Tsjechië-Slowakije 2011


Dag 1 Boxtel – Aschaffenburg     410 km       26-08-2011

Een reisdag vandaag, zo snel mogelijk een eind weg zien te komen, weg van het slechte weer in Nederland. De buien achtervolgen ons tot  Köln, maar daarna wordt het stralend weer en is het bij aankomst in Aschaffenburg om 15.00 uur zelfs 29 gr. We zoeken een plaatsje op de camperplaats, gelegen aan de Main op 10 minuten loopafstand van het centrum. Een mooie plaats voor € 3,00 per 24 uur. Stroom via de automaat. We lopen meteen naar het mooie centrum wat bestaat uit de Altstadt met leuke straatjes met oude huizen, diverse kerkjes en het mooie kasteel Johannisburg met zijn 4 torens en prachtige park. Even verderop ligt het nieuwe centrum met voetgangerszone, veel winkelstraten en leuke terrasjes. Verder nog een mooie Mainpromenade. Na een lange wandeling en een lekker biertje op een terrasje, genieten we de rest van de dag van het mooie weer voor de camper met een boek erbij.

 

 

Dag 2 Aschaffenburg-Babylon      348 km      27-08-2011

Het heeft gegoten en geonweerd vannacht en zo gaat het de hele dag verder. We nemen de autobaan naar Nürnberg en Amberg en vandaar dwars door het Beierse Woud via Waldmünchen naar de Tsjechische grens. We kopen alvast een vignet voor 16,50 euro voor 1 maand en rijden door naar camping Babylon in het gelijknamige plaatsje. We komen aan rond 15.00 uur en helaas regent het nog steeds. De camping ligt mooi midden in de bossen, vlakbij een meertje. Er zijn mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving. De camping zelf is mooi, maar het sanitair is vrij primitief, maar erg schoon. De prijs is € 12,00. Als het eindelijk een beetje minder gaat regenen, maak ik een wandeling rondom het meertje naar het dorpje, wat niet veel voorstelt. Maar de omgeving is heel erg mooi.

 

 

Dag 3 Babylon – Frymburk       182 km       28-08-2011

De zon schijnt weer gelukkig. We rijden naar het Sumavagebergte, een beschermd natuurpark langs de grens met Duitsland/Oostenrijk. Een bosrijk gebied met veel riviertjes, hier ontspringt ook de Moldau (Vltava). De smalle weg dwars door het park biedt mooie uitzichten op de beboste bergen en leidt door enkele kleine (wintersport)plaatsjes zoals Kvilda, het hoogst gelegen plaatsje van Tsjechie op 1065 m. Rond 15.00 uur komen we aan bij het mooie, langgerekte Lipno-meer. We overnachten op camping Frymburk in het gelijknamige plaatsje. Een mooie terrassencamping met schitterend uitzicht op het meer, geleid door Nederlanders (ACSI-card). We lopen in 10 minuten naar het kleine dorpje, wat een leuk centrum heeft met mooi gekleurde huizen, diverse restaurantjes en terrasjes en supermarkten. Ook kun je hier een boottocht over het meer maken. We pinnen wat Tsjechische Kronen, alhoewel je bijna overal met euro’s kunt betalen. Op een terrasje nemen we een lekker ijsje. Vlakbij de camping kun je een wandeling maken via een smal pad  met afbeeldingen van de kruisweg van Jezus naar een hooggelegen kapelletje. Het is een kwartier klimmen, maar onderweg staan genoeg bankjes om uit te rusten en te genieten van het schitterende uitzicht op het Lipno-meer. De wandeling is zeer de moeite waard. De rest van de middag zitten we lekker buiten en genieten van het uitzicht op het met bossen omringde meer.

 

Dag 4 Frymburk – Hluboka nad Vltavou       82 km     29-08-2011

We verlaten het Lipnomeer en rijden naar het 35 km noorderlijker gelegen Cesky Krumlov, een Middeleeuws stadje omgeven door de Moldau, een UNESCO-monument. Mooie oude huisjes, een watermolen, diverse kerkjes, een prachtig kasteel en veel andere gerestaureerde gebouwen. Door de vele winkeltjes, restaurantjes en terrasjes geeft het een zeer gezellige sfeer. Na een wandeling langs alle bezienswaardigheden eten we op een terrasje aan de Moldau, kijkend naar de vele kanoërs die langsvaren. Daarna rijden we naar het kasteel van Hluboka, gelegen ten noorden van Ceske Budejovice. Een prachtig kasteel, oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar in de 19e eeuw helemaal herbouwd in Engelse neogotische stijl, spierwit. Ernaast een orangerie, een galerie in de rijstallen en prachtige tuinen met buxushagen, rozen en enorme bomen. Op bepaalde tijden vindt er een verplichte rondleiding plaats door 30 weelderig ingerichte vertrekken van het kasteel, kosten € 10,00. We overnachten op de 12 km verder gelegen Nederlandse boerderijcamping Kostelec. De weg ernaartoe gaat via een smal weggetje door een prachtig bosgebied. Er staat nog een andere caravan, maar verder is de camping leeg. Lekker rustig en een prachtig uitzicht op de heuvels en het boerenland. Dat is genieten in het zonnetje.

 

Dag 5 Hluboka nad Vltavou – Suchy      256 km       30-08-2011

 Vandaag willen we een flink stuk rijden richting Slowakije. We rijden naar de autobaan dwars over het platteland, een golvend landschap afwisselend met akkers en bossen en leuke kleine dorpjes, veelal met fel gekleurde lage huisjes. Opvallend zijn de mooie verzorgde tuinen met veel bloemen. De wegen worden geflankeerd door dan weer appelbomen, pruimenbomen, kersenbomen of lijsterbessen. Overal zie je kleine kapelletjes en kruisbeelden. Na 60 km binnendoor nemen we de autobaan richting Brno om even op te schieten, maar dit is een verschrikking, zo slecht. We bonken over de weg en alles rammelt in de camper. We houden dit een 30-tal kilometers vol, maar nemen daarna weer de binnenwegen. Veel mooier. We willen overnachten in Benesov in het Moravische karstgebergte, maar de Nederlandse camping De Bongerd blijkt net gesloten. De eigenaar komt naar buiten en vraagt ons toch even op de koffie. Gezellig gekletst over Tsjechie, campers en campings. Documentatie meegekregen over Slowakije. Hij wijst ons een andere camping een paar kilometer verderop in Suchy. Dit is een typisch Tsjechische camping, even wat anders dan de laatste nachten op Nederlandse campings. Maar het ligt mooi aan een meertje en de mensen zijn er vriendelijk. Kost ook maar 8 euro. Nog even een wandeling gemaakt naar het vlakbij gelegen dorpje.

 

 

Dag 6 Suchy – Terchova        213 km        31-08-2011

We rijden door een vrij vlak landschap via binnenwegen naar Slowakije via  Prostejov en Prerov. De grensstreek wordt gevormd door het mooie Beskydy-gebergte, een bosrijk berggebied met o.a. het vakantieplaatsje Roznov waar een mooi openluchtmuseum ligt. Aangekomen in Slowakije kopen we eerst een autobaanvignet voor een week (€ 5,00)voor het geval dat we per ongeluk op de autobaan terechtkomen. Slowakije heeft euro’s, dus lekker makkelijk. We rijden richting Zilina. We merken meteen al verschillen met Tsjechië. Het ziet er allemaal iets minder netjes uit. De daken van de huizen worden veelal bedekt met zinken platen, veelal geroest, soms gekleurd. De Slowaken rijden ook minder gedisciplineerd dan de Tsjechen. Vlak voor Zilina maken we een lunchstop op een mooi plekje aan een meertje met uitzicht op de bergen van de Male Fatra. Daarna rijden we naar camping Bela Nizne Kamence op 5 km van Terchova (bus of fiets). Een hele mooie, goed verzorgde camping (€ 8,00) op 650 m. hoogte met mooi uitzicht op de bergen van de Male Fatra. Het is 24 gr. en de rest van de middag is het lekker luieren bij de camper.

 

Dag 7 Terchova – Hrabusice       209 km         01-09-2011

We doen nog even boodschappen in het aardige vakantieplaatsje Terchova en rijden dan naar Liptovsky Hradok, een stukje autobaan langs het meer van Liptovsky. Daarna rijden we de mooie route dwars door de Lage Tatra (weg 72) naar Brezno. Bergen, bossen en beekjes, heel mooi. We lunchen op een mooi plekje met mooie wilde bloemen. Daarna in oostelijke richting via de 66 naar Dobsinska Ladova Jaskyna met de bedoeling om de ijsgrot te bezoeken. We komen daar om 14.30 aan en horen dat de laatste bezichtiging al om 14.00 uur was (laagseizoen). Jammer. Via een heel smal weggetje noordwaarts rijden we naar camping Podlesok vlakbij Hrabusice (€ 11,00). Met dank aan meneer Veenstra (http://www.slowakije-veenstra.nl) die deze tip op zijn site over Slowakije gaf. Een mooie camping aan de rand van het Slowaaks Paradijs en tevens startpunt van prachtige wandelroutes. De rest van de middag zitten we lekker in het zonnetje en zoeken een mooie wandeling voor de volgende dag. ’s Avonds maken de Slowaken, Tsjechen en Polen met hun kleine tentjes allemaal houtvuurtjes, ziet er erg gezellig uit.

 

Dag 8  Hrabusice         02-09-2011

Vandaag gaan we een van de wandelingen maken. We kiezen een moeilijke uit, maar deze ziet er zo mooi uit op de foto’s, dat we het gewoon gaan proberen. Het is de Sucha Bela route, die dwars door de bedding van een riviertje loopt, 400 m. naar boven. Entree 1 euro 50, duur van de wandeling 2 uur heen en 2 uur terug. We lopen over keien, boomstammen en proberen het water te mijden. Daar waar het moeilijk lopen wordt, heeft men houten horizontale trappen gemaakt. Onderweg passeren we enkele prachtige watervallen. Ernaast heeft men stalen verticale trappen gemaakt die langs de waterval leiden. Echt schitterend. Je moet alleen niet naar beneden kijken. Op andere plaatsen zijn weer ijzeren vlondertjes gemaakt met kettingen om je vast te houden. Het is goed te doen, ook voor amateurs zoals wij. Alleen het laatste stuk gaat steil omhoog, dat is even afzien. Op de top aangekomen op 950 m. hoogte rusten we even uit. Daarna moeten we nog naar beneden, ook 2 uur. De paden lopen door prachtige bossen met enorme bomen, maar de afdaling is moeilijk vanwege veel keien en paden met boomwortels. Na 4 ½ uur komen we dan ook moe maar voldaan aan bij de camping en ploffen neer op het terrasje. Een grote bier voor 1,10 en een kleintje voor 0,70, dat zijn nog eens prijzen! De rest van de middag lekker relaxen bij de camper. ’s Avonds gaan we naar het gezellige restaurant van de camping. Het eten is er erg goed en niet duur. 2 hoofdgerechten, 2 desserts, 1 bier en 1 wijn voor 22,00.

 


Dag 9 Hrabusice – Tatranska Lomnica       78 km       03-09-2011

We verlaten de mooie camping en rijden richting de Hoge Tatra. Er loopt een mooie route langs diverse plaatsjes aan de voet van de hoge bergen. De plaatsjes bestaan meestal alleen uit hotels, kuuroorden, restaurants en sportaccomodaties. ’s Winters zijn het drukbezochte wintersportplaatsen, ’s zomers vol met wandelaars. Eerste stop is in het plaatsje Strbske Pleso. Omdat het zaterdag is en erg mooi weer, is het ontzettend druk, maar we vinden nog een plekje op een van de parkeerplaatsen. Zoals overal zijn deze erg duur (8,00), maar we nemen aan dat van het parkeergeld de vele mooie wandelroutes worden onderhouden. Ook hier zijn vele wandelroutes uitgezet. Na de zware wandeling van gisteren, kiezen we voor een mooie simpele route rondom het prachtige meer, 2,5 km. Een mooi plaatje, het meer met op de achtergrond de hoge bergen van de Tatra. We drinken en eten wat op een terrasje vlakbij het stationnetje. Er rijdt een treintje langs alle toeristische plaatsen. Daarna rijden we verder naar Tatranska Lomnica. Het landschap ziet er wat troosteloos uit,  veel bossen zijn verdwenen door de orkaan van 2004. Enkele hoge bomen staan nog overeind, veel afgebroken stammen zijn zichtbaar. Overal zijn wel nieuwe bomen geplant, maar deze zijn nog vrij klein. We overnachten op camping Tatranec, waar we lekker vroeg aankomen. Een mooie camping met uitzicht op de Hoge Tatra, verouderd sanitair maar wel schoon (€ 9,50). Net zoals op de andere campings in Slowakije, slechts enkele tentjes van Slowaken en Tsjechen, een enkele Duitser met camper of caravan en nog geen Hollander gezien. Heerlijk rustig. Genieten van het mooie weer en het mooie uitzicht. We eten in het restaurantje van de camping, 2 hoofdgerechten, 1 bier en 1 wijn voor 8 euro. Toetjes hadden ze helaas niet!

 

Dag 10 Tatranska Lomnica – Zakopane       72 km     04-09-2011

We rijden de toeristische route rondom de Hoge Tatra in oostelijke richting en stoppen even in het mooie plaatsje Zdiar, bekend vanwege de oude, mooi beschilderde houten huizen. Maar ook de nieuwe huizen worden veelal van hout gebouwd en met de vele bloembakken ziet het er erg mooi uit. Het is ook een bekende wintersportplaats. Even buiten het dorp staat een mooi oud houten kerkje. Daarvan staan er nog veel in Oost-Slowakije. De omgeving wordt druk bezocht door wandelaars. Het is vandaag zondag en prachtig weer, dus de Slowaken gaan massaal wandelen. Ditzelfde zien we ook in Polen, net over de grens. Er staat minstens 4 km file met Poolse auto’s die een parkeerplaatsje zoeken om te gaan wandelen in de Hoge Tatra. We blijven de toeristische route volgen die binnendoor naar Zakopane loopt door mooie bosgebieden. We rijden dwars door Zakopane, een uitgestrekt stadje met heel veel groen en prachtige architectuur, veel prachtige houten huizen en hotels. ’s Winters een bekende wintersportplaats, ’s zomers een drukke vakantieplaats voor wandelaars. We vinden met moeite een parkeerplekje in het centrum, want ook hier is het erg druk. We lopen door de gezellige hoofdstraat met allemaal winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Overal zijn straatartiesten. We drinken wat op een terrasje en besluiten eerst naar de camping te rijden en daarna weer terug te gaan. Na tevergeefs 2 campings te hebben gezocht die op de net gekochte plattegrond stonden aangegeven, rijden we naar camping Harenda, 5 km buiten het centrum. Even later nemen we de bus terug naar het centrum (9 Zloty, € 2,25) en bezoeken eerst het kerkhof in het centrum wat bekend staat om de mooie houten en smeedijzeren grafmonumenten. Daarnaast enkele mooie oude houten villa’s (museum)en een houten kerkje uit de 19e eeuw. Iets  verder staan prachtige moderne houten huizen, waarvan een in een soort Gaudi-stijl is gebouwd, schitterend. We slenteren verder door het gezellige centrum en op een terrasje nemen we een lekkere ijssorbet. Per taxi gaan we terug naar de camping (7,50 euro).

 

 

Dag 11 Zakopane – Mohelnice         330 km        05-09-2011

We verlaten Zakopane en rijden via binnenweggetjes naar de Slowaakse grens. De heuvels in dit deel van Polen staan vol met prachtige grote houten huizen, een welvarend gebied. De hoofstraat van het grensplaatsje Chochotow staat vol met kleine houten huisjes en kerkjes,prachtig. In Slowakije aangekomen rijden we een mooie route langs het Orava-meer. Daarna weer via het Male Fatra-gebergte en Zilina terug naar Tsjechië. Weer de mooie route door het Beskydy-gebergte zoals op de heenreis. Bij Valasske Mezirici rijden we weer een nieuwe route via Hranice en Olomouc naar de overnachtingscamping Morava in Mohelnice (€ 13,00). We zijn de enigen op de camping op een zwerfkat en wat eekhoorntjes na. Slecht sanitair. Wat zijn we weer blij met onze eigen douche en wc in de camper. ’s Avonds en ’s nachts regent het behoorlijk. Zou het uit zijn met het mooie weer?

 

Dag 12 Mohelnice – Teplice nad Metuji     175 km     06-09-2011

 

Gelukkig schijnt de zon weer, alhoewel het een stuk frisser is dan de vorige dagen. We willen naar het Nationaal Park Adrspach in Noord-Tsjechië. I.p.v. de route via Hradec Kralove, nemen we de route noordwaarts door Polen via Klotzko. Vooral het stuk bij de Pools-Tsjechische grens is erg mooi. Via Nachod rijden we naar het park, toegang 60 kr (€ 2,40). Het park bestaat uit hoge kalkstenen rotsformaties in grillige vormen, waar een prachtige wandelroute is uitgezet van 5 km: duur ongeveer 3 uur. Een groot deel is weer klimmen en klauteren via trapjes, maar erg mooi. De route leidt langs mooie uitzichtpunten, watervallen en door rotsspleten. We maken ook een  boottochtje over het meertje. Na afloop rijden we naar de 2 km verderop gelegen camping Bucnice in Teplice nad Metuji, een eenvoudige camping (13,00 euro). De camping ligt in een erg mooie omgeving, met diverse wandelroutes. Typisch voor dit gebied zijn de houten huisjes geverfd in 2 kleuren, bruin en wit gestreept.

 

 

Dag 13 Teplice nad Metuji – Spindleruv Mlynn  75 km  07-09-2011

 Het regent de hele morgen en het is koud. Desondanks is de route die we rijden naar het Reuzengebergte erg mooi. We doen nog even boodschappen in Trutnov  en rijden dan naar het vakantiedorp Spindleruv Mlynn, ’s winters een bekende wintersportplaats met een goed skigebied, ’s zomers een heerlijk wandelgebied. We rijden naar de camping die 1.3 km ten noorden van het dorp ligt. Een mooie camping, tot nu toe de duurste (€ 20). Gelukkig klaart het op rond 14.00 uur en lopen we naar het gezellige dorp met veel hotels en restaurantjes, mooi gelegen aan het riviertje de Labe (Elbe)dat dwars door het dorp stroomt met veel watervallen en stroomversnellingen. Veel mogelijkheden tot wandelen en andere (berg)sporten. Met een stoeltjeslift vlakbij de camping kun je naar boven waar de rivier de Elbe ontspringt. ’s Avonds eten we in een van de restaurantjes vlakbij de camping.

 

 

Dag 14 Spindleruv Mlynn – Karlovy Vary     287 km    08-09-2011

Het regent weer, het is 9 graden  en de wolken hangen laag in de bergen. Het heeft geen zin om in de bergen te blijven met dit weer, dus rijden we naar West-Bohemen, naar Karlovy Vary, waar het 18 gr. is. We vinden de camperplaats op een heuvel vlakbij het centrum van de stad. Het is de achtertuin van een huiseigenaar, een aardig mannetje dat alle moeite doet om informatie te verstrekken. Het sanitair is primitief, maar verder is er alles (€ 16,00 + € 2 Wifi). In 5 minuten lopen we naar de stad. Karlovy Vary is een statig, oud, chique kuuroord, mooi gelegen in een dal aan het riviertje de Tepla. De stad werd al in de 19e eeuw druk bezocht door keizers, koningen, componisten en kunstenaars. De stad staat dan ook vol met mooie, chique hotels. Overal vind je de warmwaterbronnen, waaromheen prachtige colonnades zijn gebouwd. Het is er erg druk met mensen die water komen drinken. Dit gebeurt met speciale kannetjes die overal te koop zijn. Verder veel chique winkels en mooie parken. Een leuke stad, jammer dat het wat regent. Desondanks genieten we op een (overdekt) terrasje van gezellige live-muziek.

 

Dag 15 Karlovy Vary – Hassfurt      257 km       09-09-2011

We rijden door de prachtige beboste heuvels van het Keizerswoud naar het 40 km zuidelijker gelegen Marianske Lazne, ook een oud kuuroord, maar veel kleiner. We maken een flinke wandeling, het weer is ook weer wat beter. Ook hier zien we weer prachtige gebouwen in mooie pastelkleuren en statige colonnades waar de bronnen zich bevinden. Erg mooi zijn de parken met veel bloemen, fonteinen en beelden. Daarna rijden we via Cheb naar de grens en dan dwars door het mooie Beierse Woud naar Hassfurt . We overnachten daar op de camperplaats, gelegen aan de Main. € 7,00 alles inclusief. Hassfurt heeft een mooi oud centrum met 2 stadstorens, diverse mooie kerken en een gezellige hoofdstraat met oude(vakwerk)huizen. We eten ’s avonds in een restaurantje in het centrum.

 

Dag 16 Hassfurt – Rüdesheim        234 km        10-09-2011

We hebben tijd genoeg, dus we rijden binnendoor i.p.v. over de autobaan. Een mooie route door het Frankenland en de Spessart, waar de Main doorheen stroomt. We maken een stop in het mooie Lohr am Main, een schilderachtig stadje met veel vakwerkhuizen en een mooi kasteel. Een wandelroute door de Altstadt wordt met bordjes aangegeven. Vanwege Dick zijn verjaardag nemen we koffie en een groot stuk taart op het terrasje van een Konditorei. Het is heerlijk weer vandaag. Daarna rijden we via de autobaan naar Rüdesheim waar we al vroeg op de camping aankomen en lekker genieten van een boek in de zon. ’s Avonds wandelen we naar het dorp en gaan we uit eten zoals altijd in Gasthof Lindenwirt in de Drosselgasse, waar het weer erg gezellig is op het terras met live-muziek. Laatste avond van een mooie vakantie.

 

Dag 17 Rüdesheim – Boxtel       320 km      11-09-2011

 

 

Naar huis. Einde van een mooie, afwisselende reis door 2 voor ons vrij onbekende landen. Samenvattend: mooie natuur en cultuur in Tsjechië, prachtige berglandschappen in Slowakije, verrassend stukje Polen bij Zakopane. Landen zeer geschikt voor fietsers en wandelaars en nog vrij goedkoop. Campings erg mooi gelegen, sanitair nog primitief, maar schoon.

Totale afstand: 3529 km.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. isabelle van denn Berk schreef:

  super mooie reis, wij willen ook een trektocht maken naar Slowakije, heb je nog wat tips voor ons?
  gr. Isbelle

  • darnhem schreef:

   Hallo. We hadden helaas te weinig tijd anders waren we zeker langer in Hrabusice gebleven, een schitterende omgeving waar je veel wandelingen kunt maken. Ook in de Hoge Tatra is nog zoveel meer te zien. We gaan er vast nog een keer naar toe. Ook moet je zeker even naar Zakopane in Polen gaan, dat is daar vlakbij en dit was erg leuk!
   Veel plezier! Groeten Carla

 2. Tom Vanthuyne schreef:

  Beste Dick & Carla,

  Jullie website leest aangenaam, heeft een mooie lettertype en heeft zeer mooie foto’s.
  Wij plannen voor deze zomer een 35-daagse trip naar Tsjechië, Slovakije en Polen. En zullen een stukje van jullie rit (Suchy – Zakopane) ook doen.
  Nog zeer veel motorhomeplezier gewenst!
  Groet, Tom en Sabine

 3. Harma en Dick de Vries schreef:

  Wat mooi dat jullie dit zo overzichtelijk hebben gemaakt. Zijn jullie ook op de hoogte van huisdieren vervoeren in deze landen? Wij hebben een dwergschnauzer en die gaat altijd met ons mee op reis.

  • darnhem schreef:

   Hallo. Helaas geen ervaring met het meenemen van honden. Maar stel de vraag eens op camperforum of Google eens, het is vast wel te vinden. Heel veel plezier alvast!

  • Linda De Herdt schreef:

   Hallo,
   Wij deden 2 jaar geleden met onze camper en onze 2 honden (Spaanse Mastiffs) een rondreis door Tsjechië en Slovakije en hebben nergens problemen gehad. Het is ons trouwens zo goed bevallen dat
   we dit jaar in september teruggaan! Heel veel plezier tijdens jullie reis!

 4. Leny schreef:

  Mooie reis joh! Is dit met een (brede) caravan te doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.