse orkestjes en vanaf een terrasje bekijken we de festiviteiten. Van hier hebben we uitzicht op de mooie Dom en het Mozart-plein met een standbeeld. Paardenkoetsjes rijden af en aan en de klederdrachten zijn mooi om te zien. Nog even wat Mozartkugeln kopen en dan terug met de bus. Een prachtige stad.

Dag 15 Salzburg – Berching       242km      25 sept.

Vanaf gisteravond heeft het alleen maar geregend en dat zal vandaag ook zo blijven volgens de weersvoorspelling. We twijfelen even of we de autobaan nemen richting huis of dat we binnendoor gaan, maar het is vrijdag en met het drukke verkeer op de autobaan en de regen, gaan we toch maar binnendoor. Via de B20 en de B299 rijdt het prima en is het niet druk. Bovendien is er veel meer te zien dan op de autobaan. We rijden naar de camperplaats van Berching, waar we al 2 keer eerder waren, een leuke plek aan het Main-Donau-kanaal, vlakbij bij het mooie ommuurde centrum. Het stadje ligt in het natuurgebied het Altmühltal en je kunt er prima wandelen en fietsen. Alleen helaas vandaag niet, stromende regen, zelfs te nat om even een wandelingetje te maken naar het centrum.

Dag 16 Berching – St. Goar     393 km     26 sept.

Het heeft de hele nacht weer geregend en ook als we de autobaan nemen naar het noorden blijft het regenen. We besluiten om maar naar huis te gaan, ondanks dat we nog een paar dagen over hebben, want de weersvoorspelling geeft alleen maar regen aan. Bij aankomst in St. Goar zien we dat bijna de camping Loreleyblick bijna helemaal vol staat en het inchecken loopt niet zo vlotjes als normaal, maar dat ligt aan de Corona-maatregelen. Dus 2 x in de rij gestaan in de regen en morgen pas betalen vanaf 10.00 uur. We vinden nog een plekje op de 2e rij waar we zicht hebben op de Rijn en het vele scheepvaartverkeer. Helaas zit het restaurant bij de camping vol en hebben we geen zin om in de stromende regen naar het dorp te lopen om te gaan eten. Dus het wordt een omelet met gebakken aardappeltjes, wat ook heel lekker is.

Dag 17 St. Goar – Boxtel       301 km       27 sept.

Het zit er weer op, we mogen niet klagen over de laatste regenachtige dagen, want we hebben de eerste 13 dagen prachtig weer gehad, heel veel gezien, lekker gewandeld en gefietst.
Oostenrijk was prachtig met zijn bergen, leuke dorpjes en lekker eten.
Totaal gereden: 2306 km

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.