Zuid-Frankrijk 2007

Dag 1 Boxtel – Villey-le-Sec        452 km            12-09-2007

Onze jaarlijkse reis in het najaar gaat wéér naar Zuid-Frankrijk,  we zijn er al vaak geweest, maar er is nog zoveel te zien. De eerste dag is het flink doorrijden via de autosnelweg om zo ver mogelijk te komen in Noord-Frankrijk. Eind van de middag arriveren we in Villey-le-Sec op de gelijknamige camping aan de Moezel. Het is lekker weer en in het zonnetje rusten we uit van de saaie, vermoeiende rit.

Dag 2 Villey-le-Sec – Tain-l’Hermitage         493 km            13-09-2007

Vandaag een flink stuk via de autoroute gereden om zo ver mogelijk naar het zuiden te komen. Halverwege de middag komen we aan op Camping Municipal Les Lucs in Tain-l’Hermitage, gelegen aan de Rhône temidden van vele wijngaarden. Het stadje is beroemd vanwege de wijn. Langs de rivier een mooie wandelboulevard tot aan het stadje, ongeveer 10 minuten te voet. Maar we pakken de fiets en gaan op het centrale pleintje op een van de terrasjes ijs eten. Het stadje zelf is wel aardig, maar leuker is het stadje Tournon aan de andere kant van de Rhône, te bereiken via een mooie voetgangersbrug. Een leuk centrum, oude straatjes en mooie gebouwen, een groot plein langs de Rhone, waar ook een camperplaats is.

 

Dag 3 Tain-l”Hermitage – Villes-sur-Auzon      160 km           14-09-2007

Vandaag gaan we het rustig aan doen. Langs de Rhône rijden we naar Montélimar, de stad die beroemd is vanwege de noga. We parkeren op een groot plein bij de resten van de oude stadsmuur. Ook hier een prachtig park. Daarnaast het centrum met oude straatjes en enkele mooie gebouwen. We wandelen hier een uurtje rond.

Daarna verlaten we het Rhône-dal en rijden richting zuid-oost via de D4 naar Grignan. Een zeer mooie smalle kronkelende weg door heuvels en bossen. Onderweg vinden we een mooie parkeerplaats en gaan op ons gemak lunchen in de bossen van Grignan. Grignan zelf is een boven op een heuvel gebouwd stadje met kasteel en stadsmuren. De heuvels worden bergen en via Nyon, Vaison-la-Romaine (zijn we al eerder geweest: aanrader!) rijden we door wijngaarden, boomgaarden en met in de verte uitzicht op de Mont-Ventoux naar camping Les Verguettes in Villes-sur-Auzon. Mooie camping met zwembad en dicht bij het dorpje, maar helaas was daar niet veel te zien. Korte fietstocht gemaakt.

 

Dag 4 Villes-sur-Auzon – Cassis          156 km           15-09-2007

Voor vertrek nog gauw op de fiets verse croissantjes gehaald bij de bakker in het dorp. We gaan vandaag naar de kust. Onderweg in het dorpje Pernes-les-Fontaines met stadsmuren en leuke oude straatjes, bezoeken we de weekmarkt. Daarna rijden we naar Cassis, maar komen onbedoeld midden in het stadscentrum van Marseille terecht, waar we hopeloos vast komen te zitten in het verkeer. Ik durf amper te kijken, maar mijn ervaren chauffeur geniet hiervan. Overnachting op camping Les Cigales in Cassis. Drukke camping op loopafstand van het dorp en de zee (klimmen!), redelijk sanitair.

 

Dag 5  Cassis                                             16-09-2007

Vandaag blijven we in Cassis. We lopen naar het dorp, schitterend gelegen aan een kleine baai. Langs de kade overal oude huizen met daarvoor allemaal terrasjes en restaurantjes, uitkijkend over de haven. Boven de baai een schitterend fort. Het centrum heeft gezellige winkelstraatjes. ’s Middags maken we een boottocht naar de beroemde “Calangues”, een soort fjorden. Zeer de moeite waard.

 

Dag 6 Cassis – Sanary-sur-Mer          41 km             17-09-2007

Vanaf Cassis de schitterende kustroute “Route des Crêtes”genomen richting La Ciotat. Deze hooggelegen smalle kustweg biedt op het eerste stuk een prachtig uitzicht op Cassis. Daarna vergezichten op rotsen, eilandjes en de felblauwe zee. De weg eindigt in het badplaatsje La Ciotat.

We komen vroeg in de middag aan in Sanary-sur-Mer, camping Mogador. Een mooie camping met zwembad en heel goed sanitair op 20 minuten lopen van het centrum. Het dorpje zelf is heel gezellig, oude straatjes met veel winkeltjes, mooie kerk, standbeelden, kade met vissersboten, veel palmbomen en bloemen.

 

Dag 7 Sanary-sur-Mer – Roquebrune-sur-Argens     169 km          18-09-2007

Via Toulon en Hyères volgen we de mooie kustroute, de Corniche des Maures. Het schiereiland van Giens met de flamingo’s en het mooie bergdorp Bormes-les-Mimosas laten we links liggen, omdat we daar al eerder zijn geweest. Bij Canadel-sur-Mer gaan we het binnenland in via de Col du Canadel, een pasweg tussen kurkeiken en olijfbomen met mooi uitzicht op de kust.

Begin van de middag komen we aan op camping Les Pecheurs in Roquebrune-sur-Argens, een zeer mooie camping met grote, schaduwrijke plaatsen, goed sanitair en mooi zwembad. Ligt aan een riviertje en een meertje: gratis kanovaren vanaf de camping. Het dorpje ligt op 10 minuten van de camping. Nadat we ons geinstalleerd hebben, wandelen we daarnaartoe. Een mooi oud dorpje, smalle straatjes met oude huizen, verbonden door bogen, leuk kerkje, arcades met winkeltjes.

 

Dag 8 Roquebrune: uitstapje Gorges-du-Verdon       191 km               19-09-2007

Omdat we zo’n mooie plaats hebben op deze prachtige camping besluiten we hier nog eens 2 nachten te blijven en van hier uit uitstapjes te maken. Vandaag rijden we naar de Gorges du Verdon. We rijden over de Corniche Sublime, aan de zuidkant van de gorges van oost naar west. Af en toe stoppen we om van het prachtige uitzicht te genieten. Bij de brug over het ravijn, wordt gebungy-jumped. Dood-eng. Aan het eind van de gorges kijken we uit over het felblauwe water van het stuwmeer Lac de St.Croix.

Op de terugweg naar de camping bezoeken we het dorpje Tourtour, gelegen temidden van uitgestrekte olijfgaarden en zoals zo vele dorpen in Frankrijk gebouwd op een heuvel met smalle straatjes en oude huizen, gezellig dorpspleintje met platanen, fonteinen en veel bloemen. Dit dorpje is een echte aanrader!

 

Dag 9 Roquebrune: uitstapje Fréjus en Esterel-gebergte       104 km           20-09-2007

We verlaten de camping weer even voor een uitstapje. We rijden naar Fréjus en bezoeken het gezellige centrum van de stad. Overal zijn nog Romeinse overblijfselen, zoals delen van de oude stadsmuren en een amfitheater.

Daarna rijden we langs de kust de Esterel-route, gekenmerkt door de rode rotsen, mooi afgetekend bij de blauwe zee. We stoppen in Agay langs de boulevard voor de lunch. Vlak voor Cannes rijden we terug naar de camping, maar nu door het binnenland van het Esterel-gebergte, een bergachtig gebied met bossen van kurkeiken.

 

Dag 10 Roquebrune-sur-Agens – Villeneuve-Loubet        120 km          21-09-2007

We verlaten de mooie camping en rijden door het binnenland  richting noorden voor een bezoek aan Mons, ook zo’n mooi oud dorp op een heuveltop. Hier is het niet zo toeristisch, we zijn de enigen die hier door de mooie oude straatjes dwalen.

Na Mons rijden we door de Gorge de la Siagne, een zeer smal weggetje waar amper ruimte is om iemand te passeren, hier en daar zijn er uitwijkplekjes gemaakt. Maar het is een schitterende route. Daarna rijden we via de Route Napoleon naar de kust waar we overnachten op camping La Vieille Ferme in Villeneuve-Loubet. Op deze mooie camping zijn we al vaker geweest, ligt aan de weg langs de zee, alleen om daar te komen moet je 10 minuten lopen omdat de spoorlijn ertussen ligt. Ligt naast een groot park met fietspaden. Antibes ligt op een paar km afstand.

 

Dag 11 Villeneuve-Loubet – Bar-sur-Loup           40 km              22-09-2007

’s Morgens rijden we eerst naar Antibes, zijn we al vaker geweest. Is erg gezellig. Mooie haven, ommuurd oud centrum, leuke winkelstraatjes, markthallen en overal terrasjes. Toevallig is er een antiekmarkt en een vlooienmarkt, dus we boffen.

Na Antibes rijden we door het binnenland naar Le Bar-sur-Loup, camping Gorges-du-Loup, waar we de rest van de middag heerlijk luieren in de zon.

 

 

Dag 12 Bar-sur-Loup – Cagnes-sur-Mer           86 km            23-09-2007

Vandaag rijden we door de Gorges-du-Loup, heen via de linkeroever, terug via de andere kant. Ook hier weer een diep uitgesneden ravijn waar de rivier de Loup doorheenstroomt. Verder een spectaculaire waterval. Hoog boven de Gorges-du-Loup ligt het dorpje Gourdon, weer zo’n leuk dorpje. We treffen het, want er vindt het jaarlijkse Fête des Paysans plaats, feest van de boeren, met oude ambachten, muziek en dieren van de boerderij.

Daarna rijden we naar het kunstenaarsdorp St.Paul-de-Vence, bovenop een heuvel gebouwd, prachtig gerestaureerd binnen stadsmuren. In de oude huizen overal galerieën en kunstwinkeltjes.

Overnachting op camping Green Park in Cagnes-sur-Mer.

 

Dag 13 Cagnes-sur-Mer – Entrevaux         132 km             24-09-2007

We verlaten de kuststreek en gaan in noordelijke richting door het dal van de rivier de Var naar Entrevaux. Vóór Entrevaux slaan we eerst rechtsaf om de beroemde tocht te gaan maken door de Gorges du Cians, daarna langs de wintersportplaatsen Beuil en Valberg en terug via de Gorges de Daluis.

Na deze schitterende tocht rijden we eerst naar het stadje Entrevaux, met een mooie stadspoort, leuke pleintjes en smalle straatjes. Hoog boven het stadje een enorm fort. Alle vestingwerken zijn van de beroemde architect Vauban. We drinken een lekker koud biertje op een terrasje en rijden dan naar de 3 km verderop gelegen camping Le Brec, van een Nederlandse eigenaar. De camping ligt mooi aan een meertje maar is verder eenvoudig.

 

Dag 14 Entrevaux – Valloire            238 km           25-09-2007

Op aanraden van de campingeigenaar rijden we niet via de Route Napoleon, maar via de veel rustiger en smallere Colle de la Cayolle, een bergpas met als hoogste punt 2326 meter. Het is een schitterende route door het prachtige landschap van het Parc National du Mercantour.

Aan het einde van deze pasweg kijken we uit over het enorme stuwmeer Lac de Serre-Poncon met azuurblauw water. We nemen de oostelijke kustroute met mooie vergezichten. Langs de route in Sauze-du-Lac ook de beroemde Demoiselles-Coiffees, de gekapte dames. Rotspunten met bovenop enorme stenen. Er zijn wandelingen uitgezet.

Daarna loopt de route naar het noorden langs de rivier de Durance naar de Col du Lautaret en de Col du Galibier, beide bekend uit de Tour de France. Bij de Col du Lautaret verschijnen de eerste wolken en bij de Col du Galibier trekt de hele lucht dicht en komt de laaghangende bewolking opzetten. Als we bovenop de top komen zien we bijna niets meer en wordt het toch wel angstig, vooral omdat de weg zo smal is. Na de top op 2556 m. dalen we af en wordt het langzamerhand wat beter. Overnachting op camping Ste.Thècle in Valloire.

 

Dag 15 Valloire – Lons le Saunier                  289 km                                                 26-09-2007

Nog één col dan: de Col du Telegraphe en dan op weg naar het meer van Annecy. Vervolgens dwars door de Jura naar camping La Marjorie in Lons le Saunier.

 

Dag 16 Lons le Saunier – La Rochette                    454 km                                       17-09-2007

Via de route nationale dwars door de Jura en Vogezen naar La Rochette in Luxemburg gereden. Na alle grootsheid van de Zuid-Franse Alpen is dit niet meer zo spectaculair, maar wel mooi. Overnachting op camping Birkelt.

 

Dag 17  La Rochette – Boxtel                        300 km                                             28-09-2007

Dwars door Luxemburg richting Luik en daarna zo vlug mogelijk naar huis. Dit was een hele mooie rondreis met een mix van zon, zee, bergen, gorges, bergpassen en oude dorpjes en stadjes. 3387 km in totaal.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ivo van den Thillart schreef:

    Dick en Carla,
    Bedankt voor alle mooie reisverhalen.
    Wij (Ivo en Ria) zijn dit jaar voor het eerst met een camperbus 4 weken op reis gegaan en hebben veel mooie bestemmingen uit jullie verhalen aan gedaan.
    Vooral de beschrijving van de omgeving met wat er allemaal te zien is, en de Campings waren een goede ondersteuning, een reisgids waardig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.