Weser en Harz 2020

Routekaart

Dag 1 Boxtel – Wolfhagen        320 km       1 augustus

Ik heb nog 10 dagen verlof kunnen krijgen en we gaan naar Duitsland, dat nog steeds de status geel heeft in Corona-tijd. Meestal gaan we dan naar de Eifel, de Moezel of de Rijn, maar nu gaan we eens naar een voor ons onbekend gebied, de Harz. Vandaag even flink opschieten via de autobaan, maar na 320 km vinden we het genoeg en rond 14.00 uur komen we aan op de camperplaats van Wolfhagen, waar het al behoorlijk vol is, maar we vinden nog een mooi hoekplekje met vrij zicht. Het is erg bewolkt, maar wel 30 graden. Eerst lekker buiten zitten en daarna wandelen we naar het centrum. Even een stukje flink omhoog, maar binnen 10 minuten ben je in het centrum. Dat bestaat voor het grootste deel uit mooie oude vakwerkhuizen, versierd met gekleurde, houten ornamenten en spreuken. In de hoofdstraat wat winkels, terrasjes en restaurantjes, maar het is zaterdagmiddag, de winkels zijn gesloten en het is heel erg rustig. Achter het mooie, oude raadhuis bevindt zich een prachtig plein met enkele terrasjes en een kerk. Verder een mooie fontein met standbeelden van een wolf en een geit naar het sprookje van De wolf en de zeven geitjes van de gebroeders Grimm. Het stadje maakt deel uit van de sprookjesroute door Duitsland. We maken nog een rondje door het mooie stadspark waar het riviertje de Mühlenwasser doorheen stroomt. Achter de camperplaats liggen ook nog wandelpaden langs dit riviertje en een mooie vijver.

Dag 2 Wolfhagen – Bad Karlshafen               89 km           2 augustus

We willen de mooie route rijden vanaf Kassel door het Fulda-dal en het Weser-dal, maar er zijn verschillende wegen afgesloten en we worden iedere keer omgeleid. Dan maar rechtstreeks naar een bestemming aan de Weser, Bad Karlshafen. Het laatste stuk is erg mooi door het dal van de Diemel, die bij Bad Karlshafen uitmondt in de Weser. Omdat we weer lekker vroeg aankomen op de camperplaats, krijgen we een mooi hoekplekje met uitzicht op de Weser, het stadje aan de overkant en de opstapplaats van de kanotochten. Na de lunch lopen we over de brug naar het stadje, wat helemaal anders is dan de andere stadjes in dit gebied. Geen vakwerkhuizen, maar allemaal witte huizen, heel apart. Leuk is de binnenhaven met het mooie stadhuis. Verder winkeltjes en terrasjes. De promenade langs de Weser heeft ook enkele terrasjes en restaurantjes.
Later in de middag ga ik de wandeling maken naar de Skywalk, een uitzichtpunt boven de Weser. Het is een flinke, steile klim via trappen om naar boven te komen. Daarna een pad van 300 meter om bij het uitzichtpunt te komen en weer terug. Het uitzichtpunt bevindt zich op een vooruitstekend plateau met mooi zicht op het Weserdal. Daarna gaat het geleidelijk omlaag langs allerlei informatiepunten over bomen, dieren en bosbouw tot aan het dorpje Würgassen met aan de overkant een mooi kasteel. Daarna langs de Weser weer terug naar de camperplaats. Achteraf gezien was het makkelijker om deze wandeltocht andersom te doen vanwege de steile trappen aan het begin. Daarna genieten van ons plekje aan de Weser.

Dag 3 Bad Karlshafen – Goslar          121 km              3 augustus

Vandaag gaan we toch echt naar de Harz en we beginnen in Goslar, een van de meest bekende plaatsen. Er is een camperplaats vlakbij het centrum, een gewone parkeerplaats zonder voorzieningen, maar je kunt er rustig staan. Bovendien is het helemaal niet druk. 100 meter verderop bevindt zich de grote stadspoort, waardoor je via een brede straat met prachtige vakwerkhuizen zo maar het centrum loopt. In het centrum vind je rondom de grote markt, prachtige huizen, kerken en andere gebouwen. We wandelen door de gezellige winkelstraten en zien een treintje staan voor een rondrit door de stad. Voor €6,00 krijg je een groot deel van de stad te zien met zijn mooie stadsmuren, torens en kerken. Aan de rand staan kolossale villa’s, gebouwd eind 19e eeuw door rijke Berlijnse industriëlen die een buitenhuis lieten bouwen. Een mooie stad! We drinken nog wat op een terrasje op het marktplein en luisteren naar het klokkenspel en de figuren die uit de muur komen, die herinneren aan het mijnwerkersverleden van Goslar en omgeving. Om terug te gaan naar de camperplaats lopen we nog langs het mooie keizerpaleis en door enkele parken. Later maak ik nog een wandeling naar de Petersberg met een rotsformatie waarin een kapel is uitgehakt. Iets verderop de ruïnes van een romaanse kerk. Van hier een prachtig uitzicht op de stad. Het pad gaat verder naar een mooi meertje langs een klein vliegveldje. Mooie natuur, waar de heide al begint te bloeien.

Dag 4 Goslar – Bad Harzburg         50 km         4 augustus

Vandaag een rondrit door de Harz met heuvels tot 700 meter en hoogste punt de Brocken met 1200 meter. Heel veel bossen, waarvan een groot deel helaas afgebrand. We passeren Clausthal-Zellerfeld en rijden dan noordwaarts langs het Oker-stuwmeer naar Bad Harzburg. Omdat we vroeg zijn, vinden we hier ook weer een mooie hoekplaats op de camperplaats. Luifel uit, stoeltjes buiten en genieten. Na de lunch lopen we naar het vlakbij gelegen centrum. Bad Harzburg is een bekend kuuroord en dat kan je goed zien aan de enorme villa’s, de hotels en de parken. Langs het riviertje de Radau leidt een schaduwrijke promenade met fonteinen, bloemen, parkjes en heel veel restaurantjes en terrasjes naar het centrum. Dit wordt de Bummelallee genoemd. Overal staan bankjes om lekker alles even te bekijken. Eigenlijk willen we de kabelbaan naar de Burgberg nemen en daarna het Baumwipfelpfad (boomtoppenpad) nemen, een combiticket van €10,00. Maar het is zo druk in het stadje dat er een rij staat van minstens honderd meter voor de kassa en nog eens zo’n rij voor de kabelbaan, en het schiet maar niet op. Dit gaan we dus niet doen. Iets later in de middag ga ik zelf wel een 2 uur durende wandeling maken in het bosgebied van de Burgberg langs enkele meertjes naar de Sennhütte, erg mooi, wel klimmen. Ik kom weer uit bij de kabelbaan en zie dat er bijna geen rij meer is. Gauw Dick opgehaald en tickets gekocht. Helaas kunnen we alleen nog de route een kant op maken, eerst het boomtoppenpad, daarna 2,5 km naar boven klimmen naar de Burgberg en dan met de kabelbaan naar beneden. Het boomtoppenpad is prachtig aangelegd en voert over een pad dat hoog boven de grond door de toppen van oude bomen voert met veel informatiepunten. Heel apart. Daarna is het een beetje afzien op het pad naar boven, maar het mooie uitzicht over Bad Harzburg en omgeving maakt veel goed. Nog net kunnen we de laatste kabelbaanrit naar beneden halen om 18.00 uur. Een leuke tocht. Daarna eten we op een terrasje een lekkere schnitzel.

Dag 5 Bad Harzburg      5 augustus

We blijven vandaag nog in Bad Harzburg, we hebben een mooi plekje hier en het is een leuk stadje. In de ochtend wandelen we op ons gemak door het Kurpark en weer over de Bummelallee. Op een terrasje eten we als lunch een heerlijke ijspizza. In de middag ga ik de Wildkatzenwandeling maken, die achter de camperplaats begint. In de heuvels leven veel wilde katten en er is een wandeling uitgezet met veel informatie over deze dieren. Te zien krijg je ze echt niet, tenzij je de opvang bezoekt, verderop in de heuvels. De wandeling voert door de bossen langs het Riefenbach-beekje, erg mooi en lekker koel alhoewel het af en toe aardig klimmen is. Daarna is het heerlijk uitrusten in de schaduw op de camperplaats.

Dag 6 Bad Harzburg – Wernigerode           55 km        6 augustus

Het was erg leuk hier, maar we gaan weer verder, er is nog zoveel te zien in de Harz. We kiezen voor een mooie rondrit door de Harz via Braunlage. Helaas zijn grote stukken bos in de afgelopen jaren verbrand, een triest gezicht. We rijden naar Wernigerode, maar doen eerst even boodschappen bij de Aldi. Vanwege afgesloten straten in het centrum duurt het even voor we bij de camperplaats zijn, maar uiteindelijk lukt het. Het is een gewone parkeerplaats, maar de camperplaatsen aan het uiteinde liggen vrij beschut in de schaduw en we kunnen er op het grasveld zitten. Dus besluiten we hier te blijven. Er zijn niet veel campers. Na de lunch lopen we de 500 meter naar het historische centrum met allemaal mooie vakwerkhuizen en gezellige straatjes met winkels en terrasjes. Blikvanger is het schitterende raadhuis op de Markt. Op een ernaast gelegen terras genieten we van een koud drankje en de gezellige drukte. Later in de middag nemen we het toeristentreintje vanaf onze parkeerplaats, om naar het hooggelegen kasteel te gaan. Omhoog lopen lijkt ons met deze hitte (33 gr) niet aantrekkelijk. Boven gekomen bewonderen we het mooie kasteel en het uitzicht, waarna we rustig aan naar beneden wandelen en via de Lustgarten weer bij onze camper uitkomen. Een leuk stadje!

Dag 7 Wernigerode – Wendefurth          52 km          7 augustus

We rijden nog even naar de Aldi om wat drinken in te slaan, want met temperaturen rond de 30 graden, gaat het hard. Daarna maken we nog een ritje door de Harz via Tanne en Hasselfelde en komen al om 11.00 uur aan op de camperplaats van Wendefurth, vlakbij het Rappbodetal-stuwmeer. We krijgen een mooie, grote plaats toegewezen en genieten eerst in de schaduw van een drankje en de lunch. Met een windje erbij nog goed uit te houden. Daarna wandelen we 900 meter naar de hangbrug, de langste van Duitsland, over het stuwmeer. Vanwege Corona is het nu eenrichtingsverkeer, dus we moeten eerst de enorme stuwdam over om de brug vanaf de andere kant te bewandelen. We betalen €6,00 p.p. in de automaat en wandelen op ons gemak over de hangbrug. Ondanks dat ik hoogtevrees heb en de brug wiebelt, is het een mooie wandeling met prachtige vergezichten over de verschillende delen van het stuwmeer. Er zijn nog veel meer wandelingen te maken in de omgeving, maar het is gewoon veel te heet. Dus maar lekker buiten zitten tot laat in de avond.

Dag 8 Wendefurth – Ballenstedt/Asmusstedt        29 km          8 augustus

We verlaten deze mooie camperplaats en rijden eerst naar Quedlinburg, weer zo’n mooi Middeleeuws stadje met prachtige vakwerkhuizen en mooie kerken. Door de schilderachtige straatjes kom je bij het grote marktplein met gezellige terrasjes, waar vandaag een kleine markt is. Na een uurtje in dit mooie stadje rijden we naar de camperplaats bij het vliegveldje van Ballenstedt. Er is verder niemand, heerlijk rustig. Wel heet in de volle zon, maar er is hier zoveel te zien. Kleine sportvliegtuigjes vliegen af en aan en vlak voor ons worden zweefvliegtuigen omhoog getrokken en landen vlak boven onze camper weer voor ons. Erg leuk om te zien. In de avond genieten we van een prachtige zonsondergang.

Dag 9 Ballenstedt/Asmusstedt – Osterode       95 km          9 augustus

Vroeg opgestaan om buiten te genieten van de koele ochtend op dit mooie plekje. Omdat het gisteren te heet was om te wandelen, ga ik nu de wandeling maken naar de Grosser en Kleiner Gegenstein-rotsen, 2 uitzichtpunten met mooi uitzicht op de glooiende omgeving en het vliegveldje. Het is 20 minuten lopen naar de Grosser Gegenstein, die je kan beklimmen met uitgehakte treden. Daarna nog 5 minuten naar de kleine rots. En weer terug naar de camperplaats. Totaal een uurtje wandelen. Daarna vertrekken we en rijden via kleine dorpjes, die vroeger in Oost-Duitsland lagen, naar Osterode. De camperplaats ligt dichtbij het stadje, wel verkeerslawaai van de naastgelegen weg. Daarom zijn we waarschijnlijk de enigen. Lekker rustig. Maar wel weer erg heet. Later in de middag wandelen we naar het centrum, dat een groot marktplein heeft en enkele leuke straatjes met mooie huizen. Maar er is weinig te doen op deze zondag en het enige fatsoenlijke restaurantje (we hoeven geen döner, pizza of kebab) is een Italiaanse ijssalon. Daarom nemen we in plaats van avondeten maar een enorme ijscoupe. Erg lekker. De rest van de avond lekker buiten zitten.

Dag 10 Osterode – Hameln       97 km         10 augustus

Via de zuidkant van de Harz rijden we vandaag een stuk westwaarts, op weg naar huis. We kiezen weer voor een bestemming aan de Weser, Hameln, bekend vanwege het sprookje van de Rattenvanger van Hameln. De camperplaats ligt op een industrieterrein, maar heeft wel mooie grote plaatsen en ligt op 600 meter van de Altstadt en vlakbij de Weser. We komen al vroeg aan, eten eerst wat en lopen dan langs de Weser met gezellige terrasjes naar de binnenstad. Wat een prachtige gebouwen, oude vakwerkhuizen uit de 17e eeuw, Gotische en Renaissance- gebouwen en ook mooie Jugendstil huizen. Let goed op de prachtige versieringen als je naar boven kijkt. Het centrum heeft veel winkels en gezellige terrasjes. Het is weer heet vandaag, dus we drinken wat op een terrasje en bekijken de gezellige drukte. Natuurlijk is er een standbeeld van de Rattenvanger en in de winkels zie je ratten in allerlei maten en vormen. Wat een mooie en leuke stad. We wandelen weer terug naar de camperplaats en houden ons zo rustig mogelijk in de schaduw. Tegen zessen lopen we weer terug om te gaan eten. Het is goed zoeken naar een echt Duits restaurantje, want bijna alles is pizza, kebab en döner. Bij hotel-restaurant zur Krone in de Osterstrasse vinden we uiteindelijk echt Duits eten, heerlijk buiten op het terras. Terug op de camperplaats zitten we nog tot laat buiten te genieten van de koele avondlucht.

Dag 11 Hameln – Boxtel       358 km      11 augustus

Weer naar huis. We hebben weer een mooi reisje gemaakt. De Harz was prachtig met mooie natuur en schilderachtige stadjes en we hebben ook kennis gemaakt met enkele bestemmingen aan de Weser, zeker voor herhaling vatbaar.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.